In Biserica Ortodoxa miercuri si vineri din saptamana branzei sunt zile aliturgice

In aceasta saptamana, miercuri si vineri nu se oficiaza Sfanta Liturghie. Aceste doua zile sunt numite aliturgice, la fel ca si primele doua zile de la inceputul Postului Mare.

Aceste zile ne pregatesc pentru Postul cel Mare. De-a lungul anului bisericesc exista zile in care nu se celebreaza Sfanta Liturghie, iar aceste zile se numesc "aliturgice”, "neliturgice” sau "nonliturgice”. Aceste zile sunt urmatoarele: Vinerea Patimilor, luni si marti din prima saptamana a Postului Pastelui, miercuri si vineri din Saptamana Branzei, vinerea dinaintea Craciunului si a Bobotezei, cand aceste praznice cad duminica sau lunea, cand se fac slujbele Ceasurilor si Vecernia.

De regula, in aceste zile aliturgice se posteste cu ajunare deplina, si faptul ca nu se savarseste Sfanta Liturghie in aceste zile arata ca, in primul rand, acestea sunt zile de meditatie profunda, zile de rugaciune, zile de bucurie spirituala, si nu de tristete. Adevaratul crestin, cel care posteste, este insotit de acea bucurie sfanta, de acel mister adanc al apropierii de Dumnezeu, al simtirii prezentei Sale in rugaciune.

Saptamana pe care o parcurgem este cunoscuta si sub denumirea de Saptamana Alba. Ea precede inceputul Postului Mare si este menita sa-i pregateasca pe credinciosi pentru perioada de pocainta si de post care va urma. In aceasta saptamana se face dezlegare la lapte, branza, oua si peste. Este o saptamana intermediara intre post si dulce. Ea ne introduce in Postul Mare, care va incepe duminica 14 februarie, in duminica lasatului sec de branza

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

10 Februarie 2010

Vizualizari: 908

Voteaza:

In Biserica Ortodoxa miercuri si vineri din saptamana branzei sunt zile aliturgice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE