![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
nu am intalnit "oamenii din Biserica care stiu cum sta treaba" care sa se impartaseasca fara a se spovedi inainte,apoi in toate cartile marilor duhovnici am citit ca una dintre conditiile pt. a te putea impartasi este spovedania. in ceea ce priveste "Spovedania inainte de Sf.Impartasanie se face mai ales ptr. pacatele grave, de moarte si strigatoare la cer" iar nu sunt de acord...marii duhovnici ne atentioneaza ca si gandurile rele trebuie marturisite. si de faptul ca grecii se impartasesc fara spovedanie nu am auzit.sau poate ca fac lucrul acesta,dar cu siguranta parintii imbunatatiti greci nu recomanda lucrul acesta. oricum,ceea ce vreau eu sa spun e ca tot ceea ce am auzit,citit de la diversi preoti e ca trebuie sa ne apropiem cu mare grija de Sfanta Impartasanie,spune si Apostolul Pavel ca trebuie sa se cerceteze omul pe sine si apoi Impartasania. nicioadata nu am intalnit preoti care sa impartaseasca pe cineva care nu s-a spovedit inainte. dar pana la urma duhovnicul decide pt. fiecare,desi ma sperie gandul ca sunt preoti care impartasesc fara sa spovedeasca inainte. |
|
|
|||||
|
|||||
|
Citat:
Citat:
Citat:
Apoi, IPS Laurențiu e pe aceeași linie: http://www.mitropolia-ardealului.ro/...ct.php?id=3096 - citește cu atenție "Tabăra a treia". La fel și Pr. Petru Pruteanu: http://www.sfintiiarhangheli.ro/cand...-ne-impartasim Citat:
Citat:
Nu ai de ce să te sperii, creștinii primurilor veacuri așa se împărtășeau și, slavă Domnului, se practică și astăzi. E o formă spre care se tinde a se reveni. Last edited by ovidiu b.; 24.12.2014 at 00:39:09. |
|
|
||||
|
||||
|
Cei care au fost la Biserici grecesti, au intrat in contact cu greci ortodocsi, iti pot confirma ca nu se spovedesc inainte de fiecare impartasanie. Acum, ca se spovedesc si unii care au pacate grave si ganduri care sunt legate de ceva patimi, asta e alta discutie.
Ce am spus despre greci si rusi, nu stiu din auzite. Faptul ca traiesc intr-un oras multicultural, mi-a dat sansa sa vad cum e si la rusi, si la greci. Cea mai apropiata Biserica ortodoxa de mine, este un ruseasca, nu romana. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
nu vad nicio problema atata timp cat aceste "diferente mari" nu sunt legate de dogma.
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
La greci spune Par. Pruteanu ca ar exista, eu am citit ce scria un ieromonah (de la Muntele Athos, cred), ca grecii se spovedesc inainte si doar cei din Cipru nu se spovedesc, ci tin post mai aspru. Parintele spunea ca aceasta practica ar fi aparut in sec. XIX, datorita faptului ca erau putini duhovnici (interesant e ca din 1878 pana in 1960 au fost provincie britanica). Mai spune parintele ca e ceva gresit, s-a ajuns ca unii sa vina sa se impartaseasca desi nu s-au spovedit cu anii. Parintele Pruteanu spune ca la greci ar fi aparut tot in sec. XIX poate se refera tot la ciprioti. Deci nu e din Traditie, pentru ca inca din primul mileniu s-a adoptat pratica spovedirii inainte de impartasire. Doar in sec. XIX a reaparut intr-o zona practica din primele secole. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Ideea era urmatoarea. Nici un Sfant Parinte nu scrie ca trebuie sa ne impartasim doar in posturile mari. Oricum, fiecare asculta de duhovnicul sau, stie el mai bine starea fiecaruia. Multi duhovnici spun ca in zilele noastre este nevoie de deasa impartasanie ptr. a rezista. |
|
|
|||
|
|||
|
Ai fost în Grecia, știi tu cum se împărtășesc?
|
|
|
|||
|
|||
|
Tocmai, am scris ce spune un ieromonah, nu eu.
|
|
|
|||
|
|||
|
Și nu poate greși?
|
|
|