Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.08.2009, 09:38:12
hmiron hmiron is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.08.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de teatru-copii Vezi mesajul
Sunt aproape de acord cu ce spuneti. Dar atentie, "legionar" inseamna tot romanul adevarat inainte de anul 1938, cand toti legionarii de frunte care reprezentau de fapt toata suflarea romaneasca a vremii, a fost lichidata. Din 1938, vorbim de Garda de Fier condusa de Horia Sima - prin intrigile lui Carol al II-lea - insemnand compromiterea si distrugerea curentului legionar - lupta pentru Hristos a tuturor romanilor. De aici ne vin "sfintii inchisorilor" si marile voci ale ortodoxiei romane de azi. Iorga a fost ucis de "gardisti" - ramasite xenofobe si fasciste dupa masacrarea elitei legionare, compusa din intelectuali si studenti, multi dintre ei teologi de frunte. Venirea lui Horia Sima a provocat si ruperea de generatia care a creat "Legiunea Arhanghelului Mihail". Atat curentul zis "legionar" cat si miscarea de renastere evanghelica in BOR, "Oastea Domnului", au luat fiinta la chemarea mitropolitului Nicolae Balan al Ardealului, in primii ani dupa intronarea sa. Acestea au fost indreptate intai impotriva comunismului si libertinajului de dupa razboi, apoi a lui Carol al II-lea care traia in desfranare, fiind un antimodel de urmat pentru popor.
Doamne ajuta!
Nu vreau sa deturnez discutia, dar a spune ce-ati spus dumneavoastra despre legionari e ca si cum am spunde despre comunism ca e bun, insa marele lui ghinion e ca a fost aplicat prost de-a lungul vremii.

Comunismul este intrinsec gaurit, cati oameni trebuie sa mai moara pentru ca unii sa inteleaga ca nu va functiona niciodata in lumea reala? La fel si cu legionarii. Fascismul e echivalentul de dreapta al comunismului.

Legionarii "aia buni" despre care vorbiti dumneavoastra s-ar fi dezis astazi de aceasta orientare dac-ar mai fi trait, vazand doar unde a ajuns Garda de Fier, ce-a facut ea de-a lungul istoriei. Degeaba ai intentii bune, si Marx sunt sigur ca dorea binele societatii omenesti, dar daca ar fi putu fi martor la ororile comunismului si-ar fi dat foc la carti.
Vechi 27.08.2009, 16:17:16
teatru-copii teatru-copii is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.08.2009
Locație: Botosani - Saveni
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru teatru-copii
Implicit

Citat:
În prealabil postat de hmiron Vezi mesajul
Nu vreau sa deturnez discutia, dar a spune ce-ati spus dumneavoastra despre legionari e ca si cum am spunde despre comunism ca e bun, insa marele lui ghinion e ca a fost aplicat prost de-a lungul vremii.

Comunismul este intrinsec gaurit, cati oameni trebuie sa mai moara pentru ca unii sa inteleaga ca nu va functiona niciodata in lumea reala? La fel si cu legionarii. Fascismul e echivalentul de dreapta al comunismului.

Legionarii "aia buni" despre care vorbiti dumneavoastra s-ar fi dezis astazi de aceasta orientare dac-ar mai fi trait, vazand doar unde a ajuns Garda de Fier, ce-a facut ea de-a lungul istoriei. Degeaba ai intentii bune, si Marx sunt sigur ca dorea binele societatii omenesti, dar daca ar fi putu fi martor la ororile comunismului si-ar fi dat foc la carti.
Vorbim limbi diferite. Nu au fost legionari buni si rai, au existat de un singur fel: romani ortodocsi. Am spus ca "legionara" a fost aproape toata suflarea romaneasca de pana la 1938. Legionarii au fost oameni care au aparat credinta in Hristos chiar cu pretul vietii, si putini dintre ei au ajuns marii nostri duhovnici, marile voci.
Termenul de comparatie cu comunistii e ridicol!
Istoria "afisata" de trei dicataturi si masoneria reorganizata dupa 1989, ne arata desigur altceva. Dar exista acum suficiente surse pentru aflarea adevarului. Una ar fi inregistrarile
audio a unui fost legionar, parintele Ioan Sabau din Folt - Hunedoara, pe net. In acest context am putea spune ca si marii nostri voievozi au fost... legionari.
Reply With Quote
Vechi 27.08.2009, 16:51:48
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

Unii legionarii aveau niste teorii ciudate.
Corneliu Zelea Codreanu zicea ca ei sunt aparatorii lui Dumnezeu.
Da acesti legionari nici macar Sfanta Scriptura nu o inteleg ca nu vad ca acolo la Sfanta Scriptura dupa Sfantul Ioan Teologul pasajul cand Dumnezeu Iisus Hristos isi arata atotputernicia si faptul ca lasa sa fie rastignit de buna-voie:
"4.Iar Iisus, știind toate cele ce erau să vină asupra Lui, a ieșit și le-a zis: Pe cine căutați?
5.Răspuns-au Lui: Pe Iisus Nazarineanul. El le-a zis: Eu sunt. Iar Iuda vânzătorul era și el cu ei.
6.Atunci când le-a spus: Eu sunt, ei s-au dat înapoi și au căzut la pământ.
7.Și iarăși i-a întrebat: Pe cine căutați? Iar ei au zis: Pe Iisus Nazarineanul.
8.Răspuns-a Iisus: V-am spus că Eu sunt. Deci, dacă Mă căutați pe Mine, lăsați pe aceștia să se ducă;
9.Ca să se împlinească cuvântul pe care l-a spus: Dintre cei pe care Mi i-ai dat, n-am pierdut pe nici unul.
"
Dan Puric nu e militarist.
Reply With Quote
Vechi 27.08.2009, 17:03:18
teatru-copii teatru-copii is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.08.2009
Locație: Botosani - Saveni
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru teatru-copii
Implicit ex topic

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
Unii legionarii aveau niste teorii ciudate.
Corneliu Zelea Codreanu zicea ca ei sunt aparatorii lui Dumnezeu.
Da acesti legionari nici macar Sfanta Scriptura nu o inteleg ca nu vad ca acolo la Sfanta Scriptura dupa Sfantul Ioan Teologul pasajul cand Dumnezeu Iisus Hristos isi arata atotputernicia si faptul ca lasa sa fie rastignit de buna-voie:
"4.Iar Iisus, știind toate cele ce erau să vină asupra Lui, a ieșit și le-a zis: Pe cine căutați?
5.Răspuns-au Lui: Pe Iisus Nazarineanul. El le-a zis: Eu sunt. Iar Iuda vânzătorul era și el cu ei.
6.Atunci când le-a spus: Eu sunt, ei s-au dat înapoi și au căzut la pământ.
7.Și iarăși i-a întrebat: Pe cine căutați? Iar ei au zis: Pe Iisus Nazarineanul.
8.Răspuns-a Iisus: V-am spus că Eu sunt. Deci, dacă Mă căutați pe Mine, lăsați pe aceștia să se ducă;
9.Ca să se împlinească cuvântul pe care l-a spus: Dintre cei pe care Mi i-ai dat, n-am pierdut pe nici unul.
"
Dan Puric nu e militarist.
Putem continua, pe alta cale. Istoria nu se intelege, decat atunci cand ai prilejul sa te intalnesti cu ea, cu oamenii care au trait-o, sa o cauti prin praful unor arhive, anticariate. Am avut ocazii de acest fel, dar sunt si publicatii recente despre acest subiect. Precizez doar ca perioada interbelica este una foarte violenta pentru intreg spatiul european, iar la noi e marcata de o opozitie puternica a maselor populare fata de rege (un fel de razboi civil).
Cu Puric am precizat ca e gluma.
Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 27.08.2009, 18:10:21
laurschepsis laurschepsis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2008
Locație: Bucuresti
Implicit Daca imi permiteti,

Doamne-ajuta!

As vrea sa va spun doar ca socrul meu mi-a spus de mai multe ori ca, dintre cei pe care i-a intalnit in anii de inchisoare politica, legionarii s-au detasat ca fiind cel mai frumos exemplu de crestinism. Au probat pe deplin ca ceea ce spuneau era identic cu ceea ce credeau si practicau.

Exista riscul de a inlocui regula cu exceptia. Comunistii asta au facut zeci de ani. Azi, multi dintre noi, inca nu am eliminat reziduurile propagandei lor.

Miscarea legionara a aparut intr-o perioada similara (dar la un nivel mult mai decent) cu cea pe care o traversam azi: minciuna politica sufoca totul, iar liderii de opinie nu se mai opreau din certurile lor meschine. Orgoliile se revarsau peste toate zilele, iar de Dumnezeu nu mai ascultau decat supusii regelui. De aceea ar fi bine sa incercam sa nu confundam miscarea legionara cu actele extremiste izolate si nici cu Garda de Fier. A avut si parti bune si rele ca ideologie, ca orice ideologie partinica as spune, dar a avut in randurile sale romani adevarati, cu adevarat devotati lui Iisus Hristos si neamului.

Doamne-ajuta!
Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..."
Reply With Quote
Vechi 27.08.2009, 19:49:57
hmiron hmiron is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.08.2009
Implicit

laurschepsis, o spui de parca tara a cunoscut vreodata pacea interioara, de parca a avut vreodata lideri care s-o iubeasca neconditionat, in detrimentul puterii si avutiei, cand, in realitate, din cele mai vechi timpuri am fost o tara zbuciumata, pasata de colo colo intre marile puteri, condusa de oameni cu o agenda proprie si asa mai departe.

Desigur, tocmai din acest motiv e oricand e timpul ideal sa apara o miscare care sa rezolve problemele existente, dar legionarii n-au obtinut nimic altceva decat sa ramana in cartile de istorie ca o miscare fascista, extremista, rasista, simpatizanta cu un lider bolnav vinovat de moartea a milioane de oameni.

Si daca te uiti astazi la cei ce se considera urmasii legionarilor, ai sa vezi ca au acelasi mesaj: lucrurile sunt scapate de sub control si trebuie sa readucem "normalitatea", doar ca acea normalitate la care fac ei referire n-a existat niciodata. Poporul roman n-a fost niciodata bine din toate punctele de vedere. A existat o perioada in care tara noastra a avut cea mai mare marime pe care a cunoscut-o, cand a avut cei mai multi locuitori, cand a avut o clasa politica curata, dar niciodata toate acestea la un loc!!!

Prin ralierea lor la simboluri, folosirea unui discurs nationalist extrem, oratorie mestesugita si alte tehnici de manipulare legionarii si urmasii lor au pacalit poporul si pe ei insisi inchipuind acest viitor luminos spre care sa ne indreptam cu totii, cu notabila mentiune ca lucrurile trebuie "readuse pe fagasul normal", ca sa isi justifice in acest fel actiunile si sa le ancoreze in trecut.

Nu stiu ce legatura are miscarea legionara cu discutia despre Dan Puric si cum am ajuns sa discutam despre legionari, dar oricat bine ar fi facut ei a uita ororile de care au fost direct sau indirect raspunzatori este o palma pe obrazul oamenilor care au murit de mana lor.

Sa nu uitam pentru nici o clipa ca aici vorbim de oameni ca noi care au murit, care au avut ghinionul sa prinda cel mai devastator razboi din lume. Suntem niste nestiutori care isi dau cu parerea pe un forum de internet, uitand ca oameni in carne si oase au murit, lasand in urma familii indurerate din cauza acestui fascism nenorocit.

Si noi ne-om rasuci in mormant peste 50 de ani cand altii vor discuta despre lucrurile bune pe care le-a facut comunismul, uitand complet despre nenorocirea pe care acest popor a indurat-o 50 de ani.
Vechi 27.08.2009, 21:40:22
8NihilSineDeo9 8NihilSineDeo9 is offline
Member

Data înregistrării: 24.07.2009
Implicit

mmda.. in functie de cum ni se intind neuronii [de plictiseala sau de somn..ma rog], hai sa emitem "teorii" cu privire la evenimente cu adevarat importante din istoria poporului roman, chiar si de pe pozitia unor "nestiutori care isi dau cu parerea pe un forum de internet".
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
ANDREI PLESU - Patimile cu acordul parintilor costel Stiri, actualitati, anunturi 30 18.02.2024 19:16:24
"Doua scurte povesti despre ortodoxie" de Andrei Plesu Florin-Ionut Despre Biserica Ortodoxa in general 20 16.02.2013 17:07:52
Care este pozitia BOR fata de persoanele care fac doar cununuia civila? elom Nunta 38 16.08.2011 23:45:58
POZITIA MONAHILOR ATHONITI FATA DE PATRIARHUL razvan_m Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 7 22.12.2008 14:03:29
Pozitia Bisericii fata de multiple casatorii grumble Nunta 3 11.08.2006 02:30:05