Citat:
În prealabil postat de delia31
„Eu sunt in Tatal si Tatal este intru Mine”.
In discutia de aici e vorba de perihoreza, de modul in care cele trei persoane ale Sfintei Treimi se intrepatrund, fara sa se confunde si fara sa se separe. Fiecare isi pastreaza insusirile distincte fara sa se confunde ipostatic.
Nu se poate vorbi de unitatea de fiinta a firii divine separat de unirea celor trei ipostasuri.
Intrebare: Stiind ca in fiinta nou-nascutului din pestera din Betleem se afla intreaga firea divina cea nedespartita si comuna tuturor celor trei ipostasuri dumnezeiesti, intrebarea ar fi: inainte ca acest bebelus divino-uman sa se nasca, pe cand inca era nedesavarsit in faza embrionara in pantecele fecioarei, Persoana Tatalui si Persoana Duhului Sfant erau separate ipostatic de Persoana Fiului celui nascut din veci, dar a carui fire umana nu era inca deplin constituita?
|
Inteleg ce spui, nu afirmi confundarea ipostasurilor ca in sabelianism (modalism).
Raspunsul la intrebarea despre situaita dinaintea nasterii Mantuitorului pare simplu daca privim la ce credem despre nasterea oamenilor, in general. Noi spunem ca inca de la zamislire copilul primeste suflet, nu la nastere. Asadar intruparea Mantuitorului incepe la zamislire, deci doar Persoana Fiului S-a intrupat si a luat si fire omeneasca. Dar si Fiul e unit fiintial cu Tatal si cu Duhul Sfant, insa Ipostasele sunt distincte. Eu atat am inteles, mai multe nu am cercetat. Daca inteleg eu bine tu spui ca impreuna cu Iisus era si Fiul si Duhul Sfant intotdeauna, fara sa se intrupeze. Probabil asta e corect si cred ca toti spunem cam acelasi lucru. Important e sa nu se inteleaga sabelianismul.