Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.02.2011, 20:20:30
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dianagroza Vezi mesajul
Multumesc!
Sper ca ati inteles ca BO nu sustine acest lucru, contrar ideilor pe care le sustin unii.
Si cred ca explicatiile care le-am dat sunt suficiente.
Dar eu nu am întrebat ce înțeleg ortodocșii prin "neprihănita zămislire", ci am întrebat ce înțeleg prin neprihană. Dv ați sugerat că înseamnă "feciorie", după care eu am făcut observația că acest termen nu e folosit în cazul tuturor fecioarelor, ci numai în cazul Fecioarei Maria. Întrebarea mea era: care să fie cauza acestui lucru ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 20:21:21
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Implicit

Citat:
Sustineti "imaculata conceptie"?
Nu este vorba de ce sustin eu. Dar Biserica Ortodoxa o numeste pe Maica Domnului in imnele sale, foarte vechi de altfel, "noua Eva." Eva nu a fost creata cu pacatul original...Eve cu pacatul original pe suflet erau la acea vreme destule, o noua Eva, a fost doar una.
Vechi 04.02.2011, 20:22:06
dianagroza's Avatar
dianagroza dianagroza is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2010
Locație: Iasi, Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Diana, mai curand am impresia ca TU nu sustii acest lucru, nu ca BO nu sustie faptul ca zamislirea neprihanita inseamna imaculata conceptie.
Aratati-mi va rog o declaratie prin care reiese ca BO si Sfintii Parinti sustin imaculata conceptie.
"zamislirea neprihanita" si "imaculata conceptie" dupa spusele Domnului Mihnea sunt sinonime perfecte.
Daca dvs credeti ca Fecioara Maria s-a nascut fara pacat stramosesc este strict problema dvs.
Vechi 04.02.2011, 20:25:01
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Din câte știu eu, Imaculata Concepție nu înseamnă că Sfânta Fecioară nu ar fi putut să păcătuiască, pentru că altfel fiat-ul ar deveni un simplu răspuns mecanic dat de o marionetă căreia îi apeși butonul.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 20:25:57
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Nu este vorba de ce sustin eu. Dar Biserica Ortodoxa o numeste pe Maica Domnului in imnele sale, foarte vechi de altfel, "noua Eva." Eva nu a fost creata cu pacatul original...Eve cu pacatul original pe suflet erau la acea vreme destule, o noua Eva, a fost doar una.
Ce confuzie puteti face.
In aceiasi masura Fecioara Maria este numita "Fiica lui Adam". Va lamuresc in acest sens daca vreti.
Maica Domnului este noua Eva, pentru ca a sfarmat capul sarpelui. Prin femeia Eva a venit pe pamant pacatul, prin Fecioara Maria s-a ridicat. Aceasta denumire este de natura sa arate contrastul dintre cele doua.
Vechi 04.02.2011, 20:28:55
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Din câte știu eu, Imaculata Concepție nu înseamnă că Sfânta Fecioară nu ar fi putut să păcătuiască, pentru că altfel fiat-ul ar deveni un simplu răspuns mecanic dat de o marionetă căreia îi apeși butonul.
Pai, eu am inteles ca imaculata conceptie inseamna ca Maica Domnului nu s-a nascut cu pacat originar.
Daca aveti binevointa sa cititi ce am postat, veti vedea ca am argumentat de ce aceasta dogma scade meritul Sfintei Fecioare de a se numi Nascatoare de Dumnezeu, intrucat nasterea fara pacat, impiedica orice capacitate a ei de a face pacat.
Vechi 04.02.2011, 20:34:52
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Citat:
Pai, eu am inteles ca imaculata conceptie inseamna ca Maica Domnului nu s-a nascut cu pacat originar.
Corect.

Citat:
Daca aveti binevointa sa cititi ce am postat, veti vedea ca am argumentat de ce aceasta dogma scade meritul Sfintei Fecioare de a se numi Nascatoare de Dumnezeu, intrucat nasterea fara pacat, impiedica orice capacitate a ei de a face pacat.
Greșit. Asta arătam mai sus. Capacitatea de a face păcat derivă din liberul arbitru. Păcatul originar înseamnă propensitatea de a păcătui, aplecarea spre păcat.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 20:36:23
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Dragul meu, Ortodoxia nu sustine ca Fecioara Maria s-a nascut fara pacatul stramosesc. Asa ca nu mai incerca sa cauti motive de sustinere a acestei inovatii in Ortodoxie, ca nu e cazul. Una e ce crezi tu despre Ortodoxie si alta e ce se petrece in ea. Sa ne bucure Dumnezeu de fericirea raiului.
Nu incerc sa sustin nimic in ceea ce priveste ortodoxia! Incerc doar sa spun ca atit in Biserica Ortodoxa, cit si in Biserica Catolica, exista anumite credinte care sint intemeiate pe revelatii sau pe traditie. Cum ar fi inaltarea sfintei fecioare Maria cu trupul si sufletul la cer. Dogma Neprihanitei Zamisliri are si ea la baza niste revelatii, acceptate sau nu de cei care nu sint catolici. Aceste revelatii nu le-au avut doar fetita si calugarita despre care s-a vorbit, ci si unii teologi, care de-a lungul timpului au sustinut ca sfinta fecioara Maria s-a nascut fara pacat, cu mult inainte de proclamarea acestei dogme. Rugaciunea aceia mie mi s-a parut ca s-a referit la acest lucru. Oricum, cred eu, important e ca noi sa o cinstim pe sfinta fecioara Maria, indiferent ca sinem ortodocsi sau catolici, ca destul nu o fac multi dintre catolici si ortodocsi, ca sa nu mai vorbesc de cei care nu apartin acestor religii!

Frumoasa urare ati facut in final, o voi spune si eu: sa ne bucure Dumnezeu de fericirea Raiului.
Reply With Quote
Vechi 04.02.2011, 20:45:12
dianagroza's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul

Greșit. Asta arătam mai sus. Capacitatea de a face păcat derivă din liberul arbitru. Păcatul originar înseamnă propensitatea de a păcătui, aplecarea spre păcat.
Nu pot fi impotriva. Dar nu mai exista acest liber arbitru din moment ce e nascuta fara pacat. Ea ar fi fost doar un pion in venirea Mantuitorului, fara merit propriu. Si din contra, prin virtutea sa a cunoscut har de la Dumnezeu, si nu de la nastere. Aceasta virtute a dus la rasplatirea ei de Dumnezeu. Doar singur Dumnezeu Fiul - Om este fara de pacat.
Cum apare pacatul originar?
Vechi 04.02.2011, 20:47:18
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
Aratati-mi va rog o declaratie prin care reiese ca BO si Sfintii Parinti sustin imaculata conceptie.
"zamislirea neprihanita" si "imaculata conceptie" dupa spusele Domnului Mihnea sunt sinonime perfecte.
Daca dvs credeti ca Fecioara Maria s-a nascut fara pacat stramosesc este strict problema dvs.
M-ar interesa ce credeți despre următorul aspect: dacă Sfinții Părinți nu au declarat că susțin Neprihănita Zămislire, dar totuși dna Noesia o susține, înseamnă că dumneaei nu mai este ortodoxă ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Slujba de Adormirea Maicii Domnului intrerupta de DNA Laura19 Stiri, actualitati, anunturi 51 21.08.2012 16:03:50
Adormirea Maicii Domnului dan73 Generalitati 3 05.07.2012 16:22:32
Adormirea Maicii Domnului partenie Diverse Sarbatori 20 15.08.2009 21:19:08
Adormirea Maicii Domnului Laurentiu Diverse Sarbatori 1 15.08.2008 20:25:15
adormirea maicii domnului Pupi Generalitati 1 12.08.2008 13:13:16