Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #571  
Vechi 28.02.2013, 15:56:17
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul este noul Arhiepiscop al Buzăului și Vrance

Din anul 2009, este Secretarul Sfântului Sinod al B.O.R. Este vice-președintele Comisiei Patristice a Patriarhiei Române, membru în Comisia Mixtă de Dialog Teologic între Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-Catolică și membru în Conferința Panortodoxă Presinodală).
Cristian, te rog tradu-mi, in ce consta vestea "buna".
Reply With Quote
  #572  
Vechi 28.02.2013, 16:13:53
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Esti in mare inselare !
Pe voi v-au deranjat niste simple stiri , apoi au inceput comentarile rautacioase !
Sa sti , Catalin , ca sunt mai aproape de biserica ortodoxa de cum crezi tu , caci tu esti sclavul teoriilor desarte , si nici inchinaciunea nu cred ca o mai sti sa faci corect !
Prea multa teorie si prea multa bascalie , nu te va ajuta in mantuirea ta !
Te rog sa-mi arati pe cineva de aici , care iti sustin vesnicele tale CD-uri despre ecumenism si antipapism !
Ce mai sti despre ortodoxie , mai exista ea cumva ?
Cristian, hai sa stam stramb si sa judecam drept: cum crezi ca cel care stie mai multa teorie se indeparteaza de Biserica? Este ilogic.
Iar bascalia caut-o la AlinB, ovidiu b., DragosP, etc, nu la Catalin.
Oare tie nu ti-ar place sa revina atmosfera de liniste si pace din 2006?
Ei bine, tocmai acesti domni, enumerati mai sus, contribuie din plin prin off-topicuri si mistocarie la deprecierea atmosferei de pe acest forum. Dar vezi si tu aceste lucruri.
Nu ne poate interzice nimeni sa scriem despre ortodoxie cele spuse de Sfinti; ori pe ei tocmai faptul ca ne referim prea mult la scrierile sfintilor, ii deranjeaza, caci au mai mult chef de mistocareli; ori acestea nu-si au locul, dupa parerea mea, pe acest forum. Nu e un forum pe care sa ne distram, ci un forum pe care se aduna ortodocsii si discuta cele legate de viata, prin prisma invataturii ortodoxe.
Pe tine acestia nu te iau in tarbaca, pentru ca te limitezi la postarile tale. Aici admit ca am gresit luandu-i in serios si crezand ca ei scriu gresit din nestiinta; de fapt o faceau intentionat ca sa creeze discutii neprincipiale.
Dar acum trebuie sa ma mir, ca totusi ai inceput sa le dai acestora apa la moara. De ce? Ce ai tu cu cei, care scriu despre ecumenism? S-a discutat f mult pe aceasta tema si nu am vazut acolo reactii din partea ta. De ce tocmai acum te arati impotriva celor care defaimeaza ecumenismul? Esti dintr-odata in favoarea ecumenismului? Nu cred acest lucru. E politica forumului, de a fi in favoarea ecumenismului, desi regulamentul spune altceva? Sa ni se spuna si noua atunci.
Reply With Quote
  #573  
Vechi 28.02.2013, 16:17:35
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Am apărut ca să mai domolesc săgețile ultraortodocșilor care nu știu altceva decât să îndrepte săgeți către alții aflați în durere. Cu ei după cum observi nici nu intru în dicuție sau foarte rar, că nu mă prea interesează ce scriu...nu aștept de la ei mai mult.


Ce intelegi prin "ultraortodocsi"? Ultraortodocsii, din cate stiu sunt evrei. Ca sunt si evrei pe forum, e stiut, dar nu sunt acei, care scriu citate din Sfintii Parinti.
Reply With Quote
  #574  
Vechi 28.02.2013, 16:20:10
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Deci am avut dreptate, un fel de sa-mi ajut colegii care au aceleasi conceptii ca si mine, sa-i ajut sa il atace pe ala sau pe aia, ca ei sunt neajutorati, poate ii doare bata cu care dau. O astfel de solidaritate si adevar pe baza de numar am mai observat de obicei la eterodocsii de pe forum, in special cei cu conceptii moderniste (adica toti suntem la fel). Foarte rar am obsevat asta la cei ce scriau despre invatatura ortodoxa (inclusiv despre ecumensim), dar nici nu am stat sa citesc toate mesajele sa vad daca asa era. Adevarul nu are nevoie de multi membrii, sunt de ajuns argumentele.
Felicitari, Catalin! Subscriu si eu.
Reply With Quote
  #575  
Vechi 28.02.2013, 16:23:30
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Dar ce folos dacă nu le aplic?
Asta e doar problema ta, ovidiu b., nu a celorlalti.
Daca nu aplicam cele stiute, vom da socoteala in fata lui Dumnezeu. Stim cu totii acest lucru.
Noi aici luam atitudine doar la cele scrise.
Reply With Quote
  #576  
Vechi 28.02.2013, 16:28:30
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Asta e doar problema ta, ovidiu b., nu a celorlalti.
Am spus cumva că e problema altcuiva? Apropo parcă eram pe ignore list. Gata deja?
Reply With Quote
  #577  
Vechi 28.02.2013, 16:32:54
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Iar bascalia caut-o la AlinB, ovidiu b., DragosP,
De ce, că nu suntem de acord cu elucubrațiile tale? Vorbești de manipulare, dar tu ce faci?

Pe un alt topic chiar trăgeam speranțe că îți revii, se pare că m-am înșelat...văd că nu te potolești...iarăși ai să te plângi...

Last edited by ovidiu b.; 28.02.2013 at 17:35:56.
Reply With Quote
  #578  
Vechi 28.02.2013, 17:15:18
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.494
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Acum am vazut ca ai adaugat ceva la mesaj dupa ce am raspuns. Ceea ce a spus papa Benedict (desi e considerat conservator de catolici, acestia au adoptat o forma de ecumensim la Conciliul Vatican II) e exact ce numeam eu ecumensim moderat.
Intre timp m-am lamurit cu ce a spus papa Benedict. Practic le reaminteste catolicilor ca trebuie sa citeasca Conciliul Vatican II prin prisma fidelitatii cu traditia catolică a mileniului al doilea, acesta interpretandu-se in lumina Conciliului Vatican I, nu invers. Declaratia aceea a sa e o reformulare a paragrafelor 16 si 17 din declaratia Dominus Jesus din 2000, pe care pr.Ioan I.Ica jr., le-a concentrat in cateva teze:
  • Conciliul Vatican II n a schimbat, ci doar a explicitat și aprofundat doctrina catolică anterioară „clasică" despre Biserică. Accentul decisiv deci este pus pe continuitate, nu discontinuitate.
  • Controversata expresie din Lumen gentium 8, 2, potrivit căreia „Biserica lui Hristos subzistă în Biserica Catolică" are un sens exclusiv, nu inclusiv. Aceasta e afirmația cea mai dură și care a generat proteste (deși ea există ca atare și în Dominus Jesus). Biserica Catolică își reafirmă convingerea că ea este Biserica una voită și întemeiată de Hristos, că are subiect unic - pentru că nu pot exista mai multe Biserici - și subzistă deplin doar în Biserica Catolică.
  • Explicația faptului pentru care Lumen gentium a preferat expresia „subzistă în" în locul lui „este" e aceea că prin aceasta Conciliul a vrut să afirme simultan două lucruri paradoxale: atât „identitatea deplină între Biserica lui Hristos și Biserica Catolică", cât și o largă recunoaștere în afara ei a multor elemente de sfințire și de adevăr, deci cu valoare mântuitoare și de care Hristos se servește ca instrumente de mântuire; ele derivă însă din plenitudinea lor în Biserica Catolică și trimit spre aceasta și spre unitatea ei.
  • Bisericile răsăritene separate de Roma - nu doar cele ortodoxe bizantine chalcedoniene, ci și cele nechalcedoniene - merită numele de „Biserici particulare" sau „locale" adevărate și, ca atare, sunt „surori" ale Bisericilor particulare catolice, pentru că au menținut structura ierarhică și sacramental euharistică, precum și succesiunea apostolică. Cu toate acestea, absența comuniunii cu succesorul lui Petru (considerată pe urmele lui Communionis notio „principiu constitutiv interior" al oricărei Biserici locale depline) le face să sufere de o carență sau deficit (defectus) de „plenitudine a catolicității" (Unitatis redintegratio 4) care există doar în interiorul unui episcopat guvernat de succesorul lui Petru.
  • La protestanți, care n au menținut succesiunea apostolică în Taina Preoției și nici integralitatea misterului euharistic, acest deficit se transformă într o rană (vulnus) cronică, iar aceasta face ca, potrivit standardelor dogmaticii romano catolice, să nu poată fi numite „Biserici" în sens propriu, ci doar „comunități ecleziale". Ceea ce însă, conform doctrinei aceluiași Conciliu, nu privează aceste comunități, chiar și așa deficitare, de un caracter „eclezial" și de exercitare a unui rol „mântuitor" real față de credincioșii lor, protestanți în speță de toate denominațiunile. Prin botez însă și aceștia sunt în comuniune cu Biserica Catolică și implicit cu Biserica una a lui Hristos".
In aceste conditii, continua parintele, "în ce privește perspectivele relațiilor ecumenice cu Ortodoxia, este clar că Vaticanul nu are în vedere în ipoteza unei uniri cu Biserica Ortodoxă (scopul declarat al dialogului teologic bilateral) alt model decât cel hibrid al așa-zisului „greco-catolicism", Bisericile Ortodoxe având doar perspectiva de a deveni un nou gen de Biserici „unite". În această eventualitate pur ipotetică, Bisericilor Ortodoxe care ar accepta unirea cu Biserica Romano-Catolică în structura ei actuală ar urma să li se aplice noul codice de drept canonic „oriental" al Vaticanului: Codex Canonum Ecclesiarum Orientalium promulgat „motu proprio" pe 25 octombrie 1990 de papa Ioan Paul II. Mixând „sui generis" ecleziologia și dreptul canonic latin cu cele ortodoxe, noul codice a promovat Bisericile greco-catolice existente de la rangul de simple „rituri" la cel de „Ecclesiae sui juris", construindu-le o identitate ecleziologică și canonică proprie. Prin aceasta, Vaticanul și-a instituționalizat propriul „Orient" (creat de-a lungul timpului prin diferitele uniatisme și unionisme din trecut) oferind totodată versiunea oficială a ceea ce înțelege să fie Biserica Romano-Catolică actuală, diversificată intern de sus în jos ca o „comuniune de Biserici" de tradiții diferite unite în jurul papei.

Roma nu este așadar deloc dispusă să asume provocarea internă pe care ar reprezenta o pentru ea însăși acceptarea, fie și numai în raport cu ortodocșii, a unui primat în sensul modelului oferit de Sinoadele Ecumenice din mileniul întâi, pe care Bisericile Ortodoxe îl pun drept condiție de unire, ca singurul acceptabil (în eventualitatea clarificării în dialogul teologic bilateral a tuturor articolelor de credință aflate în dispută de secole). Ironia providenței face ca în 1967 și 1969 profesorul de dogmatică Joseph Ratzinger să fi propus explicit patriarhalizarea internă a Bisericii Romano Catolice și limitarea, pentru Bisericile Ortodoxe, a exercițiului primatului roman doar la exigențele mileniului întâi.".


extras din Radiografia unei autodefiniri, de Ioan I Ica jr.
http://www.tabor-revista.ro/in_ro.ph..._full&id=10382

De dragul de a vedea toata omenirea sub papucul rosu al papei, romano-catolicii fac tot felul de compromisuri, targuieli si lanseaza diverse momeli, doar, doar musca careva Super tare a fost Benedict la faza cu "voi ramaneti cu primatul mileniului I, ceilalti cu mileniul II" :))

Last edited by ioanna; 28.02.2013 at 17:38:20.
Reply With Quote
  #579  
Vechi 28.02.2013, 18:33:25
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
De ce, că nu suntem de acord cu elucubrațiile tale? Vorbești de manipulare, dar tu ce faci?

Pe un alt topic chiar trăgeam speranțe că îți revii, se pare că m-am înșelat...văd că nu te potolești...iarăși ai să te plângi...
MAi citeste ce inseamna manipulare, caci confunzi lucrurile.
Eu imi spun parerea; nu-mi dai voie? Ma ameninti? Ai grija la modul in care comunici cu ceilalti. Esti cam agresiv si nu inteleg de ce.
Reply With Quote
  #580  
Vechi 28.02.2013, 18:52:46
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Intre timp m-am lamurit cu ce a spus papa Benedict. Practic le reaminteste catolicilor ca trebuie sa citeasca Conciliul Vatican II prin prisma fidelitatii cu traditia catolică a mileniului al doilea, acesta interpretandu-se in lumina Conciliului Vatican I, nu invers. Declaratia aceea a sa e o reformulare a paragrafelor 16 si 17 din declaratia Dominus Jesus din 2000, pe care pr.Ioan I.Ica jr., le-a concentrat in cateva teze:
  • Conciliul Vatican II n a schimbat, ci doar a explicitat și aprofundat doctrina catolică anterioară „clasică" despre Biserică. Accentul decisiv deci este pus pe continuitate, nu discontinuitate.
  • Controversata expresie din Lumen gentium 8, 2, potrivit căreia „Biserica lui Hristos subzistă în Biserica Catolică" are un sens exclusiv, nu inclusiv. Aceasta e afirmația cea mai dură și care a generat proteste (deși ea există ca atare și în Dominus Jesus). Biserica Catolică își reafirmă convingerea că ea este Biserica una voită și întemeiată de Hristos, că are subiect unic - pentru că nu pot exista mai multe Biserici - și subzistă deplin doar în Biserica Catolică.
  • Explicația faptului pentru care Lumen gentium a preferat expresia „subzistă în" în locul lui „este" e aceea că prin aceasta Conciliul a vrut să afirme simultan două lucruri paradoxale: atât „identitatea deplină între Biserica lui Hristos și Biserica Catolică", cât și o largă recunoaștere în afara ei a multor elemente de sfințire și de adevăr, deci cu valoare mântuitoare și de care Hristos se servește ca instrumente de mântuire; ele derivă însă din plenitudinea lor în Biserica Catolică și trimit spre aceasta și spre unitatea ei.
  • Bisericile răsăritene separate de Roma - nu doar cele ortodoxe bizantine chalcedoniene, ci și cele nechalcedoniene - merită numele de „Biserici particulare" sau „locale" adevărate și, ca atare, sunt „surori" ale Bisericilor particulare catolice, pentru că au menținut structura ierarhică și sacramental euharistică, precum și succesiunea apostolică. Cu toate acestea, absența comuniunii cu succesorul lui Petru (considerată pe urmele lui Communionis notio „principiu constitutiv interior" al oricărei Biserici locale depline) le face să sufere de o carență sau deficit (defectus) de „plenitudine a catolicității" (Unitatis redintegratio 4) care există doar în interiorul unui episcopat guvernat de succesorul lui Petru.
  • La protestanți, care n au menținut succesiunea apostolică în Taina Preoției și nici integralitatea misterului euharistic, acest deficit se transformă într o rană (vulnus) cronică, iar aceasta face ca, potrivit standardelor dogmaticii romano catolice, să nu poată fi numite „Biserici" în sens propriu, ci doar „comunități ecleziale". Ceea ce însă, conform doctrinei aceluiași Conciliu, nu privează aceste comunități, chiar și așa deficitare, de un caracter „eclezial" și de exercitare a unui rol „mântuitor" real față de credincioșii lor, protestanți în speță de toate denominațiunile. Prin botez însă și aceștia sunt în comuniune cu Biserica Catolică și implicit cu Biserica una a lui Hristos".
In aceste conditii, continua parintele, "în ce privește perspectivele relațiilor ecumenice cu Ortodoxia, este clar că Vaticanul nu are în vedere în ipoteza unei uniri cu Biserica Ortodoxă (scopul declarat al dialogului teologic bilateral) alt model decât cel hibrid al așa-zisului „greco-catolicism", Bisericile Ortodoxe având doar perspectiva de a deveni un nou gen de Biserici „unite". În această eventualitate pur ipotetică, Bisericilor Ortodoxe care ar accepta unirea cu Biserica Romano-Catolică în structura ei actuală ar urma să li se aplice noul codice de drept canonic „oriental" al Vaticanului: Codex Canonum Ecclesiarum Orientalium promulgat „motu proprio" pe 25 octombrie 1990 de papa Ioan Paul II. Mixând „sui generis" ecleziologia și dreptul canonic latin cu cele ortodoxe, noul codice a promovat Bisericile greco-catolice existente de la rangul de simple „rituri" la cel de „Ecclesiae sui juris", construindu-le o identitate ecleziologică și canonică proprie. Prin aceasta, Vaticanul și-a instituționalizat propriul „Orient" (creat de-a lungul timpului prin diferitele uniatisme și unionisme din trecut) oferind totodată versiunea oficială a ceea ce înțelege să fie Biserica Romano-Catolică actuală, diversificată intern de sus în jos ca o „comuniune de Biserici" de tradiții diferite unite în jurul papei.

Roma nu este așadar deloc dispusă să asume provocarea internă pe care ar reprezenta o pentru ea însăși acceptarea, fie și numai în raport cu ortodocșii, a unui primat în sensul modelului oferit de Sinoadele Ecumenice din mileniul întâi, pe care Bisericile Ortodoxe îl pun drept condiție de unire, ca singurul acceptabil (în eventualitatea clarificării în dialogul teologic bilateral a tuturor articolelor de credință aflate în dispută de secole). Ironia providenței face ca în 1967 și 1969 profesorul de dogmatică Joseph Ratzinger să fi propus explicit patriarhalizarea internă a Bisericii Romano Catolice și limitarea, pentru Bisericile Ortodoxe, a exercițiului primatului roman doar la exigențele mileniului întâi.".


extras din Radiografia unei autodefiniri, de Ioan I Ica jr.
http://www.tabor-revista.ro/in_ro.ph..._full&id=10382

De dragul de a vedea toata omenirea sub papucul rosu al papei, romano-catolicii fac tot felul de compromisuri, targuieli si lanseaza diverse momeli, doar, doar musca careva Super tare a fost Benedict la faza cu "voi ramaneti cu primatul mileniului I, ceilalti cu mileniul II" :))
Multumim, ioanna, pentru acest articol.
Reply With Quote
Răspunde