![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nici nu ști ce mi s-a bucurat sufletul când ți-am citit ultima postare și de aceea țin să-ți mulțumesc. Să mă ierți că ți-am răspuns așa târziu dar fărâma de timp liber o am de abia acum. Ce-ai scris tu la sfârșit este cu adevărat leacul (panaceul) universal după care se tot agită alchimiștii (ei însă, uitând de Hristos, nu-l pot găsi). E așa de simplu și iubit cuvântul „iertare”. Când va pieri acest cuvânt prin nefolosire atunci cu adevărat va veni sfârșitul lumii. Topcat fiind bărbat a fost făcut de Dumnezeu pentru cercetare, deoarece universul rațiunii este grădina raiului pe care Adam trebuia să o lucreze și să o guste și prin rațiunile ei să ajungă la Hristos. Eva însă fiind luată din coasta lui Adam este de lângă inimă și așadar ea nu este atât de preocupată de lumea ideilor cât de oceanul sentimentelor. Este firesc deci pentru o femeie să nu guste schimburile de replici-idei ci să fie atentă la sentimente. De aceea mă și adresez acum inimii tale pentru ca oceanul de sentimente pe care îl ai să devină un ocean de iubire. Poarta iată ai deschis-o prin minunea lui „iartă și te rog” și deci te rog lasă-mă să intru și eu acolo și să-ți cer iertare. Scopul postării mele nu este unul personal. Ci a izvorât dintr-o durere a mea (pentru cei ce se vatămă cu o falsă medicină) spovedită și care a primit canon acest lucru al meu. Dorința mea, mai mare decât cea de a convinge lumea despre vătămarea prin bioenergie, este de a transmite un mesaj de dragoste. Mare lucru este ca măcar unul din cei ce citesc postările să aibă un fior de dragoste izvorât din adevăr. Eu așa mi-aș dori: să stăm la postat ca la o masă a dragostei de adevăr la care fiecare cu drag să aducă un fel de mâncare. Se poate refuza o mâncare care nu place dar din dragoste se folosește refuzul delicat. Nu la toți plac toate mâncărurile deci e firesc refuzul. Dar mâhnirea mea cea mare este când apare duhul de ceartă. Fiecare ține la ideile lui și se lipește de ele și ar vrea să și le apere - este firesc. Dar aceasta nu trebuie să ducă la căderea în atacul persoanei a cărei idee i se combate. Pentru că de fapt ideea care o susținem dacă e doar idee nu își are rostul. Ca să facă un bine nu trebuie să fie o idee ci un dar purtător de bucurie, purtător de dor deci de dragoste. Dacă e ceva care nu duce la dragoste e deșertăciune. Dacă știm aceasta și o și vrem este vădit că nu putem obține pe dragoste fără a oferi dragoste printr-un fel de a fi în dragoste. Iar pentru că ce nu este Hristos nu este dragoste adevărată nici eu nu pot oferi pe altcineva. Iar cum Hristos este totul, afară de păcat (deși a luat toate păcatele în Sine pentru a le vindeca) și El este Calea, Adevărul și Viața, când vorbim despre adevăr în orice domeniu pe El îl mărturisim. Acesta este motivul pentru care sunt obligat, la cererea vecinilor noștri de masă a dragostei la subiectul bioterapie, să nu ofer numai o părere personală întru necunoștință deoarece ni s-a reproșat nouă ortodocșilor că interdicția unor duhovnici de a recurge le medicina demonică provine din fanatism și ignoranță. S-a cerut, pe bună dreptate, din dorința de înțelegere a adevărului ortodox, explicația pe larg, în toate domeniile legate de medicina demonică, a fenomenului de înșelare demonică și a roadelor sale. Desigur că unii sunt interesați de anumite aspecte alții nu, dar eu sunt îndatorat de duhovnic să le dezbat pe toate până la cap din dragostea de a mărturisi - întru cunoștință – adevărul astfel ca cine e însetat de adevăr să scape de excrocheriile contemporane ce afectează viața veșnică. Nu poate cineva care iubește cu adevărat văzând pe cel iubit apropiindu-se de o prăpastie să nu strige STAI!!! Poate că cel ce stă să cadă s-o speria de răcnet dar dacă ia aminte scapă de prăpastie și nu se năpustește cu ură zicând „de ce ai strigat mă la mine mă!” ci îi mulțumește că l-a scăpat. Salvarea în cazul prăpastiei bioterapiei ca și în oricare alt domeniu nu vine de la mine ci de la Sfinții Părinți și deci lor trebuie să le mulțumim iar nu mie. Eu chiar merit să fiu certat că „de ce strig” deoarece eu sunt cum ai zis doar un robot de citate. Însă în loc să-mi fie rușine de aceasta mărturisesc că eu o și doresc pentru ca nu cumva să caut slava mea și să mă impun pe mine în loc de a mărturisi pe Hristos în domeniul medicinii. Etichetele nicidecum nu-mi aparțin și nu le lipesc pe persoane. Ele sunt indicatori de ferire de prăpastie eliberate și tipărite la centrul de salvamont duhovnicesc care este Sfânta Biserică. Departe de mine de a numi pe cineva eretic. Este o acuză așa de gravă că mă înfiorez numai la gândul ei. Un părinte din pateric renumit pentru smerenia sa a fost pus la probă. I-au spus curvar și a fost de acord, ucigaș și a fost de acord, avar și a fost de acord. Când l-au numit eretic a fost vehement împotrivă. Și l-au întrebat de ce a făcut aceasta. A răspuns că toți avem păcatele enumerate mai sus și cu ele și toate păcatele și ne este de folos să le mărturisim că atunci Hristos ni le iartă pentru smerenie. Dar dacă am fi eretici atunci am fi despărțiți de la Adevăr adică Hristos și cine ne-ar mai putea scăpa? Căci doar Hristos este nădejdea noastră și alta nu există. Cei care sunt în Biserica Ortodoxă, chiar dacă au idei eretice, fiind în acest spital duhovnicesc au șanse de a scăpa până la sfârșit vieții lor și în realitate majoritatea chiar scapă. Cei rupți de Biserică însă, chiar dacă ar susține idei ortodoxe nu se pot mântui deoarece mântuirea nu constă în posesia și mânuirea ideilor ortodoxe ci în lipirea de Hristos. Ef.5:23. Hristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui mântuitor și este. Așadar cei care suferă de cumplitul păcat al dezbinării de Trupul lui Hristos nu are cine să-i scape fie că se numesc parasinagogă, schismatici sau eretici. Cine nu are Biserica drept mamă nu-L poate avea pe Dumnezeu drept Tată. Așadar eretic înseamnă îndepărtat de la Biserică și o urăște sau îi este indiferentă din cauza unei credințe greșite. În felul acesta este îndepărtat de la Capodopera, Mireasa, Casa, Dragostea lui Hristos și deci și de la Hristos. Matei 18:17 iar de nu va asculta nici de Biserică, să-ți fie ție ca un păgân și vameș. Eu cred că cei ce scriu pe acest forum ortodox iubesc Biserica lui Hristos adică cea Ortodoxă, iar dacă nu toți măcar tu. Și deci nu cred că ești eretică. Dar erezia vatămă mai mult decât celelalte păcate deoarece convinge că ceea ce este rău ar fi bun care trebuie făcut(deci cei mai buni dintre eretici sunt făcători de rău cu atât mai mult când fac binele în care cred ei pentru că nu se pot întoarce de la el crezându-l binele lui Dumnezeu. Cei mai răi dintre ortodocși au și ei un bine că știu că păcătuiesc și deci au o șansă de salvare să se întoarcă de la răul pe care îl fac - având capacitatea de a-l recunoaște că e rău prin Ortodoxia pe care o cunosc). În afară de asta erezia hulește adevărul deci pe Hristos deci este cel mai grav păcat deoarece atacă pe însuși Dumnezeu – Omul Mântuirea și Nădejdea noastră, îndepărtând astfel pe eretic de la El. Ereziile plutesc astăzi neobservate și nebăgate în seamă sub umbrela ecumenismului sunt strecurate în știința cu nume mincinos și sunt tunate de TV ca adevărul politic și religios suprem. Dar asta nu înseamnă că sunt mai puțin vătămătoare și otrăvitoare ci dimpotrivă sunt mai înșelătoare și violatoare. De aceea dacă o văd pe Heaven în pericolul de a mușca un astfel de fruct otrăvitor să nu strig STAI!!!? Dacă nu fac așa înseamnă că nu o iubesc pe Heaven. Iar dacă te-am rănit cu strigatul meu: iartă-mă. În privința plictiselii și aici ai dreptate dar nu pot să nu ofer ciorbă chiar dacă ție nu-ți plac decât prăjiturile deoarece unii au diabet iar alții chiar preferă ciorbă. Dacă aș oferi numai prăjituri ar cârti ciorbarii. Așa că dacă ce îți ofer ție nu-ți place, iartă-mă. Spune-mi ce prăjitură ți-ar place și mă străduiesc să mă duc la cofetăria de sus și o să ți-o cumpăr dacă voi avea suficient aur duhovnicesc. Dacă nu, adu tu de la tine aurul dragostei tale sau prăjitura. Și mie mi-ar place să vorbesc doar din inimă, vezi și mie îmi plac prăjiturile căci nimic nu e mai dulce ca dragostea, dar dacă acesta este un subiect științific ce să fac trebuie să-l abordez științific, să mai adaug și oleacă de muștar adică apologetica atunci când se aduce niscaiva mâncare alterată.
1Ioan 4:1 Iubiților, nu dați crezare oricărui duh, ci cercați duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulți prooroci mincinoși au ieșit în lume. SF. MARCU ASCETUL: "Atâta adevăr se află în spusele cuiva câtă siguranță îi dau smerenia, blândețea și dragostea" Acum este publicată și viața (audio) Bătrânului care mi-a lămurit credința în iubire, aici: Fratele Traian Bădărău (Tătăică) Pentru cine dorește să fie ctitor la Catedrala Mântuirii Neamului, iată legătura. |
|
||||
|
||||
![]()
În privința tonului de răspuns iar trebuie să fac apel la Sfânta Scriptură
Când este interesul nostru personal trebuie să facem așa: Matei 5:38 Ați auzit că s-a zis: "Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte". Matei 5:39 Eu însă vă spun vouă: Nu vă împotriviți celui rău; iar cui te lovește peste obrazul drept, întoarce-i și pe celălalt. Matei 5:40 Celui ce voiește să se judece cu tine și să-ți ia haina, lasă-i și cămașa. Matei 5:41 Iar de te va sili cineva să mergi o milă, mergi cu el două. Matei 5:42 Celui care cere de la tine, dă-i; și de la cel ce voiește să se împrumute de la tine, nu întoarce fața ta. Matei 5:43 Ați auzit că s-a zis: "Să iubești pe aproapele tău și să urăști pe vrăjmașul tău". Matei 5:44 Iar Eu zic vouă: Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc, Matei 5:45 Ca să fiți fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele și peste cei răi și peste cei buni și trimite ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți. Așadar când zice cineva ceva rău de mine cum că aș fi robot etc să zică cât o vrea că eu am datoria să răspund că sunt mai rău decât un robot fără cap și celelalte. Iar când este contra lui Hristos trebuie să facem așa: Ps.138:20. Aceștia Te grăiesc de rău, Doamne, și vrăjmașii Îți hulesc numele. Ps.138:21. Oare, nu pe cei ce Te urăsc pe Tine, Doamne, am urât și asupra vrăjmașilor Tăi m-am mâhnit? Ps.138:22. Cu ură desăvârșită i-am urât pe ei și mi s-au făcut dușmani. Ps.138:23. Cercetează-mă, Doamne, și cunoaște inima mea; încearcă-mă și cunoaște cărările mele Ps.138:24. Și vezi de este calea fărădelegii în mine și mă îndreptează pe calea cea veșnică. Deci de zice cineva ceva rău de Hristos sau Ortodoxie sau adevăr să se păzească. Mă fac iute ca o ciușcă. Adică: Ps.17:28. Cu cel cuvios, cuvios vei fi; și cu omul nevinovat, nevinovat vei fi. Ps.17:29. Și cu cel ales, ales vei fi; și cu cel îndărătnic Te vei îndărătnici. Ps.17:30. Că Tu pe poporul cel smerit îl vei mântui, și ochii mândrilor îi vei smeri. Pentru că vrăjmașul lui Hristos nu e nici măcar ereticul ci însuși Satana care foșnește în erezii. Așadar dacă din dorința de a răspunde polemic și eficient la contradicția împotriva adevărului te-am rănit făcându-te să crezi că nu te iubesc și te-am jignit, iartă-mă. Rămâne până la urmă totuși iubirea și din ea mulțumirea și admirația față de tine că ai răspuns așa de frumos cu "iartă-mă și te rog" Cu durere profundă și dragoste personală către Heaven, Alexandru. PS. Îmi dăruiești și mie numele tău de botez ca să-l pot pune pe pomelnic? Măcar trimite-l pe mesaje private. Bogdaproste anticipat.
1Ioan 4:1 Iubiților, nu dați crezare oricărui duh, ci cercați duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulți prooroci mincinoși au ieșit în lume. SF. MARCU ASCETUL: "Atâta adevăr se află în spusele cuiva câtă siguranță îi dau smerenia, blândețea și dragostea" Acum este publicată și viața (audio) Bătrânului care mi-a lămurit credința în iubire, aici: Fratele Traian Bădărău (Tătăică) Pentru cine dorește să fie ctitor la Catedrala Mântuirii Neamului, iată legătura. |
|
||||
|
||||
![]()
Că veni vorba de Ecumenism este de trei feluri:
1. Papist care spune că nu contează ce crezi doar să fi condus de papă (dar papa e conducător politic și dacă politica țării e împotriva politicii papei iată că nu poți fi unit ori cu el ori cu țara ta, iar dacă ai o credință că papa nu e infailibil cum poți să-l mai ai ca șef infailibil deci contează și credința pentru a fi unit cu el), deci e o unire falsă - o schizofrenie [Schizofrenia (greacă:Σχιζοφρένεια schizein= a despica, a scinda,phren = minte, suflet), (Bleuler, 1911)]a credinței deci o boală; 2. Protestant care spune că nu contează ce crezi doar să faci fapte bune împreună cu ei (dar în funcție de credință sunt și faptele bune sau rele - de exemplu pentru unii protestanți, în credința lor este faptă bună și sodomia - și dacă nu crezi la fel apare ceartă din faptul că pentru unii ce e faptă bună pentru alții e rea, deci nu e unire adevărată) deci e o unire falsă - o schizofrenie. 3. Ortodox care spune că nu contează cine este șef ci credința să fie acea dată de Însuși Mântuitorul, pentru că e singura care învață adevăratele fapte bune și deci este și singura care poate unii, căci numai Mântuitorul poate strica peretele cel din mijloc al vrajbei dacă ne unim însă numai în numele Său adică Adevărul. (Efeseni 2, „14. Caci El este pacea noastra, El care a facut din cele doua - una, surpand peretele din mijloc al despartiturii, 15. Desfiintand vrajmasia in trupul Sau, legea poruncilor si invataturile ei, ca, intru Sine, pe cei doi sa-i zideasca intr-un singur om nou si sa intemeieze pacea, 16. Si sa-i impace cu Dumnezeu pe amandoi, uniti intr-un trup, prin cruce, omorand prin ea vrajmasia. 17. Si, venind, a binevestit pace, voua celor de departe si pace celor de aproape; 18. Ca prin El avem si unii si altii apropierea catre Tatal, intr-un Duh. Matei 18, „20. Ca unde sunt doi sau trei, adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor.”; Ioan 14, „6. Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal Meu decat prin Mine.)”. Deci și ierarhii noștri practică un astfel de ecumenism pentru a nu fi trași la răspundere de Hristos că au închis ușa în nas la cei care ar fi devenit ortodocși dacă li se arăta ce frumoasă este Ortodoxia, și sunt de admirat cum nu modifică nimic din cele ale cultului și credinței noastre, ci se strecoară cu iscusință pe lângă mondialism fără a fi afectați de el. Este și aceasta un dar al Duhului Sfânt {Matei 10, „16. Iata Eu va trimit pe voi ca pe niste oi in mijlocul lupilor; fiti dar intelepti ca serpii si nevinovati ca porumbeii. 17. Feriti-va de oameni, caci va vor da pe mana sinedristilor si in sinagogile lor va vor bate cu biciul. 18. La dregatori si la regi veti fi dusi pentru Mine, spre marturie lor si paganilor. 19. Iar cand va vor da pe voi in mana lor, nu va ingrijiti cum sau ce veti vorbi, caci se va da voua in ceasul acela ce sa vorbiti; 20. Fiindca nu voi sunteti care vorbiti, ci Duhul Tatalui vostru este care graieste intru voi.[…] 24, 14. Si se va propovadui aceasta Evanghelie a imparatiei in toata lumea spre marturie la toate neamurile; si atunci va veni sfarsitul.”} Are și restul ecumenismului eretic ceva bun: „nu se mai taie oamenii în bucăți”(Isaia 11, „6. Atunci lupul va locui laolalta cu mielul si leopardul se va culca langa caprioara; si vitelul si puiul de leu vor manca impreuna si un copil ii va paste. 7. Juninca se va duce la pascut impreuna cu ursoaica si puii lor vor salaslui la un loc, iar leul ca si boul va manca paie; 8. Pruncul de tata se va juca langa culcusul viperei si in vizuina sarpelui otravitor copilul abia intarcat isi va intinde mana.” Are însă mult rău: „cred oamenii că indiferent de ce credință și deci de ce fapte au se pot mântui și iată că ei cred că pot deveni sănătoși și prin energiile demonice ale minciunii ereziei și iată de aici cum vine și credința în bioterapie și de la ecumenism. După cum și zelotismul (cel povestit mai sus și mai jos), acest flagel care urăște pe cei de altă credință aduce boala urii și judecării aproapelui adică a nu mai merge de fapt la doctorul dragostei - Hristos. VA URMA (IV) IAR PROTESTANȚII
|
||||
|
||||
![]()
(IV) IAR PROTESTANȚII
au devenit și mai fanatici și mai criminali când au ajuns la putere dovedind prin aceasta că aceleași energii demonice le-au insuflat râvna rătăcită. De exemplu Luther [Martin Luther (n. 10 noiembrie 1483, Eisleben,Saxonia - d. 18 februarie1546), preot și doctor înteologie, a fost primul reformator protestant ale cărui reforme au fost aplicate în Bisericile Evanghelice-Luterane.Reforma protestantă dinGermania a fost începută de Martin Luther în 1517. El a încercat să reformeze anumite practici din Biserica Catolică dar n-a putut datorită fanatismului papistaș și atunci în loc să meargă pe firul adevărului la Ortodoxie s-a rupt și a făcut o rătăcire și mai rea decât cea dintâi] tot timpul avea o ură de moarte față de Erasmus (Desiderius) din Rotterdam [(n. 27 octombrie ca.1466, Rotterdam/Olanda - d. 12 iulie 1536, Basel/Elveția) a fost un teolog și erudit olandez, unul din cei mai însemnați umaniștidin perioada Renașterii șiReformei din secolele al XV-lea și al XVI-lea, "primul european conștient" (Stefan Zweig). Pentru faptul că a criticat stările de fapt neconforme din Biserica Catolicăa timpului său, a fost considerat precursor al reformei religioase, deși el însuși nu a aderat la protestantism, preconizând în mod consecvent spiritul de toleranțăreligioasă.] Această ură se datora doar faptului că Erasmus nu a fost de acord cu dezbinarea sinagogii papiste și apăra dogmatic liberul arbitru. Erasmus i-a scris chiar scrisori de felicitare și încurajare la moderație la început când Luther nu căzuse încă în culmea mândriei de papă de la Wittenberg. Cu toate acestea Luther, deși chinuit până la disperare de gândul că cele ce a făcut nu au fost bune că au dus la catastrofele, dezbinările și asasinatele în masă care au urmat de la el, nu vroia să renunțe la nici una din gogomăniile sale și avea în loc de rugăciune neîncetată ura neîncetată față de Erasmus. De asemenea după cum spune Sfântul Apostol Pavel Romani 1, „21. Pentru ca, cunoscand pe Dumnezeu, nu L-au slavit ca pe Dumnezeu, nici nu I-au multumit, ci s-au ratacit in gandurile lor si inima lor cea nesocotita s-a intunecat.22. Zicand ca sunt intelepti, au ajuns nebuni. 23. Si au schimbat slava lui Dumnezeu Celui nestricacios cu asemanarea chipului omului celui stricacios si al pasarilor si al celor cu patru picioare si al taratoarelor. 24. De aceea Dumnezeu i-a dat necuratiei, dupa poftele inimilor lor, ca sa-si pangareasca trupurile lor intre ei,” Sfinții Părinți comentează că la omul eretic și mândru de minciunile lui vine un duh nestăpânit de desfrânare ca să se smerească și să vadă cât de neputincios este și rău și să se lase de hule văzându-și nimicnicia, iar dacă nu o face cade în altele mai mari. De aceea filozofii păgâni și ereticii de multe ori nu se pot stăpânii și cad mai ales în păcatul malahiei. Exemplificare în cazul nostru este și Luther care n-a mai răbdat călugăria (era augustinian) și fiind tot timpul doritor de desfrânare, ca să nu se facă de râs la acoliții săi întâi a dogmatisit păcatul respingând cu argumente false din Scripturi călugăria apoi s-a căsătorit cu o călugăriță (Caterina Bora). Era și de o prostie duhovnicească celebră. Astfel când diavolul i-a apărut mulțumindu-i verbal rânjind cu o satisfacție răutăcioasă de toată dezbinarea care o făcuse Luther în Apus și de toate ticăloșiile ce aveau să se nască de aici și mai ales de traducerea eretică a Bibliei în Germană și de hulele la adresa Maicii Domnului și la adresa Sfintelor Sinoade ecumenice, Luther în loc să se căiască și să caute Adevărul, căci Dumnezeu atunci l-ar fi adus la Ortodoxie, a crezut că răpune pe drac aruncând în capul lui… o călimară. Această „ispravă eroică” - pată este prezentată cu o prostie îngămfată de toți ghizii de la castelul Wartburg unde a avut loc evenimentul măscăricesc. Luther era intolerant și fanatic, nu a fost de acord cu nici o fracțiune care devia de la învățăturile lui [nici cu Huldrych (sau Ulrich) Zwingli (n.1 ianuarie 1484 — d. 11 octombrie 1531) a fost conducătorul Reformei Protestante în Elveția și întemeietor al Bisericilor Reformate Elvețiene, nici cu Thomas Müntzer (n. 1469 Stolberg (Harz) - d.† 27 mai1525 lângă Mühlhausen /Thüringen) a fost un teolog evanghelist și revoluționar din timpul Războiului Țărănesc German cu cei 12 „apostoli”ai săi și cu toți asasinii fanatici ai lui – la început ucenic al lui Luther dar care din cauză că a deviat a fost numit de Luther diavolul de la Muhlhausen, nici cu Martin Bucer (early German: Martin Butzer)[1] (11 November 1491 – 28 February 1551) nu a fost de acord pentru că era prea tolerant, fost călugăr dominican, nici cu Jean Œcolampade (1482-1531), réformateur de Bâle fost călugăr dat afară din călugărie și devenit protestant etc. ]cu nici o altă așchie ruptă din sinagoga papei decât cu cea a lui. Este specific aceasta tuturor dezbinătorilor de biserică. Așa s-a întâmplat cu Biserica din Apus când s-a prefăcut în sinagogă a papei, erau la un moment dat 3 papi în același moment (care o fi fost cel infailibil) rupându-se în protestantism, și mai nou în catolici vechi, și monahismul lor în mii de ordine călugărești. Așa s-a întâmplat cu protestanții, neoprotestanții, sectarii și schismaticii de la noi stiliștii care s-au mărunțit în 22 de grupări ce se ceartă între ele. De unde se vede că duhurile dezbinării acționează la fel fie prin erezie fie prin schismă fie prin parasinagogă. Scopul este unul DEZBINAREA DE SFÂNTA BISERICĂ ORTODOXĂ știind bine diavolul că „Extra Ecclesia nulla Salus” în afara bisericii nu e mântuire. La Munster (să-i spunem oare monster?) anabaptiștii au pus mâna cu violență pe oraș în 12 ianuarie 1534 ca să-l facă Noul Ierusalim, să aștepte pe Hristos să vină a 2-a oară să mântuiască pe cei așa ziși „pecetluiți de înger” Apoc. 7, „4. Si am auzit numarul celor pecetluiti: o suta patruzeci si patru de mii de pecetluiti, din toate semintiile fiilor lui Israel”. Sub conducerea lui Jan van Leyden marele profet al lor s-au petrecut următoarele fapte: la 10 mai plimbându-se pe fortăreață să inspecteze lucrările de fortificație a suferit un atac de „inspirație profetică” s-a dezbrăcat și a făcut astfel inspecția. Apoi sub porunca duhului (nu e nevoie să-l numim pe duh care este) pentru a asigura posteritatea noilor israeliți a dat decret public de interdicție al fecioriei și de obligație a poligamiei. Ca să dea exemplu personal și-a luat … 16 soții. Cine s-a opus a fost decapitat sau tăiat pe din două. Rămășițele au fost arse. A numit 12 judecători și a confiscat averile de la orășeni pentru ca toți să fie egali și să aibă averi de obște să nu se mai muncească și să se hrănească de municipalitate. Prin iunie propovăduitorul sărăciei și averii de obște s-a proclamat rege cu coroană, lanț de aur bătut cu nestemate și terminat cu un glob de aur cu o cruce și 2 săbii și eghileți de aur și haine din țesătură de argint cu diamante desfințând cei 12 judecători și punînd un consiliu privat de 4 oameni. Oamenii se dedau desfrâului cu vecinii de aproape și de departe și fiindcă era cald își scoteau paturile în stradă în văzul copiilor ca să și educe în legea duhurilor lor cît mai cu pregătire. Iarna lui 1536 aspră oamenii au început să moară de foame și frig. Bătrânii și copiii sunt sugrumați pentru că familiile nu-i mai pot hrăni după ce au epuizat de mâncat caii, câinii și pisicile. Morții sunt arși dar mirosul face o duhoare înspăimântătoare care îngrozește dar pe de o parte face poftă de mâncare și atunci se trece la canibalism și coprofagie. Până la urmă intră armata de 1500 de călăreți condusă de episcopul de Munster, leagă pe Leyden și pe Knipperdoling locțiitorul regelui și călăul lui personal de coada unui cal târâți patru leghe și păziți și nu arată nici o îndurare față de orășeni. Pe 22 ianuarie episcopul papist comandă următoarea execuție: sfâșiere de vii, foarte încet, cu niște clești înroșiți în foc. Trupurile mutilate ale șefilor au fost închise în cuști de fier agățate în vârful clopotniței catedralei Sfântului Lambert unde au rămas mai bine de trei veacuri. „N-am vrut să se întâmple asta”, așa au zis puținii supraviețuitori din oraș așa a zis și Luther deși el a început dezbinarea și a dat ideea (contrară Scripturii) prin Sola Scriptura (numai Scriptura) că oricine citește Biblia are „duh sfânt” și o poate interpreta cum poftește, devenind astfel fiecare protestant și cititor al Bibliei un papă infailibil și aruncând astfel mințile acoliților lui direct în labele monstroase ale dracilor arhiconi, teologii iadului și filozofii întunericului . Cu toate că a zis că „nu a vrut să se întâmple asta” răspunderea îi revine lui și mai ales papei care s-a rupt de la Duhul Sfânt, cel care dă blândețe, înțelepciune și pace și care nici până azi nu și-a revenit și a inventat fanatismul religios oficial cu nuanță creștină (că fanatism au avut toți ereticii arieni, iconoclaști etc. și au făcut crime), care a dezechilibrat pe oameni de s-au rupt de papă și au ajuns până aici, și s-a ajuns din dragoste de politică papa să dea girul și nazismului. Zic papă deși au fost mulți papi deoarece instituția papală cu mândria ei, prin dogmele ei a fost cauza unei astfel de lucrări și comportament al papilor și papistașilor. La Ortodocși păcatele sunt personale iar Ortodoxia îi corectează fiind credința lui Dumnezeu și nu se ajunge aici, Ea este sănătatea minții, inimii și comportamentului. Dar la papiști dacă te conformezi 100% credinței papale te închini unui dumnezeu străin și chiar dacă moralmente pari sănătos atunci ești 100% bolnav de mândrie prin însăși această ciumă și molimă a minții, inimii și comportamentului și mori în înșelare dacă nu cumva cauți cu sete adevărul și te duce Dumnezeu la Ortodoxie. Va urma cu Exemplele continuă și cu anglicanii
|
||||
|
||||
![]()
Trebuie sa facem distinctie intre bioterapie,care inseamna tratament cu materiale biologice,mai concret ceaiuri din plante,tot aici intra si tratamentul cu ape minerale,regimul alimentar etc .(Daca se poate vindeca cineva astfel?DA!),si bioenergie care inseamna vindecare prin restabirea echilibrului energetic de catre un bioenergoterapeut,persoana care are un nivel energetic superior si pe care il poate dirija si controla.Ca un exemplu tehnic pot sa spun ca fiecare om ,ca orice corp viu,are camp magnetic si electric iar bolile produc un scurt-circuit in sistem care poate fi restabilit prin bioenergie.Vindecarea aici depinde de gravitatea bolii si de puterea bioenergeticianului,ca orice stiinta are limitele ei.Diferenta dintre o persoana care te poate ajuta in acest sens si una care vrea numai plata(necinstiti destui) este ca cei din a doua categorie spun ca e greu de rezolvat,necesita cheltuieli,ingrediente rare si nu iti ofera solutia de prima data.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dumneavoastră numiți fitoterapia, balneoterapia, tratamentul dietetic ca fiind bioterapie. Noi putem numi bioterapie atunci și scărpinatul porcului dar nu contează ce numim noi bioterapie și nici măcar termenul în sine ci realitatea care o acoperă. Noi aici dezbatem tocmai criteriul de distincție al tratamentelor medicale care folosesc energii dumnezeiești, firești și demonice iar nu denumirile lor neapărat pentru că cei ce se folosesc de energiile celui viclean sunt și ei vicleni și vor să dea o mască științifică prin denumiri și explicații științifice la bătrâna vrăjitorie sau magie (magie = știință în limba celor vechi, deci nimic nou sub soare). II.Cor.11:14. Nu este de mirare, deoarece însuși satana se preface în înger al luminii. II.Cor.11:15. Nu este deci lucru mare dacă și slujitorii lui iau chip de slujitori ai dreptății, al căror sfârșit va fi după faptele lor. Așadar noi trebuie să privim la sfârșitul faptelor bioenergiei, adică la consecințele asupra sufletului și sănătății veșnice iar nu la vindecarea propriuzisă. Nu negăm existența energiilor și efectelor lor vindecătoare dar noi ortodocșii nu ne mulțumim cu empirismul deoarece noi avem datoria să deosebim și duhurile (mult mai subtilă problemă) darămite energiile și consecințele lor veșnice. I.Cor.12:4. Darurile sunt felurite, dar același Duh. […] I.Cor.12:9. Și unuia i se dă întru același Duh credință, iar altuia, darurile vindecărilor, întru același Duh; I.Cor.12:10. Unuia faceri de minuni, iar altuia proorocie; unuia deosebirea duhurilor, iar altuia feluri de limbi și altuia tălmăcirea limbilor. I.Cor.12:11. Și toate acestea le lucrează unul și același Duh, împărțind fiecăruia deosebi, după cum voiește. […] I.Cor.12:28. Și pe unii i-a pus Dumnezeu, în Biserică: întâi apostoli, al doilea prooroci, al treilea învățători; apoi pe cei ce au darul de a face minuni; apoi darurile vindecărilor, ajutorările, cârmuirile, felurile limbilor. I.Cor.12:29. Oare toți sunt apostoli? Oare toți sunt prooroci? Oare toți învățători? Oare toți au putere să săvârșească minuni? I.Cor.12:30. Oare toți au darurile vindecărilor? Oare toți vorbesc în limbi? Oare toți pot să tălmăcească? Vedeți așadar că deosebirea duhurilor ca și vindecările prin Duhul Sfânt se fac numai în Biserica Ortodoxă (căci nu toți pot face toate ci este nevoie de Biserică) și neapărat sub îndrumările apostolice? Aceasta deoarece vindecătorii sunt enumerați ierarhic după apostoli și după învățători tocmai pentru a afla că vindecarea trebuie supusă învățăturii iar nu învățătura să urmeze și să se ia după vindecare. Modelele tehnice cu omul ca obiectul transformă după opinia dumneavoastră pe chipul lui Dumnezeu în baterie de telefon Nokia. Depersonalizarea este specifică înșelării deoarece exclude participarea persoanelor la îmbolnăvire sau însănătoșire în funcție de viața lor duhovnicească. Așadar dacă trebuie să se regleze electromagnetic poate ar trebui pus pe un scaun electric și executat. Desigur ar fi mult mai puțin gravă uciderea lui trupească decât uciderea sufletească pe care o suferă cel ce merge la bioenergetician, acest practician al medicinii demonice care alături de sănătate trupească dă și o seamă de boli duhovnicești unele ireversibile și veșnice. Dacă vă preocupă subiectul cu adevărat vă recomandăm să urmăriți cum nu vindecarea e scopul existenței ci mântuirea în postările anterioare. Acum arătăm cum influențează credința sănătatea neamurilor și generațiilor. Apoi vom studia clasificarea și modul de a privi al bioenergiei asupra medicinii, cu dezlegări științifice și ortodoxe asupra fenomenului. Cele ce le-ați spus dumneavoastră sunt doar o repetiție mai palidă a dezbaterilor fulgerătoare ce au fost pe această temă mai sus. Vă rog cercetați mai înainte de a da cu părerea. Vă aștept, dacă doriți să contribuiți la acest subiect, să studiați problema și să aduceți argumente coerente la ce doriți să susțineți iar nu păreri superficiale sau măcar să contraargumentați fondat la studiul preluat din Sfinții Părinți și medicina științifică făcut de noi dacă nu sunteți de acord cu cele scrise aici. Despre bioenergie ca și de vindecarea înșelătoare s-a scris deja mai pe larg la citatul de mai jos, dacă apăsați pe săgețica albastră vă duce direct acolo. Despre deosebirile între energiile vindecătoare și deci între metodele de vindecare va urma mai spre sfârșit. Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Exemplele continuă și cu anglicanii cu persecuția tuturor irlandezilor papiști care a dus la genociduri morți înfricoșătoare și cu puritanii lui Oliver Cromwell din 1649 „coastele de fier” cu tunică roșie care asasinau orice papist indiferent de vârstă și sex iar pe cei ce-i lăsau liberi îi vindeau ca robi, la fel dictatura lui Calvin, la fel Noaptea Sfântului Bartolomeu a fost un masacru al protestanților din Franța din noaptea dintre 23 și 24 august [1] 1572. Au fost atacați și masacrați aproape 30.000 de “hughenoți”, punct culminant al conflictelor purtate între catolici și protestanți. Masacrul este cunoscut în istoriografie sub numele de Noaptea Sfântului Bartolomeu.
Nu mai continuăm tot din scârbă. În total catolici și protestanți 4 veacuri de fanatism. Ca să nu mai punem la socoteală cruciadele împotriva Ortodocșilor și a Sfântului Munte înainte de aceasta și apoi de crimele și distrugerile Mânăstirilor noastre din Ardeal, din Sfântul Munte și din multe alte părți cu ocazia uniatismului. http://ltcorastie.wordpress.com/2010/04/ „ierarh Ilie Iorest, mărturisitor al dreptei credințe pe pământul românesc, a fost mitropolit al Ardealului între anii 1640 și 1643. S-a născut în Țara Ardealului, din părinți dreptcredincioși. Din copilărie a intrat în Mănăstirea Putna din Moldova. Primind apoi îngerescul chip, s-a învrednicit de harul preoției. Pentru învățătura lui iscusită și pentru viața lui îmbunătățită, Dumnezeu a rânduit să fie ales în scaunul de mitropolit al Ardealului. Luptând cu bărbăție împotriva calvinilor abătuți de la dreapta credință, care căutau să surpe Ortodoxia din sufletele românilor, a tipărit cărți bisericești de învățătură și a cercetat sat cu sat povățuind și îndrumând pe fiii săi duhovnicești. În această luptă nu l-au înfricoșat nici amenințările, nici opreliștile craiului Ardealului și ale căpeteniilor calvinești. Pentru aceasta, curând au născocit împotriva sfântului ierarh pâri mincinoase, au adunat sobor și l-au scos din scaun, aruncându-l în temniță. Nouă luni a stat sfântul în temniță, legat cu lanțuri grele la mâini și la picioare. Din când în când, era scos din temniță la priveliște, înaintea bisericii sale din Bălgrad; și era batjocorit, despuiat de haine și bătut cu nuiele pe trupul gol. Dumnezeu însă n-a voit ca acest cuvios al Lui să fie dat pierzării. A fost slobozit din temniță, în schimbul unui preț de o mie de taleri. Cum nu avea de unde să-i plătească, a pus 24 de chezași, iar el a plecat în Moldova și apoi în Rusia, unde a adunat acești bani pentru despovărarea chezașilor. Peste 10 ani, în 1656, Dumnezeu l-a rânduit să păstorească episcopia Hușilor și după puțină vreme s-a săvârșit în pace. Fericitul părintele nostru Sava s-a născut în întâiul pătrar al veacului al XVII-lea, în Ineul Ardealului, din părinți de neam bun și creștini evlavioși, Ioan și Maria. Din botez a primit numele Simeon. Mai multe din rudele sale, după tată, au fost episcopi sau protopopi ai cetății Ineului. Tânărul Simeon a început învățătura de carte în casa părintească, iar adâncirea în Sfintele Scripturi și pravila vieții mănăstirești le-a deprins în Mănăstirea Comana din Țara Românească, de la unchiul său, arhiereul Longhin, care se așezase în această mănăstire. După puțin timp a fost ales protopop al Ineului, primind darul preoției. Rămas însă văduv după scurtă vreme, frumoasele sale însușiri sufletești, dovedite în vrednicia de protopop, precum și viața sa pilduitoare l-au înălțat pe scaunul Mitropoliei Ardealului, văduvit prin adormirea întru Domnul a mitropolitului Simion Ștefan, în anul 1656. Măritul Sava a păstorit Biserica Ortodoxă din Ardeal cu neînfricată bărbăție și cu mare vrednicie timp de 24 de ani, în împrejurări grele. În tot timpul păstoriei sale, sfântul s-a străduit necontenit să ridice Biserica și să o țină în albia dreptei credințe a Răsăritului, ferind-o de toate uneltirile eresului calvinesc. Râvna cea mare a sfântului Sava pentru Ortodoxie i-a adus dușmănia și prigoana căpeteniilor calvinești și a craiului de atunci al Ardealului. Aceștia voiau să strecoare cu vicleșug, în cărțile bisericești ale românilor, învățături rătăcite și pierzătoare de suflet. Câțiva ani mai târziu s-a pornit asupra sa cumplită prigoană din partea căpeteniilor calvine și a craiului. El a fost trimis în judecată, osândit împotriva canoanelor, pentru niște vini născocite. Cu silnicie și mărturii mincinoase soborul nelegiuit l-a osândit pe nedrept, scoțându-l din scaunul vlădicesc. A fost aruncat apoi în temnița craiului și a suferit batjocuri, biciuiri și loviri de toiege. Neclintit a rămas sfântul în credința sa, ca o stâncă bătută de valurile mării și a suferit și a pătimit pentru Ortodoxie. După cumplite chinuri, sfântul a fost slobozit din temniță, dar așa de slăbit, că s-a mutat curând către Domnul, în luna aprilie 1683.” http://www.crestinortodox.ro/carti-o...iei-82213.html Dupa transformarea Transilvaniei in Principat (1541), aflat sub suzeranitate otomana, s-au raspandit si in arcul carpatic cultele protestante - calvinismul (1564) si unitarianismul (1568). Catolicismul continua sa supravietuiasca in mediile secuiesti, desi in anul 1556 au fost desfintate Episcopiile româno-catolice de la Alba Iulia si Oradea, episcopii si ordinele calugaresti catolice fiind alungate iar averile etatizate. Doar in vremea principilor din familia Báthory cultul catolic s-a legalizat. Ortodoxia a continuat sa fie considerata religie tolerata, desi Dieta de la Cluj din anul 1543 a proclamat principiul libertatii religioase, care se referea insa doar la extensia "libertatilor" religiilor considerate recepte: luteranismul, calvinismul si unitarianismul. In 1556, Dieta ardeleana de la Sibiu hotaraste "ca episcopii români, fie preoti sau calugari, care n-ar voi sa se lepede de crezul lor si ar continua sa duca poporul spre pieire, sa fie scosi din tara". In 1568 vor fi recunoscute ca religii oficiale cea româno-catolica, lutherana, calvina si unitariana. Cele mai importante consecinte ale acestor masuri au fost, pe de o parte, convertirea multor români la religia apuseana, in frunte cu conducatorii lor - nobilii, iar pe de alta parte, trecerea peste Muntii Carpati a unei alte parti importante a populatiei. In secolul al XVII-lea, principii calvini si dietele Transilvaniei desfiinteaza vechile episcopii ale românilor, lasandu-le doar Mitropolia din Alba- Iulia, pe care o supusesera superindendentului calvin. Principii calvini au dezlantuit o adevarata prigoana la adresa românilor ortodocsi, mai ales in vremea lui Gheorghe Ráckoczy I si II, precum si in vremea lui Mihail Apaffi. Conform istoricului Mircea Pacurariu, calvinizarea românilor ortodocsi insemna si o actiune de maghiarizare, fapt confirmat de anumite masuri luate cu acest scop: instituirea de "episcopi" români-calvini ca: Gheorghe de Sangeorz (1566), Pavel din Turdas (1569) si Mihail din Turdas (1577), convocarea de sinoade "calvine", tiparirea de carti etc. Actiunea prozelitista si masurile de oprimare a Bisericii românesti din partea principilor calvini ai Transilvaniei se vor intensifica in secolul al XVII-lea. Insa putini români, din cei care aveau titluri si proprietati, au trecut la confesiunea calvina. Si in arcul carpatic s-au facut treceri la una din aceste religii recepte, multi români ortodocsi, pentru a scapa de oprimarile exercitate, optau pentru drepturile pe care le aveau secuii (ex. in schimbul serviciului militar erau scutiti de anumite obligatii materiale fata de autoritati), mai ales ca aceasta calitate de secui nu era o notiune strict etnica, ci si una sociala. Va urma: durerile românilor datorate ereziilor având consecințe boli, moarte, distrugeri toate din cauza prigoanelor eretice
|
||||
|
||||
![]()
Probabil cel care a pus intrebarea voia un sfat pentru problemele de sanatate pe care le are,nu sa dea nastere la controverse interminabile.Eu am vrut numai sa ajut,nu sa suport ironii si lectii gratuite.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dar dacă vreți să-l ajutați pentru sănătate dați-i sfaturi sănătoase. Dacă cineva vă cere un pește și îi dați un șarpe, acesta nu-i ajutor ci momeală vicleană, milostenie drăcească, așa că să nu vă așteptați la laude și recunoștință din partea ortodocșilor. Dacă vreți să fiți admirat mergeți la un forum vrăjitoresc. Veți putea chiar fi premiat. Dacă ați dat însă sfat viclean nu vă mirați că vi se răspunde, doar suntem pe un forum ortodox unde cei care l-au creat tocmai aceasta au dorit: ca Ortodoxia să biruie viclenia. Ironia nu este adresată dvs. ci bioenergiei. Nu ne permitem de dragul lui Hristos să jignim pe nici unul din cei ce poartă Chipul Lui, indiferent cât de acoperit de noroi. Dacă însă nu a fost un sfat viclean ci unul sincer, dintr-o convingere personală greșită, după cum bănuiesc și nădăjduiesc, atunci cercetați adevărul. În această privință aici tocmai pentru aceasta ne străduim cu destulă osteneală pentru a cerceta adevărul cu privință la energiile folosite în medicină. Dar dacă dvs. căutați cu adevărat adevărul de ce vă supărați când aflați alte idei? Pun și eu la sfârșit o întrebare retorică: oare de ce toți cei ce susțin că bioenergia este bună sunt așa de țâfnoși? Oare duhul enervării e un semn al adevărului, al păcii lăuntrice al celui ce a ajuns la limanul și odihna cunoștinței celei de sus? Sau este semnul agitației dinainte de înec? Răspunsul se află în semnătura noastră de mai jos, un cuvânt de taină și atât de actual al Sf. Marcu Ascetul
1Ioan 4:1 Iubiților, nu dați crezare oricărui duh, ci cercați duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulți prooroci mincinoși au ieșit în lume. SF. MARCU ASCETUL: "Atâta adevăr se află în spusele cuiva câtă siguranță îi dau smerenia, blândețea și dragostea" Acum este publicată și viața (audio) Bătrânului care mi-a lămurit credința în iubire, aici: Fratele Traian Bădărău (Tătăică) Pentru cine dorește să fie ctitor la Catedrala Mântuirii Neamului, iată legătura. Last edited by ALEXANDRU ANASTASIU; 23.08.2010 at 01:41:40. |
|
||||
|
||||
![]()
O raza de lumina a constituit-o, pentru credinciosii români inca inainte de a infaptui unirea politica a celor trei tari, a realizat unitatea pe linia bisericeasca: in 1595, prin tratatul de la Alba Iulia, a asezat bisericile românesti ale Transilvaniei sub jurisdictia Mitropoliei Tarii Românesti. La interventia lui Mihai, Dieta de la Alba Iulia, din iulie 1600, adopta masuri pentru imbunatatirea situatiei preotilor români care urmau "sa fie scutiti pretutindeni de sarcinile pe care le presteaza poporul". Marturiile documentare dovedesc prezenta la Alba Iulia, in mitropolie, in timpul domniei lui Mihai Viteazul, a numerosi ierarhi, calugari, preoti români si straini. Era un semn al prestigiului pe care Mitropolia Ortodoxa a Transilvaniei il avea. Figura marelui voievod este pastrata si in memoria colectiva a zonei. La trecerea sa in Transilvania, voievodul Mihai Viteazul s-a oprit, la 8/14 octombrie 1599, in Intorsura Buzaului, asezandu-si tabara pe o colina de la marginea localitatii, denumita astazi "Dealul Taberii". Domnitorul a trecut prin pasul Buzaului si cand s-a intors, dupa infrangerea suferita la Miraslau. Unul din capitanii lui Mihai Viteazul, Stefan Lutul, era la anul 1600 comandant al cetatii Odorhei, avand atributii administrative si militare. El a condus o buna perioada de timp scaunul secuiesc Odorhei, iar documentele semnaleaza ca secuii si românii din aceasta zona i se adresau cu diferite pricini sau litigii spre rezolvare. Astfel de fapte faceau parte dintr-o o strategie a marelui domnitor, de a introduce o administrare româneasca a oraselor si cetatilor transilvanene. Ca si cetatile Fagaras, Gurghiu, Chioar (Cetatea de Piatra), Gherla, si cetatea Odorheiului era condusa de un capitan român ("oláh kapitány"). Fapt deloc semnificativ pentru istoria bisericeasca a zonei, chiar in aceasta perioada, este ridicat un lacas de cult ortodox in cetatea Odorheiului, in timpul marelui voievod, mentiune gasita pe un document si aparuta in lucrarea: Székelyhoni utazás a két Homorod mellett. Jánosfalvi Sándor István által. 1838-tol 1846-1858-ig (Calatorie in tinutul secuiesc, pe langa cele doua Homoroade. Prin J.S.I. De la 1838, la 1846 si pana la 1858 - reeditata la Budapesta in 1942), in care se precizeaza: "Eclezie si biserica de credinta greceasca [ortodoxa] nu a fost in acest oras [Odorheiu Secuiesc] pana la 1600, dar atunci un negustor grec [aromân] pe nume Andrei, a cumparat un teren in str. Botos, pe care a ridicat biserica si a fondat eclezie (...)". Scurta, dar rodnica domnie a voievodului Mihai Viteazul, a dus la intarirea Bisericii Ortodoxe românesti din Ardeal. Prin mai multe tratative duse cu principele Transilvaniei Sigismund Báthory, acesta hotaraste la 4 iulie 1596 extinderea jurisdictiei mitropolitului "Ioan de la Prislop, vladica soboarelor românesti din tot Ardealul", si asupra preotilor români din Tara Fagarasului, de la care putea sa incaseze un florin anual, conform traditiei, suma care pana atunci acesti preoti erau obligati sa o plateasca superintendentului româncalvin cu resedinta la Fagaras.
Cotinuand traditia secolelor XIV-XV, si in zorile epocii moderne viata religioasa a românilor din Arcul Carpatic s-a aflat in preocuparea permanenta a mitropoliilor, episcopiilor, a domnitorilor si a boierilor din tarile române extracarpatice, aici avand loc majoritatea hirotoniilor preotilor ce slujeau in zona de curbura a Carpatilor si in spatiile geografice limitrofe Moldovei si Tarii Românesti. Ceea ce anumiti istorici numesc "tara secuilor - afirma A. D. Xenopol - s-a aflat de fapt, pana in a doua jumatate a secolului al XV-lea, sub stapanirea si controlul [pe linie religioasa] voievozilor români". Cele mai stranse legaturi le-au avut parohiile din sud-estul Transilvaniei cu episcopiile de la Curtea de Arges, Ramnicu Valcea si Buzau, din Tara Româneasca, si cele din Român si Suceava, din Moldova, unde "pe la schiturile si manastirile Neamtului isi castigau preotii cunostintele de lipsa". Stau marturie in acest sens: Manastirea Doamnei de la Moglanesti-Toplita, ctitorita in anul 1658 de Doamna Safta, sotia voievodului Gheorghe Stefan, antimisul de la biserica din Voslobeni cu insemnarea "Szaba Episzkop Româneszk Vleat 7222" (Sava de Român 1713-1718), dovada ca, inainte de a trece la uniatie, parohia amintita apartinea de Episcopia Românului. Legaturile bisericesti dintre credinciosii români de pe ambii versanti ai Carpatilor au fost intarite si prin mijlocirea preotilor si calugarilor de dincolo de Carpati, care au venit in ajutorul românilor ardeleni cu cuvantul si cu fapta, prin copierea si raspandirea de manuscrise si tiparituri, prin grija aratata fata de credinciosii ardeleni care intrau in manastirile din Tara Româneasca si Moldova, prin solicitudinea aratata prin colectele facute in vederea construirii unor biserici si scoli confesionale. Sunt cunoscute si masurile luate de autoritatile vremii de a impiedica aceste benefice legaturi. Astfel, hotararea Dietei de la Let (azi, in comuna Borosneu Mare, jud. Covasna), tinuta in 25 octombrie 1600, dupa infrangerea lui Mihai Viteazul la Miraslau, prevedea persecutia a calugarilor români "fiindca stricaciunea si pericolul nostru de acum a venit din cele doua tari române..., de aceea nici un popa românesc sa nu poata intra niciodata din cele doua tari române, iar calugarii de tot sa fie proscrisi din toata tara. De se va afla vreunul ca a intrat sau va intra contra hotararii tarii, pe acela sa-l prinda si sa-l despoaie ori si unde"- se spune in hotararea dietala. Cu toate acestea, rezistenta credinciosilor ortodocsi in a-si mentine legea a fost o realitate, iar legaturile fratesti dintre biserici si credinciosii români au continuat. Aceasta evolutie a fost favorizata de sprijinul primit de românii din actualul judet Covasna de la fratii lor din Tara Barsei, in frunte cu destoinicii protopopi din Scheii Brasovului, iar a celor din actualul judet Harghita, de la Episcopia Românului si din partea manastirilor din Moldova.
![]() |
Tags |
bioterapie, înșelare demonică |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez | Savonarola | Sfinti Parinti (Patrologie) | 15 | 20.07.2013 13:28:48 |
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei | tigerAvalo9 | Generalitati | 34 | 02.12.2010 15:37:16 |
Despre pacate si despre Canoanele duhovnicilor | gheorghecoser23 | Preotul | 5 | 25.06.2008 17:01:23 |
|