Text & context

Text & context Mareste imaginea.

La final de mai a avut loc la Cluj o conferinta internationala dedicata unei teme fundamentale: poate fi teologia ortodoxa de azi contextuala? Interogatia trimite la perceptia unora, deloc putini, mai ales din Occident, dar nu numai, a unei Ortodoxii paradoxale: atemporala in teorie si cat se poate de pamanteasca in practica.

Asadar, putem citi Sfintii Parinti si semnele vremii in acelasi timp? Ei bine, da! Din cel putin doua motive. In primul rand, respectul fata de Traditia patristica se vede in maniera constructiva de raportare la aceasta, iar nicidecum in incremenirea idolatra. Nu exista forma mai improprie de a cinsti pe Sfintii Parinti decat refuzul actualizarii Evangheliei exact dupa modelul pe care ei l-au aplicat cu succes in primele secole crestine. Fidelitatea creatoare - aceasta este esenta unei contextualizari autentice.In al doilea rand, Sfintii Parinti nu au pretins ca istoria teologica a comunitatii de credinta se termina cu ei. Dimpotriva! S-au perceput pe sine mereu ca facand parte dintr-un fluviu al Traditiei care continua sa curga pana la finele lumii. Altfel spus, fiecare generatie are datoria, explicit formulata de Mantuitorul, de a propovadui cuvantul vietii, facandu-l accesibil diferitelor culturi, mentalitati si traditii nemajusculate, dar nu mai putin determinante. Aceasta este, concis formulat, misiunea prin excelenta a Bisericii.

Dialogul dintre Revelatie si istorie, imuabil si muabil, text si context nu poate fi de aceea oprit artificial la perioada patristica. Constienti fiind de propriile noastre slabiciuni si limite, dar si de promisiunea permanenta a sfinteniei, fiecare este chemat, in locul si in timpul care ii sunt date, sa actualizeze prezenta lui Dumnezeu prin participarea la Sfintele Taine si marturisirea Adevarului. O parte consistenta a unei asemenea actualizari rezida in aplecarea asupra temelor pe marginea carora Sfintii Parinti nu aveau cum sa se pronunte, nici macar aluziv sau simbolic.

De la energia atomica la dependenta electronica si de la secularizare la experimentele genetice – Biserica este chemata sa ofere un raspuns, sa aiba o pozitie si sa propuna, de ce nu, o solutie. In contextul actual, marcat de complexitate si noutate, Sfintii Parinti sunt repere obligatorii, dar nu pot substitui propria munca de reflectie si, sa o spunem direct, propria noastra responsabilitate. Tentatia unora de a se refugia in spatele Parintilor, evitand confruntarea cu istoria, reprezinta de aceea o grava boala spirituala. La adapostul monumentalitatii patristice, acesti epigoni isi duc viata sub semnul interdictiei, fricii si refuzului, obiectiilor si formalismelor, subnutritiei intelectuale si bigotismului. Pe scurt: al radicalismului transformat in ridicol. Otravesc apele Ortodoxiei, alungandu-i si pe cei care ar dori sa se adape de la izvoarele ei. Iata de ce, fructificarea trecutului, a mostenirii patristice, nu poate avea loc decat prin valorificarea prezentului. Doar astfel se vadeste ca Hristos „este Acelasi ieri si azi si in veci” (Epistola Sfantului Apostol Pavel catre Evrei 13, 8).

Radu Preda

Sursa: teologia-sociala.ro

 

.

Despre autor

Radu Preda Radu Preda

Senior editor
86 articole postate
Publica din 18 Noiembrie 2019

Pe aceeaşi temă

30 Mai 2013

Vizualizari: 677

Voteaza:

Text & context 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • adelin smaduPostat la 2013-05-30 15:09

    Ortodoxia seduce,spunea Parintele Rafail Noica,si tot omul nascut pe acest pamant are in fiinta lui ortodoxia,fie el chinez,japonez,neamt sau francez.Ortodoxia ramane poporul,talpa tarilor ortodoxe,care sunt din ce in ce mai incercate de fel si fel de erezii si atacuri,in special asupra dogmelor care sunt exprimarea vietii bisericesti si nu filosofie si rationalism si fiind,in acelasi timp si cele care vindeca omul bolnav al societatii contemporane.Sfintii Parinti ne invata si,atentie,invatatura lor ramane valabila si actuala,fara curatirea si purificarea sufletului de patimi prin Sfanta Taina a Marturisirii sau a Spovedaniei nimeni nu se poate mantui.Ei sunt propovaduitorii Tradiei Ortodoxe prin care sanatatea trupului si a sufletului omenesc este atinsa prin viata liturgica,adica ,prin participarea la Sfintele Taine,unde eate singurul loc in care Hristos ne da intalnire...Restul e desertaciune si vanare de vant..

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE