In aceasta saptamana miercuri si vineri sunt zile de harti

In aceasta saptamana miercuri si vineri sunt zile de harti Mareste imaginea.

In aceasta saptamana, miercuri si vineri sunt zile de harti, in care nu se posteste. Biserica a randuit ca in saptamana care precede o perioada de postire sa fie dezlegare la mancaruri de dulce. Harti inseamna dezlegare la toate mancarurile, adica la produsele de carne, precum si la lactate si oua. S-a spus ca trupul crestinului trebuie sa fie intarit pentru postul ce urmeaza, iar dezlegarile din aceasta saptamana au menirea de a intari trupul pentru inceputul si ducerea intru sfarsit a nevointelor din post. Insa, semnificatia acestor zile insemnate cu "harti" este legata in primul rand de bucuria Praznicului Pogorarii Duhului Sfant, intrucat aceasta praznuire se extinde nu numai in ziua de dupa praznuire, adica in lunea inchinata Duhului Sfant, ci asupra intregii saptamani.

Astfel, rostul acestor dezlegari este acela de a extinde bucuria duhovniceasca a Praznicului si in ceea ce priveste participarea trupului la aceasta bucurie, prin dezlegarea la toate bucatele.

Deci, zilele de harti sunt randuite cel mai frecvent pentru a marca bucuria sarbatorii zilei sau a zilelor precedente, iar in alte cazuri sunt menite sa ii intareasca pe credinciosii care se pregatesc de un post prelungit.

Sambata, 22 iunie 2019, vom intra in postul inchinat Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Este un post cu data de inceput schimbatoare, in functie de praznicul Sfintelor Pasti.

Iulian Predescu
 

.
Pe aceeaşi temă

19 Iunie 2019

Vizualizari: 4460

Voteaza:

In aceasta saptamana miercuri si vineri sunt zile de harti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE