Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.07.2016, 23:53:59
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Si eu si Catalin si altii ti-am explicat de sute de ori ca nu intra nici in om persoana. Si ca nu intelegi romaneste, citesti ce scrie Parintele Cleopa si intelegi ce vrei tu. El spune ca energiile izvorasc din Dumnezeu si exista in afara lui Dumnezeu, tu spui ca nu exista. El spune ca energiile sunt trimise si ca nu vine Dumnezeu, tu zici ca nu, vine direct Dumnezeu impreuna cu energiile.

Du-te si culca-te si obisnuieste-te cu gandul ca nu poti pricepe toate lucrurile. Nu-i neaparat sa fii Verginica pentru a te mantui, e bine sa fii mai modest. :)
Reply With Quote
Vechi 30.07.2016, 00:09:40
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46
Si eu si Catalin si altii ti-am explicat de sute de ori ca nu intra nici in om persoana. Si ca nu intelegi romaneste, citesti ce scrie Parintele Cleopa si intelegi ce vrei tu. El spune ca energiile izvorasc din Dumnezeu si exista in afara lui Dumnezeu, tu spui ca nu exista. El spune ca energiile sunt trimise si ca nu vine Dumnezeu, tu zici ca nu, vine direct Dumnezeu impreuna cu energiile.

Du-te si culca-te si obisnuieste-te cu gandul ca nu poti pricepe toate lucrurile. Nu-i neaparat sa fii Verginica pentru a te mantui, e bine sa fii mai modest. :)

Lucrul ăsta îl pricep fiindcă îl trăiesc, dar nu știu să-l explic foarte bine, decât direct :

Părintele Cleopa, nu spune că Duhul Sfânt intră în oameni. Spune că nu se contopește, cu oamenii, asta spun și eu, amândoi spunem că Ființa Domnului nu poate să se contopească cu ființa omului, Creatorul cu creatura, tocmai de aceea avem harul necreat din Creator, adus în creatură de Creator, de Duhul Sfânt.

Și nu glumiți cu "verginica" și alte prostii, că a vorbi despre harul Duhului Sfânt și lucrarea omului cu Duhul Sfânt și a Duhului Sfânt cu omul, sunt lucruri foarte mari cu care nu trebuie să glumim. Asta vor dracii, să facem glume din aceste mari și mântuitoare lucruri.
Asta se luptă și demonii să imite, căzuți fiind, știu ce-au pierdut și pot imita.

Recitim versetul:
"Drept aceea, fraților, căutați șapte bărbați dintre voi, cu nume bun, plini de Duh Sfânt și de înțelepciune, pe care noi să-i rânduim la această slujbă." - Faptele Apostolilor 6, 3.

Așa trebuia să fie un om simplu, mirean, credincios de rând, înainte să primească hirotonirea întru diacon, să fie plin de Duhul Sfânt și de toată înțelepciunea.

Deci Duhul Sfânt vine în om și fără să fie hirotonit diacon și preot. Ci chiar trebuie să-l aibe înainte de hirotonie.

Cum și de ce?
Prin harul Sfintelor Taine: botez, mirungere, maslu, spovedanie, împărtășanie.
Harul care se pierde și se recâștigă mereu prin dragoste, smerenie, ascultare, rugăciune, discernământ, trezvie, dreaptă socoteală, toată virtutea.

Și eu am har, când înmulțesc harul Sfintelor Taine prin dragoste de Biserică și Sfinți, smerenie și ascultare de Biserică și Sfinți și voi trebuie să aveți și să faceți la fel !
Scopul e vindecarea noastră, a cât mai mulți !

Și dacă Duhul Sfânt intră în oameni, nu intră și în animale și obiecte? E incapabil, e neputincios? Întrebare retorică. Teologie apofatică, negarea imperfecțiunii. Sigur că intră și în animale și obiecte, cu același scop mântuitor, vindecarea omului (proorocului) a toți creștinii, pentru curățirea lor, luminare și îndumnezeire.

Domane miluiește...
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 30.07.2016 at 00:17:04.
Reply With Quote
Vechi 30.07.2016, 00:11:33
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Deci Parintele Cleopa spune ca energiile izvorasc din Dumnezeu, Marele Teolog Igor spune ca nu pot exista in afara lui Dumnezeu. Parintele Cleopa spune ca nu Dumnezeu se trimite la om ci harul, citand alt parinte obscur din istoria Bisericii. Marele Teolog Igor spune ca Dumnezeu intra in om impreuna cu harul.
Dar cumva amandoi spun acelasi lucru.
Eu am înțeles așa: Harul (energiile necreate) izvorăsc din Dumnezeu după cum lumina izvorăște din Soare. Dar lumina nu se poate despărți de Soare, că dacă stingi sursa, rămâi fără lumină.

Părintele D. Stăniloae făcea o altă analogie, mai potrivită decât cea cu Soarele, pentru că folosea persoane.

Ce am înțeles: O persoană care te iubește te învăluie cu iubirea ei, pe care o simți atunci când este în preajma ta ca pe o energie binefăcătoare; o simți și într-un cuvânt pe care ți-l adresează, într-o mângâiere. Toate astea sunt în legătură directă cu persoana care te iubește și nu pot fi despărțite de ea. Dacă ea pleacă, dispare și această manifestare simțită a iubirii ei pentru tine.

Prin urmare, așa e și cu harul: o manifestare a iubirii lui Dumnezeu pentru noi, prin care ne împărtășește ceva din persoana Sa. Ne face părtași într-o anumită măsură vieții Sale dumnezeiești, sfinte, veșnice. Ne sfințește, ne îndumnezeiește și pe noi.

Iubirea Lui nu se poate manifesta despărțită de Persoana Sa; nu o poți separa și trimite în lumea creată.

Catolicii, însă, au mers pe ideea unei energii despărțite de Dumnezeire, și atunci aceasta nu putea face parte decât din cele create, pentru că necreat nu este decât Dumnezeu – pe care o numesc grație.
Vechi 30.07.2016, 00:14:33
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik Vezi mesajul
Lucrul ăsta îl pricep fiindcă îl trăiesc, dar nu știu să-l explic foarte bine, decât direct :

Și tu și Cătălin și alții nu aveți dreptate, fiindcă nu a-ți avut har.
Poate sună a mândrie, dar e ispită să crezi asta, nu e mândrie. O spun foarte direct, ca să vă vindec. Nu vă încpăținați să spuneți că nu aveți nevoie de vinedecare, că abea asta e mândrie.
Când spui și tu și Cătălin și alții că Duhul Sfânt nu intră în oameni, sunteți în înșelare demonică.
Nu suna a mandrie, suna a pucism. Chiar mai rau pentru ca fratele de suferinta e mai atent si nu ar scrie a-ți in loc de ați.
Daca si dupa ce Parintele Cleopa iti spune ca nu Dumnezeu se trimite ( adica nu Dumnezeu intra in oameni ) ci harul ( adica harul intra in oameni ), tu tot mai crezi ca persoana divina intra in oameni si ca aia care nu cred asta sunt in inselare demonica... atunci bine, pa ! :)
Reply With Quote
Vechi 30.07.2016, 00:21:39
Igor_Paslusnik's Avatar
Senior Member

Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Implicit

Citat:
Nu suna a mandrie, suna a pucism. Chiar mai rau pentru ca fratele de suferinta e mai atent si nu ar scrie a-ți in loc de ați.
Daca si dupa ce Parintele Cleopa iti spune ca nu Dumnezeu se trimite ( adica nu Dumnezeu intra in oameni ) ci harul ( adica harul intra in oameni ), tu tot mai crezi ca persoana divina intra in oameni si ca aia care nu cred asta sunt in inselare demonica... atunci bine, pa ! :)
Spune românește: nu am înțeles cum adică "se trimite". Dar din rușine ca să nu arăți că nu știi, mă acuzi pe mine, mă ponegrești, cum că aș minți. Nu mint și nu am nimic din nicio erezie, dar tu nu ai har. Atât pot să spun. Dacă ai fi avut, prin dragoste, smerenie, ascultare, ai fi înțeles.

Deci răspunsul:

Dumnezeu se trimite, adică Dumnezeu Tatăl trimite pe Dumnezeu Duhul Sfânt în om. Asta înseamnă se trimite.
Și Părintele Cleopa și eu, spunem același lucru.

Când nu înțelegi un lucru, smerește-te și recunoaște că nu înțelegi, nu te mândri și împroșca cu nimicuri.
Ba din contră, îți spun că din lipsă de har, te ispitesc cu necredința aceași demoni din diferite erezii, ca să te țină departe de vindecare și curățire.

RECITEȘTE VERSETUL !

Drept aceea, fraților, căutați șapte bărbați dintre voi, cu nume bun, plini de Duh Sfânt și de înțelepciune, pe care noi să-i rânduim la această slujbă. - F. A. 6, 3

Doamne miluiște... Doamne miluiește !
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 30.07.2016 at 00:26:07.
Reply With Quote
Vechi 30.07.2016, 00:25:18
Penticostalul Traditional Penticostalul Traditional is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.02.2015
Implicit

Citat:
Și dacă Duhul Sfânt intră în oameni, nu intră și în animale și obiecte? E incapabil, e neputincios?
Nu e. Face toate alea, care mai de care mai dihai, dupa cum se pare. Ok.

Duhul Sfant intra intr-un magar, dupa cate am inteles.
Daca tot ai deschis topicul asta si l-ai transformat intr-un concurs de erezii si nerozii, am si eu o intrebare catre mataluta:
- Daca tu ai fi prezent cand Duhul Sfant intra intr-un magar, te-ai inchina magarului si il vei saruta?
Pentru ca invățătura despre icoane, formulată de Sinodul al VII-lea Ecumenic din anul 787, asa mărturisește:
"€ždupă cum chipul cinstitei și de viață făcătoarei Cruci, asemenea să se așeze și cinstitele și sfintele icoane, făcute în culori sau mozaic, sau din alt material potrivit, în Sfintele Biserici ale lui Dumnezeu, pe sfintele vase și veșminte, pe pereți și pe scânduri, în case și pe drumuri, și adică icoana Domnului și Dumnezeului, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, și cea a Sfintei Preacuratei noastre Stăpâne, de Dumnezeu Născătoare, ale cinstiților Îngeri și ale tuturor sfinților și cuvioșilor bărbați. Căci dacă vor fi văzuți mai des zugrăviți pe icoane, cu atât mai vii vor fi în fața respectivilor, care îi privesc, reînviindu-se memoria și dorul de prototipul lor, le vor săruta și le vor da închinarea cinstită, dar nu adorarea deplină, care după credința noastră se cuvine numai firii dumnezeiești"

Last edited by Penticostalul Traditional; 30.07.2016 at 00:38:09.
Reply With Quote
Vechi 30.07.2016, 00:26:43
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Eu am înțeles așa: Harul (energiile necreate) izvorăsc din Dumnezeu după cum lumina izvorăște din Soare. Dar lumina nu se poate despărți de Soare, că dacă stingi sursa, rămâi fără lumină.

Părintele D. Stăniloae făcea o altă analogie, mai potrivită decât cea cu Soarele, pentru că folosea persoane.

Ce am înțeles: O persoană care te iubește te învăluie cu iubirea ei, pe care o simți atunci când este în preajma ta ca pe o energie binefăcătoare; o simți și într-un cuvânt pe care ți-l adresează, într-o mângâiere. Toate astea sunt în legătură directă cu persoana care te iubește și nu pot fi despărțite de ea. Dacă ea pleacă, dispare și această manifestare simțită a iubirii ei pentru tine.

Prin urmare, așa e și cu harul: o manifestare a iubirii lui Dumnezeu pentru noi, prin care ne împărtășește ceva din persoana Sa. Ne face părtași într-o anumită măsură vieții Sale dumnezeiești, sfinte, veșnice. Ne sfințește, ne îndumnezeiește și pe noi.

Iubirea Lui nu se poate manifesta despărțită de Persoana Sa; nu o poți separa și trimite în lumea creată.

Catolicii, însă, au mers pe ideea unei energii despărțite de Dumnezeire, și atunci aceasta nu putea face parte decât din cele create, pentru că necreat nu este decât Dumnezeu – pe care o numesc grație.
Pai fiinta e despartita de creatie. De ce nu se poate manifesta iubirea Sa in creatie ? Tu nu intelegi ca acolo unde se spune ca nu poti separa iubirea, caldura si asa mai departe, inseamna ca Dumnezeu nu ramane niciodata fara iubire sau caldura, acestea izvorasc mereu din Dumnezeu fiind calitati sau puteri necreate ale Sale. Dar nu inseamna ca ele se manifesta in creatie cu tot cu persoana divina.:)

Citat:
Spune românește: nu am înțeles cum adică "se trimite". Dar din rușine ca să nu arăți că nu știi, mă acuzi pe mine, mă ponegrești, cum că aș minți. Nu mint și nu am nimic din nicio erezie, dar tu nu ai har. Atât pot să spun. Dacă ai fi avut, prin dragoste, smerenie, ascultare, ai fi înțeles.

Deci răspunsul:

Dumnezeu se trimite, adică Dumnezeu Tatăl trimite pe Duhul Sfânt în om, asta înseamnă se trimite.

Când nu înțelegi un lucru, smerește-te și recunoaște că nu înțelegi, nu te mândri și împroșca cu nimicuri.
Parintele Cleopa spune ca "NU Dumnezeu se trimite", adica nu vine El ci trimite harul, Teologul Igor citeste ca Dumnezeu se trimite.
Reply With Quote
Vechi 30.07.2016, 00:43:18
Senior Member

Implicit

Uite de aici de pe site :

"Urmand traditia rasariteana Sfantul Grigorie Palama zice : "Intr-adevar, ceea ce nu poate fi vazut de nimeni, fie acela Moise sau Pavel, cel ce s-a inaltat pana la al treilea cer, sau chiar mai presus de Pavel si invrednicit de starea si demnitatea ingereasca sau arhangheleasca - ce poate fi altceva decat fiinta lui Dumnezeu, care nu iese din sine, nu se manifesta si nu se poate vedea nicidecum de nimeni ?". Nici ingerii, deci, nu vad fiinta lui Dumnezeu. Daca in ceea ce constituie natura Lui, Dumnezeu este absolut inaccesibil, atunci cum vom fi dupa cuvantul Sfantului Petru : "Partasi la dumnezeiasca fire ?" (IIPetru I, 4). Sfantul Grigorie Palama afirma ca expresia "Partasi firii dumnezeiesti" are un caracter an*tinomic, care o inrudeste cu dogma Sfintei Treimi. Noi nu putem sa par*ticipam nici la firea si nici la ipostasurile Treimii si totusi suntem chemati sa participam la natura dumnezeiasca."

""Lucrarile lui Dumnezeu coboara la noi, dar fiinta Lui ramane neapropiata" si "Noi din lucrarile Lui spunem ca cunoastem pe Dumnezeul nostru, de fiinta nu pretindem ca ne putem apro*pia. Caci lucrarile Lui coboara la noi, dar fiinta Lui ramane inaccesibila"

""Asadar, zice Palama, iesirile si lucrarile lui Dumnezeu sunt necreate, dar nici una din*tre ele nu este fiinta nici ipostas" !'" ... "Palama arata ca altceva e puterea care se varsa din Duhul Sfant - numita in Noul Tes*tament si duh : "duhul intelepciunii si al intelegerii, duhul sfantului si al puterii, duhul cunostintei si al evlaviei, duhul temerii de Dumnezeu" (Isaia XI, 9) - si altceva este ipostasul Duhului Sfant - prin care omenirea lui Hristos este indumnezeita."

Dar iata ca Igor crede ca ipostasul intra in noi. :)
Reply With Quote
Vechi 30.07.2016, 01:05:14
Igor_Paslusnik's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional Vezi mesajul
Nu e. Face toate alea, care mai de care mai dihai, dupa cum se pare. Ok.

Duhul Sfant intra intr-un magar, dupa cate am inteles.
Daca tot ai deschis topicul asta si l-ai transformat intr-un concurs de erezii si nerozii, am si eu o intrebare catre mataluta:
- Daca tu ai fi prezent cand Duhul Sfant intra intr-un magar, te-ai inchina in fata magarului?
Aici nu e concurs de erezii șii nerozii, în care tu ești, ci concurs de vindecări, e pe tot forumul. Cine vrea să le primească. Doar că cel care le oferă trebuie să aibe har, să fie măcar curățit și luminat, doritor de îndumnezeire.

Fiindcă un eretic niciodată nu va avea dragoste, smerenie și ascultare de Sfânta Treime, deci nici de Duhul Sfânt Domnul.

Dar totuși nu te pot lăsa fără răspuns, din dragoste față de tine, dorindu-ți vindecarea și mântuirea :

Biblia, traducerea Dumitru Cornilescu:

" Îngerul a intrat la ea și a zis: "Plecăciune, ție, căreia ți s-a făcut mare har; Domnul este cu tine, binecuvântată ești tu între femei ! " - Luca 1, 28.

Deci dacă îngerul a făcut plecăciune unei femei muritoare, noi ce facem? Răspund în harul Duhului Sfânt spre vindecarea ta:

Deci creștinii FAC PLECĂCIUNE totdeauna, lăudându-se cu semnul Sfintei Cruci pe trupurile lor (Galateni 6, 14) prin harul adus în ei de Dragoste, Smerenie și Ascultare, pe care ereticii nu le au în ei și dacă nu fac așa de aceea nu primesc har, și făcând plecăciune creștinii în Duh și Adevăr, Duhului Sfânt din oamenii Duhului Sfânt episcopii, preoții, diaconii, Sfintele Moaște, dar și Duhului Sfânt din obiectele liturgice de slujire, precum Sfânta Cruce, Sfinte Icoane, Sfântul Potir unde stă Însuși Trupul și Sângele Domnului și altele care sunt pline de Duhul Sfânt Dumnezeu, precum prosoapele lui Pavel (Faptele Apostolilor 19, 12), iar în cazuri excepționale când vedem cu ochii și auzim cu urechile că un animal vorbește de la Duhul Sfânt, ne lăudăm din nou cu semnul Sfintei Cruci și facem plecăciune Duhului Sfânt din animal, ne punem pe genunchi și începem să ne rugăm Sfintei Treimi spunând că nu suntem nevrednici de asemenea minune. Și de asemenea creștinii, fiindcă mereu avem Dragoste, Smerenie și Ascultare, sărutăm oamenii Duhului Sfânt și obiectele pline de Duhul Sfânt, precum Sfintele Icoane, Sfintele Moaște, Sfântul Potir și altele de folos ca ele, fiindcă știm că acolo este Duhul Sfânt în ele, ca și în prosoapele lui Pavel cum am văzut mai sus sau umbrei lui Petru, făcătoare de minuni (Faptele Apostolilor 5, 15), și fiindcă trebuie să ne îmbrățișăm cu sărutare sfântă, oamenii Duhului Sfânt și pe Duhul Sfânt din Sfintele Obiecte Liturgice, acei oameni și acele obiecte unde Duhul Sfânt se pogoară și locuiește să le dăm sărutare, ca expresie a Dragostei, Smereniei și Ascultării față de Biserica Sa și a Sfinților (Romani 16, 16; I Corinteni 16, 20; II Corinteni 13, 12; I Tesalonic 5, 26)

Acesta este răspunsul mântuitor.

Crede-l, împlinește-l și vei fi viu, altfel, în libertatea ta, alegi moartea cea- de doua.

Hristos a înviat.

Biblia
Reply With Quote
Vechi 30.07.2016, 01:16:09
Igor_Paslusnik's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Pai fiinta e despartita de creatie. De ce nu se poate manifesta iubirea Sa in creatie ? Tu nu intelegi ca acolo unde se spune ca nu poti separa iubirea, caldura si asa mai departe, inseamna ca Dumnezeu nu ramane niciodata fara iubire sau caldura, acestea izvorasc mereu din Dumnezeu fiind calitati sau puteri necreate ale Sale. Dar nu inseamna ca ele se manifesta in creatie cu tot cu persoana divina.:)
Care ființă e despărțită de creație? A lui Dumnezeu sau a omului? Ființa lui Dumnezeu, da e despărțită de creație, fiindcă nu poate creația și creatura să cuprindă Creatorul, deci Ființa Domnului nu intră în creație, dar se manifestă în creație prin harul care-l aduce în creație și creatură, harul adus de Ființa lui Dumnezeu în om, fără să se contopească cu omul.

Citat:
Parintele Cleopa spune ca "NU Dumnezeu se trimite", adica nu vine El ci trimite harul, Teologul Igor citeste ca Dumnezeu se trimite.
Da, m-am grăbit, Dumnezeu trimite harul, dar nu poți să desparți harul de Duhul Sfânt, nu suntem eretici "romano-catolici".

Părintele Cleopa nu spune că Dumnezeu trimite harul fără Duhul Sfânt.

Și da, ce am spus aici, nu e greșit: Dumnezeu Tatăl se trimite pe Dumnezeu Duhul Sfânt, când intră în oameni, cum spune versetul: "Drept aceea, fraților, căutați șapte bărbați dintre voi, cu nume bun, plini de Duh Sfânt și de înțelepciune" - F.A. 6, 3.

Citat:
Uite de aici de pe site :

"Urmand traditia rasariteana Sfantul Grigorie Palama zice : "Intr-adevar, ceea ce nu poate fi vazut de nimeni, fie acela Moise sau Pavel, cel ce s-a inaltat pana la al treilea cer, sau chiar mai presus de Pavel si invrednicit de starea si demnitatea ingereasca sau arhangheleasca - ce poate fi altceva decat fiinta lui Dumnezeu, care nu iese din sine, nu se manifesta si nu se poate vedea nicidecum de nimeni ?". Nici ingerii, deci, nu vad fiinta lui Dumnezeu. Daca in ceea ce constituie natura Lui, Dumnezeu este absolut inaccesibil, atunci cum vom fi dupa cuvantul Sfantului Petru : "Partasi la dumnezeiasca fire ?" (IIPetru I, 4). Sfantul Grigorie Palama afirma ca expresia "Partasi firii dumnezeiesti" are un caracter an*tinomic, care o inrudeste cu dogma Sfintei Treimi. Noi nu putem sa par*ticipam nici la firea si nici la ipostasurile Treimii si totusi suntem chemati sa participam la natura dumnezeiasca."

""Lucrarile lui Dumnezeu coboara la noi, dar fiinta Lui ramane neapropiata" si "Noi din lucrarile Lui spunem ca cunoastem pe Dumnezeul nostru, de fiinta nu pretindem ca ne putem apro*pia. Caci lucrarile Lui coboara la noi, dar fiinta Lui ramane inaccesibila"

""Asadar, zice Palama, iesirile si lucrarile lui Dumnezeu sunt necreate, dar nici una din*tre ele nu este fiinta nici ipostas" !'" ... "Palama arata ca altceva e puterea care se varsa din Duhul Sfant - numita in Noul Tes*tament si duh : "duhul intelepciunii si al intelegerii, duhul sfantului si al puterii, duhul cunostintei si al evlaviei, duhul temerii de Dumnezeu" (Isaia XI, 9) - si altceva este ipostasul Duhului Sfant - prin care omenirea lui Hristos este indumnezeita."

Dar iata ca Igor crede ca ipostasul intra in noi. :)
Da, foarte frumos, sunt de acord.

Am spus deja: Ipostasul - Ființa lui Dumnezeu, nu se poate contopi cu omul, cu creația - creatura. Deși Duhul Sfânt intră în om, cum ne arată Scripturile, omul nu poate cuprinde și nu poate înțelege ce este, cât este, de unde este Duhul Sfânt, fiindcă nu poate înțelege ființa lui Dumnezeu, decât prin harul care-l aduce Duhul Sfânt în om, va înțelege, cât îi este omului să înțeleagă de Duhul Sfânt, care este lucrarea Duhului Sfânt în el, prin har.

De aceea noi nu vedem Ființa lui Dumnezeu, fiindcă am vedea ceva limitat, creat, ori Dumnezeu e Creator, nu e creat, dar participăm la natura Dumnezeiască, nu la Ființa lui Dumnezeu, căci prin îndumnezeire, dobândim ce am pierdut prin Adam și Eva, vom fi nu numai chipul ci și asemănarea cu Dumnezeu.
Da, trupul lui Hristos a fost creat, și vedea în natura lui Hristos, un trup muritor pe Sfânta Cruce și apoi înviat, cum toate trupurile vor învia. Și spune Hristos în Firea/Ființa/Ipostasul lui Dumnezeiască: "Vă uitați la Mine și vedeți pe Tatăl" și "Eu și Tatăl, Una suntem", adică chemarea la îndumnezeire a omului, la imitarea și urmarea lui Hristos.

Asta face Duhul Sfânt în om, prin har.

Pot spune fără să greșesc, că harul, fiind necreat, adus de Duhul Sfânt în om, este o formă de comunicare și de rezolvare a problemelor, între Dumnezeu și oameni.

Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 30.07.2016 at 01:32:35.
Reply With Quote
Răspunde