![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Problema morală ridicată aici este dacă e de folos postul în condițiile traiului în concubinaj. Nu îmi dau seama dacă răspunsul pastoral este diferit de răspunsul teologic. Răspunsul pastoral e mai greu de dat. Dimpotrivă, răspunsul teologic este limpede ca lacrima, deoarece ne lămurește Marele Arhiereu: "Cel ce iubește pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubește pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine. Și cel ce nu-și ia crucea și nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine. Cine ține la sufletul lui îl va pierde, iar cine-și pierde sufletul lui pentru Mine îl va găsi." (Mat 10:35 sqq). Dar cine este acela care Îl iubește pe Domnul ? Ne lămurește tot El, aici: "Cel ce are poruncile Mele și le păzește, acela este care Mă iubește".
|
||||
|
||||
![]()
De acord cu tine. Dar cred că ești de acord cu mine că e o deosebire între a zice "e păcat să trăiești în concubinaj" și a zice "trăiești în concubinaj? ești un păcătos, degeaba mai ții post!".
|
|||
|
|||
![]()
Dar dacă cineva ține post, în păcat fiind, tocmai pentru a primi sprijin să iasă din păcat cum interpretați?
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Postul este si el de folos, dar DUPA aceea, cand suntem in stare de har. Altfel, este dieta.
|
|||
|
|||
![]()
Adineauri am sunat un protopop greco-catolic care a infirmat "tipiconul" de mai sus, pe temeiul că persoana are mare nevoie de sprijin "supranatural" până să ajungă la mărturisirea păcatelor. Sunt rare cazurile când convertirea survine brusc, cel mai adesea e luptă dificilă cu tot felul de factori și forțe care se opun mișcării spre "starea de har". Nevoia de a posti, și aici partea alimentară e doar un aspect, este semnul unei crize care poate conduce la metanoia dacă voința Domnului și nevoința omului lucrează împreună.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Ce interesanta e aceasta teoretizare a postului. Il tin daca sunt in har, daca sunt spovedit, etc etc. Sau: daca tii post dar nu esti "in har" il tii degeaba etc. Mi se pare ca vorbim ca sa nu il tinem.
Mai bine sa gustam din post si din roadele lui si astfel sa judecam postul. Orice lucrare duhovniceasca nu se poate intelege decat prin experienta, dupa cum zice si psalmul: "Gustati si vedeti ca bun este Domnul!" |
|
||||
|
||||
![]()
Poate nu inteleg eu dar si in starea de har ne aflam intr-un anumit post sufletesc, daca cel alimentar a incetat.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Tinerea postului e o infranare ,o nevointa placuta lui Dumnezeu si o treapta spre sporirea in credinta ,o intarire pentru a face fata vrajmasului mantuirii. Stim ca sf.Justina tinea post pentru a rezista atacurilor unui tanar ce o tragea spre pacat. Cu cat inaintam in credinta tinerea postului devine mai anevoioasa . |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Presupunând (prin absurd, Doamne iartă-mă) că sfânta ar fi cedat atacurilor, atunci nu ar mai fi ținut post nicio clipă, ci ar fi alergat la spovadă.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
ma poate ajuta cineva sa cumpar o rasa("vesmant"pt. Protopsalti)? | inclusiveu | Generalitati | 9 | 02.07.2012 15:08:55 |
"Acatist pentru adormiti" - se poate? | mirelat | Slujba inmormantarii | 14 | 22.03.2011 18:53:05 |
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! | valentinalogo | Preotul | 28 | 06.06.2010 07:26:42 |
cati dintre voi imi vor tine "companie" in iad?! | clujeanul33 | Generalitati | 21 | 13.02.2010 23:33:22 |
|