Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.03.2015, 02:42:38
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Capy Vezi mesajul
Așadar după Întrupare, Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu dobândește însușirile naturii (firii) omenești, ci nu însușirile unei persoane omenești.
cum arata o fire omeneasca? ce insusiri vazute are? daca vreau sa pictez o icoana :))

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
Prima problema: teologia icoanei. Ce vedem intr-o icoana? Trasaturile omenesti ale lui Dumnezeu Cuvantul da? Tu spui ca insusirile firii nu sunt aceleasi cu ale persoanei. Dar sf Ioan Damaschin spune clar ca persoana are insusirile firii sale. Daca persoana nu ar avea si insusirile firii atunci in icoana nu am vedea Persoana Fiului in trasaturile sale omenesti, ci am vedea doar o fire omeneasca. Fiindca persoana necreata, nevazuta si exclusiv divina nu poate fi reprezentata, in logica ta. Or noi vedem cu adevarat in icoana Persoana Fiului, dar ca om, cu trasaturile sale omenesti.

Asadar, ce insusiri concrete avem aici? (intrebare retorica, evident)
Ale firii, speciei umane in general? Ar insemna ca toti oamenii sunt identici dpdv morfologic.
Sau ale unei persoane unice, irepetabile si inconfundabile apartinand acestei firi umane?

Bogdan, e prea banal sa-ti zic ca ai dreptate. E superfluu. E in toata discutia asta un schepsis care imi scapa. Ce-or fi alea insusiri, daca cele vazute in icoana nu sunt ale unei persoane anume?
Insusire - cele insusite, impropriate, de cineva Insusi. Proprii si unice.

Nu-mi vine sa cred ce forme poate lua capacitatea umana de a nega ceva ce
n-are nevoie de nicio demonstratie.

Last edited by delia31; 28.03.2015 at 02:56:41.
Reply With Quote

Thread Tools
Moduri de afișare