Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.02.2011, 10:48:18
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
In schimb un teolog catolic intalnit a spus ca de fapt ortodocsii sunt un pic eretici fata de catolici, dar asta doar pentru teologi si ierarhi. Ortodocsii trebuie sa stie ca sunt la fel, ca poate se mai converteste cate unul.
Vedeți dv, "un teolog catolic întâlnit" nu prea e o sursă verificabilă, identificabilă și, până la urmă, credibilă. Marea majoritate a teologilor catolici consideră că ortodocșii sunt în schismă, dar nu în erezie față de catolicism și aceasta este opinia teologică dominantă, ceea ce nu înseamnă că cealaltă ne este interzisă. Ceea ce, de fapt, dv vreți să spuneți și motivul pentru care ați citat din acest "teolog catolic întâlnit" este că preoții noștri una cred și alta fumează. Ei bine, trebuie să vă deziluzionez. Nu veți vedea niciodată pe preoții noștri sunând pe la ușile oamenilor să îi întrebe dacă nu vor să se convertească. Este întotdeauna invers. Așa a fost și în cazul meu și așa a fost și în cazul altor convertiți cu care am vorbit. Noi am mers și am sunat la ușile preoților, iar ei ne-au răspuns. Când cineva se convertește, primul pas îl face Sf Spirit. Apare o sete în inima credinciosului și caută aproape instinctiv pe Acela care i-ar putea potoli setea. De aici, apar deosebirile care fac ca două povești de convertire să nu fie niciodată identice. Unii, iau și citesc. Alții, se roagă. Alții, trec printr-o încercare și își pun întrebări. Mereu, cel activ este penitentul. El e cel ce caută. Preotul catolic nu face decât să fie acolo unde trebuie să fie: în biserică sau în locuința lui de lângă soția lui, biserica.

Citat:
Cred ca aproape toti catolicii de pe forum au fost inainte ortodocsi. Nu au stiut foarte multe despre ortodoxie si auzind ca nu e vreo diferenta intre catolicism si ortodoxie au ales catolicismul pentru diferite mici motive. Iar apoi au devenit mai bataiosi decat catolicii obisnuiti.
Poporul lui Dumnezeu este un popor de convertiți. Sf Ap Paul este modelul tuturor și fiecare am avut un Damasc al nostru. Îmi amintesc cum, la o recentă predică, episcopul nostru de rit apusean povestea că, atunci când a venit el în dieceza noastră erau doar nouă parohii în București și în împrejurimi. Azi sunt 21 de parohii. Dacă le adăugăm și pe acelea șapte de rit răsăritean, care nu existau, înseamnă o creștere de peste 300 % în 3 decenii. "Dar noi nu avem niciun merit" a spus Înalt Presfințitul. "Noi, de fapt, nu am făcut decât ce știm să facem. Am făcut Sfinte Liturghii, am făcut celelalte Sacramente, ne-am rugat. Oamenii au venit la noi, nu ne-am dus noi la ei".

Acuma, despre deosebirile dintre catolici și ortodocși. Nimeni nu spune că aceste deosebiri nu există: nu suntem eirenici. Pe de altă parte, din cei (aproape) 1000 de ani împreună și cei (aproape) 1000 de ani de separare, observăm că ceea ce ne aseamănă precumpănește de departe față de ceea ce ne deosebește. Deosebirile care sunt propriu-zis de credință sunt mult mai puține și mai mici decât credeți dv sau decât crede dna Fani. În unele cazuri, ceea ce ni se pare a fi mare deosebire e chestie de semantică. În alte cazuri, de rit. Mai sunt deosebiri teologice (de perspectivă). Pentru asta e mișcarea ecumenică ce vă repugnă atât. Pentru asta cei mari dintre noi sunt în comisii de dialog teologic, iar cei mici pe forumuri pe net: ca, discutând, să observăm cât de des folosim alte cuvinte pentru același lucru.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 03.02.2011 at 10:58:58.
Reply With Quote

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Exista o rugaciune care o putem zice inainte de a citi din Sfanta Scriptura? mela me Rugaciuni 6 10.04.2014 20:28:30
Sfanta Scriptura EDI Despre Sfanta Scriptura 0 09.06.2008 14:19:49
Sfanta Scriptura danyel Despre Sfanta Scriptura 22 12.11.2007 23:39:18
Sfanta Scriptura Dodi Despre Sfanta Scriptura 6 24.03.2007 03:27:38