Citat:
În prealabil postat de Fani71
Nu stiu daca eu sau tu nu am inteles prima postare.
Eu am interles-o ca pe o critica a unui anumit fel de crestinism care vrea sa impuna tuturor un mod de viata considerat crestin.
Da, si ca pe o critica a acestui mod de viata care nu ar fi ortodox ci mùai degraba puritan: refuzul oricarei placeri, oricarei distractii, ca fiind de la diavol.
A merge pe o cale ingusta este cu totul altceva.
Textul epistolei catre Diognet l-am postat pentru a arata ca adevaratii crestini traiesc totusi in lume si se conformeaza ei in aspectele neesentiale, exterioare: imbracamintea, limbajul, locuinta, etc. Nu se conformeaza in ceea ce este cu adevarat importat.
Or cei pe care eu i-am numit integristi ar vrea ca ei sa traiasca intr-o lume paralela - nu in asta.
|
Cand faci referire la o epistola, trebuie sa iei in considerare tot ce scrie in acea epistola, asa cum ai postat-o si tu. Am inteles din prima ca te referi doar la faptul ca crestinii locuiesc cu altii, se imbraca ca altii. Deci sunt oameni ca toti ceilalti. Da, dar Diognet mai scrie multe altele despre crestini, pe care pari a le trece cu vederea: adica tot ce tine de a fi crestin, atunci, ca si acum. Unde scrie de placere si distractie in aceasta epistola? Poate nu am vazut eu unde scrie...
Cand spui:
Citat:
În prealabil postat de Fani71
Or cei pe care eu i-am numit integristi ar vrea ca ei sa traiasca intr-o lume paralela - nu in asta
|
oare nu il contrazici pe Diognet? care afirma despre crestini:
Citat:
Sunt in trup, dar nu vietuiesc dupa trup. Petrec pe pamant dar au cetatenia in cer.
|
?
Daca Diognet da o descriere fidela a crestinului, iar noi alegem sa facem doar ceea ce ne face placere, iar restul ignoram, nefiindu-ne pe plac, atunci intreb din nou: in aceste conditii suntem sau nu suntem crestini (incluzandu-ma si pe mine)?