Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #25  
Vechi 03.03.2024, 02:38:54
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.04.2012
Mesaje: 3.110
Implicit

Citat:
În prealabil postat de RappY Vezi mesajul
Nu e așa.
Ăsta nu e argument.
Este explicabil de ce începi așa jenant, pentru că vrei ca spre dezacord să orientezi opinia celui care urmeaza să citească postul; n-am să spun că ”ba e așa”, ci am să contra-argumentez postarea ta.

Citat:
În prealabil postat de RappY Vezi mesajul
Faptele Apostolilor 17, 26-27: Și a făcut dintr-un sânge tot neamul omenesc, ca să locuiască peste toată fața pământului, așezând vremile cele de mai înainte rânduite și hotarele locuirii lor, ca ei să caute pe Dumnezeu, doar L-ar pipăi și L-ar găsi, deși nu e departe de fiecare dintre noi.
Aici am extins boldarea pe care tu ai redus-o deoarece tu nu citești și printre rânduri, ci numai negru pe alb(mură-n gură) iar extinderea boldării te contrazice și-mi dă mie dreptate fiindcă dinainte a hotărât Dumnezeu vremea când omul se va lăsa convins (de Duhul Sfânt) să treacă hotarul spre îndreptare duhovnicească.

De ce ți seîntâmplă ție asta? Pentru că tu nu crezi, chiar dacă (bănuiesc) urmezi/ai urmat studii de specialitate.

27. Apoi a zis lui Toma: Adu degetul tău încoace și vezi mâinile Mele și adu mâna ta și o pune în coasta Mea și nu fi necredincios ci credincios.(Ioan20,27)

În Duhul Sfânt să fii credincios!

Citat:
În prealabil postat de RappY Vezi mesajul
Omul e făcut din fire să-L caute pe Dumnezeu chiar dacă nu știe cum s-o facă fără Duhul Sfânt. Sf. Maxim nu a uitat nimic, el folosește termenii cu grijă, voirea sau voința naturală însemnând voința din fire, care voiește către ce e bun căci firea omului e făcută bună. Voința gnomică adică cea a ipostasului ci nu a firii este cea care poate greși și greșește îndeosebi după căderea din Eden.
Voința gnomică este voință trupească, iar voința sufletească e oarbă datorită trupului care o ”ecranează” complet(prin organele sale de simț trupești) și de aceea ea are nevoie de sprijinul susținut al Duhului Sfânt pentru a putea ”deschide ochii” și pentru a-și forma o simțire/opinie/voință duhovniceasca.
De aceea eu cred că omul are o fire naturală trupească/materială și de aceea el se manifesta în mod natural ca animal mai mult sau mai puțin sălbatic, depinde de mediul în care trăiește. Nu confunda omul simplu (....) cu un om relativ educat, deoarece acesta din urmă deja a aflat de Dumnezeu, dar nu și de hotarul dinainte rânduit pe care să-l treacă pentru a se apropia mai mult de Dumnezeu.

Citat:
În prealabil postat de RappY Vezi mesajul
Pr. Stăniloae: „Dumnezeu atrage, omul e atras. Omul e făcut pentru infinit, fără a ajunge el însuși la infinit.”
Categoric, însă cu asta ți-ai bătut un cui în talpă pantru că asta demonstrează că omul, deși este chemat/atras/susținut, nu ajunge el însuși la Infinit, adică la Dumnezeu, ci, ffff greu, doar cu ajutorul Duhului Sfânt.

Citat:
În prealabil postat de RappY Vezi mesajul
Pe lângă astea, antropologia ta e diferită de cea ortodoxă, nu există o dualitate atât de strictă între suflet și trup, este și sufletul (nu inima*) care dorește cele „trupești”.
Asta este prima fentă pe care omul o ”înghite” de la necuratul. Dualitatea e radicală. Dacă sufletul dorește cele trupești, atunci e stricat rău acel suflet.

17. Căci trupul poftește împotriva duhului, iar duhul împotriva trupului; căci acestea se împotrivesc unul altuia, ca să nu faceți cele ce ați voi.(Gal5,17)

*Eu am folosit cuvântul inimă ca să definesc mai ortodox sufletul, nu organul anatomic; faptul că nu recunoști/nu accepți, ci contrazici, demonstrează patima cu care compui postul.
Citat:
În prealabil postat de RappY Vezi mesajul
Sf. Ioan Damaschinul: „Dintre plăceri, unele sunt sufletești, altele trupești. Sufletești sunt acelea care aparțin sufletului în sine, cum este plăcerea spre studiu și spre contemplație. Trupești sunt acelea la care participă și sufletul și trupul. Pentru aceasta se numesc trupești toate cele care se raportează la hrană, la legături sexuale și cele asemenea. Dar nimeni nu va găsi plăceri proprii numai corpului.
Am învățat că termenul plăcere nu se folosește în ortodoxie pentru a descrie satisfacțiile/bucuriile/mulțumirile sufletești. Oare grerșesc? Fie mie, păstrez învățătura(mea, dacă nu e și a ta)!
Mă feresc să contrazic, dar tot postez un raspuns continuator în Galateni ca să descriu faptele care provoacă plăcerile ca să vorbim concret și să delimităm de unde vin plăcerile și să observăm că niciuna nu-i comună, ”duală”:

19. Iar faptele trupului sunt cunoscute, și ele sunt: adulter, desfrânare, necurăție, destrăbălare,
20. Închinare la idoli, fermecătorie, vrajbe, certuri, zavistii, mânii, gâlcevi, dezbinări, eresuri,
21. Pizmuiri, ucideri, beții, chefuri și cele asemenea acestora, pe care vi le spun dinainte, precum dinainte v-am și spus, că cei ce fac unele ca acestea nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu.
22. Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credința,
23. Blândețea, înfrânarea, curăția; împotriva unora ca acestea nu este lege.(Gal5,19-23)


Toate faptele omului am putea spune că sunt trupești fiindcă sunt înfăptuite cu ajutorul trupului, fără de care e imposibil de făptuit ceva, însă cele de origine trupească(cu excepția nevoilor trupești), dacă sunt acceptate și permise de suflet a se înfăptui, pot aduce osândă maimică sau mai mare, iar cele care aduc folos sufletesc n-au altă legătură cu trupul decât ca mijlocul de a le înfăptui.

Citat:
În prealabil postat de RappY Vezi mesajul
În fine, cam tot ce spui tu acolo e heterodox, botezul ortodox este cu Duhul Sfânt nu „botezul lui Ioan”, „voirile sufletești” sunt „generate” de om nu de Duhul Sfânt căci omul are liberul arbitru să voiască cele bune, ș. a.
...
Nu prea se înțelege ce vrei să spui aici. Oare botezul lui Ioan nu e ortodox?Eu l-am numit astfel fiindcă știu că are Duh Sfânt, iar voirile sufletești sunt generate de Duhul Sfânt care Și-a făcut loc în inima acelui om care le duce la îndeplinire; de aici, se pare, tu poți crede că omul(vezi, Doamne) le generează. Nu omul le generează (la fel cum nu Fiul purcede Duhul Sfânt) fiindcă omul nu are liberul arbitru(asemenea Duhului Sfânt), dar ar fi capabil să-l dobândească (vezi amănunte aici: https://www.crestinortodox.ro/forum/...ad.php?t=19517 ).
__________________
Sublimă fărâmă a Sfintei Chemări,
Zvâcnită din Vrerea divină,
Mi-e sufletul vultur ce spintecă zări
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)
Reply With Quote