![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|||
|
|||
![]() Nu stiu. Tu sa-mi spui pentru ca tu ai pomenit de stilisti pe threadul asta. Citat:
Primul Consiliu Ecumenic a anatemizat schimbarea pascaliei. BOR a sarbatorit Sfintele Pasti urmind noua pascalie si in 1926, si in 1929. Au renuntat la ea numai datorita valului de nemultumire populara care putea adinci schisma. Cinci (5) sinoade pan-ortodoxe (le poti numi ecumenice) au anatemizat schimbarea pascaliei si a sinaxarului dupa calendarul papei. Sinoadele locale au confirmat deciziile acestora la inceputul secolului XX. (BOR in 1903). Ce s-a intimplat la Constantinopol in 1923 a fost o manevra masonica, facuta cu masoni la cel mai inalt rang (patriarhul ecumenic Meletios, patriarhul Miron Cristea) pentru a introduce ecumenismul in Biserica Ortodoxa. Citat:
Da, ma indoiesc de el in ceea ce priveste calendarul. Si chiar daca s-ar scula din morti tot nu mi-as schimba parerea pentru ca eu stiu ce spune Scriptura: Citat:
Dupa cum ti-am aratat, pascalia si sinaxarul sint dogme. Nu poti sa schimbi calendarul fara sa afectezi macar una dintre ele. Acuma, daca tu si altii stiti mai bine decit Sfintii Parinti ai Consiliilor Ecumenice si decit toti patriarhii si episcopii ortodocsi de pina la 1923, atunci asa sa faceti! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Bogdan. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
“Evanghelia e Evanghelie si calendarul e calendar.” Absolut, si exact asa cum ti-am mai spus: 8. Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o - să fie anatema! 9. Precum v-am spus mai înainte, și acum vă spun iarăși: Dacă vă propovăduiește cineva altceva decât ați primit - să fie anatema! 10. Căci acum caut bunăvoința oamenilor sau pe a lui Dumnezeu? Sau caut să plac oamenilor? Dacă aș plăcea însă oamenilor, n-aș fi rob al lui Hristos. (Galateni) Unde, vezi, tu, acel altceva include si sinaxarul (implicit calendarul), adica Traditia. Citat:
(”Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Autocefale a României este de părere și propune că trebuie să rămânem unde ne găsim astăzi, pentru că este imposibil să nu încălcăm rânduielile canoanelor dacă am dori să schimbăm sau să reformăm calendarul iulian, pe care Biserica Ortodoxă îl folosește de atât de mult timp. Pe lângă aceasta, nu ne este permis să atingem nici chiar cu un deget hotărârile străvechi care însemnează slava Bisericii noastre.” – la 1903) |
|
|||
|
|||
![]()
Da icoana moderna care e in Sfantul Munte de pe vremea Sfantului Ioan Cucuzel.
:)) Sfantul Ioan Cucuzel a vietuit in Sfantul Munte pe undeva in secolele 12 sau 13. Foarte modern. Am dat pe linkul fratiei tale mai frate Orthodoxia si nu am reusit sa gasesc vreo poza in care Terra sa fie plata. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
N-o sa gasesti nicaieri o imagine a pamintului plat. Ideea pe care vreau sa o transmit e sa avem mintea treaza. Modelul pamintului rotund nu-i lipsit de probleme. Exista multe lucruri pe care nu le poate explica. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Care din cele 7 Sinoade Ecumenice a facut din calendar o dogma (zic din calendar, nu din Pascalie)? Am mai discutat si pe alt forum cu mai multi ani in urma cu unii de pe stil vechi, foarte invesunati. Imparteau anateme in dreapta si-n stanga de parca ei ar fi fost Sinod Ecumenic, nu alta. Si ii tot dadeau ca exemple pe Cuv. Serafim Rose si Sf. Ioan Maximonici. Insa chiar acestia aveau o atitudine mult mai moderata in aceasta privinta, chiar daca considerau schimbarea calendarului ca fiind o greseala. Cuv. Serafim Rose a venit de multe ori in conflict cu fratiunea super-corecta din biserica rusa in exil, care sustinea rebotezarea celor botezati pe stil nou. Sf. Ioan Maximovici, cand a re-infiintat Biserica Ortodoxa Franceza, i-a lasat sa foloseasca calendarul nou. Doar Pascalia le-a cerut sa o tina pe vechi, ca toate celelalte bisericile ortodoxe. In plus, Sf. Ioan Maximovici l-a hirotonit episcop pe primul ierarh al Bisericii Ortodoxe Franceze (Eugraph Jean-Nectaire Kovalevsky), impreuna cu un ierarh roman pe stil nou, Teofil Ionescu (pe care tot el il hirotonise episcop). Bogdan. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca e sa accept rationamentul tau, atunci altceva nu mai contine nimic. E un cuvint gol pe care Sf. Pavel l-a spus ca sa se afle in treaba. Citat:
Calendarul nu este dogma, dar pascalia si sinaxarul sint. Poti sa schimbi calendarul de cite ori vrei atita timp cit nu te atingi de pascalie si sinaxar. Citat:
Seraphim Rose a avut probleme chiar mai mari cu Ortodoxia la un moment dat. Sf. Ioan Maximovici a permis parohiilor romanesti si bulgaresti sa slujeasca temporar pe nou pentru a atrage si celelalte parohii din diaspora la ROCOR. A fost un act de ikonomie. Teofil Ionescu slujea pe nou, dar era membru in buna regula a sinodului ROCOR la aceea vreme. Din pacate a fost foarte instabil, la un moment dat a comemorat greco-catolici in biserica si Sf. Filaret, Intii Statator ROCOR a trebuit sa-i preia direct toate parohiile (mi-as putea permite sa fac o trimitere la cazul de la Timisoara din 2008, oarecum similar, dar mult mai grav?) |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Calendarul Vechi a fost produs de pagani, la cererea unui imparat pagan. Citat:
Apropos, ce parere ai de faptul ca restul Bisericilor Orotodxe pe stil vechi din lume nu recunosc Biserica Ortodoxa pe Stil Vechi din Romania? Nici Muntele Athos, nici Ierusalimul, nici Rusia, nici Serbia. Stiu ca la un moment dat BOSV era in comuniune cu ROCOR, si ca la canonizarea Sf. Ioan Maximovici a fost invitat Mitropolitul BOSV. Insa asta se intampla cand la "conducerea" ROCOR era chiar fractiunea super-corecta, iar capul ROCOR era parca Mitropolitul Vitalie, care avusese niste abateri dogmatice cu cativa ani in urma. Sustinuse cumva ca patima Domnului avusese loc in Ghetsimani, nu pe Golgota, sau ceva de genul asta. Oricum, nu mai retin sigur daca era el sau nu, e posibil sa ma insel. E relatat despre asta in viata Cuviosului Seraphim Rose. Bogdan. PS: Am sa fiu plecat vreo 2 saptamani, si nu stiu daca mai regasesc threadul asta. Da-mi un mesaj daca mai vrei sa-mi mai spui ceva. Last edited by BogdanF2; 14.08.2009 at 22:26:33. |
|
|||
|
|||
![]()
Mihai,
De retinut este ca suirea pe un munte înalt pentru aratarea împaratiilor dovedeste ca pamântul e plat, altfel ar fi trebuit sa-L ia pe Domnul în spatiul cosmic sau sa-i arate aceste împaratii fara a-L lua din loc. Sensul dat de tine caderii stelelor e tocmai snsul anatemizat de Sf. Iustinian, anume ca corpurile ceresti ar fi fiinte rationale. În realitate caderea stelelor la sfârsitul lumii face parte din evenimentele extraordinare prin care existenta cerului si pamântului actual se va sfârsi. 2 Petru capitolul 3 7. Iar cerurile de acum și pământul sunt ținute prin același cuvânt și păstrate pentru focul din ziua judecății și a pieirii oamenilor necredincioși. ... 10. Iar ziua Domnului va veni ca un fur, când cerurile vor pieri cu vuiet mare, stihiile, arzând, se vor desface, și pământul și lucrurile de pe el se vor mistui. 11. Deci dacă toate acestea se vor desființa, cât de mult vi se cuvine vouă să umblați întru viață sfântă și în cucernicie, 12. Așteptând și grăbind venirea zilei Domnului, din pricina căreia cerurile, luând foc, se vor nimici, iar stihiile, aprinse, se vor topi! 13. Dar noi așteptăm, potrivit făgăduințelor Lui, ceruri noi și pământ nou, în care locuiește dreptatea. Apocalipsa 6 12. Și m-am uitat când a deschis pecetea a șasea și s-a făcut cutremur mare, soarele s-a făcut negru ca un sac de păr și luna întreagă s-a făcut ca sângele, 13. Și stelele cerului au căzut pe pământ, precum smochinul își leapădă smochinele sale verzi, când este zguduit de vijelie. 14. Iar cerul s-a dat în lături, ca o carte de piele pe care o faci sul și toți munții și toate insulele s-au mișcat din locurile lor. Citat:
Efeseni 6, 12: Căci lupta noastră nu este împotriva trupului și a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății, care sunt în văzduh. Conform Sf.Pavel, I Corinteni 15 40. Sunt și trupuri cerești și trupuri pământești; dar alta este slava celor cerești și alta a celor pământești. 41. Alta este slava soarelui și alta slava lunii și alta slava stelelor. Căci stea de stea se deosebește în slava. Corpurile ceresti nu sunt în vazduh ci pe bolta cerului. Soarele nu este o stea, deci nu exista spatiu interstelar. Citat:
Isaia 66, 1: Așa zice Domnul: "Cerul este scaunul Meu și pământul așternut picioarelor Mele!..." Psalmi 92, 2: Pentru că a întărit pamântul care nu se va clinti. Psalmul 18 5. În soare și-a pus locașul său; și el este ca un mire ce iese din cămara sa. 6. Bucura-se-va ca un uriaș, care aleargă drumul lui. 7. De la marginea cerului ieșirea lui, și oprirea lui până la marginea cerului; și nu este cine să se ascundă de căldura lui. Apocalipsa capitolul 5 3: Dar nimeni în cer, nici pe pământ, nici sub pământ nu putea să deschidă cartea, nici să se uite în ea. ... 13. Și toată făptura care este în cer și pe pământ și sub pământ și în mare și toate câte sunt în acestea le-am auzit, zicând: Celui ce șade pe tron și Mielului fie binecuvântarea și cinstea și slava și puterea, în vecii vecilor! Capitolul 7 1. După aceasta am văzut patru îngeri, stând la cele patru unghiuri ale pământului, ținând cele patru vânturi ale pământului, ca să nu sufle vânt pe pământ, nici peste mare, nici peste vreun copac. 2. Și am văzut un alt înger care se ridica de la Răsăritul Soarelui și avea pecetea Viului Dumnezeu. Îngerul a strigat cu glas puternic către cei patru îngeri, cărora li s-a dat să vatăme pământul și marea... Capitolul 9 1. Și a trâmbițat al cincilea înger, și am văzut o stea căzută din cer pe pământ și i s-a dat cheia fântânii adâncului. Capitolul 21 1. Și am văzut cer nou și pământ nou. Căci cerul cel dintâi și pământul cel dintâi au trecut; și marea nu mai este. 2. Și am văzut cetatea sfântă, noul Ierusalim, pogorându-se din cer de la Dumnezeu, gătită ca o mireasă, împodobită pentru mirele ei.
Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide. Că oricine cere ia, cel care caută află, și celui ce bate i se va deschide Last edited by Traditie1; 15.08.2009 at 08:49:07. |
|
|||
|
|||
![]() Vamile vazduhului si pretentia ca ar fi dogma ortodoxa. Citat:
N-are importanta. Anul liturgic a fost stabilit dupa calendarul iulian. Functioneaza perfect si astazi si, probabil, o sa ramina neschimbat pina la sfirsitul lumii. Citat:
Chestiunea calendarului este numai virful icebergului. De la schimbarea calendarului bisericile ortodoxe s-au afundat tot mai adinc in ecumenism. Bisericile din fostele tari comuniste au devenit in plus si sergianiste (prin colaborare cu autoritatile ateiste). Bisericile ecumeniste care slujesc pe calendarul vechi sint in comuniune cu surorile lor intru ecumenism care tin calendarul nou. Nu pot fi in comuniune si cu unele si cu altele, dar oricum n-ar accepta bisericile ortodoxe calendariste (stiliste) comuniunea cu acelea pentru ca le separa erezia ecumenista. (Daca ai rabdare, citeste, te rog, ce am pus pe “Ecumenismul si consecintele sale”.) |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Un articol interesant despre Sfantul Ioan Damaschinul | mihailt | Generalitati | 0 | 04.12.2010 13:11:11 |
cum ne petrecem anul nou?(Sfantul Ioan Gura de Aur, Pr.Gh. Calciu, Ierom. Ioan Buliga | andrei_im | Generalitati | 8 | 31.12.2009 17:51:44 |
Sfantul Ioan Damaschinul era antisemit! Nu avea dragoste! | mihailt | Generalitati | 17 | 28.04.2009 13:53:20 |
Pagina dedicata Sfantului Ioan Damaschinul | mihailt | Resurse ortodoxe on-line | 0 | 24.03.2009 11:02:21 |
Sfantul Ioan Damaschinul despre ingeri | mihailt | Despre Biserica Ortodoxa in general | 0 | 07.03.2009 15:09:42 |
|