![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Purgatoriul este pentru cei vii cu sufletul.
|
||||
|
||||
![]()
Jam 3:2 "Pentru ca toti gresim in multe chipuri, daca nu greseste cineva in cuvant, acela este barbat desavarsit, in stare sa infraneze si tot trupul"
1Jn 5:16-17 "Daca vede cineva pe fratele sau pacatuind - pacat nu de moarte - sa se roage, si Dumnezeu va da viata acelui frate, anume celor ce nu pacatuiesc de moarte. Este si pacat de moarte, nu zic sa se roage si pentru acela./ Orice nedreptate este pacat, dar este si pacat care nu e de moarte." era vorba despre rugaciune, nu de sufletul dupa moarte. Jam 1:14-15 "Ci fiecare este ispitit cand este tras si momit de insasi pofta sa./ Apoi pofta, zamislind, naste pacat, iar pacatul, odata savarsit, aduce moarte" Mt 5:48 "Fiti, dar, voi desavarsiti, precum Tatal vostru Cel ceresc desavarsit este" Heb 12:14 "Cautati pacea cu toti si sfintenia, fara de care nimeni nu va vedea pe Domnul" Mt 5:26, 12:32, 12:36 " Adevarat graiesc tie> nu vei iesi de acolo pana nu vei da cel de pe urma ban." (era vorba de impacare), "Si I-a zis carturarul:Bine, Invatatorule. Adevarat ai zis ca unul este Dumnezeu si nu este altul afara de El", "Insusi David a zis intru Duhul Sfant: "Zis-a Domnul Dumnului meu: Sezi de-a dreapta Mea pana ce voi pune pe vrajmasii Tai asternut picioarelor Tale"" 1Cor 3:15 "Daca lucrul cuiva se va arde, el va fi pagubit, el insa se va mantui, dar asa ca prin foc" era vorba despre dezbinare 1Pet 3:18-20; 2:6 „Pentru ca si Hristos a suferit o data moartea pentru pacatele noastre, El, Cel drept, pentru cei nedrepti, ca sa ne aduca pe noi la Dumnezeu, omorat fiind cu trupul, dar viu facut cu duhul./ Cu care S-a coborat si a propovaduit si duhurilor tinute in inchisoare, / Care fusesera neascultatoare altadata, cand indelunga-rabdarea a lui Dumnezeu astepta, in zilele lui Noe, si se pregatea corabia in care putine suflete, adica opt, s-au mantuit prin apa” „Pentru ca este scris in Scriptura: Iata, pun in Sion piatra din capul unghiului, aleasa, de mare pret, si cel ce va crede in ea nu se va rusina” 2 Tim 1:16-18 „Domnul sa aiba mila de casa lui Onisifor, caci de multe ori m-a insufletit si de lanturile mele nu s-a rusinat,/ Ci venind in Roma, cu multa osardie m-a cautat si m-a gasit./ Sa-i dea Domnul ca in ziua acea el sa afle mila de la Domnul. Si cat de mult mi-a slujit el in Efes, tu stii prea bine.” 1 Cor 15:29-30 „”Ca nici un trup sa nu se laude inaintea lui Dumnezeu. / Din El, dar, sunteti voi in Hristos Iisus, Care pentru noi s-a facut Intelepciune de la Dumnezeu si dreptate si sfintire si rascumparare.” Pentru domnul Erethorn. As vrea sa-mi explicati, daca binevoiti, de unde reiese de aici existenta purgatoriului (dvs. m-ati pus la treaba).
|
||||
|
||||
![]()
Purgatoriul minimalizeaza Taina Spovedaniei. A spune ca dupa ce pacatul a fost marturisit mai este nevoie de "satisfactie", inseamna a spune ca Taina Spovedaniei nu ne da iertarea in mod deplin. Acest lucru nu e prezent in Ortodoxie, unde relatia cu Dumnezeu este o relatie fiu - Tata (ai cerut iertare o primesti) si nu de rob - Stapan (e nevoie si de satisfactie - juridic).
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Cum am mentionat, purgatoriul e un caz particular al ereziei numite apocatastaza. Apocatastaza presupune ca focul din iad nu este vesnic si la sfarsit toti se vor mantui si iadul va fi desfiintat.
Si in cazul Purgatoriului avem un foc care nu e vesnic si dupa un timp cei de acolo vor ajunge in rai. Apare o oarecare aluzie de un foc vremelnic la Sf. Grigorie de Nissa, dar acesta o facea in contextul apocatastazei, nu doar pentru pacatele mai mici (cum e in purgatoriu). |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
A SPERA ca pana la urma Dumndzeu va reusi sa ii scoata din iad pe toti, ca se vor purifica prin dragostea lui, ca vor accepta Raiul (caci accepratea este conditia sine qua non) nu este nici ea apocatastaza; ea a fost de ex. marturisita de sf. Grigore de Nyssa (nu a fost niciodata condamnat pt asta). Doctrina Purgatoriului nu presupune ca iadul va fi vrodata desfiintat. Pur si simplu este alt 'loc' sau alta 'stare', mai exact, decat iadul. Sa nu acuzam catolicii de mai multe lucruri decat zic. Si asa avem probleme cu diferentele care excista, sa nu adaugam altele.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pai daca ideea satisfactiei nu este juridica, atunci care este? MD, va datorez inca un raspuns, stiu..
|
||||
|
||||
![]()
Depinde de gravitatea pacatelor. Mila Domnului ii poate aseza intr-un colt de Rai si pe cei cu pacate mai usoare, insa mai intr-o parte.
Era o povestire in Pateric cu un calugar care moare si fratii lui ii descopera niste aur ascuns sub pat. Si incep sa se tanguiasca si sa se roage multe zile pentru acela, crezand ca a ajuns in Iad. Intr-o noapte, i se descopera unuia mai imbunatatit ca fratele a ajuns totusi in Rai, Dumnezeu spunandu-i cam asa: oare a depasit acest pacat mila Mea nemarginita? Poate ne explici, sa intelegem in clar: in ce fel ar curati Purgatoriul pacatele unui suflet? Ce este acest Purgatoriu de fapt (nu ce face, ce este)?
|
|||
|
|||
![]()
Uite, aici ortodocsii ofera mai multe sanse: Dumnezeu este mare si poate ierta.. daca omul se pocaieste in alt fel, daca altii se roaga pentru el, daca .; daca.. nu stium noi cum, este o taina. BO nu exclude acest lucru, pe cand BC (cel putin in textele magisteriale clasice) il exclude; singura posibilitate de mantuire este pentru cioneva care nu a putut sa se spovedeasca in ultima clipa de astfel de pacate este un 'act sincer si complect de contrictie (pocainita) in fata lui Dumnezeu', daca nu ma insel.
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Exista o rugaciune care o putem zice inainte de a citi din Sfanta Scriptura? | mela me | Rugaciuni | 6 | 10.04.2014 20:28:30 |
Sfanta Scriptura | EDI | Despre Sfanta Scriptura | 0 | 09.06.2008 14:19:49 |
Sfanta Scriptura | danyel | Despre Sfanta Scriptura | 22 | 12.11.2007 23:39:18 |
Sfanta Scriptura | Dodi | Despre Sfanta Scriptura | 6 | 24.03.2007 03:27:38 |
|