Citat:
În prealabil postat de orthodoxia.i.thanatos
Te cred, totusi, mie nu mi-e chiar atit de clar, daca la asta te referi:
Nu sint convins ca “mentalitatea, societatea si cultura s-au dezvoltat”, eu m-as limita la a spune ca s-au schimbat. Iar incepind cu umanismul as fi de parere ca s-a produs un regres din punct de vedere spiritual, accentuat si rapid mai ales in secolul XX.
|
Regres, progres, anumite lucruri s-au schimbat.
Sunt mai multi oameni care stiu sa citeasca, oamenii sunt provocati sa gandeasca mai mult, sa analizeze, etc.
Citat:
Lumea de astazi seamana foarte bine cu cea din vremurile Parintilor cind paginismul si ereziile “sminteau” omul.
|
Ereziile n-au existat doar "in vremurile Parintilor" (care ar fi acelea?).
Au fost dintotdeauna, de la Apostoli incoace.
Si chiar inainte daca stam sa ne gandim bine: saduchei, farisei, etc..
Citat:
Invatatura Bisericii n-a smintit insa niciodata pe nimeni.
|
Da, dar din pacate in Biserica nu gasim doar invataturi ale Bisericii. Si unele chiar smintesc.
Citat:
O femeie cu frica lui Dumnezeu nu face atita caz de interdictia de a se impartasi sau apropia de altar in perioada menstruatiei. Pina la urma, indifferent de masurile de protectie si cosmetizare, vorbim despre mizerie fizica. Un om urinat s-ar abtine sa intre intr-o biserica chiar daca nu s-ar vedea nimic in exterior si nici nu s-ar simti. E o problema de bun-simt, dar se si educa.
|
Adica se poate vorbi de mizerie fizica "indifferent de masurile de protectie si cosmetizare".
Cu alte cuvine daca tu ai facut pipi pe tine cand erai mic, "indiferent de masurile de protectie si cosmetizare" pe care ti le aplica parintii, ar fi bine sa nu te aduca la biserica.
Chestie de bun simt??!!
Citat:
Parintii vorbeau in limbaj filozofic elin, perfect inteligibil pina in ziua de azi cind folosim aceleasi concepte filozofice si terminologie, inclusiv in stiinta.
|
Nu e chiar asa.
Pentru ca sunt interpretabili. Sa nu uitam de cei care au facut din geocentrism dogma, invocand culmea ..Sfintii Parinti.
Chiar si in sec. XXI. Ortodocsi. Cica.
Citat:
Indiferent de problemele si framintarile omului contemporan, intrebarile esentiale au ramas aceleasi: Ce e viata? Cine e Dumnezeu? Cum ma pot mintui?, iar Biserica detine raspunsurile – aceleasi ca si acum 1000 de ani. Nimic nu s-a schimbat.
|
Da, dar intre timp au aparut si alte intrebari..
Cum ar trebui sa ma imbrac in biserica? "decent" e un cuvant care s-a relativizat foarte mult.
In ce zile se cuvine (sau nu??) sa avem relatii sexuale?
Postul se tine cu ulei sau fara?
Femeia are voie sa intre in biserica in zilele...?
Sunt "cipusoarele" pacat impotriva Duhului Sfant cum sustin unii? Se cuvine a refuza ca preot impartasirea si spovedirea celor care au "acte cu cip"?
etc.
Citat:
Pe mine nu ma deranjeaza, nu stiu la cine tu te referi cind spui ca “dramatizeaza”. Sfintul Varsanufiu cel Mare a zis cu privire la Grigore de Nissa: “Sa nu credeti ca oamenii, chiar sfinti sa fie, pot intelege pe de-a-ntregul profunzimile lui Dumnezeu…”. Ce am sustinut, si continui sa o fac, e ca nu exista contradictie cu privire la credinta ortodoxa.
|
Ca dogma da, nu exista contradictii.
Intre diverse scrieri, cu privire la anumite aspecte particulare, fara pretentie de dogma, da, exista.
Ti s-au dat si exemple..
Citat:
Nu cred ca-i chiar atit de complicat pe cit le faci sa para. Trebuie doar sa te gindesti la ce inseamana anticonceptional, transplant, etc si sa le intelegi consecintele, ca sa poti vedea ce-i bun si rau in termini universali si-atunci gasesti imediat si raspunsurile, aceleasi din totdeauna si tot acolo, in Scriptura si in invatatura Sfintilor Parinti.
|
Nu la problemele astea se referea Fani.
Citat:
Nu, vorbeste insa Apocalipsa despre insemnatatea lui 6-6-6.
|
Serios? Care e insemnatatea? Nici pana in ziua de azi Biserica n-a venit cu o dogma in ceea ce priveste interpretarea lui "666".
Dar au venit cuviosii nostri crestini care i-au facut dogma lui "666" si au inceput sa-l vada peste tot, chiar si acolo unde nu este.
Citat:
In Biserica Ortodoxa nu exista opinii diferite cu privire la credinta.
|
Ma repet, la nivel de dogma nu. Dar intre diverse scrieri a unor diversi teologi, da.