Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.10.2009, 12:24:44
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Sigur, sigur, si Inchizitia tot asta dorea, sa mintuiasca, nu sa chinuiasca. Chiar daca Dzeu nu este sadic, oamenii carora li s-a relevat erau niste sadici, daca ne luam dupa normele morale actuale.
Sa nu confundam dreptatea lui Dumnezeu cu cea a oamenilor. Omenirea a fost dintotdeauna inclinata sa-si manifeste dreptatea mai ales prin metode "neortodoxe".
Reply With Quote
Vechi 08.10.2009, 12:26:51
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.11.2008
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Sigur, sigur, si Inchizitia tot asta dorea, sa mintuiasca, nu sa chinuiasca.
Chiar daca undeva se spune ceea ce scrii tu mai sus, la fel se scrie si ca "Si cand vor iesi, vor vedea trupurile moarte ale celor ce s-au razvratit impotriva Mea, caci viermele lor nu va muri si focul lor nu se va stinge. Si ei vor fi pentru toata faptura priveliste de groaza".
Chiar daca Dzeu nu este sadic, oamenii carora li s-a relevat erau niste sadici, daca ne luam dupa normele morale actuale.
Francisc de Assisi ti se pare un sadic?
Reply With Quote
Vechi 08.10.2009, 12:44:21
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
Citeam deunazi pozitia ortodoxismului cu privire la justetea unei pedepse vesnice pentru niste pacate vremelnice (http://www.crestinortodox.ro/carte-8...lor-iadului-30)
Nu stiu daca si pentru voi, insa pentru un om moral ce ma consider, aceasta conceptie despre o judecata finala este profund injusta, cel putin dupa normele morale ale societatii de azi.
V-as intreba daca ati fi de acord ca sistemul nostru juridic sa fie modificat in sensul aplicarii acelorasi tipuri de reguli divine.
Ma refer aici la: tortura si inchisoare pe viata, aceeasi pedeapsa pentru masturbatori, adulteri, hoti, violatori, ucigasi etc.
Exista pedepse diferite pentru toti oamenii dupa cata rautate a asimilat fiecare, asa cum si cei mantuiti de rau vor fi mai aproape sau mai departe de slava Lui Dumnezeu, dupa gradul de desavarsire.

Cat despre vesnicie, si mie imi este imposibil s-o inteleg. Dar am incredere in dreptatea divina, care ne va aseza intr-o noua stare a existentei dupa masura iubirii de care suntem dispusi, fiecare dupa voia lui.

Si o parere personala: asa cum cei mantuiti vor evolua mereu spre mai bine, spre asemanarea cu Dumnezeu, poate ca si cei din Iad vor avea posibilitatea sa evolueze din rau in mai putin rau pana la o limita - dar nu dupa modelul teoriei apocatastazei care se asteapta ca toti sa se mantuiasca indiferent de voia lor.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 08.10.2009, 13:00:07
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marius22 Vezi mesajul
Sa nu confundam dreptatea lui Dumnezeu cu cea a oamenilor. Omenirea a fost dintotdeauna inclinata sa-si manifeste dreptatea mai ales prin metode "neortodoxe".
De ce omenirea trebuie sa aplice alt tip de dreptate decit cea divina, care ma gindesc ca e mai dreapta si buna. De ce omul tinde sa aplice pedepse graduale pentru greseli graduale?
Reply With Quote
Vechi 08.10.2009, 13:11:53
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Exista pedepse diferite pentru toti oamenii dupa cata rautate a asimilat fiecare, asa cum si cei mantuiti de rau vor fi mai aproape sau mai departe de slava Lui Dumnezeu, dupa gradul de desavarsire.
Te rog indica-mi niste referinte
Citat:
dupa masura iubirii
Citat:
Si o parere personala: asa cum cei mantuiti vor evolua mereu spre mai bine, spre asemanarea cu Dumnezeu, poate ca si cei din Iad vor avea posibilitatea sa evolueze din rau in mai putin rau pana la o limita - dar nu dupa modelul teoriei apocatastazei care se asteapta ca toti sa se mantuiasca indiferent de voia lor.
Ai vreo baza pentru parerea ta personala sau e ceea ce ai dori tu sa se intimple, in ciuda evidentelor biblice?
Reply With Quote
Vechi 08.10.2009, 13:22:32
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de heaven Vezi mesajul
Francisc de Assisi ti se pare un sadic?
Nu in mod special, fata de oamenii de atunci, lui chiar ii parea rau de oamenii care ajungeau in iad.
Dar eu ma refeream la oamenii care au scris Biblia. Se inscriau si ei in acelasi normativ de sadism al epocii, nu ii invinovatesc pe ei. Dar ma asteptam la ceva mai mult de la cei care ii citesc.
Reply With Quote
Vechi 08.10.2009, 13:38:42
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

A avea pedepse diferite inseamna a avea stari de suferinta diferite. Iar acestea, asa cum am mai spus, sunt date de modul in care omul si-a trait viata.

Tinand seama ca cel din iad se afla in incapacitatea de a fi iubit si de a mai iubi, putem vorbi de o adancire a straii de suferinta.
Reply With Quote
Vechi 08.10.2009, 13:48:05
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
A avea pedepse diferite inseamna a avea stari de suferinta diferite. Iar acestea, asa cum am mai spus, sunt date de modul in care omul si-a trait viata.
Cum asa? La care pedepse te referi?
Reply With Quote
Vechi 08.10.2009, 14:09:11
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Ti-am raspuns, dar nu esti atent. Pedepse diferite nu inseamna ca unul este in smoala si altul in foc, ci ca unul sufera mai intens si altul mai putin, in functie de cat de mult s-a despartit de Dumnezeu. Orice fapta isi pune amprenta asupra fiintei noastre. NU este nevoie de cineva ca sa noteze fapta buna si fapta rea. Bucuria sau suferinta este data de cat de mult Se regasete Dumnezeu in om sau pe cat de mult este absent din el.
Reply With Quote
Vechi 08.10.2009, 14:15:11
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Ti-am raspuns, dar nu esti atent. Pedepse diferite nu inseamna ca unul este in smoala si altul in foc, ci ca unul sufera mai intens si altul mai putin, in functie de cat de mult s-a despartit de Dumnezeu. Orice fapta isi pune amprenta asupra fiintei noastre. NU este nevoie de cineva ca sa noteze fapta buna si fapta rea. Bucuria sau suferinta este data de cat de mult Se regasete Dumnezeu in om sau pe cat de mult este absent din el.
Credeam ca nu am inteles eu bine.
Pe ce te bazezi cind sustii aceste lucruri?
De unde stii ca unul va suferi mai mult si altul mai putin?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
vesnicia iadului costi21 Din Noul Testament 14 26.02.2013 17:01:34
Focul iadului Profetul de carton Secte si culte 500 29.12.2012 16:49:09
Socant: avem dovada existentei iadului! Florin-Ionut Alte Religii 11 11.11.2010 17:08:08
O descriere a iadului islamic... scrabble Religia Islamica 31 08.01.2010 20:58:01