![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Pai da, dar, unui crestin cu adevarat -- ce poate sa fie chin mai mare decat despartirea de Dumnezeu? Inca mai concret, am citit undeva, dar nu mai tin minte cine a scris, iadul inseamna lipsa iubirii lui Dumnezeu. Iti dai seama ce inseamna sa fii mort si sa traiesti intr-o raceala spirituala eterna?? Gandeste-te, chiar viu fiind, cum te-ai simti daca nimeni, dar nimeni in lumea asta nu te-ar iubi. Nu cred ca poate sa existe pedeapsa mai mare si suferinta mai mare decat asa ceva. De ce ti se pare ca smoala fierbinte si furcile ar fi pedepse mai crunte si mai reale decat lipsa dragostei lui Dumnezeu? Fiindca sunt mai usor de imaginat?
Si la drept vorbind: dat fiind ca dupa moarte nu mai avem trupuri, cum o sa fie focul dureros? Sau smoala? Sau cam ce tortura fizica ar putea sa atinga materia spirituala? Ceea ce inseamna ca si pedeapsa trebuie sa fie de natura spirituala... Ca sunt prea stresante -- cred ca parintele vroia sa spuna ca sunt prea stresante in sensul ca stresul cauzat de ele nu este lucrator. Cand te temi de flacarile iadului iti e greu sa te gandesti la dragostea nemarginita a lui Dumnezeu si cum sa o obtii. Sau mai este pericolul ca sa nu se ia in serios durerea care intr-adevar exista in iad, vezi rationamentul meu de mai sus: daca sufletele sunt materie spirituala, cum o sa fie afectate de padepse care au nevoie de o materie fizica ca sa fie simtite ---> inseamna ca nu este adevarat. |
|
|||
|
|||
![]()
La Judecata de Apoi si sufletele pacatosilor primesc trupurile inapoi ca pedeapsa sa fie deplina, si in spirit si in trup. Nu avem nici un motiv sa ne indoim de aceasta.
|
|
|||
|
|||
![]()
Este adevarat ca vom invia.
Insa trupurile de dupa inviere nu vor fi ca cele de acum, sf. Pavel vorbeste de 'trup duhovnicesc'. Tot asa cum se sune in Evanghelie ca nu ne vom mai insura si marita, deci nu vom mai avea acelasi fel de viata in trup ca acum, nu este vorba despre suferinta fizica in sensul actual in iad. Este o suferinta globala, a persoanei inviate. Sau poate s-ar putea zice ca 'departarea de Dumnezeu' o vor simti cei 'din' iad si cu trupul inviat, pentru ca trupul va fi asa cum l-a vrut Dumnezeu, unit cu sufletul si prin el se va putea cunoaste Dumnezeu 'in' rai, (sau experimenta absenta lui, 'in' iad), asa cum se vede acum prin Euharistie (ne impartasim cu Hristos si fizic).
|
|||
|
|||
![]()
Eu insa va spun voua: Ca oricine se manie pe fratele sau vrednic va fi de osanda; si cine va zice fratelui sau: netrebnicule, vrednic va fi de judecata sinedriului; iar cine va zice: nebunule, vrednic va fi de gheena focului. (Matei 5:22)
Si daca ochiul tau te sminteste, scoate-l si arunca-l de la tine, ca mai bine este pentru tine sa intri in viata cu un singur ochi, decat, avand amandoi ochii, sa fii aruncat in gheena focului. (Matei 18:9) Si de te sminteste mana ta, tai-o ca mai bine iti este sa intri ciung in viata, decat, amandoua mainile avand, sa te duci in gheena, in focul cel nestins. (Marcu 9:43) Si de te sminteste piciorul tau, taie-l, ca mai bine iti este tie sa intri fara un picior in viata, decat avand amandoua picioarele sa fii azvarlit in gheena, in focul cel nestins. (Marcu 9:45) Si de te sminteste ochiul tau, scoate-l, ca mai bine iti este tie cu un singur ochi in imparatia lui Dumnezeu, decat, avand amandoi ochii, sa fii aruncat in gheena focului. (Marcu 9:47) |
|
|||
|
|||
![]()
Citat din Pelerinul rus, Editura Bunavestire, Bacau, 2001, p.98:
,,Uite, am aici o carte pe care o socot tovarasul meu de drum. Se numeste Agapia sau Mantuirea pacatosilor. In ea se afla descrise multe intamplari minunate.'' |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu am cartea pe romaneste. Multumesc in orice caz. Pelerinul rus din cate imi amintesc eu nu avea decat doua carti la el: Biblia si Filocalia. Parca nici Biblia. Vorbeste pelerinul aici sau altcineva? Thanatos, ce vrei sa demonstrezi cu aceste citate? Ca cei din iad sunt chiar arsi de un foc material? Si ca ar trebui chiar sa ne scoatem un ochi la propriu daca ne fug ochii unde nu trebuie?
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii) Last edited by Fani71; 13.09.2009 at 23:42:49. |
|
|||
|
|||
![]()
In Pelerinul rus un alt personaj care citea cu entuziasm cartea Mantuirea pacatosilor o recomanda si povesteste o intamplare din aceasta carte care, pentru ca e scrisa de Agapie Criteanul, unii o numeau ,,Agapia".
Orthodoxia.i.thanatos cred ca a argumentat prin citate ca Iisus a folosit expresii ca ,,gheena focului", ,,focul cel nestins'' si nu cred ca acestea erau niste metafore care sa simbolizeze altceva. Prin urmare, nu mi se pare corect sa ne ascundem dupa deget si sa infiintam noi un iad mai putin infiorator decat ni-l prezinta Mantuitorul. Chiar si in ,,Pelerinul rus'' este ilustrata o istorioara cu un pacatos care s-a pocait in urma unui vis mai ciudat. Personajul respectiv nu numai ca a visat ca a fost lovit, dar s-a si trezit plin de sange. Fani71, chiar daca nu esti de acord cu mine, eu iti multumesc ca, datorita tie, am recitit cateva pagini din Pelerinul rus, care mi-au umplut sufletul de bucurie. O zi buna! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu raman la ideea ca iadul este destul de infiorator daca il intelegem ca departarea lui Dumnezeu. Focul gheenei este nu o metafora, ci un simbol. Simbolul se impartaseste din realitatea pe care o comunica. Adica focul ca materie care arde (distruge, chinuie) are o legatura intrinseca si cu iadul ca despartire de Dumnezeu. A intelege chinurile iadului ca fiind pur si simplu un foc material este o lectura reductoare a textelor biblice. Sfantul Isaac Sirul spune ca cei ce mor ajung toti in prezenta lui Dumnezeu, care pentru cei care il iubesc este lumina, ii umople de bucurie si cunoastere, iar pentru cei care il urasc este foc care ii arde.
|
|||
|
|||
![]()
|
|
|||
|
|||
![]()
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Consecintele razboiului | mihaela75 | Generalitati | 17 | 24.03.2011 19:59:43 |
Mihai Viteazul - Parastas la 409 ani de la moartea acestuia | cristiboss56 | Stiri, actualitati, anunturi | 11 | 11.08.2010 20:45:00 |
Identificarea sufletului si identitatea acestuia | adelin | Generalitati | 23 | 27.01.2010 12:01:38 |
Pacatul - si consecintele lui? | s_snape | Generalitati | 14 | 09.05.2009 15:37:11 |
Cum putem integra raul in univers, si care este rolul acestuia | magnusfelyx | Generalitati | 6 | 30.12.2008 19:14:48 |
|