Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Vezi rezultatele sondajului: Cand cititi “zilele creatiei” la ce va ganditi ?
ma gandesc la durata, la intervalul de timp de 24 de ore 16 41,03%
nu ma gandesc la durata, ci la functiune, la perioada de munca a Domnului 14 35,90%
alt raspuns 9 23,08%
Votători: 39. Nu poti vota in acest sondaj

Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.12.2012, 21:19:28
Ciprian Mustiata Ciprian Mustiata is offline
Banned

Data înregistrării: 22.11.2012
Locație: Madrid, Spania
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
(...) Teoria evolutionista tine de stiinta, nu de teologie si fata de ea oamenii pot sa aiba unele reticente sau sa o imbratiseze, asa cum pot avea fata de orice teorie stiintifica. [font=Verdana]Nu m-am uitat peste ultimul film, doar cateva secunde , suficient sa vad ca invitatul e Remus Cernea, un binecunoscut militant anti-BOR :) Personajul are numeroase speculatii malitioase la adresa BO, deci faptul ca el ar spune ca BO a eliminat teoria evolutiei din manualele scolare o consider inca o aberatie de-a dansului.
Daca ati vazut, citatul ce l-am dat era al unui preot ortodox. Iar citatul este o pozitie ce ati sustinut ca Biserica Ortodoxa nu o sustine, "Ortodoxia n-are legatura cu teoriile (pseudo)stiintifice", dar se pare ca totodata acest preot a zis cativa ani inainte "Opinia bisericii noastre, e clara, fara echivoc, omul este rezultatul creatiei, potrivit teoriei dihotomice."

Deoarece articolul ante-mentionat pe acest sit web este clar ca nu e scris de un preot, dar de un teolog ortodox, el reprezinta ortodoxia? Iar poate intelegerea mea e limitata, dar imi puteti explica cuvintele preotului? Eu unul il interpretez ca si Creationism!
Reply With Quote
Vechi 16.12.2012, 21:23:43
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ciprian Mustiata Vezi mesajul
Daca ati vazut, citatul ce l-am dat era al unui preot ortodox. Iar citatul este o pozitie ce ati sustinut ca Biserica Ortodoxa nu o sustine, "Ortodoxia n-are legatura cu teoriile (pseudo)stiintifice", dar se pare ca totodata acest preot a zis cativa ani inainte "Opinia bisericii noastre, e clara, fara echivoc, omul este rezultatul creatiei, potrivit teoriei dihotomice."

Deoarece articolul ante-mentionat pe acest sit web este clar ca nu e scris de un preot, dar de un teolog ortodox, el reprezinta ortodoxia? Iar poate intelegerea mea e limitata, dar imi puteti explica cuvintele preotului? Eu unul il interpretez ca si Creationism!
Biserica baptista din care faceti parte sustine acelasi lucru: omul e rezultatul creatiei lui Dumnezeu, potrivit teoriei dihotomice: trup+suflet. Niciun crestin nu va spune ca omul n-a fost creat de Dumnezeu. D-voastra, din ce ati scris credeti in creatia din nimic si admiteti existenta unui Creator, cat si evolutionismul, deci vedeti facerea sub forma unui proces de creatie continua, pe care-l numiti evolutionism teist, omul fiind rezultatul acestei creatii continue (evolutii).

Omul, rezultat al creatiei apare in Biblie, nu? Deci este un adevar imuabil pentru un crestin. Teoriile creationiste ce incearca sa explice cosmologia nu sunt adevaruri imuabile, deci ceea ce a spus preotul nu e "creationism", in sens de teorie (pseudo)stiintifica, el a vorbit dpdv teologic.

Citat:
În prealabil postat de EzioAuditore Vezi mesajul
Stiinta a mantuirii ? Nu credeam ca exista asa ceva. .
Nu suntem noi de vina pentru limitarea d-voastra, dar aveti tot timpul sa va deschideti spre cunoastere (lat. scientia, cunostinta)
Să dai poporului Său cunoștința mântuirii întru iertarea păcatelor lor, (Luca 1:77)

Last edited by ioanna; 16.12.2012 at 22:13:23.
Reply With Quote
Vechi 16.12.2012, 22:18:54
EzioAuditore
Guest

Implicit

Citat:
Nu suntem noi de vina pentru limitarea d-voastra, dar aveti tot timpul sa va deschideti spre cunoastere (lat. scientia)
Doamna(Domnisoara) va stimez dar cand vad astfel de exprimari puerile nu pot sa ma abtin.
Insa va raspund prin Evanghelie ca doar e forum crestin.

Luca 16 :"8. Căci fiii veacului acestuia sunt mai înțelepți în neamul lor decât fiii luminii."
Reply With Quote
Vechi 16.12.2012, 22:26:51
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de EzioAuditore Vezi mesajul
Doamna(Domnisoara) va stimez dar cand vad astfel de exprimari puerile nu pot sa ma abtin.
Daca aveti o problema cu sintagma "teologia este stiinta mantuirii si a dobandirii vietii vesnice" e ... problema d-voastra. Citatele din Scriptura nu va confera intelepciune, e nevoie de un minim efort pentru a intelege sensul sintagmei "pompoase din peisajul ortodox" si a deveni "fiu al veacului" :)

Last edited by ioanna; 16.12.2012 at 23:20:51.
Reply With Quote
Vechi 16.12.2012, 23:48:20
EzioAuditore
Guest

Implicit

Citat:
Daca aveti o problema cu sintagma "teologia este stiinta mantuirii si a dobandirii vietii vesnice" e ... problema d-voastra. Citatele din Scriptura nu va confera intelepciune, e nevoie de un minim efort pentru a intelege sensul sintagmei "pompoase din peisajul ortodox" si a deveni "fiu al veacului" :)
Euforia de "fiu al veacului" denota indoit un fiul al gheenei; asa pompos prin peisajul ortodox

Last edited by EzioAuditore; 16.12.2012 at 23:56:46.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2012, 08:29:46
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
Daca aveti o problema cu sintagma "teologia este stiinta mantuirii si a dobandirii vietii vesnice" e ...
Ioanna sunt in asentimentul postarilor tale. Considr ca efortul tau de combatere a ignorantei teologice, stiintifice si filozofice trebuie apreciat corespunzator.

Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Vechi 17.12.2012, 14:01:44
Banned

Implicit

Citat:
Biserica baptista din care faceti parte sustine acelasi lucru: omul e rezultatul creatiei lui Dumnezeu, potrivit teoriei dihotomice: trup+suflet. Niciun crestin nu va spune ca omul n-a fost creat de Dumnezeu. D-voastra, din ce ati scris credeti in creatia din nimic si admiteti existenta unui Creator, cat si evolutionismul, deci vedeti facerea sub forma unui proces de creatie continua, pe care-l numiti evolutionism teist, omul fiind rezultatul acestei creatii continue (evolutii).
Biserica baptista (ca oameni) nu are doar o pozitie. Bisericile protestante in general au de obicei mai multe pozitii si dezbat versetele si perspectivele biblice (si nu numai). In general in Statele Unite (unde sunt cei mai multi baptisti), ei sunt mult mai inspre creationism (literal) decat sunt ortodocsi (tot din state) ce o fac. In fapt chiar intr-un link ce l-am prezentat anterior, ortodocsii din State sunt cu peste 10% mai multi ce accepta evolutia.

Totusi, este posibil atat in BB sa se discute intr-o maniera publica cu pastor-ul si sa nu fii exclus din Biserica. In Romania este un curent creationist (literal) foarte puternic, atat in lumea ortodoxa cat si protestanta (poate osutafaraunu imi poate confirma in cadrul bisericii din care face parte), insa in lumea vestica (exclud Statele Unite) este considerat ca doar cei foarte dogmatici (uneori ei sunt numiti fundamentalisti) ce considera ca fiind Creationismul adevarat.

Explicit in ceea ce cred eu, este practic irelevant (pe un forum crestin ortodox) dar pot doar sa infirm anumite afirmatii ale dumneavoastra: "Niciun crestin nu va spune ca omul n-a fost creat de Dumnezeu. D-voastra, din ce ati scris credeti in creatia din nimic si admiteti existenta unui Creator" - asa cum am zis anterior aici:
Citat:
Cred ca in alt raspuns (ce am ales) este: in Geneza din tot ce am vazut studiat despre asta, de cineva cu calitatea de a citi, este scris zile (24 ore).
Dar pasajul e simbolic, (...)
Prin asta consider explicit ca omul nu a fost "creat" in nici un sens in care nu consideram ca un iepure ce il vedem azi ca a fost "creat", de parintii sai. De asemeni, nu cred in creatia din nimic, accept Big Bang, dar unde am scris ca as accepta "creatia din nimic" ?

A considera un om "creat" (si a devenit Om) este in momentul in care a devenit in cunoastere de Dumnezeu. Aceasta este o tema ce cred ca este in Scriptura repetata (de exemplu in Ioan 3 - cu "nasterea din nou") dar cu siguranta nu a fost nici un Adam, nici un Noe (poate a existat un Noe ce a salvat niste animale, si poate a existat un potop, dar nu global, etc.).

Deoarece pasajul este simbolic (pentru mine), nu consider nici creatia (cu ere sau zile) ca fiind literal adevarata, nici evolutia ca o forma de creationism, ce a fost neinteleasa din traducerea Genezei 1 sau 2.

Acceptati Ipoteza Documentara? ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Ipoteza_documentar%C4%83 ) Chiar daca nu, daca aveti timp sa o cititi in versiunea engleza, veti intelege ca daca P a fost cel ce este considerat ca a scris Geneza 1 si 2, (sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Documen...ter_Wellhausen ) si cum P a fost un scriitor simbolist, ar fi "miraculos" sa scrie un istoric al creerii lumii.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2012, 14:13:14
Banned

Implicit

Citat:
(...)daca P a fost cel ce este considerat ca a scris Geneza 1 si 2, (sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Documen...ter_Wellhausen ) si cum P a fost un scriitor simbolist, ar fi "miraculos" sa scrie un istoric al creerii lumii.
Vreau sa fac doar o corectie: P este considerat ca a scris doar Geneza 1, si Geneza 2:1-3 (http://en.wikipedia.org/wiki/Priestly_source ), iar J a scris restul din Geneza 2 si 3 (http://en.wikipedia.org/wiki/Jahwist ).
Reply With Quote
Vechi 17.12.2012, 14:17:14
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Implicit

Citat:
In Romania este un curent creationist (literal) foarte puternic, atat in lumea ortodoxa cat si protestanta (poate osutafaraunu imi poate confirma in cadrul bisericii din care face parte)
Așa este. În calitate de creștini adventiști, noi nu putem fi decât creaționiști.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2012, 14:40:07
UNNOOM
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Așa este. În calitate de creștini adventiști, noi nu putem fi decât creaționiști.
Esti sigur?
http://www.oxigen2.net/2010/07/geolo...ian-alexandru/
Uite aici un adventist care este evolutionist!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Iubirea in zilele de azi gmariusg Generalitati 17 22.12.2010 09:51:52
Frumusetea creatiei vazuta prin "ochii" stiintei Jane Says Teologie si Stiinta 21 08.03.2010 12:50:40
Scopul creatiei toni2009 Generalitati 22 23.11.2009 17:31:32
Zilele Bucurestilor costel Generalitati 3 24.09.2009 03:24:19
Sfinti din zilele noastre Juli Intamplari adevarate 4 28.01.2008 18:09:08