Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.01.2010, 15:38:41
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Pai ce rost are includerea asta formala, asa de dragul de a arata smerenie. Smerenia este sau nu este, nu se flutura in dreapta si in stanga ca sa vada lumea sigur, sigur, ca tu esti smerit. Asta se aseamana cu cei care te fac cu ou si cu otet si incheie cu "iarta-ma pe mine, pacatosul"...dar ce rost are? Nu-i asta ipocrizie? Ce rost are sa ma dau mare experta intr-ale smereniei, cand eu nu sunt? Eu sunt cum sunt, smerenia de care vorbesti tu nu este una dintre calitatile mele, am curajul sa o recunosc, pur si simplu structura mea sufleteasca este altfel. Ca asta ma descalifica de la a deveni sfanta in viata, asta e, dar macar nu ma dau ceea ce nu sunt, si oricum sunt tanara, si mai am timp de invatat.
In general, ca ne dam seama sau nu, avem cam aceleasi pacate. Cel mai pervers pacat dintre toate e mandria, pe care, includandu-ne chiar si formal in critica pe care o facem, o fentam, indiferent ca stim sau nu ca suntem mandri. Deci nu numai ca nu e vorba de o ipocrizie, ci ne fereste de alte noi pacate din cauza mandriei noastre.
Si apoi, daca stii ca smerenia nu e una dintre calitatile tale - sper insa ca nu o dispretuiesti - dar fiind o calitate a ortodoxului, ar fi bine sa te straduiesti si in acesta privinta. Tuturor ne e greu la capitolul smerenie. La inceput se face in mod constient, ca apoi sa iti intre in obicei de a fi smerita. Iti urez succes, caci prin smerenie toate celelte calitati ale tale vor fi puse si mai mult in valoare.

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Sa stii ca este foarte greu sa ma convingi ca stilul oriental de a discuta, de a rezolva probleme si de a exprima opinii este dintre cele mai bune. Sigur, stilul occidental are neajunsurile sale, si stiu ca poate parea cuiva invatat cu cel balcanic-oriental prea agresiv, prea radical, prea fara inima, dar este direct, concis, la obiect si fara tot felul de inflorituri nefolositoare. De ce mentionez asta si ca am fost educata in stilul occidental? Nu ca sa ma laud, ci ca sa iti dai seama ca daca poate suna cuvintele mele prea agresiv sau prea direct, nu este fiindca vreau eu sa fiu agresiva si sa pun pe cineva la pamant si ca nu am inima, ci fiindca asa sunt eu invatata sa discut. Dar cred ca stii lucrurile astea, stand de atata timp in occident, nu?
Stilul oriental ar trebui sa insemne un plus de smerenie, nu o lipsa de profesionalism.
Nu vorbeam de o anume agresivitate, ci de superioritatea afisata, o distanta gen "ex Cathedra". Deci tot efectul lipsei de smerenie. La urma urmei nu cred ca scrii ca sa superi pe cineva; dar din pacate acesta e uneori efectul obtinut.

Cred acum ca am spus tot in aceasta disutie amicala, ca s-a curatit aerul si vom putea comunica mai bine pe viitor.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Post de bucate sau post de pacate...??? geo.nektarios Pocainta 160 19.03.2016 13:34:53
Icoana Mantuitorului nu se mai saruta daca te-ai impartasit? Heurtebise Impartasania (Taina Euharistiei) 23 06.05.2011 12:32:42
MITROPOLITUL CORNEANU S-A IMPARTASIT CU CATOLICII orthodoxis Stiri, actualitati, anunturi 3 28.05.2008 15:37:58
Sarbatori fericite! ancah Generalitati 57 01.01.2008 21:49:47
Slujba post Craciun motiff Generalitati 1 20.11.2006 12:18:10