![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si ce a reiesit? Ca, intr-adevar, omul si-a aratat masura. Acum, dupa ce a aratat fara jena cam ce poarta in inima, putem trage cateva concluzii. Eu ma voi referi doar la urmatoarele lucruri: 1) Partenerul meu de dialog a marturisit ca dispretuieste Biserica, iar pe preoti ii considera simpli "oameni cu poale lungi" care ne spun noua, credinciosilor, povesti inchipuite, "iluzii", cum spunea. (chiar azi am citi un pasaj dintr-o carte a Parintelui Sofronie Saharov in care aminteste totala umilinta cu care Sfantul Siluan ii intampina pe preoti, modul in care le dadea ascultare totala... le saruta mana cu gestul simplu al taranului rus, care nu disparuse din persoana Sfantului, niciodata...) 2) Acelasi om a aratat sistematic indiferenta fata de Predanie, considerind ca Sfintii Parinti nu pot fi repere pentru noi crestinii, ca ei nu ne pot fi noua folositori pentru zidire duhovniceasca. 3) A desconsiderat in mod repetat Sfintele Taine, mai pe fata sau mai discret (adica viclean, din calcul, putem sa intelegem abia acum). Cat priveste Botezul, si-a aratat regretul ca a fost botezata in copilarie, fara voia ei, de catre unii care, aveam sa intelegem, au fortat-o fara sa o intrebe daca e si ea de acord cu Botezul. 4) A prezentat o multime de versiuni de talcuire a Scripturii care sunt cu totul departe de talcuirile sfintilor. Prin aceasta a aratat fara echivoc faptul ca se afla departe de Domnul, pe Care din pacate Il pomeneste in van. 5) Din fericire, pe alocuri a adus si o serie de informatii utile. Dovada ca uneori chiar si din greseala omul o mai si nimereste. Sa-i fie de folos si sa se inmulteasca! 6) S-a straduit sa isi bata mintea cu multe necunoscute din sistemul vast care este Biserica. Efortul de imaginatie a fost considerabil, rezultatele au fost insa nule. Are carente mari la cateheza elementara, desigur si la practica. Vedem aici inca un lucru instructiv: o minte bogata in cunostinte si operatii lumesti, da mereu chix atunci cand se intalneste cu simplitatea si maretia Universului Duhovnicesc. Sa luam aminte! In final, eu nu regret ca am purtat dialogul cu Tartaruga. Am inteles mai bine cum sunt eu, crestin ortodox prin mila lui Dumnezeu si mare pacatos prin nevrednicia mea. Am inteles un pic mai bine cum sunt si cei care, din motive numai de ei si de Dumnezeu cunoscute au luat candva decizia tragica de a se departa de Biserica. Si uite cum au ajuns... Sa tinem un moment de reculegere pentru toti cei care au pierdut razboiul cu propria mandrie si, nestiind cum sa faca fata propriilor necazuri (de care ei nu au fost si nu sunt vinovati, ci aceia care i-au batjocorit de timpuriu), au ales sa preguste, nu bunatatile Imparatiei, ci amaraciunea imbatatoare a intunecimii. Dumnezeu sa ii ierte, sa ii indrepteze si sa ii lumineze cu Mare Mila Lui! Domnul sa ne miluiasca pe toti! AMIN+ |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta | Ioana-Andreea | Secte si culte | 77 | 16.11.2013 22:42:56 |
Mantuirea | Daniel777 | Biserica Ortodoxa Romana | 11 | 02.06.2010 12:15:26 |
Mantuirea in lume | Nicolae | Calugarul | 21 | 18.06.2007 15:24:08 |
Mantuirea | danyel | Despre Biserica Ortodoxa in general | 1 | 24.12.2006 22:39:15 |
Mantuirea | vsm | Stiri, actualitati, anunturi | 1 | 02.11.2006 23:56:38 |
|