Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.02.2011, 19:14:09
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AdrianAamz Vezi mesajul
Si daca Hristos e mai mare decat ziua de sabat, de ce nu are prioritate Hristos fata de sabat ?
Bineînțeles că are prioritate față de sabat, la fel cum a avut prioritate și față de porunca a VI-a (Facerea 22). Să nu-mi spuneți că Hristos v-a șoptit la ureche că trebuie să călcați porunca sabatului, le veți da idei unor exaltați să ia gâtul propriilor copii! (Apropos, în cazul Avraam și Isaac nu s-a ajuns la crimă).
"Prioritatea" constă în faptul că Hristos e mai mare decât sabatul (e Creatorul lui), nu că omul își poate permite să calce sabatul în numele așa-zisei cinstiri a zilei Învierii.

Citat:
Pentru dvs., sabatul e mai important decat invierea, se vede clar din tot ce postati.
Pentru dvs., invierea lui Hristos e ceva de domeniul trecutului; de aceea treceti peste aceasta inviere ca peste ziarul cu stirile de luna trecuta. Sau din mileniul trecut.
Aceasta este doar impresia dvs. Credeți că eu n-aș putea spune că necinstiți Învierea prin dogma nemuririi sufletului? Dar uite că nu spun...

Citat:
Si de aceea ei pun duminica invierii lui Hristos mai presus decat sabatul poruncit prin Moise.
Ei bine, adventiștii pun mai presus sabatul Domnului sabatului, decât duminica poruncită prin Constantin. Căci în vreme ce sâmbăta a fost poruncită de Hristos Creatorul, duminica n-a fost poruncită de El. Sesizați diferența?

Citat:
Un regulament pooate fi modificat de cel care l-a facut ? Poate.
Poate. Însă Dumnezeu n-a făcut lucrul acesta!

Citat:
Dumnezeu a dat, Dumnezeu a luat.
A scris cu degetul pe piatra despre ziua odihnei ? A scris. Apoi acele pietre au disparut.
Cam riscantă linia aceasta de gândire... Aveți curajul s-o aplicați și dispărutelor manuscrise originale ale Bibliei să vedeți ce iasă?

Citat:
Ziua odihnei poate fi oricand vrea Dumnezeu.
Iar El a vrut să fie sâmbăta (ziua a șaptea). Omul răzvrătit împotriva Lui, totdeauna vrea altfel! Căci diavolul nu doarme. A reușit să pervertească singurele instituții primite din curata grădină a Edenului: sabatul și căsătoria.

Citat:
Hristos a inviat duminica, asa ca pentru unii a vrut Dumnezeu ca duminica sa fie ziua odihnei.
După 59 de pagini plus alte sute pe secțiunea "Culte și Secte" nu s-a probat biblic o asemenea poruncă. Și nici nu se va putea, oricâte eforturi se vor depune...

Citat:
Pentru altii: mozaici, adventisti si iehovisti (si or mai fi si altii), Dumnezeu vrea ca ziua de odihna sa fie sambata.
Dumnezeu vrea acest lucru pentru tot omul (Marcu 2,27), nu doar pentru unii oameni. Iehoviștii nu păzesc sâmbăta.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2011, 19:27:58
Banned

Implicit

Citat:
Aha...
Reiese de aici ca:
1) Hristos putea sa nu mai invie, caci legea veche era deja desfiintata.
Scopul Planului de Mântuire nu era desființarea legii vechi, ci salvarea omului. Desființarea legii vechi a fost o consecință a morții Domnului prin care s-au împlinit toate simbolurile legii jertfelor.

Citat:
2) Daca legea veche a fost desfiintata la Cruce, de ce nu ea luat ziua Crucii locul zilei lui Moise ?
Pentru că nu exista o asemenea profeție, nici în dreptul vinerei, nici în dreptul duminicii. Și nici n-ar fi putut să fie. Legea Morală nu se schimbă, cum nici Dumnezeu nu se schimbă.

Citat:
3) Daca legea veche a fost desfiintata, ce relevanta mai are sambata legii vechi ?
Sabatul zilei a șaptea nu aparține "legii vechi", el este anterior acestei legi. Cum de altfel anterior este și principiul non-furtului, non-curviei, etc.

Citat:
4) Daca rastignirea aduce totul pe tava, ce rost mai are Invierea lui Hristos ?
Toate aceste panseuri sunt legate de un fals argument al duminicii. Argumentul Învierii este foarte subțire pentru serbarea duminicii. În primul rând pentru că adevăratul izvor al mântuirii este Crucea lui Hristos, Jertfa Sa. Dacă prin absurd, Dumnezeu ar fi cerut schimbarea zilei de odihnă, ar fi trebuit să se propună Ziua Jertfirii - vinerea, nu Ziua Învierii.

Citat:
5) Cu ce are legatura totusi aceasta Inviere ?
Învierea lui Hristos ne dă garanția învierii noastre (1 Cor.15,20), însă din perspectiva BO Învierea Domnului și Revenirea Lui sunt inutile. Dacă sufletul nu moare, iar noi oricum "mergem la Domnul", ce rost mai are Revenirea lui Hristos și învierea celor adormiți ca să-i ducă la El? Aceștia oricum se presupune că sunt deja "la El"...
Reply With Quote
Vechi 14.02.2011, 19:41:31
Banned

Implicit

Citat:
In "saptamana" Creatiei (unde apare expresia asta in Scriptura ? "saptamana Creatiei" ), conform Scripturii , soarele, luna si stelele au fost facute in a patra zi.
Nu reiese la apusul cui au inceput primele 3 zile. Dvs. stiti ?

Si daca orice zi, conform Scripturii referitoare la saptamana Creatiei, incepe la un apus, atunci mai intai a fost un apus (al cui ??) si abia apoi a fost prima zi ?

Deci: cine sau ce a rasarit si cine sau ce a apus in primele 3 zile, care, ca orice zi, conform Scripturii referitoare la saptamana Creatiei, au inceput la un apus ?
Aceste întrebări lăsați-le să le pună un ateu, nu dvs. Dacă Dumnezeu spune că "a fost o seară și apoi o dimineață" în dreptul zilelor Creației, eu Îl cred. Altfel putem să credem orice: că zilele au fost de fapt ere geologice, ori că totul e un mit.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2011, 19:50:27
Banned

Implicit

Citat:
Ah, asta era.
Logica sabatului adventist: Creatia (dvs. ati scris-o cu litera mare, eu doar reiau) e mai importanta decat Creatorul, care din aceasta Creatie a sfintit ziua de sambata si a binecuvantat-o.
Apoi, ce conteaza ce a mai facut Creatorul ?
S-a intrupat ? S-a proclamat Dumnezeu ? A fost rastignit ? A inviat ?
Detalii...
Ca doar dupa ce Dumnezeu a sfintit Creatia, EL nu mai are dreptul sa intervina in Creatia sa, ci Creatia il conditioneaza pe Creator. In acest context, sfintirea unei zile a Creatiei, indiferent de substantivul cu care e denumita, e mai presus decat sfintitorul.
In acest context, odihna din ziua Creatiei surclaseaza odihna din ziua Invierii.

Simplu, nu ?
De fapt, e mult mai complicat și mai grav. Călcând și bagatelizând ziua sfințită și binecuvântată de Dumnezeu la Creație, Îi contestăm chiar calitatea de Creator. Pecetea dumnezeiască a desăvârșirii, El a pus-o în întreaga Creație: 7 zile, 7 culori de bază, 7 sunete, 7 forme de cristalizare, 7 proporții în corpul uman (și multe altele), însă toate acestea sunt rod al întâmplării probabil...
Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă Dumnezeu ar fi sfințit și binecuvântat ziua întâia a săptămânii? Cu siguranță, diavolul găsea motive să conteste și să caute "argumente" pentru altă zi...

Citat:
(Hristos = Dumnezeu; Dumnezeu = Creatorul:
- Ioan 1, 3: Toate prin El s-au facut; si fara El nimic nu s-a facut din ce s-a facut.
- Coloseni 1, 16-17: Pentru ca intru El au fost facute toate, cele din ceruri si cele de pe pamant, cele vazute, si cele nevazute, fie tronuri, fie domnii, fie incepatorii, fie stapanii. Toate s-au facut prin El si pentru El. El este mai inainte decat toate si toate prin El sunt asezate.)

Cine neaga, nu mai este crestin).
Recunoscând sabatul ca monument al Creației, implicit Îl recunoaștem pe Dumnezeu ca Creator al nostru. Mă întreb dacă ați postat la mișto frazele de mai sus, ori chiar nu v-ați dat seama ce adevăr mare ziceți...
În fața valului de nou ateism, Dumnezeu are o solie clară pentru cei ce se vor creștini adevărați:

6. Și am văzut apoi alt înger, care zbura prin mijlocul cerului, având să binevestească Evanghelia veșnică celor ce locuiesc pe pământ și la tot neamul și seminția și limba și poporul,
7. Zicând cu glas puternic: Temeți-vă de Dumnezeu și dați Lui slavă, că a venit ceasul judecății Lui, și vă închinați Celui ce a făcut cerul și pământul și marea și izvoarele apelor.
Apocalips 14

Comparați vă rog cuvintele acestei Evanghelii cu cuvintele poruncii a IV-a din Decalog și constatați cât ne-am depărtat de închinarea la Creatorul nostru!
Reply With Quote
Vechi 14.02.2011, 23:53:09
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Vă rog nu mai faceți afirmații neverificate. Chiar așa se numeau: [שַבָת] sabat! Citiți de exemplu Lev.23,32, unde nu e vorba de sâmbătă, ci de o altă sărbătoare numită sabat (= odihnă).
Iar le incurcam. Eu am comentat ce scria in acel articol. Iar acolo spunea ca inainte ca Dumnezeu sa-i dea lui Moise ziua de odihna nu se mentioneaza sabat, dvs. ati dat o mentionare de dupa acea data. In Biblia ortodoxa scrie odihna, nu sabat, dar asta nu are importanta.
Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
De crearea pământului știau și înainte de Moise. Adam i-a povestit lui Set, Set lui Arpacșad, Noe, Sem, Avraam, etc. Ce-ați pățit, v-ați lepădat brusc de Sfânta Tradiție?
Si doar evreii nu stiau, de aceea Moise le-a aflat de la Dumnezeu. Ca Adam i-a povestit lui Set si asa mai departe stiu doar adventistii, ca din alte surse nu gasim. Interesant e ca Adam o afost creat in ultima zi, se poate pune intrebarea daca stia si el ce a fost inainte.
Citat:
Și v-am răspuns, nu știu de ce tot reluați lucruri deja lămurite. Evreii nu aveau radiotelescoape, ei calculau ziua după apusul soarelui. Dacă soarele n-a apus, însemna că încă nu se terminase ziua. Simplu!
Evreii da, dar fata de creatie ziua s-a decalat cu o jumatate de zi cel putin. Ca doar adventistii sustin ca s-a pastrat exact ca la creatie.
Reply With Quote
Vechi 14.02.2011, 23:58:34
Senior Member

Implicit

Citat:
Tot nu înțeleg ce vreți să demonstrați... calendarul lunar nu are nicio legătură cu socotirea zilelor săptămânii. "a 15-a zi a lunii a doua" nu înseamnă nici 15 februarie, nici nu dă vreun inidiciu cu privire la sabatul zilei a șaptea. Și dacă s-au răsculat în ziua sabatului împotriva Domnului, care e problema? Puteau să se răscoale împotriva Lui duminică, ori joi?
Nu stiu de ce le tot ametiti si va legati de rascoala. Eu am zis doar de faptul ca in ziua de sabat au adunat prepelitele si le-au gatit, deci au muncit, nu s-au odihnit. Lasati rascoala.
Citat:
Uite că venise... venise deja de vreo 10 ore înainte ca să meargă la mormânt! Dar nu asta era problema, puteau să treacă și 10 ani, ea tot nu ar fi ținut duminica ca zi de odihnă. Cum să calce Porunca? Iar o "huliți" pe maica Domnului!
La adventisti venise, la crestini doar la inviere. Sper sa nu ma mai acuzati de aberatii, cand stim ca adventistii hulesc.
Citat:
Sâmbăta, așa cum și scrie în versetele Evangheliei
Pai asta am scris si eu. iar Iisus a fost circumcis tot in legea veche.
Reply With Quote
Vechi 15.02.2011, 00:01:23
Senior Member

Implicit

Citat:
N-am spus că știau de anul sabatic. Știau de ciclul de șapte (zile ori ani) și-l numeau s ă p t ă m â n ă. Așa citim în Facerea 29,27-28. Evreii până la Moise nu țineau sărbătorile ceremoniale, țineau doar sabatul, că doar sabatul era de la Creațiune. După Sinai au început să țină și sărbătorile ceremoniale, acestea fiind desființate de Hristos la Cruce.
Sapte zile consecutive se numesc saptamana. Probabil zece zile consecutive se numesc decimana. Termenul de saptmana il intalnim si la Pasti, dat inainte de sabat, dar nici acolo nu are legatura cu ziua a saptea, ci un ciclu de sapte zile. Sunt si alte cicluri in Biblie, nu doar cel de sapte zile. Dar unde scrie ca s-ar fi odihnit o zi?
Reply With Quote
Vechi 15.02.2011, 07:22:31
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
In Biblia ortodoxa scrie odihna, nu sabat, dar asta nu are importanta.
Bineînțeles că scrie cum i-a venit mai la îndemână traducătorului. Luați de exemplu Col. 2,16 unde cuvântul original este "sabate", iar versiunea ortodoxă traduce "sâmbete", deși e vorba de sabate ceremoniale, nu de sabatul zilei a șaptea.

Citat:
Si doar evreii nu stiau, de aceea Moise le-a aflat de la Dumnezeu. Ca Adam i-a povestit lui Set si asa mai departe stiu doar adventistii, ca din alte surse nu gasim.
Găsim și din alte surse. Exemplu povestirea potopului găsită la popoare total izolate de grupul euro-asiatic. Știți ce este cu adevărat interesant? Faptul că se arată neîncredere în fapte transmise din generație în generație, deși acestea sunt raportate de Biblie; în schimb se acordă tot creditul unor basme ale Sfintei Tradiții ce nu apar de fel în Scriptură!

Citat:
Interesant e ca Adam o afost creat in ultima zi, se poate pune intrebarea daca stia si el ce a fost inainte.
Urâtă suspiciune! Ce vreți să insinuați, că Dumnezeu l-ar fi mințit pe Adam?

Citat:
Evreii da, dar fata de creatie ziua s-a decalat cu o jumatate de zi cel putin. Ca doar adventistii sustin ca s-a pastrat exact ca la creatie.
Domnule, nu înțelegi că evreii nu aveau ceasuri electronice, ei se ghidau după apusul soarelui în calcularea zilei!? Totuși, pentru liniștea dumitale, "decalajul" acela a fost recuperat (4 Regi 20,10-11).
Reply With Quote
Vechi 15.02.2011, 07:29:50
Banned

Implicit

Citat:
Nu stiu de ce le tot ametiti si va legati de rascoala. Eu am zis doar de faptul ca in ziua de sabat au adunat prepelitele si le-au gatit, deci au muncit, nu s-au odihnit. Lasati rascoala.
OK, dar lăsați și dumneavoastră povestea cu gătitul prepelițelor în sabat. Nu scrie așa ceva și în plus se știe că prepelițele fripte zboară o dată la 5.000 de ani!
Acum lăsând gluma deoparte, mai aflați o noutate. În versetul 5 (Ieșirea 16,5) apare pentru prima dată de la Facerea 1,31 o expresie ce desemna la evrei ziua de vineri: [יוׄם השׅשּׅי] yowm shishshiy. Probabil de aici deduceți dvs. că au "gătit" prepelițe în sabat. Indicația nu era să numere șase zile de la prepelițe până la Ziua Pregătirii, ci ca în ziua de vineri să culeagă de două ori mai multă mană.

Citat:
La adventisti venise, la crestini doar la inviere.
Ziua întâia a săptămânii venise încă din seara zilei de sâmbătă. Modelul biblic de calculare a începutului de zi este apusul de soare, nu orologiul Vaticanului care arată ora 0. Creștinii au început să socotească ziua de la miezul nopții, secole mai târziu.

Citat:
Sper sa nu ma mai acuzati de aberatii, cand stim ca adventistii hulesc.
Fără supărare, nici nu vă bag în seamă fraza aceasta.
Reply With Quote
Vechi 15.02.2011, 07:43:07
FiulRisipitor's Avatar
FiulRisipitor FiulRisipitor is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.08.2009
Locație: Germania
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru FiulRisipitor
Implicit

Mai trebuie sa treaca vro cateva mii de ani sa iasa si domnul tricesimus din perioada facerii, o sa treaca apoi prin exod si cine stie poate ajunge si la Inviere si la intelegerea ei...

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Saptamana Patimilor admin Sfintele Pasti - Invierea Domnului 71 04.05.2013 16:00:01
Prima Duminica dupa Pasti? georgeval Diverse Sarbatori 4 09.05.2011 16:24:33
Saptamana branzei florinrusu Nunta 5 20.02.2009 09:14:12
Prima ninsoare!... silverstar Generalitati 9 24.11.2008 17:49:12
Saptamana Patimilor iosif Din Noul Testament 21 23.04.2008 12:56:11