![]() |
![]() |
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Doamne, curățește-mă de păcatele făcute cu cuvântul și cu gândul. Doamne, curățește-mă de păcatele făcute cu lucrul și cu toate simțirile mele. Doamne, izbăvește-mă de toată neștiința și uitarea. Doamne, izbăvește-mă de toată necuviința și lenevirea. Doamne, dăruiește-mi umilință, răbdare și curăție. Doamne, dăruiește-mi duhul ascultării. Doamne, dăruiește-mi duhul fricii de Tine. Doamne, dăruiește-mi dragoste către Tine. Doamne, fă-mă vrednic să Te iubesc. Doamne, apără-mă de tot răul. Doamne, apără-mă de tot păcatul. Doamne, apără-mă de tot ce este vătămător. Doamne, cercetează inima mea. Doamne, trimite în mine binecuvântarea Ta. Doamne, dăruiește-mi să Te cunosc pe Tine. Doamne, dăruiește-mi să Te fac voia Ta. Doamne, dăruiește-mi să Te slăvesc pe Tine. Doamne, dăruiește-mi să Te laud pururea. Doamne, ajută-mă și nu mă lăsa. Doamne, apără-mă de ispitele vrăjmașului. Doamne, miluiește-mă pe mine, păcătosul. Doamne, mântuiește-mă pe mine, nevrednicul. Doamne, nu mă rușina înaintea îngerilor Tăi. Doamne, dăruiește-mi sfârșit creștinesc, bineplăcut Ție. Ai văzut că se insistă mult pe dragostea și smerenia cu care se spun acestea, deși pentru început efortul este de a ține mereu atenția către inimă, din care izvorăște această simțire (mai târziu înflăcărată), însoțită sau nu de cuvinte. Mintea se unește cu inima nu atât prin efortul susținut de localizare a gândului în dreptul inimii, cât prin ceea ce ea însăși ajunge să simtă cu timpul. Iar asta, iarăși, nu se poate fără curățire – atât a minții de orice alt gând decât al rugăciunii, cât și a inimii de orice simțire străină de Dumnezeu Citat:
Pentru că în fața sfințeniei Lui, tu nu ești decât o mână de pământ care trebuie să facă un efort permanent să se smulgă din atracția către materia din care este alcătuit și care nu se poate sfinți decât primindu-l în inima, în mintea, în gura și trupul lui pe Cel Singur Sfânt. Să ne pocăim nu este a căuta cu orice preț să ne învinovățim căutându-ne propriile păcate cu lupa, ceea ce ar însemna să cădem într-o altă preocupare intensă de noi înșine, deci rămânând propriul nostru centru. Ci să ridicăm ochii în sus ca să vedem lumina lui Dumnezeu, iar această lumină – care ne și încălzește, ne mângâie și ne bucură – va acționa totodată ca un revelator, ajutându-ne să vedem și să conștientizăm păcate pe care cercetarea noastră amănunțită, neasistată de har, nu le-ar putea găsi ori nu ne-ar ajuta să ne și căim pentru ele.