Citat:
În prealabil postat de eliza-georgiana
poti fi cand vezi ca cineva te vrea doar un numar.... pe buletinele noi nu mai sunt trecuti parintii, astia vor sa ne scaneze ca pe caltabosi... regret dar numat soft nu pot fi!! O noapte senina va doresc! :)
|
Numele poate fi acelasi cu a altei persoane, insa CNP-ul e unic. Oriunde mergi, prin acel cod de identificare persoanala te identifici. Poti sa-ti schimbi locatia si alte date de pe buletin, insa CNP-ul ramane, deci teama de a deveni "un numar" o consider irationala, din moment ce pana acum nimeni n-a avut nimic impotriva ca acesta sa fie utilizat pentru identificarea rapida intr-o baza de date. Daca un om se considera un numar, atunci aia si este. Eu nu ma consider un numar, daca am CNP sau am avut numar matricol in scoala generala sau numere pe diverse legitimatii de la biblioteca si altele. Acelea-s doar modalitati dupa care se face o cautare intr-o baza de date, deci tin de domeniul administrativ. N-am o problema daca numarul de abonat de la biblioteca, de exemplu, cu timpul a fost codificat si scris sub forma de bara de date, pe care-l scaneaza si astfel se deschide pagina abonatului de la biblioteca respectiva. Mi se pare acelasi lucru cu a tasta codul abonatului sau a-i cauta fisa manual in registrul insitutiei respective. Nu ma simt "scanata ca un caltabos" :) Ma deranjeaza insa excesele, cum e amprentarea.
Sistemul de biometrie faciala si amprentare e altceva, iti lezeaza demnitatea umana, fiind considerat un posibil infractor si-l gasesc inutil, cat timp traim in epoca "liftingului facial". Nu-l vad mai sigur decat sistemul actual de autentificare prin CNP, in consecinta nu se justifica introducerea lui, doar pentru ca i-ar fi mai simplu functionarului sa scaneze cartea electronica decat sa tasteze 13 cifre, pentru a i se deschide aceeasi pagina din baza de date. Daca tin neaparat sa aiba autograful meu, pot sa i-l dau, dar tot il gasesc inutil si mi se pare umilitor sa te prezinti cu buletinul amprentat, ca si cand ai avea cazier judiciar. Si daca iti pun amprenta pe buletin, ce sens mai are cnp-ul? Ar trebui sa doteze toate institutiile cu scanere pentru amprenta respectiva, deci o groaza de bani aruncati pe prostii. In unele companii, chiar si in Primaria din Cluj la un moment dat, se folosesc amprentele digitale in locul cartelei de pontaj ceea ce mi se pare jenant. Pe de alta parte, daca oamenii ar fi fost mai cinstiti si nu si-ar fi dat cartelele de pontare de la unii la altii, pentru a-si ascunde chiulul, nu s-ar fi ajuns la acest gen de pontaj, n-ar fi existat necesitatea scanarii digitale. Degeaba s-au plans ulterior angajatii ca-s lezati, dar tot din cauza unora dintre ei care pacaleau sistemul s-a introdus aceasta modalitate de pontare, considerata mai sigura.