Dragobetele saruta fetele

Dragobetele saruta fetele Mareste imaginea.

Dragobetele este sarbatorit in Calendarul Popular in ziua de 24 februarie. Cum vremurile s-au schimbat, tinerii au dat uitarii pe Dragobete zis si Dragomir, Ioan Dragobete, Cap de Primavara - tanarul zeu al dragostei din panteonul mitologiei romanesti. Mentionam ca pe vremuri, aceasta sarbatoare nu era prezenta in toate regiunile tarii. Potrivit atestarilor, ea era cunoscuta in sud, mai cu seama in Oltenia.

Dragobete-Cap de primavara este una dintre sarbatorile ce prevesteste inceputul primaverii. Romanii numeau sarbatoarea Dragobetelui si "Logodna pasarilor", deoarece in aceasta zi pasarile se imperecheau si isi faceau cuib. In lumea satelor, aceasta presupusa logodna a pasarilor a fost adoptata simbolic de catre oameni. Se credea ca pasarile neimperecheate in aceasta zi ramaneau stinghere pana la Dragobetele din anul viitor, ceea ce era valabil si in lumea oamenilor, ne spune profesorul Ion Ghinoiu.

Cum se sarbatorea Dragobetele

In dimineata zilei de 24 februarie, tinerii ieseau din sat la padure, faceau o hora, se sarutau si se strangeau in brate. Fetele adunau flori de primavara pe care le foloseau pentru descantecele de dragoste. Viorelele si tamaioarele erau pastrate pana la Sanziene, pe 24 iunie, cand erau aruncate pe o apa curgatoare. Exista credinta ca cele care nu faceau acest lucru, ramaneau nelogodite. Pretutindeni se auzea zicala: "Dragobetele saruta fetele!".

Nu cred ca este intamplator faptul ca tinerii ieseau la padure in aceasta zi, daca tinem seama ca Dragobetele locuia prin paduri, pentru a pedepsi persoanele care au lucrat in ziua praznuirii sale. De aici a luat nastere si expresia "Nu te-o prinde Dragobetele prin padure".

In apropierea pranzului, fetele incepeau sa coboare in fuga spre sat. Aceasta fuga era numita "zburatorit". Flacaii urmareau fetele dragi si acestea se lasau prinse daca tinerii erau dupa placul inimii lor. Avea loc o imbratisare, ce era urmata de un sarut, care semnifica logodna pentru cel putin un an de zile. Multi parinti abia acum aflau simpatiile tinerilor. Se intampla ca unii sa fie multumiti, iar in cazul in care nu erau de acord cu alegerea facuta, logodna virtuala era respectata.

Din zapada netopita pana la Dragobete, fetele si nevestele tinere isi faceau rezerve de apa cu care se spalau in anumite zile ale anului, pentru pastrarea frumusetii.

Dragobetele trebuia tinut cu orice pret: Daca nu se facea cumva Dragobetele, se credea ca tinerii nu se vor indragosti in anul care urma. In plus, un semn rau era daca o fata sau un baiat nu intalnea la Dragobete macar un reprezentant al sexului opus, opinia generala fiind ca, tot anul, respectivii nu vor mai fi iubiti, iar daca o fata iesea impreuna cu un baiat si nu se sarutau, se credea despre ei ca nu se vor mai iubi in acel an.

Etimologia cuvantului Dragobete

Unii filologi sustin ca numele "Dragobete" provine de la doua cuvinte vechi slave "dragu" si "biti", care s-ar traduce prin expresia "a fi drag". Alti filologi sustin ca vine din cuvintele dacice "trago" - tap (mai tarziu devenit "drago") si "bete" - picioare. Tapul simbolizand la romani fecunditatea!

Exista si ipoteza ca "Dragobetele" se traduce prin "chipul frumos din Casa lui Dumnezeu, tanarul frumos, ales", de la cuvintele dacice "drag", ce semnifica "chip frumos", "chip de lumina" si "betel"- "casa lui Dumnezeu".

Etnograful Marcel Lutic sustine ca "Majoritatea denumirilor pentru aceasta sarbatoare sunt calchieri dupa numele din slava veche a sarbatorii crestine a "Aflarii Capului Sfantului Ioan Botezatorul", sarbatoare numita in spatiul slav "Glavo-Obretenia". Romanii au adaptat aceasta denumire din slava, asa aparand in veacurile evului de mijloc denumirile "Vobritenia", "Rogobete"," Bragobete", "Bragovete" (unele dintre ele, foarte apropiate de mult mai cunoscutul Dragobete), pana cand, probabil si sub influenta principalelor caracteristici ale sarbatorii, s-a impus pe arii destul de extinse, mai ales in sudul si sud-vestul Romaniei, denumirea "Dragobete".

Floarea dragostei

In lumea satului, plantele erau de mare ajutor pentru a afla daca tinerii se casatoresc. Una din aceste plante era numita Floarea dragostei, o planta cu frunze in forma de lance si flori roz-purpurii, care crestea in locuri inalte. Se plantau in gradina doua fire de Floarea dragostei pentru tinerii indragostiti si daca cele doua plante se apropiau, era semn ca ei se vor casatori.

Daca in unele legende, Dragobete apare ca fiu al Babei Dochia, in altele ca fiind Navalnicul sau cumnatul lui Lazarica cel mort din dor de placinte, un lucru e sigur: este tanar si este protectorul dragostei si al indragostitilor.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Dragobetele - sarbatoarea dragostei la Muzeul Satului VIDEO 

Pe aceeaşi temă

03 Iulie 2012

Vizualizari: 51955

Voteaza:

Dragobetele saruta fetele 4.33 / 5 din 6 voturi. 18 review utilizatori.

Comentarii (18)

  • cristian bizirPostat la 2013-02-23 10:40

    Adevarata sarbatoare a indragostitilor este DRAGOBETELE indiferent de semnificatia sau provenienta numelui nu sf,VALENTIN.DRAGOBETELE sa ne aduca in suflete dragostea si iubirea de care avem nevoie.VA PUP PE TOTI

  • adriana gheorghePostat la 2013-02-22 13:04

    Aaceste articole sunt binevenite si totodata educative.Trebuie sa ne pastram traditia,cutuma, etc, crestin ortodoxa din tara noastra.

  • Vasa NastaPostat la 2013-02-22 11:14

    Doamne ajuta-ne ! Sa ne iubim si sa ne respectam unii pe ceilalti, ca intr-un gand sa-l marturisim pe Dumnezeu si pe Domnul nostru Iisus Hristos si sa-i multumim pentru tot si pentru toate ! Amin.

  • Vasa NastaPostat la 2012-02-25 00:46

    Va multumesc pentru articol ! Dragobetele sa ne umple inima de bucurie si veselie ! Amin.

  • silvia balan Postat la 2012-02-24 22:56

    DOAMNE ajuta! Suntem in perioada Triodului; peste 1 zi si jumatate intram in Postul PASTELUI = postul inseamna o mica jertfa adusa MANTUITORULUI pt. a retrai Patimile Sale pt. pacatele noastre, pt. a renunta la placerile lumesti, de suflet, de trup, de simturi , pt. a ne apropia mai curati de Sfanta Lumina; Cred ca autorul a vrut sa lase mesajul "asa NU"; oamenii se agata de orice motiv de a sarbatori cat mai fastuos si mai intens placerile desarte. Sa pastram bucuria si sarbatoarea pt. Sfanta INVIERE a DOMNULUI nostru IISUS HRISTOS!

  • Ion MandresPostat la 2012-02-24 11:10

    Acest site isi face datoria cu prisosinta, promovand o sarbatoare "laica" in contextul Crestin Ortodox al Romaniei. Nu numai ca este foarte bine ca tineri si unele persoane care amestecati un pic lucrurile, sa ia cunostiinta de o sarbatoare a vietii si a bucuriei, lasand in seama inteleptului popor Roman, din care cu mandrie fac parte, sa ia o decizie privata in acest sens, fara recomandarile noastre imperative. Daca vreti sa aveti numai informatii oficiale si canonice ale BOR, vizitati site-ul oficial al patriarhiei. Distinsi FORUMISTI toleranta si ingaduinta sunt caracteristicile dominante ale neamului nostru, si nu habotnicia si spiritul terorizant al catolicei inchizitiei, practicat tot in numele Crestinismului. Mai vreau sa va spun ca nici zilele noastre de nastere nu sunt sarbatori Crestine si cu toate acestea le serbam cu mare placere, si de multe ori cu mare fast ... Felicitari autorului, articolului pentru mesajul transmis. Romani bucurati-va de viata si de traditia Crestin si laica, care ne mentine spiritele si trupurile vii. Fala este si ea un marea pacat indiferent, in favoarea cui o savarsim, si amititi-va ca Isus a spus " cel fara de pacat sa arunce primul piatra" Aceasta in legatura cu aspra judecata a domnilor Nicolae Nicolae, sau " Neintelegatorul" domn Bogdan Postelnicu despre care nici eu nu inteleg ce cauta pe acest Site, in contextul mirobolantului mesaj postat. Dragoste si iubire pentru aproapele sau apropiata voastra. Iertare daca am deranjat pe profunzi analisti.

  • costel popescu Postat la 2012-02-24 09:55

    Ce frumos se spune in popor - "Pasarile daca nu se imperecheaza astazi, raman stinghere tot anul, sau, mai rau, nu se mai pot imperechea si umbla ciripind din loc in loc pana mor". Si pentru cei indragostiti cateva versuri: "Asta-noapte m-am visat/ Ca mandru m-a sarutat./ M-am trezit si-am pipait/ Dar nimica n-am gasit,/ Numai dorul inimii/ Scris pe faţa perinii,/ Cu matasa genelor/ Si cu roua ochilor." (Convorbiri literare, IV (1870), republicat de Dumitru Pop in Folcloristica Maramuresului, 1970).

  • Nicolae Nicolae Postat la 2011-02-25 19:43

    Exista doua diferente intre Dragobete si Sf Valentin: 1 Sf Valentin:o sarbatoare occidentala--------Dragobete:o sarbatoare romaneasca 2.Sf Valentin- un Sfant crestin-----------------Dragobete: un zeu pagan. In rest...sunt la fel Dar eu spun ca nici una nu poate fi o sarbatoare a iubirii pentru un crestin. Adevarata sarbatoare a iubirii este Invierea Domnului. De ce? Sf Pavel spune ca barbatul sa-si iubeasca femeia sa asa cum Hristos a iubit Biserica(Efeseni 5:25). Cântarea Cântărilor este imnul acestei iubiri dintre Hristos si Biserica Lui, iubire care a fost pecetluita/dovedita prin jertfa lui Hristos si a devenit vesnica prin Invierea lui Hristos.Iubirea este sarbatorita la fiecare Sfanta Liturghie. Stiti de ce cauta crestinii alte sarbatori, afara de cele ale Bisericiii? Simplu: simt nevoia sa se elibere de restrictiile credintei. Asa cum evreii pofteau la carnea din Egipt, desi primeau ,,paine ingereasca" (mana din pustie). Mana nu le bucura simturile dar nici nu le otravea trupul asa cum otraveste carnea. Ei cautau, deci, implinirea poftelor si nu sanatatea. De Dragobete si de Sf Valentin, indragostitii isi pot ,,alinta" patimile in voie. Aceste sarbatori sunt, de fapt, fuga de Hristos. Cand un tanar este cuprins de poftele trupului, nu fuge spre biserica ci spre un loc ascuns de oameni si de semnele lui Dumnezeu pe pamant(biserica, icoana etc)? De aceea cauta crestinii sarbatori afara din biserica. Iubirea dintre doi tineri nu este altceva decat inceputul unui drum care va duce la iubirea vesnica. Pana la Invierea lui Hristos, iubirea dintre doi tineri era limitata...era pana la mormant. De la Invierea lui Hristos, aceasta iubire a devenit vesnica. Dar nu poate ajunge in vesnicie pastrandu-si forma initiala. La inceput, iubirea se bazeaza mai mult pe simturi: ,,o iubesc pentru ca e frumoasa, pentru ca e desteapta,pentru ca e blanda...." etc. Incepe prin atractia trupeasca si se trasforma in iubire, lepadand treptat cele ale atractiei trupesti. De ce? Pentru ca ,, la înviere, nici nu se însoară, nici nu se mărită, ci sunt ca îngerii lui Dumnezeu în cer" Matei 22:30 Pana aici trebuie sa urcam iubirea Aceasta este, de fapt, paguba cea mare a sarbatorilor necrestine: desi sarbatoresc iubirea, ele limiteaza iubirea, o inchid ca intr-o colivie...nu o lasa sa prinda aripile cu care sa poata zbura spre vesnicie. Iubirea romanticilor porneste frumos..dar ramane pe loc. Iubirea crestinilor, desi porneste din acelasi loc, zboara degraba catre eternitate. Romanticii se inchina unui sentiment nedefinit si limitat. Crestinii se inchina Iubirii-Hristosului-Nemarginirii. Dar ce spun eu? Nu e destul diferenta dintre Hristos si Dragobete? Cine este Dragobete? O creatie...o minciuna. Cine este Hristos? Iubirea... Vesnicia...Dumnezeu. Sarbatoriti-l voi pe Dragobete...eu serbez Iubirea!!!!

  • negoita adrianaPostat la 2011-02-25 13:15

    articolul este interesant. nu vad nimic rau in a detalia niste traditii...

  • Marioara MihelePostat la 2011-02-24 13:48

    Dragobetele sa aduca tuturor multa iubire ,fericire si pace in suflete . Ar fi foarte bine daca tinerii ar pastra traditia asa cum este ea de la mosii si stramosii nostri .

  • Sorin Postat la 2011-02-24 13:28

    Frumos articolul. Asa avem posibilitatea sa aflam si noi ce este cu dragobetele nostru national. Ziua lui Valentin nu ne intereseaza deloc. Totusi, trebuie intai de toate sa traim dragostea dupa principii crestine si nu dupa zei ai mitologiei romanesti.

  • Bogdan PostelnicuPostat la 2011-02-24 12:51

    Nu inteleg ce cauta o sarbatoare pagana pe un site crestin ortodox.Din cate stiu eu , crestinii ortodocsi s-au lepadat de satana si de toate lucrurile lui la botez deci cum am putea noi sa serbam o zi a "zeului dragostei".Pentru crestini fiecare zi ar trebui sa fie o zi a dragostei si a iubirii pentru ca asta ne invata Mantuitorul, nu ne zice sa asteptam o zi pe care o serbau paganii inainte de crestinism ca sa implinim porunca dragostei. Noi ar trebui sa nu avem nici o legatura cu sarbatorile acestea paganesti ca doar suntem crestini botezati in numele Sfintei Treimi si nu ne mai inchinam la zei si idoli."Fetele adunau flori de primavara pe care le foloseau pentru descantecele de dragoste" ,pai biserica ortodoxa condamna aceste practici, cred ca cei care au scris articolul stiu asta mai bine decat mine. Sunt unii care sunt de acord cu dragobetele pentru faptul ca e o sarbatoare romaneasca, spre deosebire de "valentine's day" dar faptul ca e romaneasca nu inseamna ca e buna . Aceasta sarbatoare isi are originea in paganism.

  • iuliana-mihaela ionescu Postat la 2011-02-24 11:04

    interesanta si frumoasa prezentare mi-a facut placere sa o citesc

  • Mihail-COSMIN TUTUIANUPostat la 2011-02-24 10:01

    ACEASTA SARBATOARE TREBUIE SARBATORITA DE ROMANI NU AMERICANISMUL VALENTINE'S DAY!!

  • Thoma DrizaPostat la 2011-02-24 09:20

    Articol util penru cunostiintele noaste.La multi Ani!

  • Gina Paraschiva GemanariPostat la 2010-02-25 19:12

    Intr-adevar...frumos articolul...

  • Dan MicuPostat la 2010-02-24 16:11

    Frumos articol! Felicitari! Totusi trebui sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului. In cazul nostru, etimologic vorbind, "drago" + "biti" ce vin din slava sunt cele mai plauzibile. Trimiterile la cuvintele dacice sunt cumva fortate. Oricum, sunt placut surprins de frumusetea articolului.

  • Daniel PavaleanPostat la 2010-02-24 09:03

    Fetelor, va pup de Dragobete :*

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE