Curtea Constitutionala sau Ministerul Adevarului

Curtea Constitutionala sau Ministerul Adevarului Mareste imaginea.

Incepand de ieri, in Romania, tara in care sunt 86% ortodocsi declarati, predarea Religiei nu mai este obligatorie, Curtea Constitutionala scotand-o din randul materiilor “normale”, si obligandu-i pe cei care doresc sa invete in continuare Religie sa faca cereri explicite catre scoli. Mai mult decat atat, din acest motiv profesorii de Religie vor fi angajati temporar, pe perioada determinata de un an.

Prin aceasta initiativa marsava si eminamente politica se defiinteaza in fapt invatamantul religios in scoli, care devine deosebit de precar si de insignifiant. Pentru ca cei 1% atei sa nu mai fie “zgandariti” de aceasta materie, “ordinara” probabil in mintea lor, care este Religia Ortodoxa, Curtea Constitutionala este gata sa incalce un drept constitutional al romanilor.

In Constitutia Romaniei, la articolul 32 aliniatul 7, se specifica clar si fara echivoc: “Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege”. Cum poate sustine Curtea Constitutionala ca Statul mai poate garanta organizarea invatamantului religios atata vreme cat ea il submineaza prin desfiintarea posturilor de profesori si prin betele in roate pe care le pune?

Mai mult, din acest moment Curtea Constitutionala devine cea care decide ceea ce e bine si ceea ce nu e bine sa invete copiii nostri. Oare se va sesiza Curtea Constitutionala cand se va pune (si s-a tot pus!) problema orelor de educatie sexuala (mai degraba sexualizanta)? Sau va interzice Curtea Constitutionala evolutionismul, care promoveaza ateismul de la inaltimea pretentiei sale de “stiinta”?

Mi-as dori foarte tare, de asemenea, sa asist la o dezbatere la Curtea Constitutionala pe teme la care se pare ca se pricepe, cum ar fi cate pagini trebuie sa aiba un manual, cate ore de citire si scriere trebuie sa fie la clasa 1, sau, mai intersant, daca ar trebui inclusa in manualul de istorie vreo lectie despre Biserica Ortodoxa Romana. S.a.m.d.

Ceea ce pierde insa din vedere Curtea Constitutionala, si nu doar ea, este ca prin alungarea Religiei din scoli se pregateste incalcarea si a altor drepturi, precum ar fi acela al libertatii de constiinta. Pentru ca daca subiectele religioase nu pot fi abordate la scoala in mod liber, trebuind a fi “avizate” de Curtea Constitutionala, aceasta din urma se erijaza, in fapt, intr-un real “Minister al Adevarului”.

Asteptam in consecinta de la Curtea Constitutionala, fie sa-si recunoasca greseala si sa revina – cum o sti – asupra hotararii, fie sa ne elibereze in scurt timp si o lista cu cuvintele pe care avem voie sa o folosim. Macar atunci vom sti, mai concret, in ce realitate traim.

Paul Cocei

Despre autor

Paul Cocei Paul Cocei

Colaborator
115 articole postate
Publica din 29 Decembrie 2011

Pe aceeaşi temă

13 Noiembrie 2014

Vizualizari: 1871

Voteaza:

Curtea Constitutionala sau Ministerul Adevarului 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE