Citat:
În prealabil postat de sophia
Exact asta ma chinui sa va explic si eu de nu stiu cand. Sa nu duca impartasania prea deasa la indiferenta si obisnuinta, dar nici extrem cealalta sa nu fie (sa oprim prin reguli absurde oamenii sa se impartaseasca atunci cand simt).
Eu spun asa: nu zilnic, nu saptamanal (ambele duc la obisnunta si indiferenta), ci atunci cand simti ca esti pregatit din toate punctele de vedere pentru asta, fie ca e perioada de post, sau nu (si fara posturi lungi).
|
Draga sophia, iarta-ma ca-ti spun, dar tu care esti inca plina de intrebari fara raspunsuri, nu poti explica nimanui nimic, pana nu te lamuresti tu mai intai. Si spun asta, convinsa fiind a ii putem da crezare lui Nichita Stethatos (Orientalia Christiania, pg.77):
" Puterea de a lega si a dezlega nu este decat o parte din rolul de "parinte duhovnicesc", si poate nu cea principala. Rolul cel mai de seama este povatuirea, "patrunderea gandurilor",
invatatura. Iar pe acestea, nimeni nu trebuie sa aiba primejdioasa indrazneala de a o intreprinde mai inainte de a fi primit de la Dumnezeu, in mod constient, harul Duhului Sfant...Caci numai darurile mistice (tainice) dau mijlocul si dreptul de a vorbi altora despre Dumnezeu".