Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Reguli in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.05.2009, 13:44:04
eduardd
Guest

Smile

Frumoasa biserica voastra Mirela.
Mie sincer nu imi plac (deci nici nu doresc) bancile in biserica, consider ca sunt suficente stranile laterale si cele din fata. Daca exista bunavointa se pot folosi cu randul, dupa nevoie.. parerea mea. Dar, cum este o parere personala (care fie vorba intre noi..nu prea conteaza..) nu se va tine cont de ea. Oricum la noi inca nu s-a pus problema bancilor. Poate la voi (in diaspora) lucrurile se vad altfel si eu nu sunt capabila sa le inteleg, netraind acolo. Asa ca Domnul si Maica Domnului sa va ajute sa luati decizia corecta, la urma urmei nu bancile mantuiesc dar nici nu te osandesc. Si pentru ca mi-a placut mult acest cuvant (desi l-am mai postat si nu e chiar legat de banci..ci doar de post si mancare) il voi scrie aici;

" A manca scrie Sfantul Efrem Sirul in veacul al VI-lea, tine de legile firii, dar a posti tine de libertate. Cine se poate lauda ca mananca doar pentru ca asa vrea el? Nu, tu, mananci din necesitate, pentru ca nu poti sa nu mananci, vointa ta reisese din instinctul firesc, nu din libertate. Sigur, nu este rau lucru acesta, nu e pacat dar nici nu e o virtute! [COLOR=Black]Virtutea este rod numai al libertatii. Orice lucrare care nu se face dintr-o desavarsita libertate spunea parintele Sofronie Saharov (+1993) nu poate avea valoare vesnica."[/COLOR]
Ierom. Savatie Bastovoi

.. si 2 fotografii cu biserica noastra...
Attached Images
File Type: jpg CIMG4910.jpg (90,8 KB, 24 views)
File Type: jpg CIMG4918.jpg (97,1 KB, 24 views)
Reply With Quote
Vechi 20.05.2009, 17:10:41
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Religia: Ortodox
Implicit

Asa este Jenica, in bisericile vechi ca cea din poza ta nu ai cum sa introduci banci deoarece nu sunt proiectate ergonomic in acest sens de la inceput si deci nu numai ca nu ai spatiul necesar insa este chiar interzis sa blochezi anumite cai de evacuare in caz de urgenta.
Evident vorbim doar de ce se POATE FACE pe ici -colo, si mai ales in Bisericile noi
In Occident introducerea bancutelor a avut un efect formidabil. Din citeva miscari inteligente bisericile ortodoxe s-au umplut de credinciosi, care vin la Liturghie in grupuri de cite 3-400 de oameni, CIND vad ca au un minim de spatiu si comfort ceea ce este un lucru imbucurator...si va dati seama ce alte implicatii si ramificatii aduc aceste mici detalii
Reply With Quote
Vechi 20.05.2009, 17:32:36
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Andrei, nu spun ca la inceput nu au fost situatii cand cautam un loc de sezut in Biserica. Dar mai tarziu, dupa ce L-am cunoscut mai bine pe Dumnezeu, nu am mai cautat un scaun, ci am avut o singura cautare: sa-l fac pe Dumnezeu sa sada in inima mea. Si te rog sa ma crezi, asta ma face sa stau in picioare si peste doua ore, fara a simti nevoia unui scaun.
Reply With Quote
Vechi 20.05.2009, 18:25:53
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Andrei, nu spun ca la inceput nu au fost situatii cand cautam un loc de sezut in Biserica. Dar mai tarziu, dupa ce L-am cunoscut mai bine pe Dumnezeu, nu am mai cautat un scaun, ci am avut o singura cautare: sa-l fac pe Dumnezeu sa sada in inima mea. Si te rog sa ma crezi, asta ma face sa stau in picioare si peste doua ore, fara a simti nevoia unui scaun.
Nicaieri nu se sta jos in timpul Liturghiei, insa se sta in dreptul unui scaun sau a unei banci de regula pentru predici, si se sta in picioare pentru ca asa este obiceiul nu pentru ca au ajuns la un nivel superior de induhovnicire care le indeparteaza durerea din muschi. Eu vorbesc pentru mine si altii pe care-i cunosc.
In momentul inceperii predicii chiar Par Arhimandrit face semn tuturor sa se aseze, deci nu este o inovatie nascuta din comoditatea occidentala
Reply With Quote
Vechi 20.05.2009, 18:43:10
bmd
Guest

Implicit

Fantastic domnule cum pe Costel de cind il cauta pe Dumnezeu il tin picioarele si pe atitia calugari atoniti NU!!!
Mai fratilor care puteti sa stati 3-5-8 ore in picioare faceti-o, ba ce spun eu stati doar in unul si cind puteti doar pe virfurile degetelor, mai bine doar pe cel mare; DAR NU O MAI SPUNETI CA SI CUM AR FI O VIRTUTE!
Ca va tin picioarele, ca sinteti sanatosi, ca nu stati 8-16 ore in picioare..... NU-I MERITUL VOSTRU!
Reply With Quote
Vechi 20.05.2009, 18:44:16
bmd
Guest

Implicit

......ca nu stati 8-16 ore in picioare LA SERVICI
Reply With Quote
Vechi 20.05.2009, 19:20:17
Banned

Implicit

Marius, se pare ca avem de-a face cu o adevarata Olimpiada duhovniceasca!
Reply With Quote
Vechi 20.05.2009, 19:25:21
bmd
Guest

Implicit

Pai totul functioneaza dupa principiul "maxim sau de loc" Este impresionant sa citesti despre sfintii care stateau in picioare desi din ranile picioarelor curgeau viermi. Fiecare ne dorim asta (adica sa avem atita credinta incit sa murim in picioare) dar uitam ce i-a adus pe acesti sfinti la nivelul asta! Si uitam ca ei n-au spus-o niciodata!
Reply With Quote
Vechi 20.05.2009, 20:27:07
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Marius, la picioare nu am rani si nici curgere de viermi. Asta denota ca nu sunt sfant. Asa ca te rog sa ma accepti ca pe un pacatos care nu sta pe scaun la slujba.
Reply With Quote
Vechi 20.05.2009, 22:23:38
bmd
Guest

Implicit

Exista sfinti si fara rani Costele.
Oricum mesajul era altul, accentul era pe virsta, sanatate si oboseala acumulata la servici in picioare dar mai ales pe faptul ca nu trebuie spus ce jertfa facem daca facem. Iar daca nu faci o jertfa stind in picioare atunci de ce ar fi ceva deosebit?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Presa creeaza o imagine proasta Bisericii? Bogdan N Generalitati 114 22.06.2011 17:25:19
veste proasta - par iustin emanuel2007 Stiri, actualitati, anunturi 4 27.03.2009 15:38:16