Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.10.2015, 13:23:12
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Majoritatea vânzătorilor din piață sunt samsari și nu producători. Sunt vânzători care angajează băbuțe care să le vândă marfa. Produsele din piață nu îți oferă nici o garanție că ar fi și sănătoase. Ai vreo certitudine că nu au fost tratate cu pesticide sau cu îngrășăminte pe bază de azot? (nu mă refer la tratamentele minime de cele mai multe ori necesare, ci la cele produse doar în interes comercial)? Oricum, mă gândesc că nu cumperi de la primul care îți iese în față cu produsul de care ai nevoie și nu alegi produsele cele mai mari și arătoase, ci pe cele care prezintă imperfecțiuni, potrivite ca marime și care au chiar și un vierme.

Până nu de mult timp și eu eram convins că mănânc sănătos consumând multe produse din piață. "Întâmplător", am întrebat o băbuță care avea răsaduri de roșii cum tratează de boli roșiile că eu, începător fiind, am folosit un anumit produs și nu am obținut nici un rezultat. Băbuța îmi răspunde: Topsin mamaie, fiul meu în fiecare săptămână stropește roșiile cu Topsin și așa de frumoase sunt roșiile.

Pe scurt: tratamentele fitosanitare sunt de două feluri: de contact și sistemice. Cele de contact au efect preventiv, nu tratează boala deja instalată în plantă, nu intră în plantă și în urma unui tratament fructele se pot cosuma aproximativ după 3 zile (de exemplu Zeamă Bordeleză, Dithane, Bravo). Cele sistemice combat boala deja instalată, intră în plantă și fructele pot fi consumate numai după 10-14 zile de la efectuarea tratamentului (de ex Topsin, Ridomil).

Din păcate interesul producătorului este profitul și nu cât de sănătoase sunt produsele comercializate. Și sunt mulți care din neștiință aplică excesiv tratamente plantelor și le culeg spre vânzare fără să țină cont de restricțiile impuse tratament spre a fi consumate. Apoi sunt multe fructe de import care poartă eticheta "produs în România". Și multe altele.
Nimic din ceea ce consumăm nu e perfect bio, necontaminat, nici măcar apa. Nici aerul.

Știu povestea asta. Eu cumpăr de la două piețe și am cam învățat cine produce și cine e intermediar. N-am ajuns să întreb cu ce stropesc roșiile, dar merg pe criteriul că alea mai urîte, cu împerfecțiuni, fără țugui, de grădină și care înăuntru sînt zemoase și fără goluri sînt de preferat. Doar poate ar trebui să-i întreb cu ce le stropesc.

Citat:
Eu le-aș spăla înainte de a le consuma. A mânca din piață nu este egal cu a mânca sănătos.
Și spălatul la ce ajută de fapt? Dacă le șterg cu mîna sau dau cu apă peste ele cam tot aia e.

Citat:
Răbdare. :) Ține cont că sunt copii care au ajuns să mănânce pe ascuns dulciuri din cauza restricțiilor exagerate.
Noi le facem dulciuri. Cu cacao, cu pudră de roșcove și miere. Doar că nefiind învățați cu gustul puternic dulce, nu le trebuie nici de la noi, nici de la alții. Uite o rețetă care merită atenția:
Rețeta e banală: se folosește masă de cacao și miere de albine. Atît.

Masa de cacao conține și untul provenit din boabele măcinate, spre deosebire de pulberea pe care o știți cu toții. Fără grăsimea proprie trebuie adăugat altceva care leagă ciocolata – lapte praf sau alte chestii de genul.

Mierea trebuie să fie lichidă, nu zaharisită. Bulgării se sparg și apoi se topesc la Bain Marie (aburi), căci mierea nu are voie să treacă de temperatura corpului.

Eu le amestec în raport ~ 1:1, dar asta e după gustul fiecăruia, se poate începînd cu 1/2 miere din greutatea bulgărilor. Toată treaba durează 20-30 de minute, depinde cîtă ciocolată faci (1kg – 2kg). Materialul se întinde repede pe foi de gătit (ca să nu se lipească de pereții vasului, că se întărește imediat) sau în forme de silicon și se bagă în frigider cîteva ore. E mai gustoasă puțin rece.

Nu vă împiedică nimeni să adăugați semințe, nuci, ulei esențial de mentă (o picătură), cocos ras sau altceva pentru a modifica gustul care e delicios și fără asemenea artificii.

Costul: 38 de lei 1 kg de cacao (fără transport) + 25 de lei 1 kg de miere polifloră = 63 de lei = 2 kg de ciocolată care nu conține zahăr rafinat (cu chimicale) și alte otrăvuri
Citat:
Să dea Domnul să ajungi să înțelegi că scopul vieții noastre nu se reduce doar la mâncare. Din dragoste față de aproapele poți face compromisuri...dragostea cu discernământ este mai presus de orice regulă sau literă a legii.
Așa cred eu, că scopul vieții se reduce doar la mîncare? :)))

Citat:
Sper să te ajute răspunsul părintelui Iustin: https://www.youtube.com/watch?v=gNZ-axmnZLA&t=1h22m20s
Sînt curios despre ce vorbește, sper să am timp.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote