Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.12.2013, 22:47:02
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2013
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dalian Vezi mesajul
Și eu cred la fel.

Problema e că episcopul meu are o opinie despre invatatura Bisericii.
El este convins că este adevărata invatatură a Bisericii, dar eu cred că el este în erezie. Ce fac atunci?

Pentru mine e clar: îmi urmez propria părere.

Dar nu pot să nu mă mai întreb uneori dacă nu cumva greșesc. Abordarea asta a mea seamănă teribil de mult cu erezia protestantă în care fiecare din ei crede după cum îl duce pe el capul, după cum citește el însuși în Biblia lui. El cu Biblia, eu cu Dogmele și Canoanele. Însă instanța ultimă care decide ce este adevărat, sunt eu, nu reprezentantul legitim al Bisericii.

Aici mă încurc: eu fac ascultare numai cât vreau eu. Dar dacă eu sunt cel greșit și duhovnicul, (pe care eu îl cred eretic) este cel corect, nu rămân eu în greșeală? Dacă în loc să caut un duhovnic care să corecteze pe mine caut un duhovnic care să corespundă convingerilor mele nu se cheamă că împlinesc versetul cu " – își vor grămădi învățători după poftele lor"?
Daca duhovnicul este cu adevarat eretic, si nu este opinia noastra gresita, poti sa cercetezi un duhovnic mai imbunatatit din manastire, caci inca mai avem astfel de monahi, si il intrebi ce e de facut. Poti sa iti schimbi duhovnicul daca este eretic, nu te obliga nimeni sa stai la el. Tu iti alegi duhovnicul. Poti sa te rogi Domnului sa iti scoata in cale un duhovnic bun ptr. tine.

Ascultarea de duhovnic, ierarh, se face pana la erezie. Insa, ptr. a intelge bine daca este sau nu erezie, trebuie sa fim in stare sa destingem bine duhurile. Multa rugaciune si trairea ortodoxiei in adv. sens al cuvantului. Sunt multe cazuri in care omul, mireanul, nu asculta de duhovnic, desi duhovnicul este bun, dar nu ii place lui sfaturile duhovnicului, nu-i place canonul etc. Cati dintre crestini nu spun ca nu duhovnicul da socoteala ptr. faltele lor? Cati crestini se duc la manastire, cer canon mare, apoi, cand il ia sarsaila in primire acasa, fug la parohie si dau vina pe monah si cer dezlegare, cand se stie f.bine ca numai preotul care te-a legat poate sa iti dea dezlegare.

Si atentie la judecata preotilor. Nu avem voie sa ii judecam nici daca sunt eretici. Plecam de la el in pace si ne rugam in continuare ptr. el.
Reply With Quote