![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Presbiter este sinonim cu batran. De aici vin si cuvintele derivate ca de exemplu "presbitie" care desemneaza un defect de vedere datorat unei scaderi a acomodarii cristalinului din cauza avansarii in varsta, apare la batranete. Si cum am zis mai inainte, fiind un cuvant de origine greceasca, i-am intrebat pe greci ce inseamna exact la ei si mi-au zis ca acest cuvant desemneaza o persoana inteleapta, de obicei in varsta, la care lumea vine sa ceara sfat. Nici o legatura cu cuvantul preot." In VT existau preotii, exista cuvantul preot si nu folosea deloc "prezbiter" pentru asta ci dimpotriva, batranii existau si ei. Ce cuvant folosesc grecii in VT pentru batrani? Va intreb ca sa aflu raspunsul, ca pana acum nu m-a interesat. Dar o sa ii intreb oricum si pe greci. |
|
||||
|
||||
![]()
@stefan florin
Din cate stiu eu prezbiter (Πρεσβυτερος) s-ar traduce cu „ batran al Bisericii” si desemneaza o functie, un ordin in Biserica primara, asa cum erau diaconii sau episcopii. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
De câte ori fac un pomelnic, le menționez pe bunicile mele "presvitera Zâna" și "presvitera Ileana". Existența preoților (presbiteroi), a supraveghetorilor lor (episkopoi) precum și existența diaconilor este evidentă atât în Biblie cât și în Tradiție. Ca și modalitatea lor de investire, hirotonia, păstrată până azi.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
preotimea sacerdotala, distincta de cea a credinciosilor, este vesnica (Num 25:13;Deut 18:1-5, Ier 33:21;Mat 16:18-19).
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Gresit. Cuvantul preot exista din VT, iar cuvantul prezbiter, din punct de vedere lingvistic nu are nici o legatura cu preotia ci cu batranetea. Iar englezii majoritatea folosesc "elders". Chiar acum cautam pe Gateway o Biblie englezeasca cu "presbyter" si tot peste "elders" am dat, iar intr-una "leader". Dar mai caut, ca sunt 27 Biblii in engleza. Revin cu comentarii cand gasesc "presbyter".
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Revenind la prezbiter, mormonii spuneau elder si nu inseamna batran, toti aveau cam 20 de ani. Dar pana cauti tu in 100 de Biblii din chineza pana in malgasa puteti sa te uiti mai rapid si pe dex: PREZBÍTER, prezbiteri, s. m. Titlu (onorific) pentru o persoană care face parte din cinul1 (2) bisericesc; spec. preot. – Din ngr. presbytos, fr. presbytère. PREZBÍTER s. m. membru al cinului preoțesc; preot (la catolici). (< gr. presbytos, fr. presbytère) Prezbiter1, prezbiteri s. m. Titlu (onorific) pentru o persoană care face parte din clerul bisericesc; spec. preot. Denumire a conducătorilor Bis., purtată atât de episcopi, cât și de preoți în primul secol creștin. [Var.: presbíter, prezvíter, presvíter s. m.] – Din gr. presvitos. Diaconul exista si azi. Cand deschizi noul cult? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu cred ca stiu mai bine romanii decat grecii ceea ce inseamna prezbiter, unu la mana. Doi la mana, din moment ce avem aceasta discutie acum este clar ca la un anumit moment in istorie cuvantul prezbiter a fost inlocuit cu preot. Deci cum se numeau in greceste batranii din VT? Si pentru cultura ta, in toate Bibliile franceze, cel putin cele mai utilizate pe care le-am consultat si eu, scrie "les anciens" care inseamna exact "Batranii" in sensul de sefii unui trib/comunitate religioasa. Last edited by Adriana3; 25.08.2011 at 23:40:32. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Nervul laringial si viclenia lui Richard Dawkins | flying | Teologie si Stiinta | 88 | 23.09.2011 18:24:40 |
Minciuna si viclenia | maria40 | Generalitati | 68 | 22.06.2011 22:13:56 |
Nu mai raspunde-ti sectantilor | ionut stefan | Secte si culte | 146 | 15.03.2011 09:23:38 |
|