Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.01.2014, 23:38:50
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Cred ca inteleg de ce voi din Romania reacionati atat de epidermic la miscarea ecumenica.
Probabil singurii ne-ortodocsi pe care ii intalniti sunt neoprotestantii agresivi. Am constatat si eu ca multi din romanii care vin acum in occident sunt trecuti la penticostali sau la adventisti (dintre elevii noi care vin la una din scolile mele, jumate sunt neoprotestanti).
Oare ei sunt modelul si ei sunt cei la care ne gandim cand spunem gaism lucruri in comun, avem de invatat si de la ei, si cand vorbim de rugaciuni comune (la unele ocazii)? Eu in orice caz nu.
Din pacate, atunci cand spui "crestini" vorbind de ecumenism, ii incluzi si pe ei.

"firma lor mama" e in Occident, aia care ii sponsorizeaza sunt aia buni si blanzi ca oile cu care probabil te gandesti ca ai putea avea totusi niste lucruri in comun.

Citat:
Cei de care vorbesti nici nu participa in general la intalnirile ecumenice si oricum, forme din astea extreme de rugaciune nu ar fi acceptate de restul crestinilor.
Vezi?
Catinel, catinel ajungem si la o imagine mai realista a relatiilor intre "crestini".

Citat:
Si nici nu ar invita alti crestini in 'saptamana rugaciunii pt unitate' ca sa se roage cu ei in alt scop decat prozelitic.
Esti sigur ca si ceilalti o fac in alt scop?
Exista diverse forme de prozelitism, sa stii.

Cea mai evidenta si directa in care incearca membrii de la confesiunea X sa treaca la ei.

Citat:
Ce rau face daca odata la cateva luni (pentru cei care au timp - eu cu copii nu mai am) eventual participi la o rugaciune in care nu e pomenita Maica Domnului sau sfintii? Cu ce afecteaza credinta ortodoxa asta?
Insa exista si o forma mai subtila, pe care cei ca tine nu o sesizeaza si anume, sa faca confesiunea X, traditionalista, istorica (ceea ce ei nu sunt) sa-i recunoasca drept crestini cand termenul corect care ii defineste este acela de secta crestina.

Citat:
Ba dimpotriva, prin contrast o afecteaza pozitiv, ca dupa saracia de acolo te bucuri mai tare de tezaurul de rugaciune ortodox.
La fel de bine te-ai putea gandi ca ai putea petrece ceva timp in Iad, ca in felul asta te-ai bucura si mai mult de Rai.

Citat:
Eu cand ma gandesc la protestantii (si mai ales catolicii, ce e drept) care merg cu placere la slujbele ortodoxe din cand in cand, nu ma gandeam la neoprotestanti, ci la unii protestanti sau catolici care apreciaza bogatia duhovniceasca din ortodoxie. Chiar daca anumite reticente, sau alte motve dogmatice sau culturale sau omenesti ii opresc de a trece la ortodoxie.
La fel avem chiar pe forum atei care asculta cantari ortodoxe si alte chestii asemenea.
De ce? Din motive culturale, estetice, etc.
Ce conteaza mai mult, si ceea ce le-ar folosi cu adevarat, este lasat complet deoparte.
Crezi ca la judecata au sa fie intrebati ce fel de muzica au ascultat?

Citat:
Aici, de multe ori, catolicii si protestantii au pus la dispozita ortodocsilor o biserica de-a lor si nu incearca nicidecum sa se bage in treburile noastre. Ce spuneti de asta, voi cei care sunteti atat de convinsi ca ei vor sa ne faca sa trecem la ei prin miscarea ecumenica?
Foarte dragutz din partea lor dar nu stiu daca ortodocsii ar trebui sa accepte.
Am auzit de un fenomen asemanator in Italia, cu romano-catolicii.
Le-au pus ortodocsilor la dispozitie un spatiu s-a ajuns la intalniri ecumenice si de la intalniri ecumenice la convertiri..

Deja romanii care isi petrec ceva timp pe acolo nu mai dau nume romanesti la copii ci italiene.
Pentru integrare, desigur.
Crezi ca i-ar deranja sa frecventeze si altfel de "biserica"?
Vechi 26.01.2014, 23:39:47
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Pentru că nu văd ceea ce ar trebui să vadă (ceea ce nu este încă), așa că, să ne asumăm răspunderea noastră.

Omul trebuie să fie și el interesat, să întrebe, să se documenteze, cărți sunt cu duiumul, numai să vrea și să prezinte interes în acest sens. Apoi, preoții sunt rodul nostru, ei sunt fiii noștri, cum i-am născut, așa-i avem. Așadar, bârna unde este?

Teologia voastră lasă de dorit (tu și prietena ta), să-mi fie cu iertare, am mai spus-o și pe topicul ”ascultarea necondiționată”.

Da ai mare dreptate, începe cu tine, ai mare nevoie.
Sigur ca am nevoie, desi poate nu in sensul in care zici tu. Tocmai asta am vrut sa zic, ca ar trebui fiecare dintre noi, ca ortodocsi, sa ne asumam responsabilitatea si sa ne rugam ca Dumnezeu sa ne ierte pentru tot ce am facut si facem NOI de se departeaza atatia de la ortodoxie. Si sa-L rugam sa ne schimbe inimile.
Cand vorbesc de preoti, nu vreau sa dau responsabilitatea altcuiva. Suntem un singur trup. Totusi cei care sunt preoti sau episcopi au responsabiitate pastrorala mai mare in fata lui Dumnezeu, poate.

Tocmai de aceea ma doare cand vad ca putem gandi chiar si noi, ortodocsii, atat de diferit si ne putem zice unii altora ca nu suntem ortodocsi.
Vechi 26.01.2014, 23:40:28
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Am explicat doar, nu am aparat nimic.
Esti sigura ca reusesti sa faci diferenta?
Adica o norma crestina importanta este desfiintata (postul), si tu spui "aa, dar nu e asa rau ca uite...".
Vechi 26.01.2014, 23:41:42
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu inteleg ce vrei sa zici. A zis cine, ce?
Era vorba despre "pleaca cu ghiotura de la ortodoxie".
Am bolduit
in citat ca sa vezi la ce ma refeream.

De unde ai scos-o, ai statistici in acest sens?
Vechi 26.01.2014, 23:49:27
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Imi intorci vorbele sa insemne altceva decat am vrut sa zic.
Nu am zis nicaieri ca ar fi bine sa nu o cinstesti in mod special pe Maica Domnului, asa cum nu o cinstesc protestantii. Faceam doar observatia ca a nu o cinsti, a nu-i adresa rugaciuni (in slujbe) nu este egal cu a profetra invective ala adresa ei.
Sa extindem nitel: A nu cinsti pe Iisu Hristos, a nu-i adresa rugaciuni, nu este egal cu a profera invective la adresa lui.
Da, evident, cum nu mi-am dat seama.

De ce sa nu deschidem o linie ecumenica si cu ateii, la o adica?

Citat:
Nu am zis nici ca se intrevede comuniunea euharistica cu ei. Am spus chiar ca pare farte departe (mai ales cu protestantii, dar si cu catolicii).
Ai spus ca e deziderabila.

Ca e imposibil sa ajungi acolo si sa-ti pastrezi si orientarea ortodoxa, eu cred ca e evident, ti-au spus-o si altii.

Citat:
Cand am vorbit despre asta, ma refeream la intrebarea cuiva despre rugaciunea comuna intre crestini (la slujbele 'ecumenice' sau daca ar participa un ortodox la o slujba protestanta). Si ziceam ca poti sa participi in masura in care nu este ceva care contrazice direct invatatura ortodoxa.
Dar daca o contrazice indirect, se poate?

Citat:
Dar sigur, chiar modul de a sluji o contrazice, in mare masura. Asta este o problema, dar dupa parerea mea, poti participa din cand in cand, si te ruga in masura in care poti.
Deci tu ortodox, mergi undeva unde stii ca a ta credinta este contrazisa, dar chipurile e bine sa mergi si sa te rogi acolo, ba mai mult, vrei o unitate cu acesti oameni, fara ca ei sa schimbe nimic din felul lor de a fi, mai mult, ai vrea ca ei participe chiar si la masa Euharistica, unde stii tu, cine se impartaseste cu nevrednicie se poate imbolnavi si muri iar ei cu vrednicia nu mai vorbim.. iar asta pentru..?
Vechi 26.01.2014, 23:55:10
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Foarte dragutz din partea lor dar nu stiu daca ortodocsii ar trebui sa accepte.
Am auzit de un fenomen asemanator in Italia, cu romano-catolicii.
Le-au pus ortodocsilor la dispozitie un spatiu s-a ajuns la intalniri ecumenice si de la intalniri ecumenice la convertiri..

Deja romanii care isi petrec ceva timp pe acolo nu mai dau nume romanesti la copii ci italiene.
Pentru integrare, desigur.
Crezi ca i-ar deranja sa frecventeze si altfel de "biserica"?
'Fenomen asemanator'.. "nu ar trebui sa accepte' - ppfff! Crezi ca ortodocsii si-au putut permite, mai ales pe vremuri, sa isi construiasca biserici pe aici?

Ce se intampla este exact contrariul: se convertesc la ortodoxie unii catolici si protestanti care au facut astfel cunostiinta cu ortodoxia.

Ca unii ortodocsi trec la alte confesiuni, se intampla in general nu din cauza ca o parohie are contacte cu cei care le-au imprumutat sau dat biserica, ci pentru ca bisericile locale 'mame' pun mai mult accent pe natonalism decat pe credinta, si cum cineva se integreaza in tara in care s-a mutat, isi pierde si ortodoxia, pentru ca o asociaza doar cu natia. Ce-i asa grav daca au nume italiene? Unul din copiii mei se numeste Géry - un nume foarte ortodox (un sfant din sec. al 7lea, care a fondat dupa legenda orasul Bruxelles, pt ca a fost eremit pe aici), insa nicidecum romanesc. Ce-i neortodox in asta?

Singurii care raman ortodocsi la a doua, treia generatie sunt cei care au reusit sa denationalizeze partial ortodoxia, sa o despinda de o singura limba si cultura materna de ex., sa aibe slujbe in tara in care stau. De multe ori pastreaza si ceva din cultura de origine, dar nu fac din asta centrul vietii lor.

Este clar ca exista si miscari si grupari care fac prozelitism, dar din ce am cunoscut eu aici, ceilalti sunt destul de relativisti - asa cum ne acuzati voi pe noi 'ecumenistii' ca am fi si nu li se pare interesant sa converteasca pe nimeni la confesiunea lor. Ortodcsii sunt lasati in pace, in general, sa isi traiasca credinta lor, ba ceilalti ii privesc chiar cu multa binevointa si vor sa afle cate ceva de la ei.
Si ca sa nu abati iar fulgerele-ti asupra mea: nu, nu apar atitudinea lor relativista, o constat, si constat ca are si efecte pozitive in cazul ortodoczsilor care stau in occident in zilele noastre.
Vechi 26.01.2014, 23:55:24
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Cand vorbesc de preoti, nu vreau sa dau responsabilitatea altcuiva. Suntem un singur trup.
Și ce ai făcut în acest sens (să avem preoți mai buni), tu ca parte din trup?

Citat:
Totusi cei care sunt preoti sau episcopi au responsabiitate pastrorala mai mare in fata lui Dumnezeu, poate.
Aceștia sunt sunt fii noștri, reposabili suntem fiecare dintre noi, că ei, preoții, nu sunt mai buni.

Citat:
Tocmai de aceea ma doare cand vad ca putem gandi chiar si noi, ortodocsii, atat de diferit si ne putem zice unii altora ca nu suntem ortodocsi.
Având în vedere ce erezii susții, nici nu te aștepta la altceva.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2014, 23:59:14
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Esti sigura ca reusesti sa faci diferenta?
Adica o norma crestina importanta este desfiintata (postul), si tu spui "aa, dar nu e asa rau ca uite...".
Sigur ca pot sa fac diferenta. Adineauri doar incercam sa dau o explicatie de ce postul aproape s-a pierdut la catolici, atat.
Postul nu este o norma crestina, ci o disciplina ascetica crestina, de altfel. Este trist ca aproape s-a pierdut in occident. Aici, ortodocsii au ceva de zis si dau o marturie importanta (iata inca un lucru pozitiv la 'amestecarea' ortdocsilor cu ceilalti) care ii face sa reflecteze.
Vechi 27.01.2014, 00:01:14
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Era vorba despre "pleaca cu ghiotura de la ortodoxie".
Am bolduit
in citat ca sa vezi la ce ma refeream.

De unde ai scos-o, ai statistici in acest sens?
Nu am statistici, dar am constatat ca intalnesc din ce in ce mai multi aici care au trecut la neoprotestanti.
De exemplu din elevii proaspat sositi la o scoala de-a mea, in general djumatate sunt neoprotestanti. Sotul meu spune la fel.
Sper sa ma Insel si ca cifra nu este reprezentativa.
Vechi 27.01.2014, 00:05:46
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Și ce ai făcut în acest sens (să avem preoți mai buni), tu ca parte din trup?

Aceștia sunt sunt fii noștri, reposabili suntem fiecare dintre noi, că ei, preoții, nu sunt mai buni.

Având în vedere ce erezii susții, nici nu te aștepta la altceva.
Ovidiu, nu am sustinut nici o erezie. Imi pare rau sa citesc asta de la tine.

Ce am facut eu? In primul rand, nu acuzam pe nimeni si nu vroiam sa zic ca eu am facut mai multe.
Dar, concret, am participat la provcesul de alegere al unor episcopi. In episcopia in care sunt se face asta. Am participat la reflexia teologica.
Am partcicipat la o miscare de tineret ortdocoxa si la formarea tinerilor.
Nu am participat destul prin rugaciune si schimbarea vietii personale.

Tags
catolicism, credinta, papa