![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Contrar a ceea ce au spus unii pe aici, sfântul botez este o taină, nu un simbol, o taină prin care nici un creștin nu poate intra în Împărăția lui Dumnezeu, iar în învățătura patristcă are două semnificații esențiale : Este poarta de intrare în creștinism și este sfânta taină prin care se realizează ștergerea păcatului originar, păcatul lui Adam. Acest păcat fiecare om îl poartă cu el, din momentul zămislirii sale: Psalmul 50.6 "Că iată întru fărădelegi m-am zămislit și în păcate m-a născut maica mea." Proverbe 20.9 "Cine poate spune: Curățit-am inima mea; sunt curat de păcat?" Romani 7.21. "Găsesc deci în mine, care voiesc să fac bine, legea că răul este legat de mine. 22. Că, după omul cel lăuntric, mă bucur de legea lui Dumnezeu; 23. Dar văd în mădularele mele o altă lege, luptându-se împotriva legii minții" Prin sfântul botez devenim fii ai lui Dumnezeu și nu mai suntem robi ai păcatului. "Botezul sterge si vina si pedeapsa pentru păcate, dar el nu nimiceste si urmările păcatului strămosesc, cum sunt: slăbirea vointei si inclinarea spre rău, pofta inimii, suferintele, bolile si moartea."( Catehism ortodox) Trebuie specificat așadar, că în Biserică, sfânta taină a botezului nu mântuiește, ci marchează începutul lucrării de mântuire. Tot aici trebuie amintit că la anumite erezii neoprotestante, cum sunt cele baptiste și anumite grupări penticostale, botezul este un simbol și o încununare a "experienței mântuirii personale", sau a "salvării" pe care fiecare om trebuie să o aibă adolescent sau matur fiind și să realizeze el însuși că a fost "mântuit" și "că s-a predat Domnului", cum spun ei. Versetul pe care il folosesc ei în special este acesta: Marcu 16.16 "Cine va crede și se va boteza, va fi mântuit, dar cine nu va crede va fi osândit" ( Biblia Cornilescu) Așadar în interpretarea lor, copii mici și handicapații psihic care nu pot să creadă, pentru că nu pricep, nu sunt făcuți și ei "după chipul și asemănarea lui Dumnezeu"- cum spune Biblia despre om și nu sunt chemați și ei la mântuire. De fapt Biblia spune clar în multe locuri că lucrarea de mântuire e o luptă continuă care durează tot timpul vieții și nicăieri, niciodată, Hristos sau apostolii au considerat pe cineva mântuit deja în timpul acestei vieți, cum se consideră baptiștii pe baza unei simple mărturii.
Singurul scop al vieții e mântuirea sufletului, pregătirea lui pentru a intra în Rai (sf. Calinic) Last edited by ovidiu-s; 05.04.2010 at 12:14:56. |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Daruri de la sfinti ptr copiii cuminti | lore86 | Nunta | 19 | 19.12.2012 23:17:02 |
Atentie la sectanti | Bogdan N | Generalitati | 21 | 02.06.2011 20:22:05 |
o sa fim considerati teroristi? | knight2u | Generalitati | 3 | 28.10.2009 11:52:42 |
Portrete de sfinti/Sfinti si sfintenie | alecsandru | Biserica Romano-Catolica | 18 | 20.04.2007 19:46:05 |
|