Crimaganditul la Masterchef

Crimaganditul la Masterchef Mareste imaginea.

Din ce in ce mai mult vedem instaurandu-se si in Romania una dintre fanteziile profetice ale lui Orwell, si anume crimaganditul. Zilele acestea el a beneficiat de o noua incarnare, grotesca, in gestul "principial" al unui soldat roman care a refuzat, in cadrul emisiunii de morala noua "Masterchef", sa ia parte in continuare la mascarada prin care era promovat agresiv un homosexual.

Numele celui care a comis ultimul exemplu de crimagandit este Florin Valea. Episodul iesirii sale din concurs este relevant pentru modul in care se gandeste – sau se doreste a se inocula acest mod de gandire – in lumea televizata a zilei de azi.

Scena iesirii

"Scena iesirii" este atent pregatita regizoral si se desfasoara dupa cum urmeaza (sublinierile ne apartin): prezentatorul emisiunii incepe prin urmatoarea fraza care pune in scena intregul episod: "Dar din pacate in timp ce unii dintre concurenti ar face orice sa ramana in concurs, unul dintre ei este alungat de propriile prejudecati". Dupa cateva cadre menite sa scoata in evidenta "problema" (adica Florin Valea), soldatul declara, raspicat: "Motivul, dupa cum am spus, tine de principiile mele personale. Nu mi se pare normal sa... nu stiu, nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar ma deranjeaza, nu stiu, barbati imbracati in femeie, cu peruca, cu care – eu stiu – peste un timp, daca m-as califica mai departe ar trebui sa fac o echipa – nu-mi doresc, din acest motiv [plec]".

Daca s-ar fi oprit aici si imediat ar fi fost prezentata iesirea concurentului fara alte artificii, episodul n-ar fi fost de fapt atat de scandalos. Dar realizatorii emisiunii vor sa puna in scena o veritabila executie propagandistica a crimei de a avea principii opuse celor oficiale. Astfel, sunt prezentate cateva mini-interviuri cu alti concurenti, stimulati sa se disocieze de soldatul dizident si sa arate astfel ca ei "gandesc liber", asa cum se cuvine. Astfel, unul dintre ei conchide: "Bai Florine, tata, nu ai venit unde trebuie", in timp ce altul exprima cu precizie, cu argumente, doctrina oficiala a partidului televiziunii: "Din partea mea, atata timp cat se afla si transsexuali in Romania si continua sa apara si pe la televizor si peste tot, eu n-am nicio problema" (am subliniat argumentul decisiv).

Desigur, din mitralierea necesara nu lipsesc "chefii", care lovesc fara mila: "Tu esti militar, lupti pentru drepturile oamenilor, ale tuturor oamenilor" se arata indignat unul, in vreme ce altul este pietrificat de principiile respectivului concurent: "Eu n-am cuvinte... E rusine mare, e rusine".

Totul culmineaza cu scena iesirii, similara intr-un fel unei degradari militare (cea mai mare dezonoare pentru un militar). Pe un podium sunt plasati concurentii "salvati". Soldatul iese prin fata lor, in timp ce acestia il apostrofeaza. In cele din urma, Florin Valea iese din emisiune, iar prezentatorul trece mai departe, nu inainte de a se referi la soldatul "dezertor", in deradere, ca la un "concurent cu principii". Ulterior, homosexualul primeste aplauzele tuturor concurentilor.

Principiile interzise

Analiza acestui episod grotesc, care aduce parca cu episoadele din Vietile Sfintilor, cand martirii erau supusi oprobiului confratilor si conationalilor lor pentru crima de a crede in Altcineva si in altceva decat ei, ne scoate la lumina o realitate tulburatoare: crimaganditul este aici, printre noi, este un delict nu doar penal, dar mai ales social si moral.

Cat de deranjant, cat de alarmant este faptul ca un om este condamnat pentru principiile sale, care nu sunt altele decat acelea ale unui crestin, care refuza sa aiba "partasie" cu cei alienati? Si ce poate fi mai revoltator decat faptul ca, pentru a ilustra crima de gandire a celui in cauza, este pus in scena acest teatru penibil, care aminteste de demascarile si reeducarile comuniste, in care cei "reeducati" trebuiau sa injure si sa-si scuipe confratii de suferinta. Nu mai avem mult pana cand unui asemenea dizident i se va cere, ca in vremurile nu de mult uitate, sa-si faca "autocritica" si sa-si infiereze in public propria gandire.

Dar lucrurile nu se opresc, din pacate, aici. Problema cea mare nu este doar aceea ca nu mai avem voie sa avem principii, sau ca nu mai avem voie sa le exprimam. Efectul devastator al acestei adevarate cenzuri a gandirii este acela ca, in societate, nu vor mai exista mijloace prin care sa poata fi exprimate adevaratele principii morale si acestea, disparand din discutia publica, vor disparea si din realitate. Astfel, ostracizarea publica a celor care isi sustin principiile, coroborata cu eliminarea din limbajul public al cuvintelor transante (acum se impun: "gen" in loc de "sex", "LGBT" in loc de "lesbiene si homosexuali", "diversitate" in loc de "perversiune", "libertate de alegere" in loc de "avort", "relatie non-monogama" in loc de "adulter" etc.), va face ca cuvintele lui Orwell, pe care le citam mai jos, sa devina realitate:

"Nu-ntelegi ca singurul scop al Nouvorbei este de-a limita aria de gandire?! Pana la sfarsit, o sa facem crimaganditul literalmente imposibil, pentru ca n-or sa mai existe cuvinte in care sa-l exprimi. Fiecare concept care ar putea fi necesar vreodata orisicui va fi exprimat printr-un singur cuvant, cu un sens strict definit si cu toate celelalte sensuri secundare sterse si uitate".

Florin Valea nu este un martir crestin. Nu stim daca este crestin si nici n-a fost ucis pentru credinta si principiile lui. Dar a fost asasinat public pentru delictul de a tine mai mult la ceea ce este inauntrul sau decat la ceea ce i se impune din afara in numele castigului material. Daca insa delictul sau de opinie s-ar fi petrecut peste 10 ani, probabil ar fi intrat la inchisoare. Si nu e greu de imaginat ca ura fata de principiile morale va fi in viitor atat de mare, incat promotorii fanatizati ai "imoralitatii devenite normalitate" nu vor mai suferi nici macar existenta fizica a oamenilor cu principii firesti. Si atunci vor fi valabile, ca si acum de altfel, cuvintele de nesters ale Mantuitorului: "Fericiti veti fi voi cand va vor ocari si va vor prigoni si vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra, mintind din pricina Mea. Bucurati-va si va veseliti, ca plata voastra multa este in ceruri".

Paul Cocei

Despre autor

Paul Cocei Paul Cocei

Colaborator
115 articole postate
Publica din 29 Decembrie 2011

09 Octombrie 2014

Vizualizari: 5794

Voteaza:

Crimaganditul la Masterchef 5.00 / 5 din 8 voturi. 3 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

crimaganditul

Comentarii (3)

  • Constantin TudoranPostat la 2014-10-11 22:17

    Foarte de acord cu pozitia exprimata aici. Singurul meu amendament este ca ar trebui sa luam pozitie si sa-i lovim unde-i doare. Sunt peste 10 ani de cand nu mai privesc posturile TV de tip PROTV sau Antena1. Singurul post romanesc pe care il urmaresc (ocazional) este DigiFilm. Daca toti am face la fel, le-ar scadea audienta in sondaje si ar pierde o gramada de bani, dand in final faliment. E un mod de actiune similar cu a vota impotriva unui politician in alegeri...

  • FULEA DanPostat la 2014-10-10 21:19

    Apreciez articolul si curajul autorului. Este evident ca homosexualismul este o boala si anume este vorba de un egoism morbid, adica un egoism care a depasit demult limitele acceptabile. Oare nu este evident ca daca am, fi cu totii homosexuali in cel mult 50 de ani pe pamant nu vor mai exista oameni. Oare cei ce forteaza nota in aceasta directie nu chiar asta urmaresc? Merita sa mai mentionam ca egoismul pe langa inganfare, lipsa de bun simt, rautate este o fata a Prostiei umane.

  • Andrei PanaitPostat la 2014-10-09 18:03

    Felicitari pentru articol. Existenta acestui punct de vedere demonstreaza ca mai sunt printre noi oameni sanatosi sufleteste.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE