Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.07.2010, 16:59:59
zorobabel zorobabel is offline
Banned

Data înregistrării: 28.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Repet invatatura ortodoxa:

Nu trebuie sa confundam mantuirea cu desavarsirea si indumnezeirea.

Mantuirea are doua aspecte (componente):
1. iertarea pacatelor savarsite
2. eliberarea de robia patimilor si pacatelor
Mantuirea are doar un aspect deoarece nu exista iertare de pacat fara sa fie eliberare de pacat. Eliberarea de robia patimilor se face prin nasterea din nou. Aminteste-ti episodul cu Maria Magdalena cand Hristos a iertat-o ,ea s-a schimbat complet.

Citat:
Ambele componente, iertarea noastra si eliberarea noastra (de patimi si pacate) sunt realizate de Hristos Iisus.
Prima componenta a mantuirii, adica iertarea pentru pacatele savarsite, este darul lui Hristos (adica nu trebuie sa o "cumperi" cu bani sau cu "fapte bune" caci "fara de Mine nu puteti face nimic" Ioan 15). Iertarea este daruita omului cand acesta se pocaieste (ii pare rau de relele savariste si isi doreste sa nu mai pacatauiasca).
A doua componenta a mantuirii (eliberarea de patimi si pacate) presupune un proces mai lung sau mai scurt, depinzand de dorinta fiecarui individ in parte de a se lepada de pacate si de a se uni cu Hristos. Lepadarea de pacate presupune savarsirea faptelor bune cu ajutorului lui Hristos evident.
Eliberarea de pacate inseamna o noua natura, despre care se vb in 2 Corinteni 5. "Cel ce este in Hristos este o faptura noua, iata ca cele vechi s-au dus si toate lucrurile s-au facut noi".
Duhul Sfant care locuieste in credincios e cel care produce schimbarea in om. Faptele bune nu te pot schimba.

Citat:
"Iar Zaheu, stând, a zis către Domnul: Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor și, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, întorc împătrit. Și a zis către el Iisus: Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia", Luca 19,8-9

In concluzie, in cazul lui Zaheu vamesul, Hristos evidentiaza clar ca mantuirea este completa doar dupa savarsirea faptelor bune si nu este un proces juridic, adica eu zic gata l-am primit pe Hristos si sunt mantuit.
Ai tras o concluzie falsa. Hristos nu l-a pus pe Zacheu sa dea ceva saracilor, insa din afirmatiile lui Zacheu Hristos a aratat celorlalti ca Zacheu era un ALT om. Dintr-un vames hot si lacom devenise altruist si era gata sa renunte la bogatiile agonisite prin furt si inselaciune. Asta inseamna nasterea din nou. Zacheu nu mai era acelasi zacheu pe care lumea il ura, ci devenise alt om.

Citat:
Mantuirea se vede doar in faptele omului. Nu inseamna ca dupa ce omul este mantuit el nu mai face nici un pacat... nicidecum, ci doar ca omul in starea de mantuire nu mai doreste sa savarseasca pacatul si "se opune pacatului pana la sange" (Evrei 12,4)... si se curateste de pacatele savariste (prin Taina Spovedaniei si a Sfintei Impartasanii).
Impartasania nu te curateste de pacat, Iuda s-a impartasit dar nu l-a ajutat la nimic.
Pocainta inaintea Domnului te curateste de pacat.

Citat:
Dupa ca a obitnut mantuirea omul nazuieste apoi spre desavarsire, iar dupa desavarsire spre indumnezeire.

Asadar prima tinta a omului este mantuirea aici si acum... adica omul in fiecare zi trebuie sa isi doreasca mantuirea... si Hristos i-o va dauri mai repede sau mai tarziu in masura vointei lui de a se lepada de pacate si de a savarsi faptele bune (duapa voia lui Dumnezeu).
Te contrazici singur. zici mai intai ca dupa ce a obtinut mantuirea omul trebuie sa isi doreasca sa obtina mantuirea. Pai daca a obtinut-o inseamna ca deja o are. Faptul ca omul lupta impotriva pacatului e o dovada ca a fost mantuit.
Vechi 20.07.2010, 09:37:28
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zorobabel Vezi mesajul
Mantuirea are doar un aspect deoarece nu exista iertare de pacat fara sa fie eliberare de pacat. Eliberarea de robia patimilor se face prin nasterea din nou. Aminteste-ti episodul cu Maria Magdalena cand Hristos a iertat-o ,ea s-a schimbat complet.
ce le mai sucesti si le mai rastalmacesti (nestiind si neintelegand scripturie evident) :D

Bine ar fi ca dupa Sfantul Botez (nastera din nou in Hristos) omul sa ramana in acea stare... dar si dupa Botez omul pacatuieste si este iar cuprins de moarte si de boli... de aceea chipul lui Hristos (primit la Sfantul Botez) este refecut in om prin Taina Spovedaniei si Taina Impartasaniei.

iertarea pacatelor e una si vindecarea este altceva. De aceea Hristos ne si iarta si ne si vindeca!
SLABANOGULUI INTAI I-AU FOST IERTATE PACATELE (CAND HRISTOS I-A SPUS "IERTATE ITI SUNT PACATELE") SI DESI AVEA PACATELE IERTATE INCA ZACEA IN PAT CUPRINS DE BOALA SI NU S-A RIDICAT PANA NU L-A VINDECAT HRISTOS (SPUNDADU-I "SCOALA-TE")!

" Și iată niște bărbați aduceau pe pat un om care era slăbănog și căutau să-l ducă înăuntru și să-l pună înaintea Lui;
Dar negăsind pe unde să-l ducă, din pricina mulțimii, s-au suit pe acoperiș și, printre cărămizi, l-au lăsat cu patul în mijloc, înaintea lui Iisus. Și văzând credința lor, El le-a zis: Omule, iertate îți sunt păcatele tale.
Iar fariseii și cărturarii au început să cârtească, zicând: Cine este Acesta care grăiește hule? Cine poate să ierte păcatele decât unul Dumnezeu?
Iar Iisus, cunoscând gândurile lor, răspunzând a zis către ei: Ce cugetați în inimile voastre?
Ce este mai ușor? A zice: Iertate sunt păcatele tale, sau a zice: Scoală și umblă?
Iar ca să știți că Fiul Omului are pe pământ putere să ierte păcatele, a zis slăbănogului: Ție îți zic: Scoală-te, ia patul tău și mergi la casa ta.
Și îndată, ridicându-se înaintea lor, luând patul pe care zăcuse, s-a dus la casa sa
, slăvind pe Dumnezeu. " Luca 5,18-25

" Și au venit la El, aducând un slăbănog, pe care-l purtau patru inși.
4. Și neputând ei, din pricina mulțimii, să se apropie de El, au desfăcut acoperișul casei unde era Iisus și, prin spărtură, au lăsat în jos patul în care zăcea slăbănogul.
5. Și văzând Iisus credința lor, i-a zis slăbănogului: Fiule, iertate îți sunt păcatele tale!
6. Și erau acolo unii dintre cărturari, care ședeau și cugetau în inimile lor:
7. Pentru ce vorbește Acesta astfel? El hulește. Cine poate să ierte păcatele, fără numai unul Dumnezeu?
8. Și îndată cunoscând Iisus, cu duhul Lui, că așa cugetau ei în sine, le-a zis lor: De ce cugetați acestea în inimile voastre?
9. Ce este mai ușor a zice slăbănogului: Iertate îți sunt păcatele, sau a zice: Scoală-te, ia-ți patul tău și umblă?
10. Dar, ca să știți că putere are Fiul Omului a ierta păcatele pe pământ, a zis slăbănogului:
11. Zic ție: Scoală-te, ia-ți patul tău și mergi la casa ta.
12. Și s-a sculat îndată și, luându-și patul, a ieșit înaintea tuturor
, încât erau toți uimiți și slăveau pe Dumnezeu, zicând: Asemenea lucruri n-am văzut niciodată. " marcu 2,3-12

Last edited by Eugen7; 20.07.2010 at 09:41:37.
Vechi 20.07.2010, 12:26:28
Banned

Implicit

Citat:
ce le mai sucesti si le mai rastalmacesti (nestiind si neintelegand scripturie evident) :D
Adica? Fii mai explicit.

Citat:
Bine ar fi ca dupa Sfantul Botez (nastera din nou in Hristos) omul sa ramana in acea stare... dar si dupa Botez omul pacatuieste si este iar cuprins de moarte si de boli... de aceea chipul lui Hristos (primit la Sfantul Botez) este refecut in om prin Taina Spovedaniei si Taina Impartasaniei.
Nasterea din nou nu o reprezinta botezul, daca ar fi asa atunci toti care s-au botezat ar trebui sa traiasca in ascultare de Hristos ori vedem bine ca nu este asa.
Omul nascut din nou lupta impotriva pacatului, dar atunci cand pacatuieste si se intoarce la Dumnezeu este iertat.

Citat:
iertarea pacatelor e una si vindecarea este altceva. De aceea Hristos ne si iarta si ne si vindeca!
SLABANOGULUI INTAI I-AU FOST IERTATE PACATELE (CAND HRISTOS I-A SPUS "IERTATE ITI SUNT PACATELE") SI DESI AVEA PACATELE IERTATE INCA ZACEA IN PAT CUPRINS DE BOALA SI NU S-A RIDICAT PANA NU L-A VINDECAT HRISTOS (SPUNDADU-I "SCOALA-TE")!
Faci confuzia intre vindecarea fizica(trupeasca) si cea spirituala. Hristos a vindecat multi oameni, aminteste-ti de cei 10 leprosi, din care numa unul s-a intors si i-a multumit Domnului. Cu restul ce s-a intamplat?Daca au fost vindecati cum de nu au venit sa multumeasca? Pentru simplu motiv ca ei au fost vindecati fizic, si nu spiritual.

"Iar unul dintre ei, văzând că s-a vindecat, s-a întors cu glas mare slăvind pe Dumnezeu.
Și a căzut cu fața la pământ la picioarele lui Iisus, mulțumindu-I. Și acela era samarinean.
Și răspunzând, Iisus a zis: Au nu zece s-au curățit? Dar cei nouă unde sunt?
Nu s-a găsit să se întoarcă să dea slavă lui Dumnezeu decât numai acesta, care este de alt neam?
Și i-a zis: Scoală-te și du-te; credința ta te-a mântuit. "

Dupa cum vezi doar cel ce s-a intors a fost mantuit, ceilalti 9 nu.
Hristos iarta si schimba, nu exista iertare fara o schimbare interioara a omului.
Vechi 20.07.2010, 22:24:31
Pandion Pandion is offline
Banned

Data înregistrării: 22.06.2010
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Omul nascut din nou lupta impotriva pacatului, dar atunci cand pacatuieste si se intoarce la Dumnezeu este iertat.
Ce inseamna om nascut din nou? Ce inseamna ca te intorci la Dumnezeu? Cand mai renuntam la limbajul de lemn?

Citat:
Hristos a vindecat multi oameni, aminteste-ti de cei 10 leprosi, din care numa unul s-a intors si i-a multumit Domnului. Cu restul ce s-a intamplat?Daca au fost vindecati cum de nu au venit sa multumeasca? Pentru simplu motiv ca ei au fost vindecati fizic, si nu spiritual.
Sa stii ca e posibil sa nu fi fost vindecat spiritual pe viata respectivul. De asemenea, se poate ca altii din cei 9 care initial nu au reactionat sa fi realizat mai tarziu.
Citat:
"Iar unul dintre ei, văzând că s-a vindecat, s-a întors cu glas mare slăvind pe Dumnezeu. Și a căzut cu fața la pământ la picioarele lui Iisus, mulțumindu-I. Și acela era samarinean. Și răspunzând, Iisus a zis: Au nu zece s-au curățit? Dar cei nouă unde sunt? Nu s-a găsit să se întoarcă să dea slavă lui Dumnezeu decât numai acesta, care este de alt neam?
Din cate vezi, Iisus Cristos "loveste" in mod indirect in iudei care considerandu-se poporul lui Dumnezeu, se poarta ca si cum li s-a cuvenit vindecarea. Acest lucru se intampla pana in ziua de azi.
Vechi 21.07.2010, 14:22:03
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pandion Vezi mesajul
Ce inseamna om nascut din nou?
Nasterea din nou e schimbarea pe care o face Dumnezeu in om, dupa cum scrie in Ioan 3 si in Ezechiel:

"Răspuns-a Iisus și i-a zis: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva de sus, nu va putea să vadă împărăția lui Dumnezeu." - Ioan 3.

In Iezechiel este descrisa nasterea de sus:
"De aceea vă voi scoate dintre neamuri și din toate țările vă voi aduna și vă voi aduce în pământul vostru.
Și vă voi stropi cu apă curată și vă veți curăți de toate întinăciunile voastre și de toți idolii voștri vă voi curăți.
Vă voi da inimă nouă și duh nou vă voi da; voi lua din trupul vostru inima cea de piatră și vă voi da inimă de carne.
Pune-voi înăuntrul vostru Duhul Meu și voi face ca să umblați după legile Mele și să păziți și să urmați rânduielile Mele. "

Un om nascut din nou e un om care traieste dupa voia lui Dumnezeu nu dupa pofte pacatoase.

Citat:
Ce inseamna ca te intorci la Dumnezeu?
Iti raspund cu niste citate din Iezechiel care sunt destul de elocvente:

"Spune-le: Precum este adevărat că Eu sunt viu, tot așa este de adevărat că Eu nu voiesc moarte. păcătosului, ci ca păcătosul să se întoarcă de la calea sa și să fie viu. Întoarceți-vă, întoarceți-vă de la căile voastre cele rele! Pentru ce să muriți voi, casa lui Israel?"

"De aceea vă voi judeca pe voi din casa lui Israel, pe fiecare după căile sale, zice Domnul Dumnezeu; pocăiți-vă și vă întoarceți de la toate nelegiuirile voastre, ca necredința să nu vă fie piedică.
Lepădați de la voi toate păcatele voastre cu care ați greșit și vă faceți o inimă nouă și un duh nou. De ce să muriți voi, casa lui Israel?
Căci Eu nu voiesc moartea păcătosului, zice Domnul Dumnezeu; întoarceți-vă deci și trăiți!"

Intelegi ce inseamna sa te intorci la Dumnezeu?

Citat:
Cand mai renuntam la limbajul de lemn?
Renunta cand vrei, nu te opreste nimeni :).

Citat:
Sa stii ca e posibil sa nu fi fost vindecat spiritual pe viata respectivul.
A fost vindecat spiritual, Hristos i-a spus "credinta ta te-a mantuit". Acel lepros era un om mantuit din acel moment.

Citat:
De asemenea, se poate ca altii din cei 9 care initial nu au reactionat sa fi realizat mai tarziu.
Din cate vezi, Iisus Cristos "loveste" in mod indirect in iudei care considerandu-se poporul lui Dumnezeu, se poarta ca si cum li s-a cuvenit vindecarea. Acest lucru se intampla pana in ziua de azi.
Nu stiu ce s-a intamplat cu ceilalti 9, insa important e ce s-a intamplat cu acel 1 care a venit la Dumnezeu, si-a fost mantuit.
Vechi 21.07.2010, 22:01:02
Pandion Pandion is offline
Banned

Data înregistrării: 22.06.2010
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Un om nascut din nou e un om care traieste dupa voia lui Dumnezeu nu dupa pofte pacatoase.
Eu nu am intalnit niciunul pana acum si sunt sigur ca nici nu exista. Pana si Eclesiastul zice ca nu e om neprihanit care sa faca binele fara sa pacatuiasca. Dar se pare ca cea mai mare parte a celor ce isi spun(ei singuri) crestini sunt si printre cei mai ipocriti oameni. Si care inteleg si foarte putin ce inseamna sa faci voia lui Dumnezeu, spre deosebire de altii "din lume" care fac asta fara sa se bata cu pumnul in piept.
Vechi 22.07.2010, 09:29:46
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Adica? Fii mai explicit.
Sfanta Scriptura, Cuvantul lui Dumnezeu, este foarte explicita cand arata ca invatatura "Sola fide" (numai credinta) este o invatatura diavoleasca, intrucat "si diavolii cred si se cutremura"(Iacov 2,19). Aceasta este invatatura crestin ortodoxa.

"credința: dacă nu are fapte, e moartă în ea însăși.
Dar va zice cineva: Tu ai credință, iar eu am fapte; arată-mi credința ta fără fapte și eu îți voi arăta, din faptele mele, credința mea.
Tu crezi că unul este Dumnezeu? Bine faci; dar și demonii cred și se cutremură. Vrei însă să înțelegi, omule nesocotit, că credința fără de fapte moartă este?
...
Vedeți dar că din fapte este îndreptat omul, iar nu numai din credință.
...
Căci precum trupul fără suflet mort este, astfel și credința fără de fapte, moartă este. " Iacov 2,17-20,24,26
Vechi 22.07.2010, 15:21:19
Banned

Implicit

Citat:
Sfanta Scriptura, Cuvantul lui Dumnezeu, este foarte explicita cand arata ca invatatura "Sola fide" (numai credinta) este o invatatura diavoleasca, intrucat "si diavolii cred si se cutremura"(Iacov 2,19). Aceasta este invatatura crestin ortodoxa.
invatatura diavoleasca este probabil in conceptia ta, sunt nenumarate versete care spun ca omul este mantuit prin credinta in Hristos. Daca tu nu crezi e problema ta.
Diavolii cred in existenta lui Dumnezeu fizica, ca doar ei l-au vazut. Credinta la nivel mental (da exista Dumnezeu) nu te mantuie, ci credinta in jertfa lui Hristos te mantuie. Credinta asta aduce roada in viata credinciosului.

Citat:
Dar va zice cineva: Tu ai credință, iar eu am fapte; arată-mi credința ta fără fapte și eu îți voi arăta, din faptele mele, credința mea.
Tu crezi că unul este Dumnezeu? Bine faci; dar și demonii cred și se cutremură. Vrei însă să înțelegi, omule nesocotit, că credința fără de fapte moartă este?
...
...
Căci precum trupul fără suflet mort este, astfel și credința fără de fapte, moartă este. " Iacov 2,17-20,24,26
Pasajul asta nu exprima altceva decat faptul ca un om se vede ca este credincios prin viata lui, nu prin vorbele lui. Sunt multi care isi zic credinciosi dar care traiesc in pacat, astia nu sunt credinciosi.
Vechi 22.07.2010, 16:23:12
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Pasajul asta nu exprima altceva decat faptul ca un om se vede ca este credincios prin viata lui, nu prin vorbele lui. Sunt multi care isi zic credinciosi dar care traiesc in pacat, astia nu sunt credinciosi.
Pasajul acesta arata clar ca invatatura SOLA FIDE(numai credinta) este o invatatura diavoleasca, cu totul straina de mesajul lui Hristos (si deci de invatura crestin ortodoxa) care spune "Și pentru ce Mă chemați: Doamne, Doamne, și nu faceți ce vă spun" Luca 6,46

NU ajuta la nimic dor sa crezi si sa nu faci voia Domnului! NU ajuta la nimic sa vezi mantuirea doar ca un proces juridic, "gata eu cred in Hristos si sunt mantuit", daca ar fi asa cum zicei voi (sola fide, numai credinta) atunci si dracii ar fi fost mantuiti demult caci si ei cred si se cutremura in fata lui Hristos.

...
...
Vechi 22.07.2010, 17:12:56
Banned

Implicit

Citat:
Pasajul acesta arata clar ca invatatura SOLA FIDE(numai credinta) este o invatatura diavoleasca, cu totul straina de mesajul lui Hristos (si deci de invatura crestin ortodoxa) care spune "Și pentru ce Mă chemați: Doamne, Doamne, și nu faceți ce vă spun" Luca 6,46

NU ajuta la nimic dor sa crezi si sa nu faci voia Domnului! NU ajuta la nimic sa vezi mantuirea doar ca un proces juridic, "gata eu cred in Hristos si sunt mantuit", daca ar fi asa cum zicei voi (sola fide, numai credinta) atunci si dracii ar fi fost mantuiti demult caci si ei cred si se cutremura in fata lui Hristos.

...
...

Repeti aceeasi placa la nesfarsit. Tu nu intelegi ca nu faptul ca te declari credincios te face credincios?Asta e ceea ce afirma Iacov. Dar tu din pacate nu intelegi.
Credinta omului se vede din faptele lui, faptele sunt o dovada ca acel om e credincios.
Doar daca declari ca esti credincios nu inseamna ca si esti credincios, asta incearca Iacov sa spuna in epistola lui.
Hristos spune ca ii veti cunoaste dupa roadele lor. Ori un om credincios ARE roade pentru ca este credincios.
Subiect închis

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Noi avem nou martir mihaiB Stiri, actualitati, anunturi 9 07.11.2012 19:51:45
BOR, rabinii si cooperarea pentru "binele comun" Decebal Biserica Ortodoxa Romana 4 10.09.2012 21:07:28
Ce au miscarea legionara si musulmanismul in comun? mihailt Generalitati 14 02.11.2010 21:35:34
Avem Patriarh danyel Stiri, actualitati, anunturi 34 11.02.2009 22:03:42