Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfintele Pasti - Invierea Domnului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.04.2018, 19:29:29
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
În discuția de față, pe subiectul legat de împărtășire, ți-am relatat ceea ce am constat eu în teren, adică asta se întâmplă în Biserică în parelel cu ceea ce tu știi. Nu am citat niciun teolog.
Tu ai spus de teologi si de faptul ca argumentele lor sunt bine ancorate in Traditia Bisericii si ca nimeni nu afirma ca Biserica s-a inselat. Ceea ce ai vazut tu ca se intampla in Biserica in paralel sunt conceptiile luate de la acei teologi. Te-am mai intrebat daca acei preoti au dezlegare de la episcop sa faca asa. NU mi-ai raspuns, presupun ca nu, daca e asa e foarte grav. Vedem ca preotul de la Vladimiresti a fost caterisit pentru ca a refuzat sa renunte la aceste practici. Si nici macar nu impartasea fara spovedanie, era o spovedanie colectiva. E un fel de miscare schismatica?
Citat:
...:)) Cel mai ”tare” argument! Mai exact când după Paști? Eu am dat un exemplu chiar de Paști. Sunt parohii în care majoritatea, care au binecuvântare, se împărătșesc de 2-3 ori în cele 3 zile consecutive fără post și cu o singură spovedanie. Asta se întâmplă realmente în Biserică!
Eu nu am spus ca e un argument, m-ai intrebat daca n-am vazut pe cineva care se impartasea dupa Pasti si ti-am spus ca eu am facut asta. Acele parohii sunt cele in care preotii nu au primit binecuvantarea sa introduca aceasta inovatie? Ti-am spus ca nu am vazut niciodata sa impartaseasca un preot fara sa spovedeasca inainte. Mai mult, ii intreaba pe toti daca s-au spovedit, daca nu ii tine minte ca i-a spovedit inainte.
Citat:
Nu am spus singurul scop, ci scopul...într-un anumit context, iar când am făcut afirmația m-am inspirat de la Sf. Nicolae Cabasila: ”Săvârșirea Sfintei Liturghii are ca obiect prefacerea darurilor de pâine și vin în dumnezeiescul Trup și Sânge, iar ca scop sfințirea credincioșilor, care dobândesc prin acestea iertarea păcatelor și moștenirea Împărăției Cerurilor.
Daca citim cu atentie observam ce spune sfantul Cabasila, credinciosii dobandesc iertarea pacatelor, care se face prin spovedanie. De asemenea, in cintinuarea fragmentului sfantul spune ca se sfintesc credinciosii prin rugaciune si cantari. Deci se refera la toate astea, oricum nu scrie ca toti ar trebui sa se impartaseasca. Iar in catehism scrie de importanta rugaciunilor la Sfanta Liturghie, nu de impartasire. Un credincios se poate impartasi si atunci cand nu e Liturghie, cum se face in timpul posturilor. Si se da citatul din Sfantul Maxim, acesta este scopul principal al participarii la Sfanta Liturghie. "Tot creștinul trebuie să se afle des în sfânta biserică și să nu lipsească niciodată de la Sfânta Liturghie săvârșită în ea, pentru Sfinții Îngeri care sunt de față și scriu de fiecare dată pe cei ce intra și se înfățișează lui Dumnezeu și care fac rugăciuni pentru ei; de asemenea, pentru harul Sfântului Duh, care e în chip nevăzut pururea prezent, dar în chip deosebit mai ales în timpul Sfintei Liturghii... Să nu lipsim, așadar, de la sfânta biserică a lui Dumnezeu, care cuprinde atâtea taine ale mântuirii noastre în sfânta rânduială a dumnezeieștilor simboluri ce se săvârșesc." Iar Sf. Simion al Tesalonicului adaugă: "Să venim dar cu dragoste și cu cucernicie, de se va putea mai mult decât la altă rugăciune, la Liturghie în fiecare zi, căci din nimic altceva ca dintr-aceasta nu va avea folos credinciosul."
Reply With Quote
Vechi 01.05.2018, 00:11:50
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Te-am mai intrebat daca acei preoti au dezlegare de la episcop sa faca asa. NU mi-ai raspuns, presupun ca nu, daca e asa e foarte grav.
Scopul ”dezlegării” find care? :))

Citat:
Vedem ca preotul de la Vladimiresti a fost caterisit pentru ca a refuzat sa renunte la aceste practici. Si nici macar nu impartasea fara spovedanie, era o spovedanie colectiva.
Spovedania colectivă nu mai este admisă de Biserică. Probabil acesta este și motivul pentru care a fost caterisit. Dar ce treabă am eu cu acest om și cu aceste practici?

Citat:
Eu nu am spus ca e un argument, m-ai intrebat daca n-am vazut pe cineva care se impartasea dupa Pasti si ti-am spus ca eu am facut asta.
Dar eviți să răspunzi concret, la fel cum eviți să răspunzi la multe alte întrebări.

Citat:
Acele parohii sunt cele in care preotii nu au primit binecuvantarea sa introduca aceasta inovatie?
Inovații sunt doar în capul tău.

Citat:
Daca citim cu atentie observam ce spune sfantul Cabasila, credinciosii dobandesc iertarea pacatelor, care se face prin spovedanie.
Tot el spune că doar păcatele de moarte te țin rupt de Biserică și nu este admis să nu te împărtășești când nu ești rupt de Biserică. Nu-mi spune că după ce te spovedești nu mai ești mândru că nu te cred, la fel cum nu cred că de când te-ai spovedit și până te împătășești nu mai faci păcate.

Citat:
De asemenea, in cintinuarea fragmentului sfantul spune ca se sfintesc credinciosii prin rugaciune si cantari.
Rugăciunile și cântările sunt mijloace de pregătire în vederea sfințirii (împărtășirii). Fenomenal cum le sucești!

Citat:
Deci se refera la toate astea, oricum nu scrie ca toti ar trebui sa se impartaseasca. Iar in catehism scrie de importanta rugaciunilor la Sfanta Liturghie, nu de impartasire.
Serios? Scopul primordial al Sf. Liturghii este unirea cu Hristos. Restul sunt povești de adormit proștii.
Reply With Quote
Vechi 01.05.2018, 01:06:22
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Scopul ”dezlegării” find care? :))
Corect, asta trebuie sa fie gandirea modernista. La ce-i trebuie dezlegare unui preot de la episcop? Daca el vrea sa cheme un penticostal sa tina slujba e biserica lui. Nu-i trebuie aprobare pentru ca s-ar putea sa fie caterisit?
Citat:
Spovedania colectivă nu mai este admisă de Biserică. Probabil acesta este și motivul pentru care a fost caterisit. Dar ce treabă am eu cu acest om și cu aceste practici?
Spovedania colectiva este mai mult decat nicio spovedanie. Mai ales ca acolo veneau pelerini, nu erau enoriasi care beneficiau doar de spovedire colectiva. Probabil se spovedeau si impartaseau si acasa. Am dat mai ales pentru ca scria acolo despre impartasirea deasa, de unde primise parintele sugestia.
Citat:
Dar eviți să răspunzi concret, la fel cum eviți să răspunzi la multe alte întrebări.
Ti-am raspuns de mai multe ori. ca nu am vazut sau auzit ca cineva sa se impartaseasca fara sa se spovedeasca. Sau sa se impartaseasca zile la rand. Eu m-am dus sa ma impartasesc pentru ca nu apucasem, nu ca sa ma impartasesc de mai multe ori.
Citat:
Inovații sunt doar în capul tău.
Inovatii spun ca sunt chiar cei ce sustin asta, pentru ca azi nu mai exista aceasta practica si vor reintoarcerea la cea din primele secole.
Citat:
Tot el spune că doar păcatele de moarte te țin rupt de Biserică și nu este admis să nu te împărtășești când nu ești rupt de Biserică. Nu-mi spune că după ce te spovedești nu mai ești mândru că nu te cred, la fel cum nu cred că de când te-ai spovedit și până te împătășești nu mai faci păcate.
Eu ti-am spus ce sunt pacatele de moarte, dar tu nu accepti niciodata ceea ce difera de ce stii tu. Acelea nu sunt pacate de moarte, sunt pacate grele, sau strigatoare la cer. iar acele pacate opresc de tot de la impartasire, chiar si dupa spovedire, cel putin o perioada. Citeste in catehism, scrie si despre asta in Liturghier, eu am dat doar o parte.
Citat:
Rugăciunile și cântările sunt mijloace de pregătire în vederea sfințirii (împărtășirii). Fenomenal cum le sucești!
Scrie asa: "Acestea sunt rugăciunile și cântările care ne sfințesc."
Oricum, am scris care e scopul participarii la Sfanta Liturghie, nu doar impartasirea, cum fals spun cei ce sustin impartasirea la fiecare Liturghie.
Reply With Quote
Vechi 01.05.2018, 01:22:51
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Citat:
Scrie asa: "Acestea sunt rugăciunile și cântările care ne sfințesc."
”Dumnezeu ne dă în dar toate cele sfinte, fără ca noi să-I dăm nimic în schimb, dar El ne cere neapărat să ne facem vrednici de a le primi și a le păstra. De aceea, trebuie să existe în slujba Sfintei Liturghii mijloace de pregătire în acest scop. Acestea sunt rugăciunile și cântările care ne sfințesc și ne fac în stare să primim cu vrednicie sfințirea, să o putem păstra și să rămânem cu ea.

Rugăciunile ne întorc gândul către Dumnezeu, cântările Îl fac să Se milostivească și să Se îndure de noi, iar citirile ne învață atât bunătatea și iubirea de oameni ale lui Dumnezeu, cât și dreptatea și judecata Lui. Toate la un loc ne fac destoinici pentru primirea și păstrarea cinstitelor Daruri, acesta fiind scopul Sfintei Liturghii, iar pe slujitori îi pregătesc pentru a săvârși cu vrednicie sfințirea darurilor care este efectul Sfintei Liturghii.”

Last edited by simpllu; 01.05.2018 at 01:25:41.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Lumina sfanta de la Ierusalim mihai_1991 Intamplari adevarate 195 05.05.2011 23:34:45
Lumina de la Ierusalim Baciu Ciprian Intrebari utilizatori 0 03.04.2010 16:04:00
Sfanta Lumina de la Ierusalim ileana61 Despre Biserica Ortodoxa in general 40 17.01.2009 17:56:11