Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Multumesc Lucian. Scrii foarte clar si nepartinitor. Daca imi permiti, mai continui cu intrebarile, pentru ca nu mi se pare clara totusi situatia.
|
Ca și Cătălin, sunt de partea adevărului!
Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Din moment ce capul ramane Hristos iar El este acolo unde doi sau mai multi se aduna in numele lui, ce nevoie este de patriarh din moment ce un singur episcop nu are voie sa ia nici o hotarare singur?
|
Vezi tu, în Biserica Creștină sacerdotul este episcopul. Primii sacerdoți ai creștinismului, primii episcopi au fost cei 12 Apostoli. Potrivit poruncii lui Hrisos ei au plecat în lume să propovăduiască Evanghelia și să înființeze noi Biserici. Dar până atunci Biserica Apostolilor, cea formată imediat după Înălțare din cei 12 Apostoli, la care se adăugau cei 70 și toți ai casei lor, precum toți care sorbeau din învățătura lui Hristos (Lazăr, Maria, Marta, Zaheu....), era o comunitate care era formată din doar câteva sute de oameni. Pe măsură ce comunitatea a crescut, s-a simțit nevoia împărțirii sarcinulor și au fost hirotoniți cei 7 diaconi. Și acum, încă, comunitatea era atât de mică încât putea oficia "Frângerea pâinii" - Euharistia fiind toți în același loc.
Apostolii au plecat la propovăduire și Biserica a crescut! Este de înțeles că Biserica a încetat să mai fie o comunitate restrânsă și au început să fie hirotoniți alți episcopi, câte unul pentru fiecare oraș prin care treceau Apostolii și lăsau în urma lor câte o comunitate creștină. La un moment dat, fiecare comunitate locală a devenit atât de mare încât un episcop, chiar ajutat de diaconi, nu mai făcea față îndatoririlor. Atunci episcopii au început să delege o parte din îndatoriri și au hirotonit preoți. Preotul era, și este și azi, un sacerdot cu delegație, putând face tot ceea ce face episcopul, mai puțin să hirotonească la rândul lui alți preoți sau episcopi.
La apuseni, după schismă, din cauza pretenției episcopului și Papei Romei că este infailibil, fără greșeală, toate hotărârile au trebuit să fie "cenzurate" și, în final, chiar luate de către acesta. Dar aceasta nu este Biserica înființată de Hristos. Dacă era așa, Hristos ar fi ales un singur ucenic și l-ar fi lăsat pe el singur conducător al bisericii, iar acesta ar fi dat la rândul lui scaunul mai departe. Pe când în Biserica lui Hristos, un episcop nu poate fi hirotonit decât de minimum alți trei episcopi, prin punerea mâinilor, "dând în dar ceea ce au primit în dar" de la Însuși Hristos
Citat:
În prealabil postat de Adriana3
De ce este vazut ca ceva negativ faptul de a fi ancorat in pragmatic din moment ce la Judecata vom da socoteala tocmai pentru cele pragmatice (daca am dat saracului sa manance, un acoperis etc)? Am vazut ca pozitia lui de a constitui o institutie pe plan mondial pentru a ajuta tarile sarace, mai ales din Africa, a fost considerata de ortodocsii care nu iubesc papalitatea, ca un semn al antihristului. Cum se poate asa ceva?
|
Nu este nimic negativ în asta. Am făcut remarca despre Vatican, doar ca să vezi că problema administrativă există peste tot, este necesară, chiar. Mai mult, primele comunități creștine dădeau și "asistență socială" având grijă de văduve și orfani. Primul care a făcut acest lucru organizat la nivel de Biserică, a fost Sfântul Vasile cel Mare, care a înființat primele spitale în sensul modern al cuvântului.
Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Sa inteleg ca Patriarhii din est vorbeau intre ei cu termenul de "Patriarh" cand il pomeneau pe Papa? In cazul asta, cei din sinodul ortodox de la 1848 dat ca exemplu de Catalin, de ce folosesc termenul de Papa in loc de cel de Patriarhul Romei sau apusului, iar la noi, in calendar, sunt sfinti desemnati tot cu numele de Papa?
|
În limba română, cuvintele provenite din alte limbi își păstrează forma și pronunția din limba respectivă. Ambii termeni sunt pentru limba română străini, așa că se păstrează conotația pentru fiecare în parte. E doar o chestie de traducere...
Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Cand a aparut pentru prima data formularea ca Papa Romei este primul intre egali?
Si de ce in probleme importante i se cerea parerea in mod special lui, chiar si in afara sinoadelor ecumenice? De ce relatiile Patriarhilor din est in raport cu cel din Roma nu erau la fel ca si cele dintre ei in est?
|
Până capitala Imperiului Roman a fost la Roma, era firesc ca Episcopul Romei să fie cel mai important, un fel de primul între egali. Dar acest lucru nu a durat mult. Imperiul și-a mutat capitala la Constantinopol, apoi s-a divizat și reunit de mai multe ori, iar la scurt timp partea de Apus a fost cucerită de goți (Odoacru, 476). Importanța Romei a trecut în plan secund, în urma noii capitale și a celei de-a doua Rome - Constantinopolul.
Treaba cu "relațiile" privilegiate cu Episcopul Romei este o speculație, doar.
Este o exagerare a apusenilor!
Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Eu am citit ca tocmai ca s-au materializat, nu la proportiile de astazi, ci la modul expus in intrebarile de mai sus, si ca discordiile au inceput de fapt cand in est Patriarhul Constantinopolului a dorit sa fie el al doilea intre egali din cauza ca Constantinopolul devenise cel mai important in centrul Imperiului Bizantin. Si asa a aparut rivalitatea cu Roma de care insa Constantinopolul avea in continuare nevoie pentru lupta impotriva otomanilor. Lupta de care romanii s-au spalat pana la urma pe maini si i-au lasat pe ortodocsi pe mana inamicului si asa a luat sfarsit dorinta de putere a Patriarhului grec. Doar temporar, pentru ca a continuat sa doreasca aceasta putere prin pastrarea titulaturii de Patriarh ecumenic si iata ca la discutiile cu Papa in privinta ridicarii anatemelor s-a dus singur, in loc sa fi mers impreuna cu toti Patriarhii.
|
Nu poți sintetiza 15 secole de istorie în câteva cuvinte. Ceea ce spui tu cu "spălarea pe mâini" a apusenilor se întâmpla la 1450. Până atunci mai sunt multe episoade, dintre care cel mai dramatic este "monstruoasa" Cruciadă a IV-a din 1204, când oștile cruciate, influențate de venețieni, au deturnat țelurile Cruciadei și atacat și cucerit Constantinopolul. Asta a făcut ca ruptura să devină ireparabilă și a slăbit ireparabil Imperiul Bizantin.