Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.10.2012, 23:44:43
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul

Legat de Facerea, forma pamantului nu are legatura cu asta, e doar un neadevar, ca si afirmatia ca zebra are cinci picioare.
Păi nu scrie la Facere despre forma Pămîntului. Era vorba de compatibilitatea a ceea ce susține știința modernă cu ceea ce scrie în Geneză despre modul cum a apărut Cosmosul și viața pe Pămînt.

Citat:
Insa zilele Facerii fac parte din revelatie, se considera ca e ceea ce i-a spus Domnului lui Moise.
Nu e o contradictie ca scrie ca Soarele a aparut dupa plante, pentru ca lumina era din prima zi (si nu era lumina soarelui).
[...]
Sfantul Efrem Sirul spune ca ziua a avut 12 ore, chiar daca nu exista soarele. Sfantul Vasile spune: "Atunci, la început, ziua și noaptea nu se datorau mișcării soarelui, ci se făcea zi și urma noapte când se revărsa lumina aceea care a fost făcută la început și când iarăși se retrăgea potrivit măsurii rânduite de Dumnezeu.”"
Spune-i asta unui om de știință și te va trimite la plimbare.

Totuși, dacă acel om este creștin va încerca un fel de sincretism tras de păr între teologia biblică și teoriile apariției Universului. L-am încercat și eu o vreme... să vezi ce explicații aveam despre ordinea apariției vieții în Cosmos_alias_Pămîntul_din_Ziua_1 (nu numai pe Pămînt_ca_planetă_din_Ziua_3) înainte de crearea Soarelui. Nu mai caut acum postările că e tîrziu.

Ascultați Noul Testament ortodox online.

Last edited by Florin-Ionut; 25.10.2012 at 23:55:48.
Vechi 26.10.2012, 00:23:01
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Departe de Dumnezeu ne ține doar păcatul, mai exact legăturile celui viclean ne despart de El. În fiecare zi cădem și ne mîntuim prin rugăciune și prin căință, îndepărtîndu-ne și iarăși apropiindu-ne de Hristos Cel îndelung răbdător și mult milostiv.

Cît de mult ne rugăm și ce calitate are dialogul nostru cu Dumnezeu depinde de credința fiecăruia printre altele.
Ai cam evitat răspunsul.
Vechi 26.10.2012, 03:59:19
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
A fost o simpla observatie , caci nu-i bine sa te juri pe Dumnezeu ! De vrei ti cont de atentionarea mea , de nu , nu ! Este echivalebtul hulei impotriva lui Dumnezeu . . .
Doamne ajuta !
Va multumesc pentru atentionare. Era un aspect despre care eu nu stiam nimic.

Citat:
În prealabil postat de vsovivivi Vezi mesajul
1. Cum poți să explici că răsăritul (și apusul) se vede simultan de la orice înălțime?

Dacă pământul ar fi sferic, ar exista diferențe de răsărit și apus din pricina altitudinii, de tot mai sus ai vedea soarele răsărind tot mai repede.
NU se vede simultan de la orice inaltime! Exista o diferenta, insa extrem de mica, insesizabila. Tu vrei sa spui ca o altitudine de ~8800 metri o consideri "inaltime", raportat la diamentrul pamantului??

Citat:
În prealabil postat de vsovivivi Vezi mesajul
iar dacă pământul s-ar interpune între soare și lună la eclipsa de lună, atunci partea luminată a lunii ar trebui să aibă vizibilă scăderea intensității luminoase, scăderea luminanței pe timpul eclipsei căci o suprafață tot mai mică a soarelui o luminează, dar noi vedem aceiași strălucire a lunii pe porțiunea luminată în timpul eclipsei de lună.
Fac pariu ca ai fost corigent la fizica si ai ramas cu sechele de atunci, la care se mai adauga si o ura impotriva oamenilor de stiinta. Reproduce eclipsa de luna la scara mai mica si ai sa vezi cu ochii tai ca ce ai afirmat e fals! Daca tot nu recunosti, refac eu experimentul, il filmez si postez aici sa vada toata lumea cate ineptii poti scrie! Ai grija ca nu te las asa. Ai spus o minciuna grosolana si iti voi demonstra ca te inseli.

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Explicația este aceeași pentru chestiunea vaporului care dispare sub linia orizontului: este o vorba de perspectivă, de unghiuri. Pe măsură ce se îndepărtează, obiectele nu se mai văd datorită reliefului accidentat sau a valurilor cînd vorbim despre vapoare.
Bun. Dar tot nu mi-ai raspuns la o intrebare mai veche: daca e adevarat ce spui atunci de ce Vf. Everest nu se vede de pe varful Elbrus de exemplu?? Deci teapa inca o data. Pamantul NU e plat
Vechi 26.10.2012, 09:20:54
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Ai cam evitat răspunsul.
De ce, tu te rogi tot timpul și faci pauze cînd intri pe forum? :)

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Vechi 26.10.2012, 09:56:47
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Theo,este evident ca Geneza pe care o avem astazi in fata este rodul unei compilatii si transmiteri in timp,pe etape,plecand de la un fond comun de traditii ancestrale ce se transmiteau preponderent pe cale orala.De altfel este evident ca ea este o privire retropspectiva cu privire la unele evenimente la care nici o fiinta umana nu a fost martor ocular si prin urmare procesul de transmitere,mai ales intr-o lume nomada,putea suferi diferite influente.Avand in vedere anumite elemente multi cercetatori spun ca epoca post patriarhala ar fi momentul cand scrierea ar fi inceput sa capete forma ei de baza.In plus in epoca cand scrierea respectiva prindea forma in Orientul Apropiat existau mai multe traditii similare paralele care puteau sau nu sa influenteze pe cei ce primisera o traditie orala cu privire la evenimentele de la inceputul lumii.Unele dintre ele si-au lasat amprenta in mod evident in scrierile biblice,care nu au fost parasutate peste noapte din cer ci au trecut prin factorul uman de intelegere si transmitere, factor ce poate suferi influente.Daca Dumnezeu ar fi dorit sa lucreze altfel probabil ar fi avut nevoie de roboti si nu de oameni :)

De exemplu in Psalmul 73:13-17 este un exemplu de traditie paralela,existenta si in alte civilizatii din zona,despre nasterea lumii ca urmare a unui conflict intre forte supranaturale.Asta nu face Geneza mai putin credibila ci dimpotriva ea ofera si o imagine si a ceea ce se gasea in jurul ei,pt ca ea a existat in context uman,nu separata intr-un glob de sticla.Din punctul meu de vedere ii ofera credibilitate pt ca paradoxal a lasat posibilitatea interventiei umane,care nu poate afecta esenta doar poate lasa urme pe forma transmiterii,ca o dovada a zbaterii umane de a-si intelege originile.Mai sunt si dileme istorice,dupa cum remarca un alt cercetator.De exemplu referinta la ,,țara Filistenilor" din Geneza 21,32-34 este probabil o inexactitate in transmitere ca urmare a compilarii unor surse paralele,unele tarzii,intrucat din punct de vedere istoric cu mare greutate s-ar putea spune ca acestia ajunsesera in Canaan in perioada biblica respectiva iar caldeeni mentionati in Geneza erau un popor din Mesopotamia de sud al carui nume nu apare in documentele istorice inainte de perioada imperiului neo-Asirian si care,istoric vorbind,erau complet necunoscutii lumii Vechiului Testament inainte de secolul VI i.Hr.Cel putin acestea sunt concluzii ale cercetarilor arheologice de pana in prezent,nu sunt o ,,regula fidei" dar ridica intrebari ce merita a fi analizate.

Insa cum bine ai subliniat esenta este Sfanta Scriptura transmite un mesaj in primul rand spiritual,caruia i-au fost martori oameni ca si noi,cu o intelegere mai mica sau mai mare,cu defecte sau calitati.Fie si din acest punct de vedere Scriptura as spune ca este brutal de sincera,nu si-a curtat eroii de ochiul judecatii publice iar acele elemente pe care azi le consideram a fi depasite de stiinta moderna,eu cred ca trebuie intelese intr-un context general,nu separat de mesajul ei,pt ca la fel ca si ucenicii,si eroii Vechiului Testament,desi martori la atatea momente memorabile,nu le-au inteles pe deplin si nu au fost perfecti si au transmis ca o frumoasa mostenire efortul lor de intelegere de pana atunci,cu speranta ca cei ce vor urma sa inteleaga mai mult,prin voia lui Dumnezeu.Pana la urma mesajul spiritual este cel care trebuie sa primeze pt ca nici noi nu ne-am atins limitele intelegerii si poate cei de dupa noi ne vor multumi mai mult deca vor primi macar si o credinta cat un bob de mustar, care ii poate determina sa plece si ei in cautarea intelegerii Celui de unde toti am plecat si toti ne intoarcem.

Doamne ajuta frate
Doamne ajuta. Multumesc, frate.
Vechi 26.10.2012, 13:50:27
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
Haideti, chiar nu stiti de urmele fosilizate, de dinosauri si hominide/humanoizi giganti, side by side, gasite in SUA, si nu numai, in multe situri paleo? Sau de trilobitii iesiti din oua vechi de, sanchi, sute de milioane de ani? Cred sincer ca si "Pamantul in varsta de 6000 de ani" si cel de "4 miliarde" sunt gogorite. Si asta fiindca ambele tabere sunt politizate si subiective pana la maduva.
Poate sunt absurd, dar pe mine ma intereseaza obiectivitatea din punct de vedere al realitatii, nu aderenta subiectiva cu orice pret la o credinta religioasa su ideologie politica, sau teorie stiintifica. Indiferent daca sunt emanatii ale societatilor secrete, sinoadelor ecumenice, laboratoarelor stiintifice, think-tank-urilor, sau sfintilor dementi de isterie razboinica si eclesiolatra din vremea cruciadelor, sau celor fanatizati de oricare din aceste forte/influente.
Am scris si eu despre aceste dovezi arheologice, mai detaliat: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=617
In mai multe locuri de pe glob au fost gasite urme de om contemporane cu ale celor de dinozauri. Tot acolo e un link in care sunt reprezentari ale unor animale mari in perioada antica.
In legatura cu varsta pamantului, 6000 de ani nu pot fi pentru ca nu ar corespunde realitatii. Calendarul vechi roman si bizantin avea numerotarea de la facerea lumii (a fost folosit si in Tarile Romane), iar acum ar corespunde anul 7500 si ceva. Aceasta cronologie e mai apropiata de ceea ce stim, ar incapea si potopul si ceea ce stim despre civilizatiile vechi. Toate civilizatiile vechi (sumeriana, egipteana, chinezeasca, indiana) au aparut in jurul anului 3000 inainte de Hristos (la unele putin mai incolo de aceasta data). Si cercetorii se intreaba de ce sute de mii de ani omul nu a evoluat deloc si dintr-o data au inceput sa faca si cladiri impunatoare, si civilizatii, etc. Tot ei spun ca primii oamnei erau la fel de inteligenti ca si noi si creativi.
Vechi 26.10.2012, 15:43:06
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Am scris si eu despre aceste dovezi arheologice, mai detaliat: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=617
In mai multe locuri de pe glob au fost gasite urme de om contemporane cu ale celor de dinozauri. Tot acolo e un link in care sunt reprezentari ale unor animale mari in perioada antica.
In legatura cu varsta pamantului, 6000 de ani nu pot fi pentru ca nu ar corespunde realitatii. Calendarul vechi roman si bizantin avea numerotarea de la facerea lumii (a fost folosit si in Tarile Romane), iar acum ar corespunde anul 7500 si ceva. Aceasta cronologie e mai apropiata de ceea ce stim, ar incapea si potopul si ceea ce stim despre civilizatiile vechi. Toate civilizatiile vechi (sumeriana, egipteana, chinezeasca, indiana) au aparut in jurul anului 3000 inainte de Hristos (la unele putin mai incolo de aceasta data). Si cercetorii se intreaba de ce sute de mii de ani omul nu a evoluat deloc si dintr-o data au inceput sa faca si cladiri impunatoare, si civilizatii, etc. Tot ei spun ca primii oamnei erau la fel de inteligenti ca si noi si creativi.
Doamne, și când te gândești că Theodor dăduse exemplul cu oasele de dinozauri la mișto... Nu te-ai prins, nu-i așa, Cătăline ?

În ce privește falsa problemă a lui "de ce sute de mii de ani omul nu a evoluat deloc", după aceeași logică ne-am putea mira de ce mii și mii de ani omul n-a zburat de loc, iar în mai puțin de o sută de ani a zburat până la lună.

Anyways, mulțumesc că mi-ai răspuns la întrebare, chiar dacă în mod indirect. Deci, tu crezi că oamenii au călărit pe dinozauri. Ținînd cont că sursele tale sunt site-uri care fac reclamă "pandantivului orgonic almeea, prin care se pot absorbi energiile Universului", că pe același site se publică articole de genul "Faceți cunoștință cu arcturienii, cea mai avansată civilizație de extratereștrii din întreaga galaxie" etc. etc. etc., nici nu e de mirare....

Last edited by MihaiG; 26.10.2012 at 15:46:53.
Vechi 26.10.2012, 16:26:00
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Deci, tu crezi că oamenii au călărit pe dinozauri....
Spre deosebire de d-voastra care considerati ca oamenii calaresc pe leoparzi.
Vechi 26.10.2012, 17:27:17
Theodor_de_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Doamne, și când te gândești că Theodor dăduse exemplul cu oasele de dinozauri la mișto... Nu te-ai prins, nu-i așa, Cătăline ?

În ce privește falsa problemă a lui "de ce sute de mii de ani omul nu a evoluat deloc", după aceeași logică ne-am putea mira de ce mii și mii de ani omul n-a zburat de loc, iar în mai puțin de o sută de ani a zburat până la lună.

Anyways, mulțumesc că mi-ai răspuns la întrebare, chiar dacă în mod indirect. Deci, tu crezi că oamenii au călărit pe dinozauri. Ținînd cont că sursele tale sunt site-uri care fac reclamă "pandantivului orgonic almeea, prin care se pot absorbi energiile Universului", că pe același site se publică articole de genul "Faceți cunoștință cu arcturienii, cea mai avansată civilizație de extratereștrii din întreaga galaxie" etc. etc. etc., nici nu e de mirare....
Nu, nu il dadusem la misto. Nu stiu ce crede Catalin, dar aici are dreptate. De unde crezi ca vine mitul balaurului? O soparla zburatoare de talie mare si carnivora. Mai sa fie! Unde am mai vazut eu asta? Eu personal, nu, dar logic vorbind, antediluvian au fost intalniri "faine" de genul asta. Sunt mituri cacalau. Si, spre binele spiritual al speciei noastre, oamenii au iesit mai totdeuana sifonati. Dupa cum se vede, cand omul si-o ia in cap in raport cu natura, sufera amandoi.
Va amintit postariule colegului criptobudist, dl. Florin Oltean? Ei bine, uitati-va nitel pe cosmologia budista. Nu vise pare ceva ciudat acolo? Ceva in genul maniscrisului Voynich? Ce e cu metiunile alea de oameni inalti de nu stiu cat, traitori de secole?!? Pe vremea lui Buddha Sakyamuni?
Asta e un subiect de topic mult mai interesant decat deliruri scriptolatre, gen "asa e scris, asa credem, moarte inteligentei/stiintei". Adica asa cum este topicul de fata.
Ia gineste acilea: http://www.wattpad.com/2440317-zhuan...A2n%C4%83?p=12

Last edited by Theodor_de_Mopsuestia; 26.10.2012 at 17:38:20.
Vechi 26.10.2012, 20:49:18
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
Nu, nu il dadusem la misto. Nu stiu ce crede Catalin, dar aici are dreptate.
In acel link erau si dovezi arheologice, dar relatari despre animale mari (balauri) sunt si in vietile unor sfinti. De exemplu Sf. Gheorghe e infatisat omorand un balaur, e o intamplare descrisa in viata sfantului. In Peru, Palestrina, Africa, etc. sunt reprezentari vechi ale unor animale asemanatoare dinozaurilor, de obicei in scene de vanatoare.
Datele arheologice din link:
In parcul National din Texas sunt multe urme de dinozauri, unele din ele continand si urme de om. Inca din 1989 un paleontolog a demonstrat ca urmeel sunt din acelasi timp, chiar suprapuse.
In Rusia oamenii de stiinta au facut publica descoperirea unei pietre cu numeroase urme de dinozaur impreuna cu urme de om, facute in teren moale si apoi solidificate.
In 1993 un paleontolog american a descoperit intr-un os de dinozaur datat acum 68 de milioane de ani tesuturi moi, cu vase de sange si alte celule. E imposibil din punct de vedere stiintific, moleculele organice pot rezista cel mult 100.000 de ani. De aceea unii au pus la indoiala descoperirea, dar ultimul studiu, din 2010 a confirmat existenta acestor tesuturi de dinozaur, ceea ce infirma vechimea dinozaurilor. Informatiile sunt si in articolul wikipedia despre paleontolog: http://en.wikipedia.org/wiki/Mary_Higby_Schweitzer
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Imparatia Cerurilor este Raiul? Care este Pamantul celor blanzi? Florin-Ionut Din Noul Testament 279 11.07.2014 17:23:24
Curcubeu sferic la mormant la Pr. Arsenie Boca au_relian Pelerinaje la locuri Sfinte 26 30.12.2011 21:17:05
Rugaciune pentru bolnavul care nu poate dormi bettykalazar Intrebari utilizatori 3 25.06.2011 10:42:05
Pentru cei sau cele care poate sunt pe aici si vor alecsandru Stiri, actualitati, anunturi 2 09.04.2009 10:36:14
Cum pot demonstra altora existenta lui Dumnezeu ? question Generalitati 27 09.08.2008 17:24:43