Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.07.2011, 17:49:05
user11 user11 is offline
Banned

Data înregistrării: 18.11.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihai36 Vezi mesajul
In cazul celui de-al 3-lea Reich aceasta putere si claritate era mult mai evidenta...insa nu asta a predicat Iisus , El a cerut iubirea prietenului care isi pune intreaga viata pentru confratele lui si deasemenea iertarea.
Nu a vb niciodata de pedepse pentru eretici sau de apostazie pe viata, nici de epurare religioasa sau vinatoare de vrajitoare.

Structua autocefala se aseamana cu judetele unei tari iar deciziile importante ce tin de intreaga arie ortodoxa se iau in cadrul sinoadelor ecumenice pan-ortodoxe.
Desigur ca fiecare organizare are avantaje si dezavantaje insa inclin sa cred ca organizarea care ar fi pe placul lui Iisus este una suficent de unitara si in acelasi timp suficient de democrata. Acea organizare lasata la plecare.
Faptul ca exista inca binecuvntari in ciuda "imperfectiunilor" (era sa zic ale metodelor de tortura) nu inseamna ca tot ce se face sau ce se gindeste este in mod obligatoriu corect din punct de vedere al Legi firii -care la nivel teoretic tocmai fusese inca un pic implinita si data spre aplicare.
Hitler SS-ul si Reichul se bazau pe practici oculte inclusiv vrajitoria.
Se bazau mult pe horoscoape pana au aflat englezii si au inceput sa faca si ei horoscoape, dupa cum gandeau ei, si sa le transmita hitleristilor. Asa au inceput hitleristii sa-si piarda increderea in idolii lor si sa se tiranizeze, sa creada ca numai ei sunt cei mai tari in aceasta lume, ca totul li se cuvine si sunt martiri.
Se pare ca mai sunt multi care au astfel de mentalitati.

Last edited by user11; 05.07.2011 at 18:02:33.
Reply With Quote
Vechi 05.07.2011, 17:57:06
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Păi atunci înseamnă că oastea lui Ștefan cel Mare (ajuns și Sfânt), pe care o lăudați așa de mult într-o postare anterioară, nu a fost decât o bandă de criminali. Fost-au ei laici ? Fost ? Avutără ei arme ? Avutără. Au săvârșit ei "omoruri" în război. Săvârșit, ba chiar tăiat turcaleți la greu. Deci, fideli creștinismului patristic și canoanelor Sf Vasile cel Mare, putem spune că plăieșii și răzeșii criminali ai lui Vodă Ștefan au căzut sub grea pedeapsă. Și când te gândești că voievodul, după ce i-a zgândărit pe turci la Podul Înalt și a prins a-i țâțâi spatele aflând că Padișahul, enervat, vine cu oastea împărătească să îl radă, a cătat ajutor la Papa ! Voia, pesemne, să-i atragă și pe catolici în păcatul de a lupta cu arme contra turcilor ! Dar Papa, infailibil cum îl știm, și-a dat seama de ispită și a trimis doar un ajutor subțirel, ferind astfel atâția luptători catolici de crima de a-i ucide pe luptătorii turci.

Te pomenești că pedeapsa (în ani de oprire de la împărtășanie) era mai mică atunci când românul creștin înfigea săgeata nu în țarigrădeni, ci în popoul domnesc, precum au făcutără ai noștri munteni la Chilia. Ori mai târziu, când au participat la Asediul Vienei (de partea lui Soliman, se înțelege) și s-au distins în lupta cu creștinii occidentali, printre aceia fiind și frații lor ardeleni.
Sa nu mai spunem de cat de mult a insemnat ajutorul cruciat pentru Imperiul Vlaho-Bulgar...mai ales in lupta sa cu acesti eterni filetisti, rasisti si schismaticii care sunt grecii bizantini "ortodocsi"...care au pus intotdeauna mai presus bizantinismul de ritul bizantin... Chiar, Ionita Caloian, si alti conducatori vlahi...oare de ce credinta or fi tinut?...
Pentrru cine stie sa citeasca istoria, asa cenzurata cum inca este, printre randuri, este clara o imagine: tot teritoriul acesta, la inceputul romanismului statal, era sub ascultarea Sfantului Parinte. Faza cu crestinarea noastra, ca popor, de Apostolul Andrei este o alta gogorita filetista; e clar ca noi am fost crestinati de...cumani, singurul popor turcic (cat de cat) pasnic si de credinta catolica din istorie. Mitul legat de Sf. Ap. Andrei este legat, politic, si de aiureala patriarhului de istanbul, cum ca ar sta pe scaunul apostolic al sfantului. (Deh, exista pe varianta cerulariana un "similo-ministeriu non-petrin", asa, de dragul imitatiei/confuziei, si ca sa se mai scoata limba in directia Vaticanului...).
Reply With Quote
Vechi 05.07.2011, 18:16:46
Mihai36 Mihai36 is offline
Banned

Data înregistrării: 09.09.2008
Locație: Constanta
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Mihai36
Implicit

Eu cred ca lucrurile trebuie vazute mai echilibrat si fara partinire (lucru care se pare ca este mai greu decit pare) .
Tine de limita dupa care uciderea este in acord cu vointa divina.
Aici trebuie facuta o sinteza a VT dar amendata de invatatura lui Iisus.
Exemplul cu palma si obrazul se refera la nonreactie si nonrazbunare.
Insa in cazul in care invadatorii vin sa te omoare si sa praduiasca (din diferite motive) nu inseamna a trebuie sa ii si lasi, un minim de ntelepciune cere acest lucru. Asta nu inseamna ca Stefan cel mare trebuia neaparat canonizat -doar pentru ca a construit citeva biserici si manastiri la sfatul sfintului Daniil Sihastrul care l-a asigurat ca facind acest lucru Dumnezeu va ajuta la obtinerea victoriei in razboiul de aparare.
Canonizarea ar trebui sa reflecte sfintenia nu doar contributia financiara sau politica data bisericii.
Mai cu seama ca moastele pot fi si falsificate (cu ajutorul unui strat de miere stropita cu mir).
Spui ca si cum papa si inchizitia criminala care nu au fost usa de biserica deodata s-au gindit sa nu isi murdareasca miinile de singe de otomani.
In conditiile in care tara noastra a fost o pavaza continua in calea navalitorilor-pavaza de care a beneficiat si catolicitatea din jur.
In cazul in care nu au considerat ortodoxia ca fiind la rindul ei eretica (s decit merita sa fie matrasita de otomani) ar fi trebuit sa se poarte cu dragostea aceea "a prietenului care isi pune toata viata pentru prietenul sau" in cazul de fata crestinul ortodox.
In conditiile in care istoria a consemnat ca si parte din Tarile Romine au ajutat cum au putut atunci cind cei din vest au cerut ajutor, daca nu au avut trupe au trimis bani si cai.
Insa se cunoste ca reciprocitatea nu a fost aproape niciodata respectata.
Iar uneori soarta i-a pedepsit pentru acest lucru prin mina otomanilor care avind si ei un minim de constiinta si vazind ca vesticii habsburgi nu snt oameni de onoare au considerat cu cadere sa mai pasuiasca pe romani si sa intre putin si peste ei.
Nu spun ca sa judec ci ca sa se stie, altfel partinirea orgolioasa nu are nici valoare spirituala.
Cea care este demna de lauda fiind intotdeauna sinceritatea si obiectivitatea
Reply With Quote
Vechi 05.07.2011, 19:49:12
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Catalin2, Doamne ajută!
Mulțumesc mult pentru răspunsuri. :)
"Problema se pune diferit pentru catolici, din cauza ca BC a adoptat acum 150 de ani dogma infailibilitatii, care se aplica si retroactiv. Si nu pot spune ca BC a gresit si un papa a gresit ex cathedra. E ca si cum s-ar delimita de BC. Pentru catolici este Sfanta Inchizite, de exemplu pentru noi este Sfanta Scriptura." Da... M-am gândit eu că dogma infailibilității papale îi determină pe creștinii catolici de pe forum să susțină Inchiziția. Da... În acest caz, cred că este imposibil să-i convingem să-și nege una dintre propriile învățături de credință.
Am citit și eu articolul scris de domnul Mihnea Dragomir... Acum mai mult timp, am discutat despre pedeapsa cu moartea cu un ortodox care considera că această formă de ucidere ar fi compatibilă cu religia noastră. Și totuși, porunca divină este clară: "Să nu ucizi". Nu scrie în Sf. Scriptură: să nu ucizi, decât pe baza unei sentințe juridice... ci simplu "să nu ucizi" (subînțeles: indiferent de împrejurări). Rețin că m-a impresionat un text al Sfântului Ioan Gură de Aur, din Omiliile sale la Epistola către Romani, în care se arăta faptul că Dumnezeu, atunci când ne dă o poruncă, ne și explică necesitatea respectării acelei norme morale, argumentând sau menționând efectul respectării/încălcării acelei reguli. De exemplu: "Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți fie bine...". În cazul poruncii "să nu ucizi", textul nu cuprinde nicio altă explicație. Nu se spune: "să nu ucizi, deoarece acest păcat este o crimă" - spunea Sf. Ioan Hrisostom. De ce? Pentru că gravitatea acestui păcat este conștientizată clar de către orice conștiință omenească, porunca de a nu lua viața semenilor sub niciun motiv fiind înscrisă în legea morală naturală. Este posibil să nu fi reprodus întocmai ideea Sfântului Ioan (am citit acum mai mult timp Omiliile la Ep. către Romani), dar oricum aceasta era esența mesajului: repulsia față de crimă este înscrisă în adâncul conștiinței noastre, astfel încât combaterea acestui păcat prin argumente de orice tip (raționale, teologice etc.) ar fi inutilă. Cu toate acestea, așa cum observăm, există creștini ca și noi, cu dragoste de Dumnezeu, care continuă să susțină ideea potrivit căreia pedeapsa capitală nu ar fi o formă de ucidere. De ce? Pentru a rămâne fideli unei dogme a Bisericii căreia acești creștini îi aparțin - dogma infailibilității Papei. Bine, atunci de ce din anul 1969, Vaticanul a eliminat din legislație această pedeapsă? Atunci când a luat această decizie, Papa nu era tot infailibil? :) :)
În Predica de pe Munte, Mântuitorul Hristos ne-a revelat adevărul că nu doar uciderea fizică a semenilor constituie un păcat, ci și simpla stare de mânie împotriva cuiva. "Eu însă vă spun vouă: oricine se mânie pe fratele său vrednic va fi de osândă. Și cel ce va zice fratelui său "netrebnicule" vrednic va fi de judecata Sinedriului, iar cel ce va zice "nebunule" vrednic va fi de gheena focului" (Matei5). Mai mult decât atât, potrivit relatării din capitolul 8 al Evangheliei după Ioan, Mântuitorul nostru le-a răspuns celor care-L întrebau (ispitindu-L) dacă unei femei prinse în păcatul de adulter trebuie să i se aplice pedeapsa prevăzută în Legea lui Moise - uciderea prin lapidare. În acest caz, gândeau fariseii, Hristos era învins indiferent de răspunsul dat: dacă ar fi spus că femeia trebuie ucisă, Și-ar fi renegat Propria învățătură, iar dacă ar fi răspuns că nefericita trebuie cruțată, El Însuși ar fi putut fi ucis, ca un adversar al rânduielilor mozaice. Și ce a făcut Hristos? Fiind Dumnezeu, a rezolvat prin câteva cuvinte pseudoproblema, lăsându-Și adversarii fără replică: "cine dintre voi este fără de păcat să arunce primul piatra asupra ei". Punct. :) I-a învins printr-o singură propoziție pe cei care-I erau împotrivă.
De aceea, confrații catolici, având credință în Fiul lui Dumnezeu, ar fi bine să se mai gândească puțin... și nu să ne dea nouă dreptate, ci să gândească pentru ei înșiși dacă este folositor și potrivit voii divine să susțină o formă de ucidere. Sunt sigură că niciunul dintre ei nu ar fi capabil să pună în practică un astfel de păcat, dar chiar și faptul de a susține prin cuvinte așa ceva îi poate influența negativ pe cei lipsiți de credință... sau chiar pe cei credincioși, dar naivi.

O seară binecuvântată, Cătălin2!

Dumnezeu să fie cu tine!

Cu respect,
Laura Stifter
Reply With Quote
Vechi 05.07.2011, 20:55:35
Senior Member

Implicit tot lui Catalin2

Revin. :) Acum am citit și topic-ul despre sinoadele panortodoxe și dogmele romano-catolice. Știam că între noi și creștinii catolici există anumite diferențe dogmatice și cred din tot sufletul că întreaga învățătură ortodoxă este adevărată, întru totul fidelă Revelației divine, care ni s-a transmis prin Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție.
În privința atitudinii mele față de catolici... Într-adevăr, încerc să fiu cât mai deschisă față de acești creștini, din mai multe motive. În primul rând, pentru că ei, asemenea nouă, sunt creștini, mărturisind principalele adevăruri de credință (în primul rând, se închină unicului Dumnezeu adevărat - Sfânta Treime - ca și noi). În al doilea rând, există un motiv oarecum... subiectiv, în sensul că bunicul meu din partea tatălui (Dumnezeu să-l odihnească în pace) a fost catolic și știu că era un creștin convins, iubitor de Dumnezeu. Cunosc, de asemenea, o creștină din această confesiune (nu este din familia mea, dar avem de mult timp o relație foarte apropiată), care-mi inspiră încredere și un respect deosebit. Această doamnă este o creștină practicantă și crede cu tărie în catolicism, dar cred că niciodată nu s-ar gândi să susțină că necredincioșii trebuie condamnați la moarte. :) Dimpotrivă, este deosebit de tolerantă, fără a cădea în relativism, ci respectându-și în mod sincer semenii (deci, înțelege să respecte persoanele necredincioșilor, nu ideile lor greșite). De aceea, am scris la un alt topic un mesaj favorabil romano-catolicilor. În privința învățăturii de credință, a dogmelor, așa cum am spus, cred cu toată puterea în Ortodoxia noastră. :)

Încă o dată, îți mulțumesc mult pentru mesajele documentate și bine argumentate. Îmi face o deosebită plăcere să discutăm. :)
Domnul să fie cu tine și să te ocrotească!
Reply With Quote
Vechi 05.07.2011, 21:09:15
Senior Member

Implicit Relația dintre noi și catolici, în viziunea Sf. Siluan Athonitul: "Spuneți oamenilor

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Revin. :) Acum am citit și topic-ul despre sinoadele panortodoxe și dogmele romano-catolice. Știam că între noi și creștinii catolici există anumite diferențe dogmatice și cred din tot sufletul că întreaga învățătură ortodoxă este adevărată, întru totul fidelă Revelației divine, care ni s-a transmis prin Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție.
În privința atitudinii mele față de catolici... Într-adevăr, încerc să fiu cât mai deschisă față de acești creștini, din mai multe motive. În primul rând, pentru că ei, asemenea nouă, sunt creștini, mărturisind principalele adevăruri de credință (în primul rând, se închină unicului Dumnezeu adevărat - Sfânta Treime - ca și noi). În al doilea rând, există un motiv oarecum... subiectiv, în sensul că bunicul meu din partea tatălui (Dumnezeu să-l odihnească în pace) a fost catolic și știu că era un creștin convins, iubitor de Dumnezeu. Cunosc, de asemenea, o creștină din această confesiune (nu este din familia mea, dar avem de mult timp o relație foarte apropiată), care-mi inspiră încredere și un respect deosebit. Această doamnă este o creștină practicantă și crede cu tărie în catolicism, dar cred că niciodată nu s-ar gândi să susțină că necredincioșii trebuie condamnați la moarte. :) Dimpotrivă, este deosebit de tolerantă, fără a cădea în relativism, ci respectându-și în mod sincer semenii (deci, înțelege să respecte persoanele necredincioșilor, nu ideile lor greșite). De aceea, am scris la un alt topic un mesaj favorabil romano-catolicilor. În privința învățăturii de credință, a dogmelor, așa cum am spus, cred cu toată puterea în Ortodoxia noastră. :)

Încă o dată, îți mulțumesc mult pentru mesajele documentate și bine argumentate. Îmi face o deosebită plăcere să discutăm. :)
Domnul să fie cu tine și să te ocrotească!
Iată un mic fragment din biografia Sfântului Siluan Athonitul, scrisă de ucenicul său, părintele Sofronie Saharov. Cred că acest text ar trebui să fie un ghid duhovnicesc în orice discuție teologică dintre noi și catolici:
"
“Am luat cunostinta de o conversatie intre Sfantul Siluan Athonitul si un arhimandrit care isi desfasura activitatea misionara printre non-ortodocsi. Acest arhimandrit il stima mult pe staret si a venit in diverse randuri sa vorbeasca cu el cu ocazia sederilor sale la Sfantul Munte.
Staretul l-a intrebat cum anume predi­ca. Arhimandritul, care era inca tanar si lipsit de experienta, a strigat gesticuland si miscandu-se din tot trupul:
[COLOR=#0000ff]“Le spun: Credinta voastra e desfranare. Totul este deformat si fals la voi si nu va veti mantui daca nu va veti cai“.[/COLOR]
Staretul a ascultat, si l-a intrebat:
“Si, spuneti-mi, parinte arhimandrit, cred ei in Iisus Hristos, cred ei ca este adevaratul Dumnezeu?”
“Da, cred”.
“Si o cinstesc pe Maica Domnului?”
“Da, o cinstesc, dar invatatura lor despre ea e gresita”.
“Ii cinstesc pe sfinti?”
“Da, ii cinstesc, dar ce sfinti mai pot fi la ei de cand s-au despartit de Biserica?”
“Au slujbe in bisericile lor, citesc ei cuvantul lui Dumnezeu?”
“Da, au slujbe si biserici, dar daca ati putea vedea ce sunt slujbele lor fata de ale noastre, ce raceala, ce lipsa de viata!”
“Ei bine! Parinte arhimandrit, sufletul lor stie ca fac bine crezand in Iisus Hristos, cinstind pe Maica lui Dumnezeu si pe sfinti, chemandu-i in rugaciunile lor; [COLOR=#0000ff]daca le spuneti ca aceasta credinta a lor este desfranare, nu va vor asculta. Spuneti oamenilor ca fac bine crezand in Dumnezeu, ca fac bine cinstind pe Maica lui Dumnezeu si pe sfinti; ca fac bine mergand la biserica pentru slujbe, rugandu-se acasa, citind cuvantul lui Dumnezeu, si celelalte; dar ca in cutare sau cu­tare punct sunt in greseala, ca trebuie sa-si indrepte aceasta greseala si ca atunci totul va fi bine.[/COLOR]
Domnul se va bucura in ei si asa cu totii ne vom mantui prin mila lui Dumnezeu. [COLOR=#ff0000]Dumnezeu e iubire; de aceea orice predica trebuie sa purceada si ea din iubire[/COLOR][COLOR=#ff0000], si atunci va fi mantuitoare atat pentru cel ce predica, cat si pentru cel ce o asculta.[/COLOR][COLOR=#ff0000] Dar daca ii veti osandi, sufletul poporului nu va va asculta si nici un bine nu va iesi de aici[/COLOR]“.

Doamne ajută, Cătălin2!

Cu stimă,
Laura Stifter
Reply With Quote
Vechi 05.07.2011, 21:24:15
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
De aceea, confrații catolici, având credință în Fiul lui Dumnezeu, ar fi bine să se mai gândească puțin... și nu să ne dea nouă dreptate, ci să gândească pentru ei înșiși dacă este folositor și potrivit voii divine să susțină o formă de ucidere. Sunt sigură că niciunul dintre ei nu ar fi capabil să pună în practică un astfel de păcat, dar chiar și faptul de a susține prin cuvinte așa ceva îi poate influența negativ pe cei lipsiți de credință... sau chiar pe cei credincioși, dar naivi.
Ce concluzie gresita! In afara de mine, care m-am nascut catolica, si care privesc credinta in special prin perspectiva sfintilor bisericii mele, chiar vi se pare ca toti ceilalti catolici de pe forum ar avea niste creiere spalate de infailibilul papa?
Este un pic cam mult sa analizezi activitatea de 700 de ani a unei institutii NUMAI prin prisma a 100 ani si analizind numai partea negativa. Este ca si cum noi am analiza viata unui om luind in calcul numai perioada in care el a fost un pacatos.

Va marturisesc ca eu am avut un inchizitor in casa mea. A fost mama mea. Cu toate ca e o femeie blinda si nu ne-a batut niciodata, duminica sau in sarbatorile de porunca NE OBLIGA sa mergem la biserica. Imi amintesc ca prin liceu devenisem "liberala" si mi se parea ca mama e invechita. Chiar i-am spus, iar ea mi-a spus simplu: cind vei fi la casa ta vei face cum vei vrea, acum locuiesti in casa mea si te supui regulilor mele. Pare primitiv. Nu libertate, nu discutii filosofice... Mergeam la biserica oarecum aroganta; ma supuneam ca nu aveam incotro. Dar, cred eu, acest lucru mi-a folosit sa nu ma departez de Domnul. Stind acolo, la biserica, nu aveam altceva de facut decit sa ascult ce spunea preotul. Iar aceasta "inchizitie" era destul de comuna in satul meu. Cu siguranta ca au existati si "inchizitori" mai agresivi, care mai puneau mina si pe matura, dupa cum erau si persoane care mergeau la biserica pentru ca asa le dicta constiinta, insa asta nu ma face sa condam "inchizitorii" si nici "inchizitia sateasca". Iar acum constat ca si eu sint la fel.

Avem in fata doua extreme: aceasta institutie inseamna numai vrajitoare si eretici arsi pe rug sau imaginea idilica pe care o am eu despre inchizitie, imagine in care ea impune reguli de conduita morala pentru oitele turmei ; realitatea este bineinteles, intre cele doua extreme. Iar in acest context, in virtutea iubirii de adevar pe care o aratati, cercetati mai in amanunt ce a insemnat Inchizitia, pe de o parte, iar pe de alta parte sa nu va imaginati ca daca ne-am dori sa traim intr-un sistem riguros moral, bazat pe cele 10 porunci ale Lui Dumnezeu, asa cum a incercat Inchizitia sa faca, asta inseamna ca am fi in stare sa ucidem sau sa acceptam omorul pentru a ne atinge scopul.
Reply With Quote
Vechi 05.07.2011, 22:31:18
Mihai36 Mihai36 is offline
Banned

Data înregistrării: 09.09.2008
Locație: Constanta
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Mihai36
Implicit

Este o mare diferenta intre severitatea mamei dumneavoastra care avea dreptul asupra ta insa simultan asupra ei nu a avut nimeni dreptul si nici nu ar trebui sa aibe (vorbind de inchizitia de pina in 1910) fiindca mama nu v-ar fi omotit daca nu a-ti fi respectat cuvintul ei ci poate ar fi procedat ca alte mame care au avut rabdare lasind lui Dumnezeu in grija viata spirituala a copiilor si rugindu-se pentru ei).
Dar noi aici vorbim de sute de mi de victime ucise si praduite averile , alte mii prigonite ,epurari etnice, manevre politice si scaparea de adversari prin anchete false, intedictia de a avea biblie pedepsita grav, acuze mincinoase si decizii arbitrare ,sa zicem ca ar fi vrut sa faca treaba buna dar ar trebui analizata istoria si conditile in care a fost intiata inchizitia precum si diferenta intre ceea ce a cerut Iisus si ceea ce a facut concret Inchizitia ,
Iisus nu a cerut o societate epurata ci un suflet epurat in conditiile in care El insusi a fost epurat de evrei (si de imparat de frica El fiind de vita regala ar fi putut cere tronul).
La dumneavostra in sat se ard casele celor care nu merg la biserica si li se confisca averile de catre preoti si de politie doar pentru ca nu sint catolici- cum a facut vechea inchizitie?
Asta a cerut Iisus?
Asa incit in ce masura poate avea un papa insotit chiar si de 100 de consilieri teologi infailibilitate in fata lui Iisus? Pina la urma Cine trebuie ascultat?
infailibilitate inseamna fara greseala , desavirsit, pai daca e asa de sfint si binecuvintat obligatoriu doar ca sta pe un scaun de ce ar mai avea nevoie o intreaga echipa de consilieri teologi cu care sa se sfatuiasca?
Fiindca in realitate desavirsirea lui ex-catedra nu este decit o imagine in ochii celorlalti, ceva de iure si nu de facto.
Macar Iisus ca sa credem in El a facut ceva minuni pe cind papii trebuie doar votati de conclav si crezuti pe cuvint, nu trebuie sa faca nici o minune. Nu li se cere nici un fel de daruri de cunostere si nici nu le pot demonstra ulterior.
Asta nu inseamna ca intreaga dogma este falsa ci doar parti din ea, find mereu perfectibila ca toate dogmele.
Reply With Quote
Vechi 05.07.2011, 22:45:39
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihai36 Vezi mesajul
infailibilitate inseamna fara greseala , desavirsit,
Cred ca este, fara exagerare, a suta oara cand vad ca se face (sau se intretine voit) confuzia intre infailibilitate si impecabilitate.

In conditiile in care in cadrul acestui forum in particular distinctia a fost explicata de atatea ori, iar pe internet in general e la doua clickuri distanta, nu mai sunt dispus sa acord prezumtia de buna credinta celor care continua sa perpetueze aceasta minciuna.
Reply With Quote
Vechi 06.07.2011, 00:05:21
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Aceasta stire e de anul trecut, din cate imi amintesc am discutat ceva pe forumul catolic, e o stire de la Vatican. Interesant aici nu e verificarea minunilor, pentru ca asta ar trebui sa faca, ci faptul ca se evidentiaza ca Bc se confrunta cu o puzderie de aparitii ale Maicii Domnului si alte miracole (stigmate), multe din ele considerate false si de BC.
Si ortodocsii se lauda cu multe asemenea "minuni", dar macar sunt in cunostinta de cauza, conform Pr. Cleopa, ca nu trebuie sa acorde atentie acestora, intrucat pot fi naluciri, cauzate de diavolul. Noi nu aici sa vrem sa vedem asemenea minuni, ci in viata de veci. Acolo sa vrem sa-L vedem pe Iisus Hristos, pe Maica Domnului si pe ingeri.
Asa ne invata BO. De ce? Caci multe vedenii pot fi doar naluciri, iar diavolul, vicleanul, poate sa isi schimbe infatisarea.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Inchizitia doctor_faustus Biserica Romano-Catolica 34 10.07.2017 18:38:55