Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.09.2014, 10:12:23
Dalian's Avatar
Dalian Dalian is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.09.2012
Locație: Cernica
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dalian Vezi mesajul
1. Care este forul care stabileste corectitudinea unei decizii luate de Sfântul Sinod.
a. Biserica prin ierarhii ei.
b. Constiinta fiecarui credincios
Citat:
În prealabil postat de oaie_cugetatoare Vezi mesajul
a) Biserica prin ierarhii ei, daca decizia luata nu incalca dogma ortodoxa si Sfintele Canoane.
Mi se pare ca ne invartim. Nu are rost. Pana la urma trebuie sa ne raspundem acestei intrebari incomode:
Cine stabileste daca se incalca sau nu dogma ortodoxa si Sfintele Canoane?
b. Fiecare credincios dupa intelegerea lui
Eu cred ca varianta a.
Tu ce crezi?
Reply With Quote
Vechi 23.09.2014, 12:10:39
oaie_cugetatoare oaie_cugetatoare is offline
Banned

Data înregistrării: 31.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Eu cred ca varianta a.
Tu ce crezi?
Eu cred ca virgula cuvantul final il are Dumnezeu si nu omul (indiferent ce pozitie ocupa in Biserica).
Iar Dumnezeu vorbeste prin evenimente/actiuni/fapte.Omul face conferinte/dezbateri.Dumnezeu nu
face conferinte, Dumnezeu actioneaza.

Exemplu concret din zilele noastre:
Mai marii Bisercii tot studiaza si studiaza canonizarea lui Arsenie Boca
Dumnezeu vobeste tuturora(inclusiv mirenilor si preotilor) prin minunile (adica fapte) care au loc la mormantul lui
Arsenie Boca

Last edited by oaie_cugetatoare; 23.09.2014 at 12:18:01.
Reply With Quote
Vechi 23.09.2014, 13:09:45
Dalian's Avatar
Dalian Dalian is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Eu cred ca virgula cuvantul final il are Dumnezeu
Si eu cred la fel in aceasta privinta.
Vrei sa raspunzi si la cealalta intrebare?
Dar, dace se poate, simplu, direct, barbateste.
Citat:
Reply With Quote
Vechi 23.09.2014, 13:19:03
ovidiu b.
Guest

Implicit

aaaaa....
Reply With Quote
Vechi 24.09.2014, 01:08:05
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Citat:
Dumnezeu vobeste tuturora(inclusiv mirenilor si preotilor) prin minunile (adica fapte) care au loc la mormantul lui Arsenie Boca
Un argument pe care îl consider suficient de bun.
Și așa a fost în cazul miilor și miilor de sfinți. Sunt milioane de mărturii accesabile azi. Și totuși, uneori oamenii refuză să accepte evidența. Curios, foarte curios...

Cu toate acestea, cred că dilema lui Dalian merită o atenție aparte, deoarece ea se referă cel puțin la mersul obișnuit al relațiilor dintre noi, cei care (nădăjduim că încă mai) suntem parte din Biserică. Nu putem nega desfășurarea lucrurilor în planul instituțional terestru. E așa cum e... Istorie și politică în țări și continente. E și asta adevărat. O lungă istorie a abuzurilor însoțește ca o umbră viața creștinătății... Nu reducem Biserica la asta, dar nici nu negăm evidența.

Pe de altă parte, Theo amintește mereu că uneori oamenii se substituie lui Dumnezeu, pedalînd pe vechi mecanisme tribale (care amintesc de poveștile cu Rahan), iar prin aceasta se lovește din interior Biserica.
Sunt solidar cu Theo în această privință, însă până la un punct. Dincolo de care îmi pare că încep exagerările, generalizările abuzive, reflecțiile filosofului împătimit...:)

Last edited by Ioan_Cezar; 24.09.2014 at 01:17:58.
Reply With Quote
Vechi 23.09.2014, 13:05:32
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Mi se pare ca ne invartim. Nu are rost. Pana la urma trebuie sa ne raspundem acestei intrebari incomode:
Nu ține de noi să dezbatem asemenea lucruri. Și am tot dreptul să judec un lucru pentru a stabili dacă e bun sau nu, dar nu am dreptul să osândesc. Și chiar dacă greșesc în stabilirea corectitudinii acelui lucru și iau o decizie greșită, Domnul mă va îndrepta prin marea lui milostivire și dragoste. Dumnezeu nu e limitat de șabloanele noastre și nu îngăduie decât ceea ce ne este de folos.
Reply With Quote
Vechi 23.09.2014, 13:25:24
Dalian's Avatar
Dalian Dalian is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Nu ține de noi să dezbatem asemenea lucruri.
De noi tine. De cine altcineva?
Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Și am tot dreptul să judec un lucru pentru a stabili dacă e bun sau nu, dar nu am dreptul să osândesc.
Și chiar dacă greșesc în stabilirea corectitudinii acelui lucru și iau o decizie greșită, Domnul mă va îndrepta prin marea lui milostivire și dragoste.
Mi se pare corect sa imi pun intrebari, sa inteleg diferit fata de ierarhi, sa imi framant mintea cu privire la deciziile care au fost luate de episcopi. Este omeneste.

Insa a declara prin cuvintele sau faptele mele ca intelegerea mea asupra dogmei este superioara celei pe care o are Sfantul Sinod, a pretinde ca eu, ca individ, pot lua o hotarare mai corecta decat o iau episcopii adunati la sfat, mi se pare o nebunie.

Si asta declara in mod practic cei care folosesc lozinca: "eu ascult de biserica doar cand ierarhii reusesc sa ia decizii conform dogmei si canoanelor"
Reply With Quote
Vechi 23.09.2014, 13:45:46
Banned

Implicit

Ești liber să te frămânți, desigur, este alegerea și responsabilitatea ta.
Eu și gpalama ți-am dat răspunsul așa cum îl avem formulat și trăit în Biserică. Am sesizat că ai ignorat a treia variantă a dilemei și ne-ai propus să alegem între instanțe DOAR pământești și omenești.
Problema e pusă trunchiat, credem noi. Biserica nu a fost, nu este și nu va fi niciodată doar omenească și pământească. Teandria ființială a Bisericii este nu doar o declarație, ci o realitate instituită de Hristos.
Teandria Bisericii asigură și infaibilitatea Ei. Prin Hristos, Capul Bisericii, Împăratul și Dumnezeul nostru.
Reply With Quote
Vechi 23.09.2014, 14:27:54
Dalian's Avatar
Dalian Dalian is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Am sesizat că ai ignorat a treia variantă a dilemei și ne-ai propus să alegem între instanțe DOAR pământești și omenești.
Te asigur ca nu am ignorat-o.
Eu consider insa ca Dumnezeu cu instante pamantesti si omenesti lucreaza.

Daca insa trebuie sa iei o hotarare ferma in mintea ta: "cine stabileste ce e corect, individul sau Biserica?" nu poti sa te ascunzi dupa deget: "Dumnezeu".

Ok, Dumnezeu, normal. Dar prin adunarea Episcopilor sau prin fiecare credincios in mod individual?

Aici parerile se diferentiaza.
Reply With Quote
Vechi 24.09.2014, 01:15:53
Banned

Implicit

Citat:
Te asigur ca nu am ignorat-o.
Eu consider insa ca Dumnezeu cu instante pamantesti si omenesti lucreaza.

Daca insa trebuie sa iei o hotarare ferma in mintea ta: "cine stabileste ce e corect, individul sau Biserica?" nu poti sa te ascunzi dupa deget: "Dumnezeu".

Ok, Dumnezeu, normal. Dar prin adunarea Episcopilor sau prin fiecare credincios in mod individual?

Aici parerile se diferentiaza.
Dalian, probabil ai citit ceva materiale despre hotărârile sinodale. Care crezi că a fost raportul, cel puțin la primele Sinoade Ecumenice, între colectiv și individual? Între soborul ierarhilor și personalitatea unuia sau a altuia? A existat doar o conștiință colectivă? Sau ici și colo anumite conștiințe individuale au avut oareșce influență asupra Sinodului?

A doua întrebare: cum îți pare cuvântul lui Petru la Cincizecime? Un act al conștiinței colective a "ierarhilor" sau al unei conștiințe individuale?

A treia întrebare: în ce raport se afla Sfântul Maxim Mărturisitorul cu ierarhii vremii?

Îmi pare că nu ți-am pus întrebări prea ușoare, așa încât te rog să reflectezi puțin înainte de a răspunde.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare