![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si mai e o problema cu citatul de mai sus, de fapt nu cu citatul, ci cu modul in care il intelegi tu. Vezi tu, ca nimeni nu a schimbat vreo dogma. Tu tot sustii ca calendarul/sinaxarul ar fi o dogma, eu inca nu am inteles de ce ar fi asa. Care Sinod Ecumenic a proclamat o asemenea dogma? Am auzit de dogma Sf. Treimi, dogma Intruparii Fiului lui Dumnezeu, dogma celor 2 naturi si vointi ale lui Hristos, dar de dogma sinaxarului inca nu am auzit... Inca ceva, uite ce zice Canonul 45 al Sfintilor Apostoli: "Episcopul, sau prezbiterul, sau diaconul, impreuna cu ereticii rugandu-se, sa se afuriseasca numai; Iar de au dat lor voie, ca unor clerici a lucra ceva, sa se cateriseasca." Deci vezi clar ca e o diferenta intre afurisenie si caterisire, afurisenia e o pedeapsa mai mica, pentru o infractiune mai mica (rugaciunea cu ereticii). In ce priveste ecumenismul in BOR, manifestarea cea mai obisnuita este rugaciunea impreuna cu ereticii, care nu cred ca constituie o erezie in adevaratul sens al cuvantului, ci doar o abatere canonica, abatere care am putea spune ca e grava, dar care totusi nu cred ca justifica o schisma sau departarea Harului lui Dumnezeu de la o Biserica intreaga pentru ratacirea unora. Manifestari cu adevarat eretice ar fi slujirea Sf. Taine impreuna cu ereticii, sau recunoasterea tainelor acestora. Insa cu exceptia a 2-3 rataciti (condamnati uneori de Sf. Sinoade), asa ceva nu prea s-a vazut. Bogdan. |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Botezul | Hartford | Biserica Ortodoxa Romana | 34 | 30.12.2009 13:30:00 |
botezul | dulcineea | Mirungerea(Ungerea cu Mir) | 70 | 09.09.2008 10:17:27 |
Botezul | ionut | Botezul | 33 | 03.12.2006 12:48:10 |
botezul | mircea/ovidiu | Mirungerea(Ungerea cu Mir) | 0 | 28.08.2005 01:10:00 |
|