Citat:
În prealabil postat de catalin2
Nu stiu daca ai inteles ce am vrut sa spun. Voi sarbatoriti pe sfantul Nicolae pe 6 decembrie dupa calendarul iulian. Dar calendarul iulian e gresit din punct de vedere astronomic, asta cred ca nu contesta nimeni, si ramane cu o zi in urma la 126 de ani. Asadar fata de cand traia Sf. Nicolae calendarul iulian a ramas in urma cu vreo 10 zile sa spunem. Asadar din punct de vedere astronomic, adica al adevarului, noi suntem pe 6 decembrie cand era si acum 1700 de ani, voi sunteti decalati cu vreo 10 zile, deci sarbatoriti in alta zi decat ziua calendaristica de atunci. Sper ca acum ai inteles.
La cealalta parte a mesajului o sa raspund data viitoare, nu am timp acum.
|
Am inteles foarte bine ce-ai vrut sa spui. Ideea ar fi ca bun, "rau", este parte a Sfintei Traditii. Din punct de vedere liturgic, spiritual nimic nu justifica schimbarea calendarului. Chiar si din punct de vedere astronomic, cui ii pasa ca Sfintele Pasti se vor tine iarna peste 30000 de ani!
Dealtfel, chiar din punct de vedere stiintific, lucrurile nu sint chiar asa cum vor sa le prezinte unii:
- Matematicianul si astronomul Karl Friedrich Gauss (1777-1855) s-a aratat impresionat de Calendarul Ortodox si chiar a inventat o formula de calcul a Pastelui.
- Astronomul Nicolaus Copernicus (1473-1543) a fost invitat in 1514 de Consiliul Lateran sa-si spuna opinia cu privire la reformarea calendarului, iar raspunsul sau a fost ca reforma este lipsita de sens. Tot el in 1543, in prefata la lucrarea sa
De revolutionibus orbium coelestium a arat ca reformarea calendarului este prematura din cauza ca durata anului tropical nu poate fi stabilita cu suficienta precizie.
- Joseph Justus Scaliger (1540-1609), parintele cronologiei moderne, s-a opus reformarii calendarului iulian, chiar a scris un tratat, Opus novum de emendatione temporum, in care a demonstrat superioritatea calendarului iulian fata de calendarul gregorian, fapt pentru care a fost victimizat de Inchizitie.
- Matematicianul Christopher Clavius (1537-1612), calugar iezuit si seful comisiei de reforma a calendarului a marturisit citeva din deficientele calendarului gregorian. Cea mai serioasa se refera la datele din Tabelele Prutenice folosite pentru reformarea calendarului, calculate de Erasmus Reinhold (1511-1553) pe baza unor ipoteze nesigure, in parte chiar absurde. O alta deficienta, si tot insemnata consta in faptul ca echinoctiul de primavara este instabil si nu poate fi legat de o anumita data, ceea ce contravine chiar scopului declarat al reformei.