![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Da, convertitii de multe ori iau mai mult in seama asaziseme semne distinctive ortodoxe.. Ca barba lunga si stufoasa de ex. Si da, boala asta e mult mai putin grava la catolici decat la ortodocsi..
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si erau alte timpuri. Chiar italienii de vcare zici sunt foarte integrati in USA? dar si-au pastrat in general confesiunea catolica. Exact ceea ce ar fi bine sa incercam si noi: sa nu ne dezradacinam, sa ne integram fara sa ne lasam asimilati in lucrurile importante. Pentru mine, lucrul cu adevarat important este ortodoxia. Daca nepotii mei nu vor mai vorbi romaneste si ii va durea undeva si de Romania (sa ma iertati), nu imi va pasa, daca ei vor fi ortodocsi. Sigur, incerc sa dau mai departe alor mei ceea ce am primit. Incerc sa imi invat copiii romaneste, dar fara crispari. Firesc.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Integrarea inseamna dupa parerea mea si sa incerci sa iubesti oamenii tarii in care traiesti, cu defectele si calitatile lor. Sa le recunosti valorile si sa fii indulgent cu defectele, asa cum am face pentru cineva drag. Nu sa te uiti de sus la ei si sa zici mereu ca ai nostrii ca brazii. Nu vorbesc de tine, Anca, ci in general, si tot din proprie experienta, caci mie mi-a trebuit mai mult pana sa ajung sa gandesc asa.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cred a nu ai inteles insa despre ce e vorba: aici socializarea este obligatorie. Daca nu mergi cu colegii de serviciu la baute, la petreceri organizate de firma, ai probleme; nu e vorba de a putea alege, ci ti se impune de la serviciu. E o diferenta! Daca ajungi sa te porcesti, esti de-al lor! Daca nu, nu esti de-al lor. Sa le recunoastem valorile, dar si aceasta "libertate" mai sus mentionata este considerata tot o valoare de-a lor. Poti sa recunosti asa valoare, te rog spune-mi?!? Si necredinta, sau libertatea de a crede fiecare ce vrea, este tot o valoare de-a lor. Pentru ei cei care cred in Dumnezeu sunt prosti. Acestea sunt doua lucruri la care raspunsul este categoric:Nu! Dar mai sunt si altele, la care se ajunge la compromis cu propria constiinta, daca se accepta. De ex: mobbing. Daca nu discriminezi in rand cu ei, ajungi si tu sa fi discriminat. Noi asa ceva nu cunoastem in Romania. Acest mobbing se intalneste doar la popoarele germanice la toate nivelurile si nu este altceva decat dispret si ura, manifestate la comanda fata de un individ, care nu se comporta ca ei, care nu se imbraca cu lucruri de marca, care are o credinta, care are alte interese decat altii, etc. Au insa si lucruri bune si de admirat, ca altfel ar fi imposibil de trait in aceste locuri. Pentru mine Romania este si ramane leaganul credintei mele ortodoxe; este Mama care m-a crescut si m-a format. Nu voi putea fi niciodata indiferenta fata de tara mea de origine, asa cum nu voi fi niciodata nerecunoscatoare fata de tara care m-a adoptat cand mi-a fost mai greu. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Din contra. Am avut nenumarate experiente cu oameni de toate natiile si neamurile iar concluzia mea e ca esti respectat oriunde in lume atat timp cat nu tii musai sa fii Gica Contra. Nimeni nu atenteaza la integritatea ta - religioasa, etnica, profesionala, sociala - in nici un fel. In toate tarile democratice drepturile imigrantilor sunt garantate si respectate. E drept ca nimeni nu te va iubi "din prima" si nici pe gura nu te va pupa de drag ce le esti. Trebuie sa-ti castigi locul in noua societate. Daca platesti taxe si impozite cot la cot cu bastinasii, te tii de munca (LEGALA) si departe de prostii (infractiuni), inveti limba locala si te conformezi "regulilor" locului, esti binevenit. Iar a te conforma regulilor locale nu inseamna a-ti schimba religia, a-ti uita traditiile si obiceiurile. Saptamana viitoare facem mucenici si impartim, de Paste vopsim oua si coacem cozonac, mergem la biserica la fel ca romanii din tara, etc. Nu exista nici un fel de opreliste. Socializarea nu e obligatorie in nici o tara din lume, daca vrei sa traiesti ca un pustnic, posibilitatile sunt numeroase. Insa a iesi la o bere cu colegii nu inseamna depravare sau abdicare de la valorile invatate acasa. Asta nici macar nu este un exemplu fericit ales, in Romania se bea pe rupte, si inainte de serviciu, si in timpul lui si dupa! De unul singur, la gramada, n-are a face.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca nu ai trainin nici una din Tarile Nordice, atunci vorbesti din inchipuire, nu din realitate, coralina. Si eu as vrea sa fie cum spui tu, dar nu este. Daca mobbing ar fi un fenomen sporadic, care tine de individ, nu ar aparea pe site-ul Ministerului Muncii despre felul in care se manifesta si cum se poate recunoaste de catre cei afectati de acest lucru. Este considerat cauza de boala la locul de munca. Este un fenomen national in toate tarile germanice, nu numai in Nord. In plus, de Craciun(!) ziarele si emisiunile TV sunt pline de articole si interviuri cu cei afectati de modul in care decurge un fest de firma. Decembrie este de aceea luna divorturilor. Daca se pune problema pe plan national, se pot trage concluzii. Fetele tinere au afirmat ca au fost atacate si lezate cu aceste ocazii de sefii lor mari din firme. In week-end toata lumea, care merge la distractii are, datorita consumului de droguri usoare, sex pe unde apuca: prin WC-uri si prin taxiuri. Sunt deasemenea foarte dese violurile. Sa fie Olanda chiar asa o exceptie? Ma indoiesc. In Nord copiii invata sa se imbete inainte de a merge in oras la distractie inca de la 14-15 ani. Se intalnesc la cate unul acasa si beau, ca sa fie "binedispusi" cand ajung in oras. Au facut emisiuni despre acest lucru in toate Tarile nordice. Sigur ca se pot privi cu "intelegere" si aceste lucruri, daca te lasa constiinta si atunci e f distractiv! Numai fantezia pune limite ce poti face. Last edited by Miha-anca; 06.03.2011 at 22:52:45. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Mobbingul este un fenomen rarisim aici. Exista foarte multe instante la care se pot face sesizari in caz ca totusi se intampla. Sanctiunile sunt drastice si tocmai de aceea lumea se fereste (iti pierzi locul de munca, nu ai drept la somaj, amenda, etc). Petrecerile date de firme sunt printre cele mai apreciate in Olanda. Eu insami am organizat vreo 2 (cu cate 100 de oameni) si n-am avut nici o plangere / reclamatie. Fenomenul (femei abuzate, agresiuni in timpul petrecerii) mi-e necunoscut. Poate se intampla si-aici insa eu nu am auzit nici un caz pana in prezent. In weekend merg la distractie cei tineri / foarte tineri (15 - 24 de ani). Se consuma si aici droguri si se bea in cantitati industriale, coma alcoolica e la ordinea zilei. Eu una gasesc atitudinea parintilor acestor tineri ca fiind impardonabila. Toata lumea se complace intr-un "parenting" lax, fara restrictii si pedepse. Insa, prin nu stiu ce fel de minune, 95% din tinerii care fac sex la intamplare si se imbata zilnic in adolescenta, ajung "oameni normali" in jurul varstei de 24-25 de ani. In prezent situatia este identica in Romania, tineretul e scapat din frau complet. Exista totusi multi oameni care se tin departe de aceste extreme. Am colegi de munca extrem de credinciosi (protestanti) care nu lipsesc niciodata de la slujbe. Bisericile (protestante) sunt pline. Asadar deduc ca fiecare tara are uscaturile ei. Si-n Romania, duminica, si biserica si carciuma sunt pline.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Intamplator, cum la noi in Olanda momentan se sarbatoreste de zor carnavalul, am fost aseara intr-un club/pub cu cativa amici. Ca sa vad cum se distreaza tinerii occidentali, nu de alta. :D Da, se bea mult. Dar bere. In cantitati industriale intr-adevar. Dar vodka nu prea. Sex peste tot s-o fi intampland, dar eu nu am vazut, poate se ascund. Nici nu m-am uitat. Toata lumea imbracata in tot felul de costume. Dar, ma gandeam, daca eram in Romania, cel putin jumatate din fete ar fi fost imbracate precum prostituatele, dar nu in gluma, de carnaval, ci in serios, si li s-ar parea ca asa e normal sa se imbrace. Sincer, intre ce am vazut pe la maj-urile/cluburile din Romania la care am fost acum ceva ani, si ce am vazut aseara este foarte diferit. In bine pentru cei de aici.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cu ochiul cel bun sa privim la Romania, care de la "rivolutie" incoace a fost bantuita de toate relele. Dar spre deosebire de alte locuri, avem bisericile pline si manastirile, care se roaga neincetat, ceea ce din pacate, si o spun cu mare regret, nu gasim in alta parte. In Romania starea aceasta a fost cauzata de multe: comunism si saracie, lipsa de libertate. Intr-un fel ne putem explica cum de s-a ajuns la o libertate prost inteleasa. Dar in Vest nu a fost nici comunism, nici saracie lucie ca pe la noi; au avut toate libertatile... Biserica a functionat fara piedici din partea statului. Cum de s-a ajuns la asa o lipsa de morala? Macar romanul, cand e atins de o boala sau de un necaz da fuga la icoana Maicii Domnului si i se inmoaie genunchii de lacrimi si rugaminti. Cateodata am impresia ca unii instrainati vorbesc despre Romania, dar fara sa o cunoasca cu adevarat. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Manastire germana in constructie | spre_rasarit | Generalitati | 0 | 31.01.2012 13:58:29 |
Ortodoxia si Ispasirea | Pestisorul de Aur | Dogmatica | 20 | 18.12.2011 02:46:06 |
Ortodoxia | dobrin7m | Dogmatica | 64 | 25.09.2011 20:23:28 |
ORTODOXIA | cosmin_lovin | Despre Biserica Ortodoxa in general | 73 | 14.08.2008 13:43:58 |
Ortodoxia | danyel | Despre Biserica Ortodoxa in general | 33 | 03.11.2007 14:59:22 |
|