Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.01.2014, 10:24:33
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Acest discurs l-am intalnit la orice credincios care a adoptat credinta ecumenista. Pentru ca toti spun exact acelesi lucruri, folosesc aceleasi cuvinte, aceleasi argumente. Daca vrei sa intelegi, ecumensimul are invatatura protestanta, pe care o marturisesti si tu si Laura. Noi suntem mai mult cu ortodoxia, nu ne intereseaza credinta protestanta si nici ce spune pastorul John. E greu, dar poti reveni la invatatura ortodoxa, trebuie doar sa asculti de sfinti, si de invatatura ortodoxa, nu de ce spune cineva.
Tu, eu, parintele Staniloae, sfintii, toti avem ca litera de lege invatatura ortodxa, nu pararea cuiva. Tot ce spune cineva trebuie raportat la aceasta invatatura, poate si un sfant sa greseasca.
Arie avea doar o singura invatatura gresita, restul de 99% era cea ortodoxa. Spune cineva ca avea parti de adevar? Erau ereticii si schismaticii considerati ca denominatiuni?
Harul in alte culte, denominatiunile, doar credinta, doar Hristos, sunt toate invataturile protestante.
Niciun duhovnic nu avea conceptii ecumeniste, pentru ca aceasta inseamna o gandire aparte, de tip protestant, relativist. Si unii sfinti au spus ceva gresit, dar fara sa stie adevarul, asta e diferenta fata de eretici, pentru ca acestia aflau adevarul si nu il acceptau. Un duhovnic sau sfant trebuie sa citeasca sau sa afle acea invatatura, nimnei nu a stiut crezul inainte sa il citeasca, din fasa.
Faptul ca 'cei care au adoptat credinta ecumenista' (desi nu ma simt descrisa de aceasta sintagma) au aceleasi argumente nu este un argument ca se inseala. Si voi, cei care 'ati adoptat cerdinta antiecumenista', aveti fix taman aceleasi argumente mereu. Stiu asta, pentru ca sunt de 5 ani pe forum si am discutat cu ei foarte mult.

Nu ma recunosc absolut de loc in teologia protestanta, si nu vad nici o legatura intre ea si ideile pe care le-am exprimat aici. Ma iau dupa teologi ortodocsi.

Sigur ca avem toti ortodocsii aceeasi credinta, dar invatatura despre ea se poate formula in mai multe feluri. Poate exista pluralism de idei in domenii in care Biserica nu a gasit de cuviinta sa dogmatizeze.

Argumentul tau de aici cu marii duhovnici este la fel cu cel despre minuni:
'Ecumenismulnu este bun' - rezulta ca marii duhovnici au gandit toti la fel in priviinta loui
'Un mare duhovnic a fost pentru' - rezulta ca de fapt nu a zis, sau ca mai trebuia sa mai citeasca, sua ca l-a trimis episcopul sa participe.. Sau altele.
Este un fapt ca multi ortodocsi foarte respectabili (am numit deja doi; mai am mmulti pe lista dar i-am numit deocamdata pe doi care sunt foarte respectati inclusiv de antiecumenisti) participa si au participat la intalniri ecumenice inclusiv la rugaciuni comune. Este un fap imposibil de negat.
Poti sa il interpretezi cum vrei, poti s azici ca toti acestia sunt rataciti, dar nu zi ca nu exista, totusi, inseamna sa iti inchizi ochii in fata realitatii.
Daca zici ca au mai gresit si ei, de, atunci da-mi voie si mie sa 'gresesc' gandind ca ei fara sa ma consideri protestanta.

PS Stireana nu a fost banata pentru ca era antiecumenista, ci, banuiesc, pentru ca nu comunica citivizat.

Tags
catolicism, credinta, papa