![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Dacă ai fi la mare pe plajă sau ai fi pe mare întro barcă sau înnotînd pe mare sau te-ai afla pe o cîmpie oare cum ar trebui să vezi linia orizontului dacă ai crede că te aflii pe un pămînt plat și cum ar trebui să o vezi dacă ai crede că te afli pe un pămînt sferic?
Poate că ar trebui să ne dăm seama că aflîndu-ne pe o sferă orice privire de la nivelul mării, adică tangentă la sferă, nu vede orizontul deloc adică vede singurul punct în care se află, punctul de tangență. Dacă te ridici în picioare și ai 2 m, atunci ar trebui să vezi orizontul ca un arc de cerc situat sub punctul în care te afli. Distanța de la ochi la un punct al liniei orizontului ar fi d=((R+h)^2 -R^2)^0,5=5048,2m adică s-ar forma un con de înălțime 2m și cu ipotenuza triunghuiului format din raza bazei și înălțimea, de aproximativ 5 km. De la 1m distanța maximă la care vezi ar fi de 3658,75m deci în jur de 3,5km iar de la 0,5m adică de la jumate de metru ar trebui să vedem un orizont circular pînă la distanța de 2523,48m adică pînă la 2,5km deci am vedea un orizont maxim mult mai aproape față de ceea ce vede cel aflat la 2m înălțime, adică orizontul de la 0,5m ar trebui să fie pînă la jumătatea distanței la care vede orizontul cel aflat la 2m înălțime. Oare se întîmplă așa în realitate sau vedem atît de la 2m înălțime cît și de la 0,5m pînă la mult mai mult de 5 km distanță punctele de la orizont? Ideea e că poți folosi și o lunetă sau un binoclu pentru a vedea orizontul de la 0,5m înălțime. Oare poți să vezi dincolo de 2,5km? Eu cred că poți. Last edited by vsovi; 19.09.2016 at 15:24:24. |
|