Citat:
În prealabil postat de kesarion_breb
Mai omule, eu ti-am spus si stiu ca voi nu va impartasiti cu trupul si sangele Domnului, nu de alta dar cainilor nici macar nu le este ingaduit sa se atinga de cele sfinte. Stati linistiti ca noi, ortodocsii, adevaratii purtatori ai credintei evanghelice, stim ca voi nu Il aveti pe Hristos; noi stim ca voi sunteti niste rataciti inselati de diavolul. Noi stim ca nu aveti sfinte taine, stim ca nu aveti harul lui Dumnezeu.
|
Cred că e teribil să te crezi atoateștiutor, să nu mai ai dubii... Mulțumesc Domnului că eu încă îmi pun întrebări și încă mai caut răspunsuri.
Citat:
Insa prezenta trupului si sangelui Domnului este una sacramentala, mistica, tainica (de aici si numele de Sfinte Taine), ascunsa ochilor celor necredinciosi ori celor insuficient pregatiti pentru o asemenea descoperire chiar daca sunt oameni cu credinta in Dumnezeu.
|
Probabil că nu suntem atât de versați în experimentarea acestor profunzimi [
βάθος] (Apoc. 2,24) mistice deoarece "ne-am rupt", "am ieșit" [
έξέρχομαι] (Apoc. 18,4) din Babilonul mistic - promovatorul Tainelor [
μνστήριον] (Apoc.17,5) ascunse celor neinițiați.[SIZE=4]
[/SIZE]
Citat:
Noi prin credinta credem ca painea adusa la altar se preface in trupul Domnului cel inviat, iar vinul adus la altar ca jertfa se preface in sfant sangele Domnului. In Sfanta Biserica a lui Hristos, painea si vinul nu reprezinta trupul si sangele Domnului, pentru ca ele se prefac prin Duhul Sfant si prin rugaciunea episcopului sau a preotului
|
Verbul românesc "a se preface" este în acest foarte sugestiv, deoarece înseamnă și
transformare și
contrafacere (falsificare), ceea ce, în ultimul sens, se potrivește. Să-mi fie cu iertare, dar o astfel de ierurghie nu este nici măcar o vrăjitorie reușită. Te face să crezi că e magie albă, dar nu există nici un simț fizic sau duhovnicesc care s-o verifice. Vrăjitorii lui Faraon au fost mai eficienți (Ex 7:11-12).
Din nefericire, această pretinsă Taină dă speranțe false multor sute de milioane de oameni, care cred că mâncând o bucățică de pâine și luând o gură de vin din potirul popii Îl ingerează pe Hristos Însuși, cu viața veșnică. Dacă ar fi așa însă, de ce este nevoie de o repetare a acestei Taine ? Dacă este atât de eficientă și Îl aduce pe Hristos Însuși în trupul și sufletul nostru, ce se întâmplă de fapt? Cum se face că a doua zi sau după o săptămână și-a pierdut efectul?