Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.07.2010, 23:56:27
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Nu cred ca sunt "subtilitati dracesti".. Eu m-am bucurat mult sa gasesc acele materiale.
Imi amintesc in copilarie stateam la bunici si mancam mamaliga.. nu-mi amintesc sa fi comenta vreodata ca mamaliga nu este buna, ca eu vreau altceva.. etc.. Dimpotriva, mancam cu bucurie tot ce mi se dadea si erau lucruri foarte modeste!

Acum gatesc pana cad din picioare, vine sotul acasa si spune.. "Iar asta? Nu ai imaginatie.. cauta si tu lucruri noi pe net ca se plictisesc copiii de aceeasi mancare!" (si chiar variez in permanenta!)
Ma uit cu groaza cum in familia mea nu se mai bucura nimeni de mancare... Dar cum copilul meu da cu ochii in magazin de o prajitura/napolitana de culoare roz intens sau verde sau whatever.. incepe sa tremure tot de nerabdare: "maamiii cumpara-mi!" (desi repet zinic ca ce este roz, rosu, mov.. foarte probabil nu este comestibil!)

Pofta este tiranica. Parerea mea. Intotdeauna doresti, dar niciodata nu esti multumit.
Eliberarea de pofta ar fi un lucru asa frumos!
Cred ca lumea nu se mai bucura de mancare in tarile bogate undese gaseste mereu orice. Am constatat si eu asta cand am venit in occident. Si tot atunci am inteles si importanta postului, mai ales in aceste conditii.
Dar mi se pare ca te contrazici: ziceai mai jos (sau mai sus nu mai stiu) , de la parinti citire (desi nu sunt convinsa ca ar trebui intelesi asa), ca placerea si pofta de a manca ceva tin deja de pacatul lacomiei (sau se apropie), iar aici pari sa te intristezi ca lumea (bogata) nu se mai bucura de mancare.

Ideea este cred sa nu ne atasam de mancare, sa nu ne legam fericirea si pacea de obtinerea anumitor alimente. Nu sa nu ne bucuram de mancarea pe care o mancam.
Vechi 20.07.2010, 22:42:12
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel777 Vezi mesajul
Ai dreptate,tie iti trebuie un regim special,numai ca nu cauta sa faci o regula si sa smintesti si pe altii.Daca esti un caz particular de neputinta stai in banca ta si smereste-te.Nu inventa si nu rastalmaci legile bisericii pentru neputinta ta.Stiu ca se poate ,Biserica nu cere nimic peste puterile omului.Eu de zece ani nu am calcat niciodata postul,nici cand imi era greu si nu aveam ce manca.Nu spun asta ca sa ma laud,ci ca sa-ti spun ca si eu ,un om slab,pot sa tin fara probleme postul.Iar cand nu am putut sa mai stau in picioare m-am asezat in genunchi,sau daca ameteam pe scaun,insa nu am militat niciodata pentru generalizarea statului pe scaun.Atunci cand pot,stau toata Liturghia in picioare,si sunt fericit ca fac aceasta jertfa.
Deci inca odata,nu mai ridica neputinta ta la rang de regula.
Vezi unde te poti alinia Bisericii ,nu fa scandal acolo unde te dovedeti neputincioasa.
Unde am militat eu pentru generalizarea statului pe scaun? Si nici cu neputinta la rang de regula nu e corect ce spui.
Tot ceea ce spun eu mereu este sa nu mai cada oamenii in extrema si fanatism.
Ce-mi tot pui in carca prostii?!
Adica:
1. Spun multi: vai, sa nu (mai) fie scaune deloc in biserici. Iar eu spun sa existe, sa se poata aseza cine are nevoie.
2. Spun multi: vai, sa nu mai mancam, sa tinem post intr-una, ca altfel nu putem sa ne rugam, ca nu suntem buni ortodocsi. Eu spun sa poata fiecare sa faca dupa puterea si sanatatea sa si sa nu mai fie judecat si etichetat cu rautate.
"Vai, sa nu mai traim in familie, ca oamenii casatoriti sunt desfranati si murdari si pacatosi". Iar eu spun sa fim lasati sa traim in familie. Cine vrea si poate sa aleaga calea manastirii.

Deci, sa avem posibilitatea sa traim dupa puterile noastre, sa nu fim fortati dupa parerea unuia si altuia si judecati cu rautate. Si tu cam asta faci...
Voi vreti sa taiati totul: nici un scaun, nici o zi cu sotul/sotia, nimic sa nu mancam, etc.

Eu respect si pe cei ce postesc si n-am nimic cu ei, la fel cu cei carora nu le trebuie sotul/sotia.
Respect si pe monahi pentru alegerea lor, chiar daca n-o percep in totalitate. N-am nimic cu ei.
Dar altii pe mine si pe altii ca mine, nu pot sa ne respecte, sa ne inteleaga niste probleme.
Si tu batjocoresti..., desi eu te-am respectat in mesajele mele.

Last edited by sophia; 20.07.2010 at 23:08:13.
Reply With Quote
Vechi 20.07.2010, 23:34:41
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.01.2010
Implicit

Nu batjocoresc ci incerc sa pun la punct niste lucruri pe care tot timpul le starnesti.Si acum exagerezi,pentru ca nu cred ca a spus nimeni sa se ia toate scaunele sau sa se posteasca continuu.Nu,s-a spus ca scaunele sa fie folosite numai in caz de neputinta sau nevoie,iar posturile sa fie respectate conform canoanelor Bisericii.Eu stiu ca tu aici ai atacat ,si de asta si raspunsurile au fost taioase.Si acum ai sa spunem tupeul,sa spui ca militeaza cineva pentru eliminarea scaunelor sau cine stie ce post inrobitor! De ce intorci cuvintele si ideile dupa cum iti convine?
Reply With Quote
Vechi 21.07.2010, 01:15:00
dory dory is offline
Junior Member

Data înregistrării: 17.03.2008
Implicit

tot ce face omul indiferent ca posteste, face milostenie orice fapta buna face tre sa aibe la baza dreapta socoteala.

''Dar ce este credinta fanatica ? Credinta care nu are la baza dreapta socoteala. Are un elan in toate : posteste prea mult, se nevoieste prea mult, o ia strasnic cu postul, cu milostenia, cu lepadarea de sine, cu metaniile si n-are un bilant, n-are o dreapta socoteala. Vorba proverbului : " N-o lua lata, ca ramane negrapata ! "
Credinta fanatica stii cum este ? Cum ai incarca o masina cu tot felul de bunatati si pe urma i-ai da drumul la vale fara frana. Se duce si unde ajunge,se rastoarna. Gata ! Asa-i credinta fanatica.
Nu asa ! Toata fapta buna trebuie s-o conduca dreapta credinta in Iisus Hristos si dreapta socoteala sau cumpana dreapta. Dumnezeiasca Scriptura zice : " Nu te abate nici la dreapta nici la stanga. Calea de mijloc este cale imparateasca ". Deci, este o credinta care nu are echilibru, o credinta fara dreapta socoteala se numeste fanatica. O ia intr-o parte si mai incolo se rastoarna.''

Pr. Cleopa
Reply With Quote
Vechi 21.07.2010, 01:29:45
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Tot ceea ce spun eu mereu este sa nu mai cada oamenii in extrema si fanatism.
Nu ti se pare ca ti-ai luat o sarcina pe umeri, pe care nu o poti duce? Are grija Dumnezeu de noi.
Reply With Quote
Vechi 21.07.2010, 20:22:11
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dory Vezi mesajul
tot ce face omul indiferent ca posteste, face milostenie orice fapta buna face tre sa aibe la baza dreapta socoteala.

''Dar ce este credinta fanatica ? Credinta care nu are la baza dreapta socoteala. Are un elan in toate : posteste prea mult, se nevoieste prea mult, o ia strasnic cu postul, cu milostenia, cu lepadarea de sine, cu metaniile si n-are un bilant, n-are o dreapta socoteala. Vorba proverbului : " N-o lua lata, ca ramane negrapata ! "
Credinta fanatica stii cum este ? Cum ai incarca o masina cu tot felul de bunatati si pe urma i-ai da drumul la vale fara frana. Se duce si unde ajunge,se rastoarna. Gata ! Asa-i credinta fanatica.
Nu asa ! Toata fapta buna trebuie s-o conduca dreapta credinta in Iisus Hristos si dreapta socoteala sau cumpana dreapta. Dumnezeiasca Scriptura zice : " Nu te abate nici la dreapta nici la stanga. Calea de mijloc este cale imparateasca ". Deci, este o credinta care nu are echilibru, o credinta fara dreapta socoteala se numeste fanatica. O ia intr-o parte si mai incolo se rastoarna.''

Pr. Cleopa
Minunat dory! Aici sunt sie u de acord cu Par. Cleopa. Calea de mijloc!
Vechi 21.07.2010, 20:25:42
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel777 Vezi mesajul
Nu batjocoresc ci incerc sa pun la punct niste lucruri pe care tot timpul le starnesti.Si acum exagerezi,pentru ca nu cred ca a spus nimeni sa se ia toate scaunele sau sa se posteasca continuu.Nu,s-a spus ca scaunele sa fie folosite numai in caz de neputinta sau nevoie,iar posturile sa fie respectate conform canoanelor Bisericii.Eu stiu ca tu aici ai atacat ,si de asta si raspunsurile au fost taioase.Si acum ai sa spunem tupeul,sa spui ca militeaza cineva pentru eliminarea scaunelor sau cine stie ce post inrobitor! De ce intorci cuvintele si ideile dupa cum iti convine?
Vezi oe firul celalt cu bancile din biserica.Au sarit multi sa spuna sa nu fie deloc banci/scaune in biserici. Si aici la fel, unii vor lucruri f.aspre. Citeste de ex. mesajele lui Anna21, sau chiar si tu. Vrei totul in extrema.
Vechi 24.07.2010, 13:48:54
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Cred ca lumea nu se mai bucura de mancare in tarile bogate undese gaseste mereu orice. Am constatat si eu asta cand am venit in occident. Si tot atunci am inteles si importanta postului, mai ales in aceste conditii.
Dar mi se pare ca te contrazici: ziceai mai jos (sau mai sus nu mai stiu) , de la parinti citire (desi nu sunt convinsa ca ar trebui intelesi asa), ca placerea si pofta de a manca ceva tin deja de pacatul lacomiei (sau se apropie), iar aici pari sa te intristezi ca lumea (bogata) nu se mai bucura de mancare.

Ideea este cred sa nu ne atasam de mancare, sa nu ne legam fericirea si pacea de obtinerea anumitor alimente. Nu sa nu ne bucuram de mancarea pe care o mancam.
Nu ma contrazic deloc: intre placere si bucurie este o diferenta de nuanta. (O diferenta enorma pt cine este atent la detalii.)
Placerea este egoista.. bucuria, NU.
Placerea se raporteaza la sinele egoist (satisfacerea unei pofte, dorinte).. Bucuria se raporteaza la Dumnezeu (la recunoasterea purtarii de grija a lui Dumnezeu pt noi)
etc.. scuze, nu am timp pt elaborari.

Revenind.. lumea cauta (gaseste, eventual) placerea.. dar prea rar mai simtim bucuria.
Bucuria o poti simti si cu o bucata de paine.. si de obicei nu o simti in fata meselor imbelsugate (pentru ca repet: nu este data de mancare, ci de simtirea grijii parintesti fata de noi).
Reply With Quote
Vechi 24.07.2010, 14:37:08
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

@Anna21
Este f.greu de delimitat placerea de bucurie. Am impresia ca la tine nu este asa clar, sau nu poti sa ne explici ce simti tu fata de mancare, imbrcamainte si alte lucruri omenesti.
Incerc sa explic putin:
1. Bucurie - cand nu ai si iti doresti, iar apoi primesti.
Fie ca este vorba de o bucatica de paine, sau de friptura, de tort, o rochie, sau altceva.
Nu ai avut si te bucuri sa primesti.
Poti insa sa ai bucurie, dar nu placere - te bucuri ca ai primit ceva, dar nu-ti place.
Sau invers - iti place ceva, dar nu te poti bucura, ori ca nu poti avea acel lucru (n-ai bani, sau alte motive), ori ca-l poti avea dar ti-l refuzi singura (ca e post, sau ne-crestin).

2. Placere - poti sa ai mancare si sa nu-ti placa.
Sau sa primesti ceva care nu-ti place sa mananci. Atunci nu ai nici placere si nici bucurie.
Invers, cand primesti ceva ce-ti si place si ai si nevoie, este si bucurie si placere.
Placerea este egoista.. bucuria, NU.

"Placerea se raporteaza la sinele egoist (satisfacerea unei pofte, dorinte).. Bucuria se raporteaza la Dumnezeu (la recunoasterea purtarii de grija a lui Dumnezeu pt noi)" spui tu.

Nu este adevarat. Placerea este ceva fundamnetal si f.important. Este periculos sa lipseasca.
Este un simt dat de Dumnezeu (sau natura, sau amandoi) cu un scop de protectie.
Un lucru care nu-ti place, fata de care simti repulsie poate fi: daunator/periculos, sau iti face tie rau (alergie, etc.), etc.

Nu poti manca ceva ce nu-ti place, sau imbraca ceva ce nu-ti palce si nu te simti bine cu acel lucru.

A nu avea placere de a manca = anorexie
A nu avea placere intr-un lucru = depresie

Ceea ce vrei tu sa spui poate - ca trebuie masura in toate.
Dar a manca in sila, sau a ne refuza lucruri care ne sunt necesare organismului, este periculos si pacat.
A manca placere, a pofti o mancare este ceva bun, util. Sigur ca trebuie mentinute niste limite.

Organismul mai are si functia de a semnaliza ceea ce-i trebuie prin manifestarea unor pofte.
Asa se intampla de ex. la gravide, la oameni bolnavi, etc.
Un om care are diabet si ii scade prea mult glicemia, are pofta si nevoie de dulce.
Un om care pierde calciu/magneziu are pofta de lactate si oua.
Un om care este anemic - are pofta de carne
Un om care are nevoie de vitamine - cauta legume si fructe.
Cand ti-e greata cauti ceva acru: lamaie, suc, etc.

Intreab-ti sotul. Sunt chestiuni de fiziologie.
Cand ti-e foame cauti ceva care mai inati sa...fie si mai apoi sa-ti placa. Altfel nu poti manca.
Tu ai manca un lucru care nu-ti place?

Si mai vrei sa spui ceva: ca in credinta, ca sa tii post, trebuie sa te abtii si sa-ti refuzi lucruri. Ca este pacat sa mananci nu stiu ce, sau in anumite zile/perioade, sau in general?
Ce doresti tu de fapt? Asta n-am inteles.
Sa postim, sau sa mancam in sila, sau sa nu mancam in general, sa fim anoexici/bulimic?
Sau sa stam sa ne uitam la vitrine, sa salivam si sa trecem mai departe?
i de ce crezi tu ca toate astea ar insemna credinta? Crezi tu ca Dumnezeu asta cere de la noi?
Vechi 24.07.2010, 14:43:33
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit Despre bucurie

Bucuria trebuie sa fie starea definitorie a crestinului ortodox.

http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...ina-68618.html

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre post Marinela Spiritualitatea ortodoxa 16 15.12.2011 11:13:51
Despre post simona Intrebari utilizatori 0 05.04.2010 17:04:54
Despre post micky02ct Generalitati 17 07.06.2009 19:20:30
Despre post strajeru Secte si culte 0 26.11.2007 01:35:57
despre post calugarii Biserica Ortodoxa si Massmedia 33 28.05.2007 10:21:35