Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.03.2015, 15:47:35
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
De fapt nu l-ai intrebat, i-ai sugerat un raspuns, dogma voastra (Capy si tu, un miafizism mascat). Ce a facut Arie cand toti l-au contrazis si s-a facut si un sinod local sa condamne erezia lui? S-a dus in alta parte sa-i convinga pe altii, si chiar a reusit sa fie ascultat, imprastiind erezia.
Parintele Vulcanescu nu a fost atent la exprimare, tu vrei sa-l prostesti si pe domnia sa. Voi doi afirmati, fara sa va dati seama, miafizismul. Asta se intampla cu cei ce au cunostinte putine de teologie, dar, din mandrie, cred ca sunt teologi si ar intelege orice din teologie.
Cataline,
nici Cristirg nu intelege ce-i tot reprosezi, dar nici tu nu intelegi ce tot incearca sa-ti spuna. Te grabesti sa-i pui eticheta definitiva, in loc sa-l ajuti, de poti, sa se limpezeasca. Era pe punctual de-a aluneca, dar macar se straduieste, din cate imi dau seama, sa intrebe pe altii.

Cristirg nu respinge formularea Persoana divino-umana. Din ce imi dau seama, el se poticneste in text, in litera, pentru ca nu l-a invatat nimeni ca tainele nu se cugeta asa, si-atunci se avanta din prea multa nevoie de certitudini intr-o zona mult prea rarefiata pt. cugetarea lui copilareasca.

Nu ca as fi eu cumva in stare de cugetari ori talcuiri inalte, ci zic asta fiindca multi n-avem nici macar ceea ce se numeste onestitatea academica de a nu ne da cu parerea daca subiectul ne depaseste chiar si numai teoretic (critica asta mi-o fac mie intai de toate).

Asa incat, pana isi da Cristirg seama ca subtilitatile dogmatice tin mai degraba de metalimbaj decat de limbaj, si ca nu-i indicat sa caute certitudini in litera, daca n-a inteles inca in Duh, ai face bine, daca nu poti sa-l sprijini, macar sa nu-l etichetezi definitiv.
Reply With Quote